Пологи почались вночі. Годину за годиною жінці доводилось витримувати страшні муки. І лише коли світало акушерка промовила:
Голівка є.
Дощ монотонно бив по вікнах, вітер зривав жовте листя з дерев, і ніс його внікуди, потроху розсіювався морок ночі.
Досвідчена акушерка не відразу зрозуміла, що дитина аномальна. Хлопчик був цілком здоровий і дуже голосно кричав, але взявшись за його ще не сформовану спинку вона відчула те, чого у звичайних дітей бути не повинно. Це були лишні кістки, що вийшли назовні, зправа і зліва якраз над лопатками. Крім того вони були вкриті чимось схожим на вологу тканину. За багаторічну працю акушерка нічого подібного не зустрічала і тому ненажарт злякалась.
Дитину помили, і тоді виявилось, що це не просто кісточки, а справжні крила, вкриті білим пір’ям. І хоч як це не дивно за рештою ознак новонароджений був абсолютно звичайним. Акушерки вирішили нікому покищо не відкривати цієї таємниці, адже відразу піднявся б шум: плітки, газетні статті, наукові дослідження. Іншими словами – зламане життя диво-дитини і її батьків.
Єдиним стороннім, якого долучили до секрету, став місцевий хірург. У свої 72 він продовжував оперувати, мав міцну руку і ясний розум. Він був одним з найкращих лікарів не лише цього провінційного містечка, а й області, а, можливо, й цілої держави.
Неймовірно – єдине, що промовив лікар, взявши диво у свої руки.
Минула майже доба з часу появи феномену на світ. Місто вкрила темрява, і лише зрідка, вирвавшись з полону хмар, спалахували зорі.
Олександре Петровичу, як це так? – запитала акушерка, котра приймала ці незвичні пологи.
Та хірург ніби й не чув питання.
- Неймовірно – повторив він, розглядаючи пір’я – зовсім як пташине... Що за дивна гра природи? Напевно, в людині закодовані ознаки всіх видів й інколи вони пробиваються. Народжуються ж зрідка люди із зябрами чи хвостами, а тепер і з крилами... То он звідки всі ці міфи про ангелів...
Слід сказати, що Олександр Петрович був переконаним атеїстом, хоча ніколи цим не пишався за комуністів і анітрохи не соромився цього в часи тотальної християнізації.
Постоявши і помовчавши досвідчений хірург сказав:
- Утра вєчєра мудрєнєє. Треба буде завтра поговорити з його батьками, - і пішов спати, хоча не зміг заснути ані на хвилину.
Наступного ранку молода мама ридала. Всі її мрії і сподівання на нормальну сім’ю розбились. За що?! Як далі жити, як дивитись людям в очі? Батько ж закляк на місці невсилах ані поворухнутись.
- Не варто так переживати. Це можна тримати в таємниці – запевняв Олександр Петрович.
- І як же це сховати? – крізь сльози промовила нещасна жінка.
- Розумієте, - лікар почав промову, яку довго готував, але вмить забув і тепер наново підбирав слова – крила – це не життєво важливий орган людини. Власне, вони взагалі непотрібні. Людина не пристосована для того, щоб літати і це їй не треба... Але я не про це. Власне, єдине, що я хочу сказати це те, що крила можна відрізати, не причинивши дитині жодної шкоди. А секрет лишиться між нами і ніхто про нього ніколи не дізнається.
Батьки переглянулись і в їх очах зажевріла маленька надія.
Минув тиждень. Хлопець не мав жодних проблем зі здоров’ям, температура в межах норми, апетит відмінний. І Олександр Петрович сказав: ”Сьогодні”. Коли закінчився робочий час, він зайшов до операційної з корзиною в руках, витягнув з неї немовля і почав своє дійство.
Обережний рух скальпеля і одне крильце від’єдналось від тіла, потім інше. Рани були надійно зашиті і за деякий час зникли навіть рубці. І тільки ледь помітні горбики нагадували про колишню аномалію.
***
Минали роки. Хлопець, названий на честь свого рятівника Сашком, ріс чудовою дитиною. Веселун за вдачею, він днями грався на подвір’ї з однолітками. Всі найцікавіші забави вигадував саме він. Без нього неможливо було уявити дитячу зграйку. Сашко був предметом гордощів своїх і заздрощів чужих батьків. От тільки іноді посеред гри, чи розповіді якоїсь історії він зупинявся, підіймав очі догори і кілька секунд вдивлявся невідомо у що. Але це швидко минало і хлопець повертався до звичних забав.
Якось першого дня осені його відвели до школи. Навчання давалось Олександрові легко і він носив додому щоденник повний п’ятірок, рік за роком отримував похвальні грамоти. А очі все частіше підіймались догори.
Блискавкою летів час. І ось у Сашка перша дівчина, перша цигарка в зубах, він вперше слуха Цоя. А ще є небо. Іноді замість уроків колишній відмінник самотньо п’є пиво в парку і розглядає глибину синього полотна. Влітку, лежачи на пляжі й поклавши руку на животик супутниці, він часто захоплюється видом величезних білих хмар. Коли надворі йде дощ, Сашко вимикає комп’ютер, виходить на балкон і споглядає прекрасні чорні плями, що пожирають блакить. І навіть коли його п’яного тягнуть під-руки додому, він підіймає очі догори і бачить зорі.
Йому зовсім нецікаві астрономія і фізика. Яка різниця звідки береться ця краса? Головне – що вона є і її можна бачити.
Але споглядати – замало. Олександр хоче бути в небі.
Літаки і дельтаплани – зовсім не те. Голову на покидають питання: як це, коли ширяєш у повітрі?, що відчуваєш, коли доторкаєшся до хмар?, який запах має небо?...
Одного ранку хлопець прокинувся надзвичайно рано. Щось гризло його зсередини і кудись тягло. Він автоматично одягнувся і напівсвідомо піднявся на дах своєї дев’ятиповерхівки.
На горизонті з’явився червоний диск Сонця, перший осінній вітер грався зі ще переважно зеленим листям, із півночі сунуло кілька пухнастих хмарин.
І в цю мить Сашко зрозумів, що має вроджену здатність літати! Його не цікавили наочні докази зворотного!
О, якби в цю мить хтось пояснив хлопцеві, що він втратив її під лезом скальпеля ще в ранньому дитинстві! Але нікого не було.
І він стрибнув з даху до неба. Ледь помітні горбики на спині почали тіпатись, та це не допомогло.
Народжений літати каменем падав вниз.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design