Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Заради кохання...

(Рецензія на твір: Як перекласти "червона рута" англійською мовою ?, автор: koka cherkaskij)

© Оксана Яблонська, sevama, 26-11-2008
"Зберігаються вони й у серці Драгобрату, який навіть назвою своєю завдячує випадку, що увійшов у народні перекази. Люди досі переповідають давню історію про братів-близнюків, які, кажуть, закохалися в одну дівчину. А вона, не знаючи, котрому із двох віддати перевагу, необачно пообіцяла свою руку тому, хто принесе їй «ШОВКОВУ КОСИЦЮ» — так гуцули називають квітку ЕДЕЛЬВЕЙС, що росте на стрімких схилах і зірвати яку може тільки відчайдушний сміливець. Хлопці дарують її своїм коханим на знак відданого й щирого почуття — як його незаперечний доказ. Близнюки без вагань кинулися по едельвейс і... загинули, зірвавшись зі скелі. Коли стурбовані тривалою відсутністю юнаків родичі звернулися до поліції, троє жандармів вирушили на їхні пошуки. Та побачивши місце трагедії, де загинули брати, вони закам’яніли на місці, перетворившись на три гірські круті горби, що відтоді так і називаються — Жандарми. А Драгобрат отримав свою назву у пам’ять про двох загиблих дорогих братів (завдячують їм своїм найменням і гори Близниці — Мала й Велика). Ну, а горда гуцулка, яка стала призвідницею нещастя, виплакала стільки сліз, що з них утворилося гірське озеро Івор..."

http://www.citylife.com.ua/index.php?id=26&tid=311&art=432

"Розповідають, що колись чарівниці радили парубкам вирушати в гори на пошуки рідкісної квітки. Кому пощастить знайти едельвейс той дарував його коханій і відбувалося диво: дівчина, що ще недавно не любила хлопця, несподівано змінювала своє ставлення до нього. Прикро, але не всім вдавалося знайти шовкову косицю, не усі з гір поверталися: більшість парубків падали зі скель, на краю яких і росла чарівна рослина. Загиблих молодих хлопців оплакували рідні й дівчата, а їхні сльози ще й досі з’являються на едельвейсі у вигляді маленьких краплинок нектару."

https://h.ua/story/87560/

" У Чорногорі десь росте не тільки кір-зілля. Є там і шовкова косиця - едельвейс. Колись ми з Пушиком Степаном, ще молодими, важили шукати, хто знайде квітку щастя. Та так і розїхалися. Відтак Степан, мабуть, знайшов-таки - пісні, одна за одною, посипались йому. А мій едельвейс ще десь виколисує Чорногора. " (Марія Влад) http://www.kirsoft.com.ru/freedom/KSNews_1065.htm

"ЕДЕЛЬВЕЙС

...В Карпатських горах можна знайти пурпурові квіти рододендрона – славної, оспіваної відомою піснею, «червоної рути», і легендарний едельвейс – «шовкову косицю», що росте тільки на стрімких важкодоступних скелях. Здобути його дуже важко, і ризикують закохані. Адже за легендою ця квітка виросла зі сліз прекрасної Марічки… (переклад мій)
Далі йде розповідь про кохання Марічки до вівчаря Олекси, якого убили песиголовці, а Марічка гірко плаче досі...
http://www.panterra.com.ua/review/72/ftm.htm

*************
ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ "ЧЕРВОНОЇ РУТИ"

Ще старшокласником Володимир Івасюк натрапив у батьковій бібліотеці на виданий 1906 року збірник коломийок, впорядкований Володимиром Гнатюком, в якому були рядки:

Ой ходила, говорила гільтайова мати,
Назбирала троєзілля мене чарувати,
Назбирала троєзілля червону рутоньку,
Та й схотіла зчарувати мене, сиротоньку.
Згодом мандруючи гірськими гуцульськими селами, Володимир знайшов інші варіанти коломийки про червону руту, та записав легенду про загадкове чар-зілля, яке постає в народних переказах символом вічного й чистого кохання.



"Легенда про червону руту

Рододендрон жовтий
Рута духмяна, Червона рута пов'язана з українським святом Івана Купали. За переказами, що до цих пір існує в Карпатах, рута — жовта квітка, яка лише на декілька хвилин, в ніч на Івана Купала, стає червоною. Дівчина, яка її знайде і зірве, буде щаслива в коханні."

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0_(%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%8F)"


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76584196090698 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …