Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

ГОРЕ ВІД РОЗУМУ-3

(Рецензія на твір: ..., автор: Noelle Daath)

© Маріанна Малина, 13-05-2008
Оповідання мені сподобалося. Не погоджуюся з попереднім рецензентом, що в творі немає внутрішнього конфлікту. Він є! І не один. Твір, взагалі, глибокий — з декількома рівнями сприйняття. На перший погляд, так, — це ламка людини розумової праці в часи перебудови. Коли летить шкереберть затишний світ і треба пристосовуватися жити по іншому. Та й тут не все так просто. Гіркотою віє з опису життя Валерія Дмитровича, чоловіка головної героїні : « Так солідно звучить: «менеджер з продажу», а виявилося, – один із трьох кладовщиків, навіть не завскладом. (!) Йому видали фірмові комбінезон та кепі, а через тиждень, замазавши одна за одною дві гарні сорочки, мусив іти на секонд-хенд (!) купувати сорочку та светра. Перевдягався на роботі, сам прав, сам сушив, щоб жінка не знала, повертався додому в костюмі». Герой не може змиритися з тим, що він один із «простих людей», на яких він, мабуть, дивився трохи зверхньо. І тут він відчув таке ж презирство до себе, причому від СЕБЕ ж! І цей пекучий біль не від бідності… Ні, його біль від ураженої гордині і на цьому внутрішньому багатті він стиснувши зуби мужньо згорає. Тому і боїться зізнатися жінці, що він, ВІН! Працює… якимось «кладовщиком».
Героїня виглядає в цій ситуації трохи краще. В неї немає такої болі від зміни статусу, вона ж жінка, вона звикла прибирати за чоловіками, та ще й після роботи готувати вдома «вегетаріанські» витребеньки чоловікові (закладаючи свою каблучку в ломбард). Але, в неї інша біда — вона втекла від реальності в свою «Агні-йогу». З повторюванням до отупіння мантр, з надією на міфічного «вчителя» чи «гуру». Бо дуже, дуже страшно — думати про себе самій. Самій приймати рішення і нести за них відповідальність.
Зустрічається в оповіданні і типова для людей розумової праці аскеза: вегетаріанство та відмова від статевого життя. Катуючи себе неприродними обмеженнями, які йдуть від розуму, а не від серця, героїня відчуває себе дуже нещасною. Хоча «розум» їй каже, що вона повинна бути щасливою. Але ж ні — відчувають серцем, а не розумом.
Сон описано просто чудово! Підсвідомість про все розказує героїні — птахи в жахаючий кількості — то думки, від яких і з глузду з’їхати можна («як їх тільки гілки витримують?» – думає героїня). В оці однієї з папужок — вона бачить холодне провалля космосу, в якому немає життя. Якщо по-папужому повторювати «Ом шанті» — то можна загинути, — волає підсвідомість. Постать «вчителя» без ніг та рук — теж каже про перекіс в ментальне сприйняття світу. «Відрив» від світу реального.

Звичайно, герої таки «зриваються з катушок» і це нормально… Спрацьовує захисний клапан здорової психіки — маятник хитається в іншу сторону.

Вражає інфантильність героїв оповідання, дорослих людей, які не звикли боротися за життя, не звикли до самого життя і ховаються за спинами сект тоталітарного штибу. Навіщо вони це роблять? Щоб сказати собі: Ні — то не ми винуваті! То все — вони! Секти, держава чи ще хтось… Але ж справа в тому, що виростати і робитися зрілими необхідно, життя все одно примусить.

Дивно, але чомусь в оповіданні немає дітей, може, тому, що люди які повинні нести відповідальність за когось малого та беззахисного скоріше дорослішають?

Героїня відчуває необхідність змін. Перший її протест, був на початку оповідання. Ще підсвідомий протест проти дурних правил щодо «святості» переростає у роман з роботодавцем та кризу, яка сталася після цього. Це правильна криза. Необхідна. Без якої немає народження.
Зі страхів героїні за уявного чоловіка-пияка (який, до речі в цей же час теж «перестроївся» — влився в коллектив), за уявні ЛТП, видно, що це не остання криза в її житті. Але тепер у неї є універсальні ліки, замість «Ом шанті» — її власна творчість. Її вірші.
Людина, яка написала таке глибоке оповідання про метаморфозу душі, безперечно дуже талановита.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.3896191120148 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …