Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95751

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: ., автор: Дара К.)

© Тала Владмирова (212.111.202.—), 08-05-2009
Написано сильно. Проте, це - якраз не новина. Взагалі, увесь "Гонихмарник", тобто, та частина, що вже викладена на сайті, спрвляє враження зрілого, гарно продуманого та майстерно побудованог твору. І знову переплетення повсякденного життя і навіть не містики, як у попередніх розділах, а таке відчуття, що стародавнього переказу.
Може, через довгу легенду, яку розповідає бабуся, може, через те, що ритм цієї частини інший, ніж у попередніх (місцями текст аж нагадує вірші у прозі), таке відчуття, що читаєш казку; гарну, цікаву, страшну і аж жорстоку казку. Хоч час від часу якісь побутові дрібниці таки суперечать цьому враженню, нагадують, що персогажі цієї розповіді - реальні, спохоплюєшся, починаєш їм співчувати, як вже знайомим. бо ж навряд чи хтосьажнадто перейматиметься долями казкових героїв, і так зрозуміло, що усе скінчиться добре. А от у житті...
Не знаю, чи розраховувалиа ти на те, щоб читачам стало шкода і гонихмарника, тобто, його людську частину. Мені стало, врешті, не винен же Ігор, що народився у родині дводцшників сім"ї. Цікаво, а чи може такий гонихмарник врятуватися, чи приречений від народження?
Що й казати, прокляття наприкінці ефектне, хоч травництво бабусі виявилося значно сильніше, ніж видавалося у попередньому розділі. Тепер зрозуміла уся подальша поведінка Ірини. Мабуть, розповідь знову повернеться до Аліни, до того, як вона намагатиметься вберегти доньку?іІ ще. Гоннихмарник органічно виглядає у селі, де у старовину, мабуть, його рід і навколішках благали під час посухи врятувати урожай, а людей від голоду. Та й у двадцятому столітті хоч залишки колишні "забобон" повинні були зберегтися. Ніхто ж із односельців, принаймні, навіть напившись, не йде із вилами вбивати нечисту силу, що губитьь жінок. (Адже на це можна глянути і так).
А от сучасний Львів? Чи так там потрібні ті, що вміють відвертати-привертати дощ? Як взагалі людині/ створінню, що має владу над природою і водночас є її часткою жити серед міської метушні?
і взагалі, прокляття - це лише образа, що комусь пощастило потистояти могутній злій силві чи рід гонихмарників ослаб і це не примха, а необхідність - влити свіжу кров знахарського роду?
Не зовсім уявляю звичаї у селі тих часів. Мабуть, Ірина - комсомолка? Чи дозволялося тоді носити натільні хрестики школярам? Певно, антирелігійна пропаганда була і там7
Ну от, як завжди, висипала купу запитань і забігла наперед. Сподівааюся, ненароком не образила, яякщо що не так - прошу вибачення. Ще раз хочу підкреслити - твір гарний. Як виходить роман - хай буде, не варто різати. Буває, коли деякі твори варто очистити від зайвих слів-епізодів, аьби стали кращими, та це - не той випадок.
Гарних свят і натхнення!
Трохи не забула. У тексті є хлопеці замість "хлопець", кілька зайвих ком, відсутність побілів після тире, ну й ще по дрібницям - виправити можна за хвилину-другу. І чи варто вживати "прадавня необ"їжджена енергія", чи в цьому випадку органічніше буде сила, міць, ммогутність, врешті? Та то вже на твій розсуд.
Щиро,
Тала владмирова
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.39002990722656 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …