Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Нависши над прірвою, дотягнувшись валіком з фарбоя, я закрив те слово.

(Рецензія на твір: Крила, автор: Михайло Карповий)

© Zabolotniy (77.109.55.—), 29-09-2008
Михайле, я третій день лише, як став "гаківцем", але скажу тобі, що з твоєю творчістю я давно вже знайомий. Мені колись довелося бачити те слово, яке ти не можеш написати на Небі, але писав колись на місці, яке знаходиться над довколишнім краєвидом, у центрі уваги. Його було видно, і куди не дивися, все одно зір до нього повертався.
Я знаю що такі слова пишуть частіше за інші на парканах, деревах, будівлях, особливо промислових будівлях.
Було в моєму житті чудове місце - це балка Північна червона у Кривому Розі. Я там підлітком проводив багато часу. У тій балці я бачив красу незайманого степу. Нічого красивішого і яскравішого за нерозораний степ немає. Там трави ростуть у три яруси, у три яруси квітнуть. Там багато різних чагарників і вони теж квітнуть по-черзі. Я приходив туди колись щотижня або й частіше. І бачив, як днів за три-чотири степова панна міняла своє вбрання. Я бачив ту красуню дуже вродливою і чарівною, я закохувався в неї. Приходив через тиждень на побачення до неї, і заставав її вже без тих квіток, якими я намилувався, а бачив її вбрану в інші квітки, іще кращі за попередні. Я вітав там сонце, коли воно сходило, я пам"ятаю, як голосніше, ніж звичайно, співають пташки, коли сонце сходить, як вони радо вітають його. У солов"їв тамтешніх я вчився пісень про любов і спостерігав, як квітне небо при заході сонця.
У тій балці було два закинутих залізничних насипи і залишки двох мостів: лише початки мостів там, де насипи обривалися, та ще в одного збереглися підпори, у другого ж підпори були зірвані. Залізничне полотно давно було демонтовано, його й сліду не лишилося.
Одного разу приходжу я знову побачити красу степу, а там над цим усім краєвидом на початку мосту - а якщо з балки дивитися на ту споруду, то вона викликає певну асаціацію з небом - і було написане жадане тобі слово "ХУ,,,"
Що мені було робити? Прийшла людина, яка немічна й дика, у якої сліпі очі й скалічені руки й написала те жадане нею слово, так ніби вилика баночку чорнил на картину великого художника.
Написане слово "ХУ..." було так, що добратися до нього було непросто. Я ризикував впасти вниз і прокотитися по дуже крутому спуску з малого й велокого гострого каміння, лише в самому низу під тим словом росли шипшинові й тернові чагарники, в які тільки птахи та лиси з куницями заглядають. Але я взяв тоді з дому фарбу для підлоги, що лишилася у моїх батьків після ремонту, ліг вгорі на залишок мосту, навис над прірвою і, дотягнувшись валіком з фарбою, закрив те слово. Колір фарби був подібний до кольору тесаного каміння, з якого був складений колись міст, і прийшовся до речі.
А місце там було таке, що для того, щоб написати там те слово, потрібно було чорного Карлсона. То ти писав? Чи хтось подібний тобі? А яка різниця.
Давно проминув мій гарячий підлітковий вік. Сьогодні я дуже рідко буваю у тій балці. Але коли буваю, я бачу її збережену, неосквернену. Я не хочу знати й пам"ятати, яке слово там колись було написане, але розфарбований прямокутничок, який лише трохи виділяється на загальному тлі залишку мосту, нагадує мені про той час і запевняє мене, що він пройшов у моєму житті не даремно.
Отак псуючи довкола себе творіння Боже, людина дуже збіднює себе і прагне все, що навколо неї, опустити до свого рівня.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78363800048828 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …