Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50956
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Реальна фантастика

(Рецензія на твір: Клініка доктора Шлімана, автор: koka cherkaskij)

© Оксана Яблонська, sevama, 12-09-2010
Знаєте, ще зовсім недавно вважалося, що фантастика є лишень науковою, себто нереальним зображенням чи витвором чиєїсь уяви. Правда, усе більше тих витворів реалізується у дещо нинішнє чи вчорашнє. Пам'ятаєте отой фільм "Кіндзаза"? Начебто нічого розумного, пам'ять тримає у голові словечка дивні, червоні штани Леонова і його кумедні присідання. А, водночас, фіксується уява про недалеке майбутнє світу при, скажімо, непевних наслідках дії ядерного реактора, адронного колайдера чи непевного приземлення метеорита..
Колись твір "Голова професора Доуеля" чи "Людина-амфібія" сприймався з жахом, а нині більшість із описаних там подій уже є цілком реальними.
Незважаючи на намагання Коки Черкаського еротизувати певні моменти твору (а чого соромитися? он Оксана Забужко у такій серйозній історії про УПА, яка згадана лишень дотично у "Музеї забутих секретів", дозволила собі писати про чисто людські моменти життя, то чом інші не можуть?), що приносить у нього для когось саме таке зацікавлення (себто твір є багатогранним і кожна вікова група читаючого населення знайде у ньому для себе те, що шукає), автор уміло зобразив можливе майбутнє України. Хіба ні? Ми давно стали плацдармом (від слова даром) для політиків, які розглядають наші землі лише як територію для досягнення своїх замислів. У нас давно змінився генофонд, бо наші носії того самого фонду, у молодому віці повиїжджали за кордони, а наші діти уже пересичені чужою інформацією більше, ніж етнічною, автентично українською.
Автор показав, що цінності людські, врешті решт, змінюються і усе стає не таким важливим, як поїсти чи отримати крихту задоволення. Оплатні спроможності людини змінюються. Гроші як такі, не існують, а хіба не це описане у працях утопічних реалістів? Грошей не буде і нема! Це гірка реальність чи перший крок до комунізму?.. Тож нема грошей - нема товару (за Карлом чи Фрідріхом), а раз нема купила, то є мізинці, нирки, очі, що бачили та не вилізли...
В улюбленій мною книзі Александрова "Розшифрована біблія" йдеться про кінець світу у недалекому муйбутньому, коли має впасти метеорит чи 10 планета на Землю і відвалиться кусок Європи... Там описані жахіття, тверезо описані без сюсі-пусі, бо автор -фізик. Але там є застереження: якщо людство оговтається і перестане воювати і нищити Землю, то зіткнення із метеоритом та 10 планетою Сонячної системи можна уникнути.
Вважаю, що вчитавшись у цей твір, кожен зможе побачити можливі реалії і спробувати досягти порозуміння у спільному уникненні катастрофи.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1757287979126 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …