Творів: 51005
Рецензій: 95752

(Рецензія на твір: Гімназія тисячі років тому, автор: Вероніка)

© Максим Т, 20-10-2018
Вероніко, вітаю. Серед авторів сайту є багато майстрів слова, талановитих редакторів і коректорів, знавців мови та стилістики, глибоко обізнаних у сучасній і античній літературі, які радо Вам допоможуть, якщо Ви, звичайно, готові приймати допомогу, вчитися та багато - дуже багато - працювати.

Знаєте, Вероніко, що казав Чєхов дітвакам, які хочуть бути письменниками?

"Всякого только что родившегося младенца следует старательно омыть и, давши ему отдохнуть от первых впечатлений, сильно высечь со словами: «Не пиши! Не пиши! Не будь писателем!» Если же, несмотря на такую экзекуцию, оный младенец станет проявлять писательские наклонности, то следует попробовать ласку. Если же и ласка не поможет, то махните на младенца рукой и пишите «пропало». Писательский зуд неизлечим."

Цей свербіж справді невиліковний; якщо відчуваєте його в собі, починайте працювати. І не тільки над власними текстами. Бачу, у Вас фантазія буяє, це дуже добре, адже письменник - це той, хто має чарівну голову на плечах. Чарівна голова продукує сюжети, може уявити те, чого не бачать очі, не торкаються руки, не відчувають вухо та ніс, і уявити так, ніби все це насправді існує та відчувається всіма органами, на дотик, на смак, на запах. Але цього мало - оце все, продуковане чарівною головою, слід так викласти на папері, аби читач пережив те саме, що й Ви, - аби побачив і відчув.

Як це робиться? - мовними засобами, звичайно; як людина поясює себе "словами через рот", так письменник створює світи словами на папері. Але слово - матеріал на кшталт золота; з нього можна виробляти найтонші речі, найвишуканіші, але той, хто не знаю технології, правил поводження з тим золотом, завжди триматиме в руках твердий непоступливий шматок металу.

Тому - вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Наразі є курси письменницької майстерності для дітей, шукайте в мережі. Багато видається книжок з порадами, чимало інформації в тій таки мережі. А головне - читати більше хороших книжок, і не просто для насолоди або з цікавості, а намагатися зрозуміти, як вони зроблені. В цьому сенсі - Youtube Вам у допомогу. Там купа-купенна лекцій - Ростислав Семків, Дмитро Биков.... - фахівці розтлумачують, що й до чого в цій справі.

Трохи знань перетворять Вашу чарівну голову - здається, Ваша таки чарівна! - на голову письменницьку.

У Вас напевно є здібності. Оця фраза - "між двома частинами навчального закладу був потойбічний світ, саме тут з одного світу муха могла вилетіти лелекою, а в інший зайти левом" - тягне на якусь літературну премію. Але раптом трапляються .... гм.... дитячі ппомилки; "Попереду наближається гніздо динозаврів!" - гніздо не рухається, це екскурсанти до нього наближаються, або просто - у них попереду гніздо. Або час - Ви згадали в назві тисячі років, а в тексті найдавніша подія, здається, 365 років.

Деякі речі Ви коротко та яскраво намалювали, а в деяких випадках обмежилися капс локом - КОМАРИ. Ну й що? Раджу Вам почитати у братів Стругацьких про комарів, там такий опис, що починаєш весь чухатися.

Викладайте ще твори, пишіть і викладайте. Анатолій Рибаков казав: аби написати, треба писати. Іншого шляху немає. Щасти Вам на ньому!

З повагою, Максим

Згенеровано за 0.43985199928284 сек.