Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Рецензії

До історії питання

(Рецензія на твір: Повернемо Україні справжній прапор!, автор: Наталія Дев’ятко)

© Орлик (193.19.241.—), 02-09-2009

http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/flags.htm

22 листопада 1917 р. Центральна Рада проголосила створення Української Народної Республіки (УНР) в складі Російської Федерації. Утвердження основної державної символіки – герба і прапора – було нелегкою справою.

У грудні 1917 р. в Харкові утворився революційний уряд Радянської України, що не визнав ЦР. На I з’їзді Рад України 11-12 грудня 1917 р. обрали ЦВК УНР і проголосили Українську Народну Республіку Рад робітничих, селянських, солдатських і козацьких депутатів. Прапором республіки було червоне полотнище з національним жовто-синім кантоном.
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/04.jpg

14 січня 1918 р. Центральна Рада видала закон про прапори флоту. Прапором військового флоту став синьо-жовтий двоколір, в кантоні на синьому полі зображувався золотий тризуб з білим внутрішнім полем.
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/01.jpg

22 березня цього ж року ЦР в Києві затвердила державний прапор УНР – жовто-синє полотнище. Таке розташування кольорів було прийнято за наполяганням М.Грушевського, прихильника німецької геральдики (згідно з якою на прапорі зверху розташовували колір гербової фігури, а знизу – колір поля).
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/02.jpg

2 травня 1918 р., розігнавши ЦР, до влади прийшов уряд гетьмана П.Скоропадського. При ньому був змінений порядок смуг на державному прапорі: зверху стали розташовувати синю. У грудні 1918 р. Гетьманат П.Скоропадського змінила Директорія (1918-1920), за якої збереглись герб-тризуб і синьо-жовтий прапор.
22 січня 1919 р. в Києві був проголошений Акт соборності України, тобто об’єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки. В проекті Конституції УНР, розробленої всеукраїнською національною радою в Кам’янці-Подільському у 1920 р., відзначалось, що державними кольорами Української Держави є синій і жовтий.
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/03.jpg

10 березня 1919 р. в Харкові зібрався III з‘їзд Рад України, що оголосив створення УРСР. 15 січня 1923 р. був опублікований зразок прапора: на червоному полі літери “У.С.Р.Р.” У 1927 р. абревіатура змінилась на “УРСР”. Офіційно це було закріплено конституцією 1929 р.
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/05.jpg

Указом Президії Верховної Ради УРСР від 21 листопада 1949 р. прапор республіки був змінений. Він складався з червоної і блакитної горизонтальних смуг. На червоній (що була вдвічі ширша за блакитну) зображувались золоті серп і молот, а вище - червона п’ятикінцева зірка з золотою каймою. З цим прапором Україна проіснувала до серпня 1991 р.
http://arch.rbone.ci.net.ua/expos/temat/Flag/06.jpg

Сучасний Державний Прапор України визначається чинною Конституцією України (прийнята 28 червня 1996 року) як «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів» (Стаття 20, Розділ І).


Проекти законів 5 скликання:
N 4002, 04.07.2007 про Державний Прапор України
"Стаття 2. Державний Прапор України - національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - жовтого кольору, нижньої - синього кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3."
http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1066.2563.0

  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.090341091156 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …