Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Дуже гарно, але з другого боку...

(Рецензія на твір: Конкурс. Олександр Шепітко Твір №3., автор: Конкурс прозових творів «Козаки – українські лицарі і захисники»)

© Вікторія Т., 11-03-2020
Дуже гарний твір, який ламає стереотипи, показуючи козаччину як явище неоднозначне. Відомо, що на Січ тікали не тільки з патріотичних міркувань, а часто – щоб уникнути неволі або кримінальної відповідальності. Ясно, що воювали не тільки за правду, але й меркантильних міркувань. З другого боку, звести усе тільки до зиску та грабунків, я думаю, теж не можна. Автор трохи перебільшує, коли каже, що нічим козаки від татар-турок не відрізнялися. Козаки в ясир людей не гнали, на базарах ними не торгували. Те, що козаки, визволяючи своїх, намагалися ще й прихопити чуже, цього факту не міняє. Також – в оцінці подій треба зважати на тогочасні релігійні вірування. На той час вважалося, що краще вмерти, ніж перейти у чужу віру і тим самим навічно загубити свою душу. Так само вважалось, що краще вбити християнина, який «збусурманився», щоб він смертю викупив свою провину, ніж дозволити йому жити й розмножуватись на користь іншого -- ворожого народу. Звідси – ота розправа із звільненими бранцями. Це було властиво не тільки козакам і не тільки у ті давні часи. В одному знаменитому американському фільмі, події в якому відносяться до 19-го сторіччя, герой роками розшукує дівчинку (тепер уже – дорослу дівчину) --- дочку своїх загиблих друзів -- яка була викрадена індійцями і вихована серед них. Він має на меті її убити, тому що це краще, ніж їй, християнці, продовжувати жити серед язичників (сама вона вже повертатись не хоче, тому що любить своє життя серед них). З цієї точки зору розправа із "побусурманеними" земляками, які захотіли повернутися і під час звільнення яких козаки ризикували своїм життям (а хтось, мабуть, і загинув) – не така вже унікальна подія для тих часів.
Загалом твір написаний цікаво, жваво, із виразно змальованими персонажами, соковитими діалогами, яким віриш, вдалим відтворенням обстановки та побуту тих часів. Цікаво й приємно читати.
З повагою, Вікторія
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8459050655365 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …