Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Рецензії

А я от не зрозуміла

(Рецензія на твір: Відкритий лист-звернення до Юрія Андруховича, письменника, перекладача та есеїста, автор: Володимир Вакуленко-К.)

© Галина Михайловська, 28-07-2010
Автор відкритого листа наче відомий наш автор Володимир Вакуленко-К, а підпис під листом -читачки Тетяни Савченко. Мені здається, треба б якусь передмову зробити, пояснити, що й до чого, якщо дійсно хочете залучити громадкість. Посилання в мене чомусь не спрацювало, так що я більше дізнатися не змогла про проблему. В Мережі знайшла обговорення висловлення Ю.Андруховича, а самого інтерв ю не прочитала - може, на нього б дати посилання? А з іншого боку, може й не варто...
Зрозуміло, що за такими висловлюваннями, якої б форми їм не надав пан Андрухович, стоять дві речі - обурення і біль, які ми всі відчуваємо, але й ще бажання зоригінальничати. Всі до зброї кличуть, а я, мовляв, дивлюся на проблему і глибше, і під власним кутом. Але орингінальність - річ гарна в написанні власних вигаданих історій, а такими речами як країна, і полита українською кров ю земля, жартувати не можна.
Мій прадід прийшов на Слобідські земл із зруйнованої Січі, разом зі своїми козаками, разом з гарматами, що він врятував. І підіймав цю витоптану в безкінечних війнах землю, і насаджував тут Україну. Те ж було й в тих степах, де тепер Луганськ та Донецьк.
З якого б це недоброго дива, ми, нащадки пращурів великих, мали б віддати свою землю - та ще й кому? Одвічному своєму ворогові!
Крим - річ інша. Колись нам дійсно доведеться "ділитися", знаходити шляхи, як жити, однією державою, чи сусідніми дружніми державами з кримським народом. Але Росія, і росіяне тут геть не до чого. Йдеться, звісно, про кримських татар, бо це вони мають право на цю землю, так само як і українці, які були там одвіку. А російське населення, яке не сприймає всього українського, дійсно має куди виїхати. І зроблено велику помилку, що свого часу питання нормальної українізації не було вирішено, і отаким, "ні в тих, ні в сих", не допомогли визначитися.
Якби проблеми громадянства вирішувалися хоча б так, як в Прибалтиці, наразі ми б більшості проблем вже не мали.
Не хочу наслідувати сумновідомих критиканів радянської пори, що на зборах, виголошуючи анафему якійсь книзі, казали: "Я цю книгу не читав, але засуджую".
Я не читала власне висловлювань пана Андруховича. Тому не відповідаю йому, а висловлююсь з питання, що підіймається в листі, бо такі пропозиції, припущення тощо, можна, на жаль почути часто.
Тут не треба користуватися езопівською мовою, треба сказати чітко: ми не віддамо ані клаптика нашої землі, а будемо битися за неї, і переможемо.
І письменникам годиться саме так настроювати тих людей, що їм завтра, можливо, зі зброєю в руках треба буде відстоювати свою Україну, велику і єдину. А зі своїми інтелектуальними заморочками вже дійшли до того становища, що маємо. Час припинити гратися, і сприйняти справжні виклики життя.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.913654088974 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …