Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2687
Творів: 51071
Рецензій: 95792

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51445, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.31.209')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Поезія Поетична збірка

Евокації

© Валерій, 01-08-2023
ВАЛЕРІЙ ЦИМБАЛЮК


ЕВОКАЦІЇ

Евокація (від лат. evocatio – «викликання») релігійний обряд в Древньому Римі, за посеред­ництва якого під час війни викликали богів-покровителів супротивного міста на свій бік. Після звернення до того божества, яке супроводжувалося обіцянками побудувати йому пишний Храм, римляни приносили в жертву барана чи вівцю і по їх нутрощам намагались визначити, чи була прийнята їх молитва-офіра. Якщо те знамення було сприятливим, вони переходили до бойових дій, а успіх доводив, що чужі боги дослухались до евокації, тобто дали згоду влитися в римський пантеон. Згідно Веррію Флакку, котрого цитує і Пліній Старший, евокація при облозі міст римською армією була розповсюдженою релігійною практикою.

Анотація

Із чого почати? Почну із головного. У мене не було жодного бажання ладнати цю збірку і друкувати її тут в електронному вигляді. Я просто хотів зібрати до купи усі добре написані мною вірші за останні п'ять років і гармонійно поєднавши їх із першою частиною свого роману і накінець його видати… Але друкуючи вірші на електронних шпальтах «Гоголівській академії», я час від часу відправляв частину із них, своєю побратиму Скрипалеві на Telegram, і коли вони йому чомусь сподобались, він чемно попрохав мене зібрати їх до купи і вислати йому в електронному вигляді… Бо він мав намір занести їх своєму знайомому видавцеві і поговорити з ним на рахунок їх паперової публікації… Але мій роман він, на превеликий жаль, прохав йому не висилати. Тому... розташування усіх віршів у цій неочікуваній збірці довелося кардинально змінити… Але я все ж таки зібрав їх до купи і оформив у дану збірку, яку назвав мало відомим латинським словом евокації, яке має дуже багатозначне і глибоке тлумачення, хоча я зупинився на першому і головному, зазначивши його в епіграфі. Тому дана поетична збірка і складається із тридцяти шести віршів, поєднаних у чоритьої різних, але таких спільним за духом розділів, із різною кількістю віршів у кожному із них…
Перший розділ має назву «Сілезія», в якому я подаю свою враження і почуття від свого проживання в німецькому місті Neusalz an der Oder, що розташоване у Нижній Сілезії, і більш відоме в даний час під польською назвою Нова Суль… Назва ж даного міста із німецької мови на українську перекладається як Нова Сіль на Одері… Тому, вона є надзвичайно багатозначною, поетичною і метафоричною і є хорошим вступом до даної поетичної збірки...
Другий розділ збірки має назву «Пісні Вояка Руїн». Ця назва є дуже невипадкова у даному контексті історії де ми зараз усі перебуваємо, вона просто і сухо, і на жаль безжально констатує стан пост сучасної України, на тридцять другому році свого фактичного не життя із Радянським Союзом, і за цей час вона чомусь стала вже шостою Руїною? Тому я, у ній подаю своє переживання, болі, надії і сподівання, які у мене народилися і накопичились із листопада 2013 року і до сьогоднішнього часу... В цьому розділі є такі неординарні і оригінальні вірші як «Прусська ідилія», «Гімн вояків-гуляк», «Хвацькі хлоп'ята», що є по суті культурними перекладами», а точніше навіть пережиттями та перенесення «класичної прусської мілітарної теми» на українську мілітарну тему, і через це вони повніше доповнюють українські сенси і архетипи у цій Новітній Світовій війні…
Третій розділ збірки носить назву «Залізниччя». Назва на перший погляд незвична і дуже не зрозуміла, але це лишень на перший погляд. Насправді вона є моїм авторським неологізмом, що виник зовсім не випадково, а виник саме тоді, коли я намагався класифікувати ці свої віршовані твори по їхньому внутрішнього настрою і світогляду у якусь точну і зрозумілу усім читачам назву… Але згадавши те, що то й житловий та й виробничий район мого рідного міста Ковеля, розташовується вздовж залізниці, і є по факту «за залізничним» районом міста, я вибрав цю непересічну назву бо вона по своїй суті дуже точно характеризує цей «за залізничний» район міста вздовж «ковельської» залізниці, в якому я провів більшу частину свого щасливого дитинства… Також, в цьому віршованому розділі представлені два дуже яскравих вірша, такі як: «Рай дитинства» і «Полудень життя». Перший із них, описує і розкриває більшу частину того мого дитинства проведеного там, а другий підводить підсумки мого сьогоднішнього життя і розкриває (як на мою дуже особисту думку!) Душу міста Ковеля як неповторної духовної істоти…
Четвертий і останній розділ даної збірки носить назву «Химородне», в якому я розкриваю усі свої духовні прозріння та бачення майбутнього цієї уже зникаючої і заключної пост людської хайтеково-підаристичній цивілізації, що по своїй суті є демонічною і і станістичною у цьому зримому апокаліпсисі, який розпочався в 2014 році, і на санскриті носить назву малої пралаєї (малим знищенням), перед черговим циклом вкрапленням Малої Сатья-Юги серед цієї епохи Калі-Юги, і ця Стаья-Юга буде тривати якихось 10 000 років...
А закінчу, я цю, помітку-виклад, своїми доволі скромними роздумами про справжню поезію… Лишень, зараз, чомусь? на п'ятому десятку літ, після багато чого пережитого і осмисленого мною, я, накінець зрозумів, що таке поезія, і яка її місія у цьому світі... Якщо послідовно і точно говорити слідом за поетом Арсенієм Тарковським, то: «Поезія, коли вона вже здійснена. Це мовби стигмати людського духу.» Хоча, на санскриті слово дух відсутній взагалі, натомість його там є слово душа, (а душа на санскриті позначається словом Атман), а Вища Душа Бога, що присутня у всьому (і не тільки в людині!) відповідно – Параматман. І ці дві душі, (точніше одна) розділена колись самим Атманом, що втілився в людину... На даний час, переважна більшість читачів знають першу її під назвою Душа, а другу, як божественний Дух... Через таке вище приведене та санскрицьке тлумачення цих термінів, справжня поезія постає, як стигмати людського атмана, який страждає і в страждані творить… При цьому в своєму божественному творені Атман уподібнюється Парам­атману, котрий в цей час просто спостерігає за  творенням Атмана… Хоча... можливе навіть таке наступне вираження того ж самого твердження, виражене у простішу формулу: Поезія – це стигмати людської душі, які прирівнюються до проявів Вищої Душі, але такими не являються… Ось, такий парадоксальний ведичний дуалізм і водночас ведична відокремленість кожної частки і водночас їхня суцільна єдність, що пробуджені в тілі поета як людини і водночас і не людини…
І на останок, на рахунок місії самої поезії... Вона, на мою особисту думку є дуже простою і зрозумілою... За словами німецького поета Йоганна Вольгана фон Гете вона – це «Поезія і правда». А за словами українського (чи російського?) поета Арсенія Тарковського це: «…зв'язок людської душі із першоосновою світу». Де «…для поезії дуже важливо, щоб поет був двійником своїх віршів». І поезія для нього – це «…інша реальність, в межах котрої відбуваються події, які паралельні подіям життя, і вона живе тим же самим, чим живе і життя, бо ж життя – це і є чудо, як чудом є і сама поезія». Я б від себе додав би таке: Поезія – завжди пишеться кров'ю поета, і у ній, – він завжди відповідає за кожне створене своєю душею слово, а його поетичний герой, у тих творіннях, – це не просто його життєвий двійник, а його трансцендентне Alter ego, яке він створив, і котре існує у своєму, і водночас і не своєму світі…

Валерiй Цимбалюк, м. Ковель, 2, 3 серпня 2023 року

P. S. Сьогодні в неділю, в чергове переглядаючи свою електрону збірку, уже продумано і фізично добавив до третього розділу «Залізниччя» два чудові вірші: «Старі будинки» і «Чорно-білі поличчя», написані мною відповідно 3 і 10 серпня. Інтуїтивно вважаю, що вони органічно віллються у цю збірку, і найкраще розкриють у ній, образ мого любого Міста.

Валерiй Цимбалюк, м. Ковель, 10 вересня 2023 року

Зміст:

Анотація

I.  Сілезія

Нойзальц на Одері
Блукання серед одного із минулих життів...

II.  Пісні Вояка Руїн

Під сонцем Арея
Хвацькі хлоп'ята
Гімн вояків-гуляк
Прусська ідилія
Вояки Руїн
Сповідь Вояка Руїн
Сприйняття вечора...
Усвідомлення
Шлях до Смерті
Лист до пішовшого у вічність побратима
Перемир'я...
Невідомі герої
Остання крапка
Смерть-Життя

III.  Залізниччя

Рай дитинства
Полудень життя
Покинуті речі
Старі будинки
Чорно-білі поличчя

IV.  Химородне

Бог насолоджується нами.
Пробудження...
Моя сансара
Мандри в собі
Сновиддя
Констатація
Опис
Мандри Темним лісом...
Роздуми в пітьмі покинутого Дому...
І в кожному, погляді – Бог
Фантазії Батяра
Свята самота
Забутий цвинтар
І крівцею заляпані підлоги...
Сатья-Юга

I. Сілезія

Нойзальц на Одері

Маленький порт і місто мов з картинки
де рури з цегли, і недільний дзвін,
де води Одри плещуть без зупинки
і де ніщо, ще не зазнало змін.

Де все здається: що ти бюргер в ньому
ось твій будинок… середмістя… плац…
і ось душею ти вернувся дому
у свій постійний і старий Нойзальц.

Мiсто Ковель, 15 липня 2020 року


Блукання серед
одного із минулих життів...

Нойзальц на Одері

Я пам'ятаю як блукав по місту...
і місто проникало у мене...
Минуле шле, оцю щасливу звістку
і щастям єдності, із нього вже війне!

І брук озветься в пам'яті-зіницях...
і дух століть ударить по тілам!..
Себе знаходжу в давніх кам'яницях
себе віддам, прогулянкам, й ногам!..

І знову темінь у провулку вулиць!..
І той ліхтар так світить знову вниз...
Я тут блукав – шукаючи все гульбищ!
я тут кохав, – в кохані мавши приз!

І ці дівчата. О, ці ветрихвістки!
І носик верх! і сукня до лиця!
О, ці посестри, і звабні актриси,
в яке з життів о, заблукав, тут, я!?.

Мiсто Ковель, 20 вересня 2022 року


II. Пісні Вояка Руїн


Під сонцем Арея

Під сонцем Арея – лиш місце для неоеліти...
У кріслах мажорів усілося листя трави...
На Руїни Країни, покладають наівні ще квіти.
Хто ти, серед них, читаче, себе на ймення назви!?.

А день догорає відбитий в скляних палімпсестах...
В ментівських застінках томляться скарби і раби...
Чергові наївні проходять сфальшованість тестів,
а вільні все мають своє у своій боротьбі...

Чи згоден, ти друже, померти, у власній кімнаті!?.
Чи згоден, ти далі, дивитись слухнянко на світ!?.
Чи зможеш пройтись по-війні як по стежці-канаті!?.
І тихо війти, у свій власний, і створений міт!?.

Мiсто Ковель, 19 вересня 2021


Хвацькі хлоп'ята

Як добре бути молодим
і швендяти в окрузі!
Як добре бути, хлопці тим,
хто мудрість має, друзі.

''Хлоп'ята, хвацько станем в стрій!'' –
лопоче троммель з ранку...
О, батьку, вседержитель, свій
понизь в науці планку!..

Утрись, хлоп'я, стаючи в стрій,
бо шмарклі в нас не в моді!
О, батьку, вседержитель, свій
удачу дай і годі!..

Мiсто Лiсса, 21 липня 2021 року


Гімн вояків-гуляк

Зіб'ю обчасі в танці
нехай сміється світ!
До чорта марші ваші
мені ж сімнадцять літ!..

Красуня пригортає,
а ж падає коса...
Нам Бог вину прощає,
гуляєм. Світ – краса!

Нехай хтось стогне в битві,
ми ж вип'ємо до дна...
Прославим хміль в молитві
він божа новина.

Сьогодні в гульці, друзі,
а завтра заодно!
Черпни вина подрузі
яке ж предивне дно!?.

Мiсто Лiсса, 10 вересня 2021


Прусська ідилія

І плац військовий під дубами,
і троммелі у такт шумлять...
і Честь, і Вірність – наші Храми
і кров, й завзяття, в нас бурлять!

О, так ступив – і все змінилось!
І день, і світ війшли в мене!
Усе нічне і темне збилось...
і вічність із душі війне!

Хто тут є я, як не найперший!?
І кожен крок – у себе крок!
І кожен брат, і більший... й менший...
Життя, – війна! – і, наш, урок!..

І я відкритий для просторів... –
і око, дивиться у даль!.. –
Нам вдосталь щастя і прокльонів,
а ворог мертвий. – Як нам, жаль!..

О, друзі, заспіваєм дружно,
і вкотре вирушим в двобій!
Не хай і буде і сутужно,
але тримай, камраде, стрій!

Мiсто Ковель, 31 серпня 2022 року


Вояки Руїн

І Міста, стають пастками змін
і кожен, хто б'ється – герой.
На Руїнах Країни, все ставлю на Кін
і це не спектакль, і не роль...

І муки, щоденні мої…
Солодкі, і гіркі в борні!.. –
Довкола, десь боюся свої
та й, вкотре ж, Вкраїна в огні!

Мiсто Ковель, 25 березня 2023 року


Сповідь Вояка Руїн
Нарис написаний пiсля споглядань вiйськовоi кiнохронiки
Першоi свiтовоi...

Я грузну в Багнюці Століття
стаючи Одним на Землі.
Чекаю Свого Лихоліття
і вкотре, Прийдешнє в вогні...

І лінії шанців і дроту...
й розриви шрапнелі і снів.
Втрачаєм останню вже роту
й чекаємо щастя у днів...

Й загублені лиця і руки...
й листи, із світлинами десь...
У небі літають ті Круки
і Ми, виживаємо ледь...

Як стати собою в Горнилі
і виграти в Серці Війну?
Підпори Режимів прогнилі
і ледве ним слово знайду!

А руки провалюють темінь,
а кріс все шукає води...
І тягне в баюрі цей ремінь...
й ладунок не гоже знайти...

Розриви, і чути десь крики,
просмалений ранок дірок...
В уяві з'являються лики,
і багну втікти від думок.

Роздумливість варта Століття
та й ті Руйновища Кругом...
Вгризаюсь в Своє Лихоліття,
і Світ, Постає, зразу ж Сном!..

Мiсто Ковель, 3 лютого 2023 року


Сприйняття вечора...

Догорає, трава, та й осіння блакить.
І втомою вечір, стрибає на плечі...
І рветься в тобі, та невидима нить,
що поки вела, до підступної втечі.

А місто згорає, на вугіль, і пил
і хижі вітри, його в ніч дотерзають...
І тями не ймеш: де фронт тут, і тил?
бо вибухи мін, тебе з сну повертають...

Мiсто Ковель, 17 лютого 2023 року

Усвідомлення

Від Світу вже, лишилися Руїни –
і всі Божки – пішли у Небуття,
ступаю, по Незвіданій Країні,
і все гадаю: хто ж, насправді я!?.

І, що змінилось, в Серці Та й у Тілі!?
І Присмак сажі, на Потрісканих губах...
А Ми на Диво, Друже, все ж вцілілі,
а Смерть Чекала, Підла, в метрах, ста-х..

Мiсто Ковель, 17 лютого 2023 року

Шлях до Смерті

Розбиті сни на попелищі
й уламки криці, – слід війни,
до Краю Смерті, стали ближчі
себе пізнали, у Борні.

Згорає Книга, – Снів Метелик,
усе несправжнє, і в Імлі.
За цим Життям – сусідній Берег
на нього ж ступимо у сні.

Мiсто Ковель, 30 квiтня 2023 року


Лист до пішовшого у вічність побратима

Писати кудись в невідомість
до тебе короткі листи?
І ніжити пам'яті кволість
із Я перейшовши на Ти?

Ти є, за кордонами Долі
бо втратив, її у Бою...
І, що ти, зі мною накоїв
скінчивши, мандрівку, свою?!

Мiсто Ковель, 10 лютого 2023 року

Перемир'я...

Ця Війна, не закінчиться зразу,
і зброя, не ляже на грунт,
І Дух, не поборе Заразу,
що, і створила цей бунт.

І танки, стоятимуть в глині...
і хлопці, куритимуть десь...
Години, спливатимуть плині
і простір, застигне ледь весь...

Та й вкотре ж, обмануть і скажуть:
“– Уже, перемога прийшла!.." –
Героїв, в багнюці замажуть,
та кров, скрізь багнюку, пройшла... –

Мiсто Ковель, 17 березня 2023 року

Невідомі герої

Вони всі смертники. Що дивляться в обличчя
свої майбутні і можливо злі...
І в книгах пам'яті, і на усіх поличчях
вони не пізнані, на мілітарнім тлі.

Останні краплі, Дикого Бенкету
де за Чуму заплачено Усім.
І Дикий Крик, пронизує Планету,
а за спиною, вже палає Дім!

Мiсто Ковель, 17 червня 2023 року

Остання крапка

Сталеві кроки у відомість,
іще, не пізнаних, світів...
Твоя душевна тиха кволість,
а ти так, вірності хотів?..
Кімната, лампа, і вікно у вічність...
відкрите подихом душі.
Собою бути – ще незвичність
бо ти п'янієш в цій глуші!
І це життя!? І це є крапка!?
поставлена в кінці себе.
Та все ж досягнена та планка
де ти собою вже не є.

Мiсто Ковель, 30 січня 2022 рік

Смерть-Життя
"Вічність" Сансари

Старіє тіло, з часом до дірок...
і вже стирається, кордон живих і мертвих...
З живого в мертве, робиш звичний крок
і знову там, ти помираєш смертним...

Пішов... й прийшов. Відкривши двері в світ...
а десь ще там, бенкет, і друзі, в колі!..
О, скільки раз, ступаєш, вірно в слід?
О, скільки раз, мандруєш, все, в неволі?..

Мiсто Ковель, 21 червня 2023 року



III. Залізниччя

Рай дитинства

Не зникнуть, з пам'яті ті рідні...
і то й Будинок, і Городець...
Вони на віки є безцінні
хоч, не малюк я є, й не хлопець...

Душа в дитинство, повертає,
і вкотре втілюється в того,
хто кожен закуток там знає
і в кожній речі, бачить свого...

І знов бабуся, на порозі.
У близині, шумлять вагони.
і я ще вільний та й у Бозі,
бо ж не зазнав шкільної втоми...

А за порогом, світ тривожить...
І я є ворогом, для нього...
І щастям очі, заволожить,
туман сприймання, дива ж того...

Мiсто Ковель, 7 липня 2023 року


Полудень життя

Невже ж мандрівка, закінчиться знову?
і лист впаде, із дерева, і сніг. –
Закриє все, і я забуду мову
і знов почну, кармічний, й довгий біг?..

Ця вулиця, сіріє в кінострічці,
мого нудного, і не знятого кіно.
І я сумую, та й радію в віці,
й дивлюсь в життя – через своє вікно...

І перехрестя, тягнуться від мене! –
Й Старі будинки – дивний ж долі спів.
І тіло ще, не літне й не зітлене
до них у кроках, підбирає слів...

Мiсто Ковель, 10 липня 2023 року



Покинуті речі

Покинуті ж речі... Завмерлі в чеканні,
й не брешуть собою, в жаданнях людей...
Їх суть, все віщає, в святому мовчанні,
без жодних завдань, устремлінь і ідей.

Бо зникли вони, з ілюзорним туманом,
і визріла, суть. Проявилася в них.
Уся споконвічна, й не вкрита обманом...
проста і звичайна, у діях своїх.

Мiсто Ковель, 20 липня 2023 року


Старі будинки

Старі, будинки, Міста так говорять. –
І власні сни, дарують забуттю!..
А мої думи, лагідно ним вторять,
І не дають їх, смерті-забуттю.

Одні. Цегляні з них. – А інші. – Шлакоблочні,
але шляхетні, в діях, і, в словах...
В подобі кращі, в вимірах є точні,
Вони є скелі, звіренні в ділах...

У них заховані, звоєненні століття.
Й молитви хлопчика, і крики немовля.
Єднань, і схлип закоханих... і різні лихоліття
Столове срібло, і старе, життя...

Мiсто Ковель, 3 серпня 2023 року



Чорно-білі поличчя

Вибір

Роздуми народженi автором при розгляданнi однiєi iз старих свiтлин, iз вродливим жiночим обличчям…

І Таїна, на твоємý обличчі,
це Бог завмер, на нім на хвильку мить.
На чорно,- білому поличчі
твій лик – тонка й натягнутая нить. –
Ці очі, й губи... І, о, це Обличчя… –
Цей ангел, в тілі, ледь уже твоїм… –
Ці чорні-білії поличчя, –
це тихе є, повернення у Дім. –

Це тихе є, повернення у Місто,
в той листопад, слякоту і дощі…
У Осінь, з її, дивним падолистом,
в безлюддя, в сум. І мокрії плащі…
У тихі, й темні. Й старі, Парасолі,
у давні Рури, що їх не знайти…
Намочені плішини, коси, й долі,
ким є тут ти, і ким тут, станеш ти!?.

Можливо станеш, тихим і незнаним!?
Із власним Світом, Книжкою, й Дощем?..
Все мовчазним, і тим духовно правним…
де в кожну мить, страждання, радість, щем!?.. –
А може ти, залишишся у світі!?
Щоб бути далі, цяткою на тлі!?.
Лиш не Собою… В власному Зеніті,
тим Манекеном, в Світовому Сні!?.

Мiсто Ковель, 10 серпня 2023 року


IV. Химородне

ईश्वरः अस्मासु आनन्दयति।
Переспiв з Вед...

Бог насолоджується нами

Бог насолоджується нами,
Він живе в нас, і творить нас щомиті,
Ми є творіннями власних бажань,
І відбиттями його полич,
Які в дзеркалах цього світу,
Здаються нам нашими.

Мiсто Ковель, 10 березня 2018 року


Пробудження...

Ти вже останній?! Але хто ж останній!?.
Напевно той, хто вийшов із себе?
Ти є вже ранній? Але хто є ранній!?
Напевно той, хто пробудив тебе?
Цей світ є Міф, і ти є Міф і вічність!..
В тобі осердя, справжній чоловік!.
І ця звичайна, й повсякденна звичність...
І це безсмертя, що втрачає лік..

Мiсто Ковель, 1 липня 2023 року


Моя сансара

І сніг спадає, з мжичкою у безвість
і всі дерева, – водорослі з снів...
світ порина, – в чергову свою певність
і день вчорашній – в споминах зотлів.

І хвижі снігу, – вспомини тривожать:
ким був я в сні і звідки я прийшов!?.
А світ – це мандри, що бажання множать...
І, що ж я бовдур… в нім таке, знайшов!?.

Мiсто Ковель 19 грудня, 2021 року

Мандри в собі

А ти все ідеш, по дорозі кудись?
й зупиняєшся й тихо в дорозі...
Але в світі, цьому – знайдись!
і опинишся, знов на порозі…
Бо всі мандри проходять в тобі
хоч здається, що зовні проходять...
Полюби, і пізнай у добрі...
бо всі мандри, в домівку, приводять…

Мiсто Ковель, 30 сiчня 2023 року


Сновиддя

На двір, як в сон, виходжу я,
і сонце б'є, і ріже в очі...
"Привіт, дітвак"! – кричить життя
і шле слова легкі й пророчі...

І кола йдуть від тихих вод
де у сновидді я купався...
І тоне там піратський флот
бажань, з якими я, награвся!

Мiсто Ковель, 14 серпня 2022 року


Констатація

Й зморшками посічене обличчя,
а душа бажає забуття...
Молодість сміється із поличчя
і вагаєшся: " Чи це бува не я!?"
І вглядаєшся і бачиш ти не себе
і здається, що минуло знов!
Те дитинство радісне без тебе
і кохання підірвало кров!
І шумить у вухах тихий гуркіт... –
і дерева цвітом манять, в світ!
Та в кімнаті, осені є шурхіт
і той вітер б'є у свічку літ. –

Мiсто Ковель, 21 жовтня 2022 року


Опис

І той шурхіт ночей... –
і спадає пітьма.
У озерцях очей
блиск зірок сліпить тьма...
...Догорає свіча,
а ж, дівчина в сорочці!.. –
Ти незнана, й чия!?
О, Богине, в цій точці!?

Мiсто Ковель, 1 березня 2023 року


Мандри Темним лісом...

Обличчя, відьми незнайоме, –
і в Темний ліс біжить стезя...
Чому, спинився, ти героє
у тебе вільне, є буття!?

А темні хащі манять в темінь –
один лиш крок, і ти вар'ять!
Але твій меч, – доволі кремінь,
і очі. – Січею горять!.. –

Ступаєш тихо, і тривожно,
і кожен шурхіт – дзвонів звук!
А ліс обманює безбожно
і он, на дубі, чорний крук...

Ти вже ступив у коло Сили
і все можливе стало Сном...
Підступні духи радість збили
і ліс здається хижим тлом...

Там щось сховалось, чи ж здалося!?
Та, ні це пташка, вись знялась!
Щось химородне завелося.
І чом душа ж!? Так, повелась!?

Мiсто Ковель, 25 березня 2023 року


Роздуми в пітьмі покинутого Дому...

...він був найперший, на бенкеті відьм
де вино, так все, лилося рікою,
але осінь, цим листям, постукала в дім
і свічу, погасила рукою...

І той присмерк столітніх гардин...
із портретів глядить середньовіччя...
Помирати в спокою, сутужних годин
через битви в своїх протиріччях?

А життя все втікає, в своє небуття...
і пів присмерк кімнати є віщим...
В цьому домі солодко, пийнув забуття
і до Бога став рідним і ближчим.

Мiсто Ковель, 10 лютого 2023 року



І в кожному, погляді – Бог

І в кожному, погляді – Бог,
і в кожному русі, – безсмертя,
і кожне, становлення – Крок,
і кожна, є віра, – опертям.
Ступаю, по тверді, Земній
вслухаюсь у тишу і звуки...
У в кожному сні, і реальності Дій
солодкі і гіркі, поетові Муки.

Мiсто Ковель, 17 травня 2023 року


Фантазії Батяра

Катрени снів, і каравелли.
І, перли, і монети слів...
Із підсвідомості ростуть омели –
куди ж ти, бат'ярю, забрів!?.

Міста казкові і чарівні.
Дахи, з червоних черепиць!
Коти і киці в рухах вільні,
привиддя, лізе із пивниць...

А ж п'яний місяць – коло ночі.
Так хочеться вдихнути світ!
І чути співи ті пророчі,
що топлять душу – йдучи в міт...

Місто Ковель, 25 березня 2023 року


Свята самота

Старіти, повільно без світу.
У власній, своїй, самоті,
і себе, творти із міту
живучи, в своєму бутті...
Нехай, догорає епоха,
і темінь, свою забере...
У всьому, я бачу лиш Бога,
і, плутаю його й себе...

Мiсто Ковель 1 червня 2023 року


Забутий цвинтар

Присв'ячую Старому Ковельському Цвинтарю...

За темінню склепу не видно нікого
лиш час проступає із листя трави.
Коріння постійно у пошуках, кого?
А камінь із часом, іде, все на ви...

Століття... століття!.. і трохи зневаги.
Покоцані стіни і заячий мох...
Тут війни творили пекельні розваги,
тут час лікував всю химерність епох.

А вітер волає, і гне у бік сосни,
і цвинтар забутий, культури навік.
Он стежки ледь видні травою поросли,
невже і скінчиться цей варварський лік?

Мiсто Ковель, 23 грудня 2022 року


І крівцею заляпані підлоги…

…вiйськовим хiрургам…
iз щемливим зворушенням... автор…

І крівцею, заляпані підлоги,
і скальпель, лікаря розрізує життя.
Це є, як ті, божественні пологи,
приймати хлопців, з смерті-забуття…
І очі ламп, все зиряють у душу,
і променів, серпанок, мов туман…
Природа шепче: «Вижити я мушу…»
а дух їй вторить…: «Я тут поки пан!»
І все змішалось, в мірнім вальсі-русі
мітичних сфер, де ритми творить Бах…
А за вікном, стрекоче коник в дусі
і Бог цей світ, вже вкотре, бачить, в снах.

Мiсто Ковель, 11 листопада 2019 року


Сатья-Юга

Початок

І Руйновища, поросли Садами.
І водограї і вітри шумлять,
і Бóги, воз'єдналися із Нами,
і Демони, в глибинах міцно сплять.
І Світлий день, оновлений і тихий...
і чути мантри, що дзвенять навкруг...
І Бог, Арійський і Багатоликий,
у Дар Безсмертя, простягає з Рук.

місто Ковель, 24 лютого 2023 року


Валерій Цимбалюк, м. Ковель, 1 серпня 2023 року



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85660982131958 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …