Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Ви добре попрацювали

(Рецензія на твір: ОСТАННЯ ПАРА, автор: Наталка Ліщинська)

© Академія, 11-02-2010
Звісно, історію, про те, як роботи захопили світ, ми вже десь чули:):) Так що будемо вважати це просто місцем дії.
Перше зауваження - у вашому складному сюжеті наше завдання відіграє третьорядну роль. Дівчина могла просто стояти у вікні, а не мити його - нічого б не змінилося. Але менш із тим, як кажуть на Галичині.
Перше зауваження - нам не вдалося знайти зв'язку Нострадамуса та сюжету про роботів. Йому настився цей сюжет? Цього не може бути, бо ви вживаєте слова і поняття, які Нострадамус не міг ані зрозуміти, ані повторити. Тобто це не сон Нострадамуса. А що?
Сюжет з вибухом та випадковою зустріччю з головним терористом, який виявляється дівчиною, сам по собі може бути, але його треба до чогось прив'язати, інакше це виглядає просто переказом якогось фантастичного бойовика.
І головне - стиль. Дозвольте нам зауважити те, що ми помітили.
Перше - експозиція. Ви нічого не пишете про головного героя, а одразу починаєте з опису солдатів-біороботів, які, до речі, не мають жодного значення у оповіданні. Звідси плутанина - ми кілька разів прочитали, поки зрозуміли хто кому солдат та біоробот. Якщо ви хочете показати героя через його ставлення до конкретної моделі біороботів, значить треба їх описувати його очима із застосуванням емоцій - тоді читач зрозуміє, ким є герой.
Наступне: будьте уважні. "Та ще питання, чи в отій в’язниці, яку централь назвала музеєм минулої епохи, краще, ніж просто зникнути, перестати існувати." Начебто речення, як речення. А тепер приберемо все, крім основних слів і вийде: "чи у в'язниці краще, ніж зникнути" Бачите, що у першій частині бракує дієслова. Що робити краще, ніж зникнути? Дієслова можна порівнювати тільки з дієсловами. Наприклад: скніти у в'язниці краще, ніж зникнути.
Ще один приклад: "Аякже, цікавість – теж емоція, хіба будь-якому біонікові не однаково, чому поліцай так дивно поводиться." Ви звалили у одне речення забагато. Ми спробували реконструювати думки, які ви туди вклали, і вийшло: Цікавість - це емоція. Емоції не притамані біонікам. А отже біоніки не можуть проявляти цікавості. Тому ніхто з них не зреагував на дивне поводження псевдополіцая. Здається, втулити це в одне речення досить складно.
До речі, питання емоцій у біоників суперечить посмішці у дівчини у вітрині. Герой одразу мав розшифрувати, що це людина - ви самі пишете, що біонікам не притамані емоції
З вибухом не зовсім зрозуміло - за спиною у головного героя почувся звук, щось його стукнуло, а він про це навіть не думає. Одразу у наступному абзаці "вибух". А якщо це не був вибух, якщо упало щось з даху? Ви не даєте герою можливості усвідомити, що це був вибух.
винюшили - слово дивне.
"Спускайся вниз!”- наказав Авах чорній плямі, що заворушилась під ним." - герої спускаються у люк. Тому героїня не могла "заворушитися", а тільки "ворушитися", бо не завмирала, а весь час спускалася. Далі - тут не можна сказати, "наказав чорній плямі". Ми знаємо, що це дівчина. Значить він наказав не чорній плямі, а дівчині, яку бачив, як чорну пляму.
"Втікачі обережно спустилися слизькими арматурними східцями, чоловік намацав гарячу спітнілу долоню і повів дівчину до своєї криївки." - кому належала долоня?
Емоція, коли він зустрічає легендарну Маду - слабкувата. А, ви та сама Мада? І далі поїхали. Коли ви зустрічаєте легенду, маєте принаймні перепитати в самої себе, чи це не помилка, чи справді легендарна Мада?
Щодо гематоми на пів-стегна. З такою травмою за три дні не оклигаєш. Це ми точно знаємо, бо знайомий впав з мотоцикла і отримав гематому на пів-стегна. Кульгав тиждень.
Не ображайтеся, що ми так ретельно критикуємо - просто стараємося поділитися своїм досвідом. А ви вже самі дивіться, використовувати його чи ні.
Брати Капранови
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.86173605918884 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …