Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95764

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 25636, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.21.248.47')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Поезія Конкурс

Конкурс абетки (з підсумком)

© Микола Цибенко, 05-10-2010
Конкурс?.. Конкурс… Конкурс!...
Абетка пані Ліщинської наштовхнула мене на ідею оригінального конкурсу абетки. Треба скласти текст із 17 рядків, в яких перша і остання літери – літери абетки за порядком їх розміщення. Текст може бути віршований, хоча зауважу, що для цього найкраще підійде верлібр чи білий вірш, але обмежень жанру немає – хто як вчинить. Важливо – дотепність, особливо буду цінувати дитячу тематику абетки. Щоб було зрозуміліше, подаю один приклад початку абетки і окремо всю абетку, складену мною для зразка.
Можна подати абетку так:
1. Африканський баобаб –         2
3. В лісі, мов архіпелаг,              4
5. Ґвалт пташок – як водопад…6
і т.д. (для зручності літери пронумеровані).
Ще приклад повної абетки:
1.   Апломб –           2
3.   ворог                  4
5.   ґазд,                    6
7.   енергує              8
9 .  жир із фраз.     10
11.  Ич, всі              12
13. їдять ґлей,        14
15. коли мейл         16
17. міг у згін.           18
19. Осліп                 20
21. ресурс               22
23. тайфуну.            24
25. Фартух               26
27. циркач                28
29. шанує в дощ.     30
32. Юні несуть         31
33. Явища суть.       31
Звертаю увагу – число букв непарне, тому довелося м*який знак повторити, тим паче, що він не може стояти першим.
Умови конкурсу:
. 1. Текст розміщується як рецензія до конкурсу, крім того автор має право розмістити свій текст окремо на сайті.
. 2. Кількість текстів – не обмежується.
. 3. Переможця визначаю я сам, але відгуки теж матимуть вплив на моє рішення.
. 4. Приз переможцю – моя книга.
. 5. Останній день конкурсу – 20 жовтня (включно).
Всім учасникам бажаю натхнення!

Підсумки?.. Підсумки... Підсумки!..
   Визнаю, що конкурс виявився не із легких, про це говорить і кількість учасників. Проте прийшла пора підвести підсумки.
   Пан Василь Шляхтич зміг не тільки першим надіслати свою абетку, а навіть двічі впорався із конкурсним завданням. Перший варіант він кваліфікував як «Абеткову зиму…», що йде нам назустріч. Багато цікавого в цій абетці, навіть таке: «Икнеш і скажеш ні зимі». Якби ж то так просто було від неї відкараскатися, тому «Фрак одягай або кожух» – краще, звичайно, кожуха, бо зима така пані, що їй не кожен фрак сподобається. Другу спробу пана Василя – абетку по-лемківськи – повною мірою повинні оцінити земляки-лемки, адже вони ще не мали такої оригінальної абетки. Щодо жида, якому «ищи сняться в мішку пінязі» і якому «Їжа кашерна ой ай яй», то його, мабуть, це зовсім не турбує, бо він «рукам підкрутил пейс і вус» та «тихо сам до ся рече тфу».
Перейдемо тепер до другого учасника конкурсу. Ним виявився не хто-небудь, а сам «Презедент». В його праці мене найбільше вразило фундаментальне спостереження – сучасні дівки мріють не про матросів, а про бізнесменів. Про причину цього феномена можна тільки здогадуватися – можливо, у цьому винний не такий широкий кльош, як був раніше? Відносно інформації, що «президент у полі соняшники косить» та ще й «…потім вилами на купу хутко носить» – вибачте, це вже казка… Втім, пан «Презедент» сам зізнається: «Цю гарну казку вам придумав я», можливо, переплутав конкурс абетки з конкурсом казок, хоча ця казка і сподобалася.
От пан Віктор Чубенко – про літери абетки вигадав цілу низку історій. Не знаю тільки, чи ті історії стовідсотково правдиві. Наприклад: «А така уже цабе, завжди влізе перед Б…» – це так тільки в абетці, бо в словах оте «Б», буває, аж підскакує поперед «А»(«баба»). Ось цікава історія – яких тільки викрутасів не роблять букви, щоб комусь сподобатися («ґ навчилась «па-де-де», щоб сподобатися Д»), а чого варта ласунка «Ж», яка не залишила смакоти для «З»…Решта історій і смішні, і страшні, але всі цікаві, тому всім-всім раджу ознайомитися.
А наступна абетка пані Марії Гончаренко – подорож до зоологічного царства, де гідом мав би бути Архипко, якби на його запитання відповіли аж дві бабці, але вони поки що плачуть… мабуть, хочуть виплакати почесне місце в конкурсі.
Наступний номінант – пан Сергій Безталанний – дуже талановито написав реферат у вигляді абетки про нескінченні можливості адронного колайдера: «Фактично колайдер – це шанс для усіх…». Автор уточнює цей шанс, бо «шалено і з вибухом…» надає нам єдино можливий шанс, зате позбудемося «…заблудлих п’яниць» – матимемо хоч якусь користь від вибуху.
Пан Микола, мабуть, два дні і одну ніч складав абетку, згідно змісту. Треба визнати, що від праці автора віє не тільки Вієм – тут і Віз скрипить, і виблискують колеса-зорі, а шабаш потух(туди йому й дорога). Автор не тільки етнографічно підкований, а й радує нас тим, що дощ змиває «Юрби телячу лінь…» (важливо перед виборами) і «Як гарно народився день!», а з ним і абетка.
Подвійно нас порадувала і пані Ольга Теодор, ввівши у абеткові рядки духовну мудрість. Хоча тексти її абеток вийшли за рамки конкурсних умов, проте, я так думаю, знайдуть своїх вдячних читачів, які поділяють думки автора, бо хіба ж коли-небудь застаріють такі, наприклад, Псаломні слова: «Щирість і ласка Господня пробуватимуть зі мною повік!».
Коли я прочитав закінчення абетки від «Сюрреалізма» – «Яволь!», то теж вигукнув: «Зрозумів!». Зрозумів, що автор доклав зусиль для створення абетки і якщо ще й отримав від цього задоволення, то дуже добре. Читачі, маю надію, теж задоволені від абетки, хоча й «Мєла нема…», проте є «Одна там крейда…», а це вже велика радість для школярів.
Переглянувши і зваживши всі твори, я дійшов висновку, що найбільш вдалою виявилася абетка… пана Віктора Чубенка, з чим і вітаю шановного учасника конкурсу – з перемогою!
Враховуючи дві обставини: копітку працю решти учасників і невелику їх кількість – всі решта розділили друге місце.
Адреси пана В.Чубенка і В.Шляхтича у мене є, а рещту учасників прошу надіслати на мій мейл mzibenko@googlemail.com  свої адреси для надсилання призу.
Моє вітання всім учасникам конкурсу!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

а чи не хотіли б Ви

На цю рецензію користувачі залишили 9 відгуків
© Роман Романюк, журнал Дніпро , 28-10-2010

Підсумки підведені...

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© Микола Цибенко, 21-10-2010

Абеткова Галерея кращих митців ХХ ст. ( спроба №3 - нічна )

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Ольга Теодор, 21-10-2010

Останній день конкурсу

© Микола Цибенко, 20-10-2010

Жінка, якій аплодує Небо.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ольга Теодор, 18-10-2010

абеткові думки (на конкурс0

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Шляхтич, 17-10-2010

Незрозумілі будні

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Сюрреалізм, 16-10-2010

Абетковий Псалом 91(90)

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Ольга Теодор, 14-10-2010

День-ніч-день (на конкурс)

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Микола Назарівський, 09-10-2010

... так не честно...

На цю рецензію користувачі залишили 11 відгуків
© коник єгор, 08-10-2010

На абетковий конкурс -( по лемківски)

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Шляхтич, 07-10-2010

Про ВАК

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Сергій Без, 06-10-2010

Дивна абетка. Жартома

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Maria Goncharenko, 06-10-2010

Абеткові історії

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Віктор Чубенко, 06-10-2010

Косить-носить

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Презедент, 06-10-2010

Абеткова зима іде (на конкурс)

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Шляхтич, 05-10-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Maria Goncharenko, 05-10-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Любов Долик, 05-10-2010

Вітаю,

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Львів, 05-10-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.9543879032135 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …