Час від часу я пив його ледь не з народження і змалку ні з чим не міг сплутати його смак. Пам’ятаю один випадок: коли мені було чотири роки мати налила мені кефіру до стап’ятидесятиґрамового пластиковому стаканчику і чомусь поклала туди цукру, сказавши, що це йоґурт. Тоді я ще не розумів, яка велика різниця між кефіром та йоґуртом, але в розумі постали слово “кефір”, улюблений смак та спогади про муніципальну молочну кухню. Навіщо було мене дурити?..
Хоч я не пив в ранньому дитинстві кефір частіше ніж раз на місяць, прикладався я до нього щоразу з невимовним задоволенням.
У шість років я вже спробував кефір без цукру і поволі починав усвідомлювати, що це саме кефір, не щось інше. У вісім років я вперше покуштував фруктового кефіра і затямив, що це аж ніяк не безкривдний йоґурт. Коли мені виповнилося дванадцять, я знав, що кефір буває різний за жирністю, і я частенько витягав його з холодильника і пив потроху, боючись бути поміченим, коли мама міцно спала чи ходила по своїх справах.
Те, що я пив у ті роки, був знежирений кефір. Можливо, рази два за життя випадково мені попадався одновідсотковий. Але я не замислювався над відмінностями між такими видами кефіру і звично пив в своє задоволення нежирний.
Коли мені виповнилося чотирнадцять років і почався так званий “перехідний вік”, мені, як і більшості підлітків, забажалося пробувати і пробувати весь час щось нове. І, як і більшість, я вважав, що в житті все необхідно раз спробувати.
І я вирішив покуштувати жирного 3,2% кефіра. Тоді його смак видався мені огидним і я вирішив, що більше ніколи його не питиму.
Проте я не зупинився в своїх експериментах. Я почав пити різні кисломолочні продукти різних виробників, порівнюючи їх на смак. Спершу я зрозумів, що ніякі йоґурти чи ряжанки не справляють такого ефекту, як кефір, будь у них хоч 4,5, хоч 7 відсотків жирності – це не те. Надалі я пив тільки різні кефіри, і з часом почав добре тямити в їхніх властивостях.
За смаком я міг відрізнити куп’янський кефір від будь-якого іншого, роганський від дніпропетровського. Підходив я до цієї справи найвищою мірою творче: часто щось з чимсь змішував; так, одного разу, київський “Галактон” з фруктовим великобурлуцьким кефіром, і навіть раз не побоявся поєднати кефір з вишневим соком. Вийшов, звичайно, не “безкривдний йоґурт” і я жорстоко карався.
Ставився я до кефіру суто як гурман, я впивався його неповторним смаком. Як можна описати цей смак? Його ніяк не передаси, це – смак кефіру. І в нього стільки відтінків, навіть не скільки є сортів, а скільки на світі пакунків з цим божественним кисломолочним напоєм...
Прагнучи до все нових і нових смакових вражень, впиваючись та естетствуючи, я, звісно, не міг помітити, що почав за цей рік пити значно частіше і весь час більше...
На перших порах я не звертав увагу насвою пристрасть. Начебто тверезо я вирішив випивати півлітра кефіра щовечора перед сном. Я пояснював собі це тим, що це корисно –сприяє травленню, підтримує мікрофлору кишечнику в нормі, і так далі. Іноді, особливо в спеку, я дозволяв собі випити трошечки фруктового і в денний час. Це як ніколи поновлювало сили та з часом теж стало звичкою, якщо не приємною необхідністю.
Коли я поступив до технікуму, то брав туди з собою півлітрового пакета на навчання. Випивав я його на великій перерві, що було трохи незвично колективові. Звичайно, пластикового стаканчика я не тягав і в їдальні склянок для пиття не брав, – я відкушував окраєць пакета і висмоктував рідину через дірочку, стискуючи пакет руками. Хтось зауважував, що це виглядає дико, і що коли я так п’ю, очі мої якісь осоловілі.
Спати спокійно вночі я міг лише після кефіру. І з часом, щоб досягти такого самого ефекту, як і спочатку, я підвищив порцію до сімоста ґрамів, а згодом і до літра.
Так, я пив кефір вже не раз на день і закуповував його великими літровими пакунками. Я жахався, коли згадував, що для мене значило три роки тому випити літр кефіру – я взагалі не вважав це можливим, хіба що розтягнути на день. Тепер я пив саме стільки лише на ніч, і ще як мінімум півлітра вдень. Одновідсоткового. Знежирений мені давно не смакував.
Коли настала моя перша студентська весна, я взяв собі за звичай ходити додому з технікуму після занять пішки. Виконуючи щодня такий приємний маршрут, важко було відмовити собі в половині літра улюбленого освіжаючого напою. Тим паче вже в квітні погода видалась вкрай спекотною. Мабуть тому мені почало весь час хотітися пити.
Так одного разу, купивши дорогою додому в молочному кіоску пакета, я почав його висмоктувати і відчув, що смак помітно відрізняється від звичного. “3,2% жирності”, – прочитав я на пакунку. Тепер цей кефір подобався більше за інші, а не був бридкий.
Наступного дня я звернув увагу, що в тому кіоску одновідсоткового чи нежирного взагалі не буває, значить те, що я пив цілий місяць на вулиці по дорозі до дому – був принаймні двохзполовиноювідсотковий. І я купив знов пакунок найжирнішого.
Через два тижні вдень я пив лише такий кефір. Коштував він дорожче, і з урахуванням того, що в вихідні дні я випивав ще більше, на вуличний кефір я витрачав всі кишенькові гроші. Хвацько ходив я центром міста, зтискаючи в руці і перехиляючи до рота поліетиленовий пакет з кефіром, так як деяка інша молодь ходила з пляшками пива.
В день я випивав від двох до двох з половиною літрів. З цього принаймні половину – жирного. Випивати жирний на ніч я тоді ще не відчував потреби, тим більше, його чомусь не розфасовували по великих пакетах, з яких я звик пити ввечорі. Вдома я теж вже не наливав кефір до посуди, а смоктав прямо з пакунку.
На початку літа я почав здавати свою першу сесію і багато нервувався та втомлювався. Смоктав кефір, щоб просто заспокоїтися. З мене глузували товариші та час від часу докоряли батьки, бо я часто робив це в громадських місцях. Жирніший кефір заспокоював краще. В одновідсотковому я більше не бачив сенсу, він сприймався мною, наче вода.
Ідучи до супермаркету, я прохав у матері більше грошей на кефір, казав, що беру жирніший. А вона не розуміла, як це мені потрібно, і дивувалася, чому я почав весь час брати в менших неекономічних упаковках. Ще її дратувало, що я дозволяю собі пити кефір тепер не лише на перервах в технікумі, але й в міському транспорті, і вона погрожувала перестати давати гроші на нього. Тоді почалися перші родинні конфлікти.
На ніч я почав випивати літр (а іноді півтора) жирного кефіру. Лежачи не ліжку, я відкусував куточок пакета, випльовував його з рота та смоктав продірявленого пакета, поки в ньому не залишалось зовсім мало. Тоді я стискав його в руках, прагнучи вичавити до рота останні краплини, кидав до темряви кімнати та видобував з-під ліжка наступний пакет. Всього – два, а інколи три пакета; літр, а іноді – півтора.
Рано вранці порожні пакунки прибирала з підлоги мама, і тому я ніколи не бачив їх. Вона схвалювала, що я п’ю багато корисного та поживного продукту і, сміючись, часто розповідала про мої “ненормальні норми” по телефону своїм подругам. Що мої звичні норми порівняно з загальнозвичними зовсім ненормальні, я віддавав собі звіт. Але мене турбувало лише те, що я надмірно хотів пити і напивався лише кефіром. До цього літа він мені просто подобався, а коли розпочалася клята спека, я неначе прив’язався до нього.
Наприкінці червня я здав всі іспити і мені полегшало. Не можу сказати, менше чи більше я почав пити, але пити я почав з великим задоволенням. Більше почав подобатись фруктовий кефір, хоч він і не був жирним. Саме його я і брав з собою на пікнічки з друзями, не рахуючи, звичайно, звичну денну норму з двох півлітрових пакунків жирного кефіру та одного літрового середньої жирності.
Одного дня ми вирішили їхати порибалити на Печеніги. Вранці я добре поснідав та зарядив літр кефіру, моя мати зазначила, що зранку краще пити чай, і що я “все ж таки повівся на тому кефірі”. Спитала, чи нічого я не забув. “Звісно нічого!”, – відповів я і побіг вниз по сходах, стискаючи в одній руці вудку, а в другій – автобусного квитка. Мені було дуже хороше від того кефіру, я подумав, що без нього неможливо в усій повноті сприймати ані принади природи, ані інтелектуальне спілкування з товаришами.
Якщо б я не розбалакався з ними при зустрічі, то може помітив би нестачу найголовнішого та хутко встиг би збігати за ним додому. А так відсутність торби з кефіром виявилася лише за два кілометри від водосховища у автобусі, коли мною оволоділа звична спрага. Спочатку зі мною сталася істерика, але швидко я заспокоївся і ще чотири години провів, рибалячи і зовсім не думаючи про кефір.
Потім два моїх друга чомусь глузливо згадали про нього і в мене почала боліти голова. Оскільки ми були весь час на сонці і я нічого не пив, я вирішив, що голова болить від зневоднення і, переборюючи огиду, напився звичної води. І мені зробилось зовсім зле. Їхати додому не було змоги, тому що рибалили ми в глухому селищі у лісі, де в одного з нас були родичі, і автобус там гостював двічі на добу: о дев’ятій ранку та о дев’ятій вечора.
Взагалі-то нічого надто страшного із моїм здоров’ям за день не трапилося, ми далі рибалили, нічого не зловили, ввечорі приїхали до міста і в пів на одинадцяту я був вдома. Я з жахом думав, як я міг витримати день без кефіру. До голови само лізло запитання: “а може він мені і не потрібен, той кефір?”. Зайшовши до своєї квартири і швидко побалакавши з батьками, котрі тут же пішли спати, с знов відчув те ж саме, що вранці. Скажено захотілося пити. Я відчув себе геть розбитим та знесиленим, не хотілося навіть на білий світ дивитися. Тоді я відчинив дверцята холодильника і жадібно присмоктався до великого мокрого літрового пакета з кефіром. Це виявився нежирний кефір, котрий невідомо звідки взявся, він видався мені огидним і я, поклавши цей пакет недопитим на столі, видув три півлітрові дози жирного. Потім, не пам’ятаю як, плюхнувся, не перевдягаючись, на своє ліжко і заснув свинцевим сном.
Наступного дня був вихідний. Прокинувся я рано, і голова моя була порожня. Мати ще спала, і в своїй кімнаті я вперше побачив на підлозі спотворені вичавлені пакети з-під кефіру. Почував я себе вкрай кепсько, але чомусь одразу сильно закортіло вставати. Холодильник виявився без того, що я шукав, а на столі в кухні лежав недопитий пакет. Лежав він невдало, і багацько кефіру розлилося білою калюжею по столу. Мені чомусь стало млосно і захотілося блювати. Переборюючи невідому огиду, я спробував допити нежирний кефір, але стало ще гірше.
Тихесенько, щоб не збудити мати, я ввійшов до її кімнати, намацавши в її торбинці гаманець і витягнувши звідти десять гривень, побіг до супермаркету. По дорозі (а це метрів вісімсот) ноги піді мною трусилися і рідкі перехожі озиралися, проходячи повз мене.
Аж поки не дійшов я до заповітної полиці з кисломолочними продуктами, звинувачував себе за те, що докотився до такої дивної залежності. Дійсно, звідки вона могла взятися? Побачивши кефір мої очі загорілися і я став мислити по іншому.
Я набрав сім пакетів до сталевого супермаркетського кошика та ніс їх до каси. Шляхом думав, чи не розорю я своєю пристрастю родину і чому жирний кефір не випускають в великих пакунках.
Судомно пхаючи до кишені здачу і чек на касі, я одразу відкусив куточок одного пакета, виплюнув його вбік зі скаженим запалом і присмоктався. Стало добре, приємно і хороше. Я подумав: “Ось що мені лишень потрібно”, – і нервово розсміявся. Сів на лавку, досмоктав пакета, потім злобно душив його долонями, витискаючи з нього останнє, потім відкрив другий. Смоктав його і смоктав, і став таким спокійним та щасливим, як ніколи.
Я побачив себе звідкись згори, блідим та неприродно розпластованим на лавці. Виявляється, в цей момент в одній моїй руці був затиснутий порожній пакунок від кефіра, а друга рука пригортара цілу торбу цього божественного кисломолочного напою.
Час від часу я пив його ледь не з народження і змалку ні з чим не міг сплутати його смак. Згодом щоб мати такий же ефект, як спочатку, дози та жирність доводилось збільшувати.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design