Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 20049, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.236.64.8')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Поезія розмисел

Не дуріть себе!

© Юрій Кирик, 27-12-2009

Юрій Кирик

"НЕ ДУРІТЬ СЕБЕ!
Хто не курить, той сам себе дурить!


Нині терпець мій увірвався, будь по тім! Моя тема, та й зачепило за живе. Якісь недоумки твердять, що  в нас медицина під псом, і про охорону здоров’я ніхто не дбає. Посоромтесь! Дбають ще й як! І то поважне панство. У журналі ПІК (Політика і культура 1(230)) Володимир Тилітко вистрілив наймудрішу з усіх, які будь-коли читав статтю, де на червоному тлі (ми, то з вами добре знаємо, що як на червоному, то свята  правда!) величавий заголовок, - “Хто не курить, той сам саме дурить”. То я вам скажу не якийсь там вдалий слоган, то цілий маніфест, то є скерування до дії. Відразу видко, наш хлопчина, десь із Замарстинова, бо лише наші вміють повісти, що відрізати! Завжди мене лють поносила, Дух від захвату запирало, коли видів на величезних бик-бордах ковбоїв на змилених конях, казкових панночок, оточених димом, який мов ореолом, окутував їх неземну красу. Так собі миленько файдачать, а внизу, мов насмішка ідіота, буцім недоумок викалірафував, що куріння, це найприємніше із занять, яке лиш могло придумати собі на втіху людство, шкодить вашому здоров’ю.
На щастя віднайшлася мудра голова, яка все авторитетно потлумачила й розставила на свої місця. Тепер уся Україна знатиме, що “тютюнокуріння може бути корисним для вашого здоров’я!” І  пан Влоко, причини йому Боже літ, починаючи від середньовіччя, по пунктах, таки довів свою правоту (скільки ж бо часу, і грошей треба було панові, аби зібрати такий матеріал!). Зате наглядно довів: є іще в Україні справжні альтруїсти, які не пошкодують ані власного часу, ані сил, ані таланту, аби слово правди таки донести українській громаді! Правда пре з кожного рядка, аж хвостом закидає. Доводить нам, нетямущим, що “... не зважаючи на зусилля ідейних монахів, популярність тютюну зростала шаленими темпами насамперед через його цілющі властивості...(!!!) Тютюн рекомендували не тільки курити, а й нюхати й жувати у разі нападів застуди, головної болі, шкірних та інфекційних захворювань. Дослідник, дай йому Боже здоров’я, навіть і рецепти подає: “порцію дрібно нарізаного тютюну настоювати дві доби у склянці неочищеної горілки, потім розмішати у настоянці щіпку солі і випити натщесерце" - жодна холера не візьме! А ми думали, що той тютюн, курити лише й можна... Маючи таку панацею, жоден штам грипу для нас не страшний!
Далі автор береться  вибити  крайній камінь - найміцніший аргумент противників куріння, те, що нікотин - сильнодіюча отрута, одна краплина якої здатна убити коня. Він удається до контраргументу - мовляв, в гомеопатії, крихітні дози отрути навпаки лікують багато хвороб. “Нікотин вбиває не лише коня, а й 36 видів мікроорганізмів, із яких 8 є шкідливими для здоров’я людини". Затягнувся цигарочкою раз-два-три - і жодна зараза (зі знищеної лихої вісімки) вже до тебе не прилипне!
Вичитуючи ті мудрагельські дефініції про мікроорганізми, пригадав собі, як то десь у сімдесятих зайшла мода на голодотерапію. Покійний (але не в славі своїй), доктор Барвінський  теж запевнив усю громадскість, що то ніц не шкодить раз в році собі кишки почистити... А що з продуктами в країні був дифіцит, то ми, молоді студенти, голодували, кожен день пакуючи собі клізму. Та пристав до нашого товариства один доктор наук із самої Москви, - голодував так само, але клізм не робив, - бо він бачте, вичитав, що у фекаліях є маса потрібних й дуже помічних мікроорганізмів. На сьомий день у реанімації ледь його відпомпували, бо був би хлописко тії мікроорганізми у райських садах збирав...
Так добродій Тилітко пункт за пунктом розбиває мотивації поколінь лікарів, які доводили шкідливість куріння: кожен знає, що з цигаркою в зубах далеко не забіжиш. Але пан Влодко стверджує, що ми - люди недалекі, тому, того й не знаємо, що стомлюючий біг, чи плавання, чи їзда на велосипеді  нам абсолютно  ні до чого. Бо, як стверджує автор, “нікотинові смоли, що осаджуються в легенях, ускладнюють доступ кисню, що міститься у повітрі до альвеол. Аби компенсувати це, організм змушений пожвавлювати кровообіг у судинах легенів - ефект, що й при зайнятті спортом.” Аби тебе грім спалив, якими ж, то ми були дурнями! Купували дороге спорядження, велосипеди, а, то лиш втули цигарку в зуби, - пару затяжок і маєш той самий ефект! І ще й при тому, перекур є коротким відпочинком від роботи. Суцільні плюси замість мінусів. На тому блага цигаркового диму, звичайно,  не закінчуються.
“... доведено(!), що цигарковий дим також позитивно впливає на роботу мозку. Якщо під час перекуру людина занурюється у димову атмосферу, збіднену на кисень, а після неї повертається на робоче місце, де вміст кисню більший, то після короткого “кисневого голодування” мозок відновлює роботу з багатократною інтенсивністю". Кляті капіталісти на Заході, знущаються над людом, не дозволяючи безконечних перекурів, забороняючи паління у громадських місцях, й узагалі, де тільки можна, а тим, що не палять дають суттєву надбавку до зарплати. Уводячи усі ці обмеження, напевне, невдовзі матимуть новий геноцид, а там, й до Нюринбергського процесу не далеко! Обов’язково треба переслати їм статтю пана Влодка, аби вчасно схаменулись, і усвідомили, яких благ хочуть позбавити своє громадянство:
“Є дані про здатність нікотину поліпшувати людську пам’ять, а також про розгальмування механізмів відповідальних за регулювання інформаційних потоків і сприйняття зовнішніх сигналів”. Уявляєте, якого творчого злету одразу досягає курець! Чекайте, бо це ще не усе, якщо вже розвивати альтернативну теорію, то по усіх пунктах - лікарі твердять, що куріння спричинює рак легенів, - “але тут, на думку автора, - має місце справжнє непорозуміння. “... тютюновий дим пригнічує вироблення в організмі естрогенів (жіночих гормонів), а відтак, є корисним, якщо людина має їхній надлишок”.
Не можу викласти, усіх аргументів на захист паління, наведених у статті, їх чимало, але один, визначальний, таки мушу подати, бо того хіба вимагає час - країна стурбована малим приростом свого населення, а вихід поряд, от же він: “Куріння допоможе породіллям!” - це підзаголовок, знову ж - червоним і далі: “Встановлено, що у вагітних жінок, котрі товаришують із цигаркою, на 30-50% зменшується ризик розвитку прееклампсії та еклампсії (судоми під час пологів).” Розвиваючи думку автора, гадаю варта рекомендувати породіллям не розставатись з цигаркою навіть в час виходу плоду. Це ж наскільки полегшить працю акушерів!
Після наступної фрази гадаю засмалить усе наше вагітне жіноцтво: “Деякі дослідники прямо вказують, що ймовірність народження дітей уражених синдромом Дауна, менша саме у матерів, котрі бавляться цигарками...”
Як ви розумієте дива на тому не закінчуються, “нікотин позитивно впливає на перебіг хвороби Альцгеймера, і може захистити старіючий організм від склерозу судин”. А ще психіка, нервова система, генетичні порушення, - усе лікує, усе стимулює цигарковий дим.
От уже воістину на будь-яку тезу людина годна висунути антитезу, усе біле, можна назвати чорним, і навпаки.
Як Бог дасть отримаю гонорар за оцей матеріал, то на усі гроші накуплю цигарок, і... відправлю панові Тилітко. Най курить на здоров’ячко сам, і вгощає поважаного редактора й увесь творчий колектив редакції журналу ПІК!





Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

9 грамів у самісіньке серце...

© Іриней, 29-12-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8243989944458 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …