Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Супертролеві віват

(Рецензія на твір: Тролі, автор: Василь Шляхтич)

© Інра Урум (93.170.65.—), 18-12-2018
Перший рядок, як на мене, є чудовим поетичним означенням сучасної Росії, невже вірш про це? Другий рядок вже ритмічно вибивається з метрики рядка першого. За змістом теж одразу виникають питаня - мова вірша ніби як натякає на українськи реалії, але одночасно таки справді обігрується російська улюблена забавка - вставання з колін. Далі з ритмікою теж якось не дуже зрозуміло, але більше питань виникає до поетів без колін - це тому що поети єдині, хто не встає на коліна? (ну, бо нема на що вставати), чи це натяк на людино-плазунів і поетів-посіпак? Чорт його знає, автор лишає це на розгляд читачів. Далі - чиї болі чию душу ловлять і чому саме в леті - не пояснюється і з попередніх рядків вивести цього знання ніяк не можна, відсутність колін у поетів, якщо чесно, ніяк це не розкривається, можливо поети без колін і тому літають? чи, мо, є у птахів коліна? Тут, нажаль, рецензентові явно бракує знань з елементарної анатомії. Але далі ми дізнаємся, що голі, безперечно перші, мабуть перші тут загальне визначення тих, хто першим з чимось стикається, кудись іде першим. Хто ще голий, другі? Ні, одразу треті, тому що в риму, загалом це був би чудовий натяк, що будь які, і четверті і п'яті голі, але рима робить свою справу - вказує, що авторові йшлося насамперед саме про неї, а не про якісь приховані смисли, навіть якщо це і не так. Останні рядки кажуть, що болі не тільки в леті ловлять, але там же можуть і зникати, цікаве спостереження. Також цікаве походження слова "ідолі" - схоже на "ідол" у перекрученому авторському варіанті множини, але тоді довелося б припустити, що є чесні ідоли і нечесні, а автора запідозрити саме у чесному ідолопоклонництві, що було б очевидною маячнею, тож, мабуть" тут якісь інші "ідОлі". Також постулюється, що воші й молі пропадуть "коли б не тролі", тобто самою будовою фрази виводиться існування тролів, і неможливість саме через них позбутися вошів і молі. І тим більш несподіваним оптимізмом грає фінальне речення, що край таки стане з колін (не встане, а стане, чи може розтане?) що на позір теж вибивається з ритмики, але тільки на позір - є в мене підозра, що правильно воно, за автором, читається: Пропадуть, Край стане з КОлін, охоспаді, так то ж я і перший рядок неправильно читав! хоча в рядку з поетами навіть кОліна на допоможуть. І, нарешті, лишається незрозумілим, якщо "край стане з колін", а у поетів колін нема.. я навіть сформулювати до пуття це не можу, настільки тут клубочуться і двояться варіанти.
Також цікаво відзначити, що вірш виводить супертролем самого автора, тому що формально, за самою логікою вірша, будь хто, хто забажає розібратися чи в сенсах, чи ж у маячні, закладеній у вірші, підпаде під визначення того таки троля - а от для цього, для творення такої віршованої пастки потрібні вже дійсно супертролячі здібності.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.75034618377686 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …