Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Ми звичайні (частина 2), автор: Вікторія Штепура)

© Максим Т, 19-07-2019
Вікторіє, після "Соняшників" та одного віршу не маю сумнівів у Вашому таланті, Ви - письменниця і все таке інше. Щодо цього тексту Ви зауважили, що виклали його саме заради коментарів, бо, здається, відчуваєте певні його вади. Думки коментаторів розійшлися, і це прекрасно, твір не лишив нікого байдужим.
Власне, мої коментарі стосувалися іншого, суто техніки. Знаєте, яка головна проблема письменника, який видав перший роман, що здобув успіх і визнання? Написати другий роман не гірше, ніж перший. Багато хто, особливо в тих країнах, де за літературу платять грубі гроші, тут ламається та котиться до пияцтва та наркоманії. На щастя, в наших широтах це мало кому загрожує, а якщо й загрожує, то писати та видавати роман для цього не обов'язково.
Але до тексту. Моя головна теза про надмірність залишається в силі. Безумовно, знаєте, про що пишете, можете довести та підвердити всі аспекти розшуку, двобою, але надмірність деталізації перетворює художній текст на інструкцію, як на мене, а ще - гальмує стрімкий розвиток подій. Я спеціально видобув ось це шматок тексту класичного детективу, в якому змальована динамічна сцена, ось дивіться:
"Лицо его было каменным и без всякого выражения, зрачки сужены, глаза бегали, как у куницы, готовящейся напасть. Он стоял наклонившись и согнув колени, а тело его ритмично покачивалось.
Это длилось лишь десятую долю секунды, потом он бросился вперед, придушенно всхлипнув. Мартин Бек рубанул его ребром правой ладони по ключице, а Ольберг бросился на него сзади и попытался схватить за руки.
Ольбергу мешал пистолет, а Мартина Бека застала врасплох быстрота прыжка, потому что он не мог думать ни о чем, кроме того, что женщина на постели должна шевелиться, а не лежать неподвижно с чуть открытым ртом и закрытыми глазами.
Мужчина ударил его головой в живот с неожиданной силой, так, что Мартин Бек отлетел к стенке. Одновременно безумец вырвался от Ольберга и большими прыжками помчался к двери, все еще в полуприседе, его руки и ноги мелькали с быстротой, которая была такой же нереальной, как и вся эта абсурдная картина." - цей текст читається приблизно ж стільки, скільки триває епізод, і через те виникає враження присутності. Водночас автори не розповідають про навчання поліцейських у школі, академії та деінде, про наполегливіф тренування, їхній досвід, вправність - ми все це зрозуміли з блискавичного епізоду, в якому змальовані блискавичні події. Це певною мірою загальні знання, що фахівець з полювання на мерзоту має спеціальну підготовку та навички, а які саме - а отак, бах-бах-бах - і мерзота сидить на допиті або вже тільки лежатиме, доки не зогниє.
Ну, й фінальна декларація... - це не думки такого героя, це Ваші думки, які Ви буквально скандуєте зі сторінки. Я певен, що певна частина певним чином налаштованої аудиторії Вас гаряче підтримає, певна частина певним чином налаштованої аудиторії категорично заперечить, але професійний читач навряд чи схвалить таке рішення суто стилістично. В цій патосній та декларативній частині художній текст, який страждав на інструктивну надмірність (книжки мають чомусь вчити, ага) перетворюється публіцистику не надто високого штибу. "Перед лицом своих товарищей клянусь..." - на мою аматорську думку, література має бути понад цим рівнем, але Ви робіть, як вважаєте за потрібне.
Щедрих і цікавих Вам успіхів.
З повагою та заздрістю, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81377911567688 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …