Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95732

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: V. Севастополь, автор: Валерія)

© Максим Т, 28-01-2022
Крим дуже різний навіть в природно-кліматичному сенсі, тут тобі пустельні степи, там альпійські луки, а поруч - субтропіки. Так само різний він у часовому вимірі. Коли я був малим, часто їздив у Керч - там було батькове пароплавство. Власне, я й гадав собі, що ледь горбкувата нудна рівнина і є - Крим. Згодом я потрапив у інші його куточки та відкрив іще з десяток кримів - і всі на території одного півострова, який тепер чи то острів, чи то авіаносець. На щастя, мої мандрівки Кримом відбувалися в такому віці, коли ніякий табір мені вже не загрожував, та й закінчилися ті табори здебільшого, - а через те Крим можна було повертати до себе яким хочеш боком, крутити ним, як циган сонцем, доки він, дочекавшись мого запаморочення, повертався сам і вже тим боком, який хотів мені показати він.

Я доволі часто бував там у середені та наприкінці 90-х і на початку 2000-х - і тоді, між іншим, українська мова викликала іншу реакцію. Дехто взагалі не звертав уваги, хтось просто не розумів, як не розумів будь-яку іноземну, та винувато кліпав на мене, очікуючу якогось бодай жестами натяку на сенс, а дехто начебто й лякався та стулював пельку - і жодного ворожого слова в мій бік не лунало. Все це почалося через кілька років, коли Росія почала "здійматися з колін", а Кремль змінив курс, а за ним і ЗМІ. Мова ніколи не винна, завжди винні люди. Але Кремль Кремлем, а ми - теж щось робили або навпаки. За роки незалежності Крим зробився ворожішим до України, ніж був між 50-ми та 90-ми.

Але досить спогадів! - з Кримом я вже звів рахунок, щоправда, рідною мовою, а тут вона не вітається. До Вашого тексту.

Кожна частинка - травма, крім першої, яку тепер, на жаль, я не можу переглянути, аби підтвердити цю тезу. Власне, є така думка, що література тому й виникає, що людині треба позбутися болю або поділитися радістю. Цілком можливо. В цьому переліку травм - або травматичного досвіду - досить логічно почати зі світлої глави, а потім перейти до зламаного світу. Якщо дитинство Едем, то будь-яке дорослішання - через вік або через досвід - це вигнання з Едему.

Головне ж - ця частина виписана краще за ті, де я Вам дорікав деякими проваллями між довершеними періодами. Сподіваюся, що доопрацювання прихованих частин усуне ті проваллячка.

Дещо ще. "А потім Лізу кинуло в жорнова" - Однина "жорно", множина "жорна", у жодному відмінку форми "жорнова" не існує. Мабуть, правильно "кунуло в жорна"

З повагою, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.77945804595947 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …