Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

"Не в пирогах щастя" (Карлсон)

(Рецензія на твір: Шах і мат літературній цнотливості., автор: михайло карасьов)

© Сергій Аркуша, 16-09-2011
Пане Михайле, стаття Ваша дійсно торкається полемічної теми. І, мабуть, ця проблема навіть не в самих обсценізмах захована (доречності чи недоречності вживання, хоча деякі з наведених у статті прикладів досить критично і аргументовано осмислені ). Це - світоглядне питання, і все залежить від того, як читач сприймає літературу. Тобто з яких критеріїв - суто естетичних чи морально-дидактичних. Ясна річ, ця градація умовна, оскільки в чистому вигляді її застосовувати до твору, котрий має відображати "живу" дійсність, не можна, але без неї в даному випадку не обійтись. Бо стосується вона позиції читача. Якою він бачить літературу і літературний текст. І кожен читає "своє". Не йде Вам Карпа - не їжте, не до кінця переконливий Жадан у стилістичному вимірі - можна написати дошкульну статтю і вивістити її по всіх усюдах. Але мат у мистецтві від цього навряд чи зникне.
Гадаю, історичний розвиток мату в літературі немає потреби тут наводити. Кожен знавець літератури добре знає класику з обсценною лексикою, і зараз для цього навіть не треба йти у відділи рідкісної книги наукових бібліотек. Прогугліть і постане перед Вами і Пушкін, і Лермонтов з Єсеніним. Та хіба тільки вони?..
Зрозуміло, що бум обсценізмів і суржику в сучукрліті - це і данина моді, і ковток свободи в літературі, зашуганої свого часу соцреалістичною культурою, і епатаж, і комерційний інтерес, і постмодерн, і правда дійсності, і подекуди невиправдана правда. Америка це переживала в 60-ті та 70-ті, ми - зараз. І проблема не в тому, добре це чи погано (Бодлер і Флобер були теж "поганими"). Рано чи пізно ми "перехворіємо" цим, головне, щоби українець читав і знав свою літературу. А "яку свою" - він сам повинен свідомо обрати.
Крім того, вживання мату можна помітити лище в певних жанрах поезії і прози. І, як правило, це "молодіжні" тексти, спрямовані на студентську аудиторію, старшокласників, неформалів, і тих, хто завжди почуває себе молодим і при цьому скептично ставиться до пуританських принципів.
Масових авторів у нас небагато - Шкляр, Матіос і ще кілька добродійок типу Люко Дашвар. Засилля матів у їхніх текстах не простежується. Дитяча література теж була, є і, безсумнівно, буде чистою (хоча дитячо-підлітковий російськомовний фольклор про "маленьких хлопчиків", "звіряток" тощо ще нікуди не подівся, а також учнівські пародії на класиків). Тому ставити шах і мат цнотливості немає сенсу, так само як і немає сенсу стверджувати, що мат відродить нашу літературу. Її відродить краща ситуація у видавничій сфері, талант письменника і читацький інтерес.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.51062917709351 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …