Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95733

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Хто? Куди? Навіщо?

(Рецензія на твір: Останньому щастя, автор: Антон Ракута)

© Андрій Ворон, 15-12-2011
І щойно Ярко задумав побалувати себе сигаретою, яка так спокусливо лежала на столі - тишу розітнув тріск автоматної черги. Він застиг з ножем в одній руці і недочищеною картоплиною в іншій. – виділив зайві, на мою думку, слова. «Не дочищеною» взагалі збиває з ритму.

За якусь мить зчинився справжній хаос. - оце б речення переробити, бо якесь воно переламане. Можна ж на хаос перетворити тихий ранок чи сонячний день…

сипалась штукатурка. - тиньк.
доносилось в паузах між автоматними - долинало, почулося.

Ярко з Міклухою перезирнулись і зі всіх ніг - прожогом

на Грека, який на ходу приєднував спарені скотчем магазини. – якщо викинути гірше не стане.

Хлопці вихором влетіли в клас і Ярко, вливаючись в загальний поспіх, схопив свого «АК-103», зірвав з вішака підсумок… - що-що де-де вони зробили? Куди побігли? У подібних обставинах на які натякає початок оповідання зброю тримають при собі. Завжди.

у шафі, перевертав все догори дном, - догори дригом

а тоді з розпачем загорлав:
- Де мої патрони?!
- а тим більше при собі тримають набої.

Ось тут припиню певно виправляти росизми, бо їх море. Більше читайте українською і встановіть собі Лінгво. 300 грн задоволення але словників там достобіса. Це дасть змогу не лише росизмів позбутися а і просто мову покращити.

Зараз, буде щось відбуватись. - зараз щось почнеться.

- Я побіг!, - крикнув Ярко вже на ходу і помчав в ліве крило школи. - тричи згадуєте одну і ту саму дію Не те щоб тавтологія, але читається погано.

Тим часом вартовий на даху змінив тактику - абсолютно спокійно можна обійтися і без «Тим часом»

Про це сповіщав гучний монолог Чіфа, густо заправлений лайкою. Ярку прийшло в голову змінити позицію. - Йому що-що прийшло у голову? Незнаю що там за світ але я на місті Чіфа за таке вбив би. Двічі. Позиції стрілків та їх сектори обстрілу це чітко регламентована надихаючими пиз…юлями командира ділянка фронту.

Тих виродків піддослідних пустили в білий світ, як в копієчку. - це стріляють у білий світ як у копієчку. Але з другої спроби я збагнув про що речення.

Ярко знав чого йшов саме сюди, до кабінету директора. Він помітив цю особливість ще вчора, коли їм з Жорою гостинно прочинив двері командир цього сталкерс - він і так у кабінеті директора, навіщо ще раз акцентувати на цьому увагу? І доречі зрозумів чого ж в них там такий разгардіяж…. Але у такому разі я б з товаришем навіть спав би по черзі аби ніяке падло набоїв не поцупило.

Ярко прихилив автомат до стіни - Зробив ЩО? о.О

Дверми чорного ходу грався протяг, проте вони не скрипіли, не стукали – хилитались без жодного звуку. Ярко завмер, увесь заціпенів, стисся і в цей момент потилицею відчув гострий, як вістря, погляд. Він проштрикнув його без жалю і співчуття. Від цього тілом пробігла дрож, нелюдський холод, а потім зі спини його обдало теплом потужної лампи розжарювання. - епітітів та описів так забагато що важко навіть збагнути про що йдеться.

пошкандибав в сторону східців, що вели на другий поверх. - а з чорним ходом що сталося?

школи, пробивши своєї вагою скло, як перший лід. - ну і так зрозуміло що легко. А зайві слова сильно псують текст..

Залізо брязнуло об бетон, - яке залізо?

І було незрозуміло - вибухнула одна граната, кілька одночасно чи взагалі якась бомба. - їх у краї легко розрізнити. Наприклад близькість вибуху бомби визначається по вибагливості візерунку з власних мізків, що лишилися на сусідній стіні.

Тріск і вибухи злились в суцільну мішанку. - невдале речення.

Ярко визирнув у вікно. Він не мав часу думати над тим, що відбувалось, зате з фантастичною швидкістю примкнув спарені магазини. - проте. Це по-перше. А по-друге до чого він примкнув магазини якщо гвинтівку лишив у кабінеті директора?

Було помітно, що він вагається. Покидати школу було безглуздо, - Було було, аж загуло.

Вужа, який сміливо вийшов з автоматом напоготові. Сталкер ще раніше змінив магазин, пересмикнув затвор і тепер тільки чекав, як поведе себе звір. - чекав на що? На людей там зграя собак напала. Нічого чекати треба стріляти і вшиватися.

дав затяжну чергу. - навіщо?
Пес блискавично покинув цей світ в розслабленій позі. - Що зробив? Телепортувався?

Він біг, як і решта сталкерів і просив лиш одного – сили. Собаки волохатими кулями шмигали повз його ноги і котрийсь з них міг спокійно хапнути Ярка за литку, проте не робив цього. То був біг по мінному полю. В когось таки здали нерви і за спиною почувся тріск автомату. Ярко не зупинявся. Йому раптом здалось, що собаки керовані. Вони гейби слухняно бігли на верхні поверхи, щоб згуртуватись навколо єдиного центру, - так і не второпав, хто куди біжить…

Автомат за спиною бився об гузно, - люди зброю носять на грудях, а не на спині.

Закінчення гептом змазане. Так ото просто взяли і обірвали оповідь, не сіло не впало. Дуже багато росизмів, зайвих описів та логічних нестиковок.
Чого їх атакували ті собаки? Куди вони бігли і скільки вони пробігли? Коли зграя атакує легше тримати оборону ніж вискочити на подвір’я ризикуючи знайти собі набір іклів у найближчих кущах. Відступ і панічна втеча речі абсолютно різні. Ви описали саме панічну втечу. А підчас такого втрати зростають у геометричній прогресії до подоланих метрів.

Коротше роботи ще прорва. Але Персонажі читаються досить легко, а картинка (попре супротив автору :)) вимальовується. Якщо наберетесь терпіння та виправите усі недоліки може щось з цього вийти.

Доречи, наполегливо, раджу вам прочитати книгу Юрія Нікітіна: «Как стать писателем»

З повагою, Андрій.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.60733699798584 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …