Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50956
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 9083, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.204.117.57')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Стаття

А я - шульга і цього не стидаюсь!

© Анютка Петрів , 11-04-2008
     Можливо ви чули такий термін „шульга”, проте раніше не помічали цих „інших” людей, котрі кардинально відрізняються від нас. У цій статті я надаю вам змогу пізнати щось більше про людей, які пишуть лівою рукою.

     Яке ж прекрасне це слова – „шульга”! Мабуть, перш за все, мене зрозуміють і підтримують ті люди, які пишуть лівою рукою і з гордістю несуть це по життю. Ще на початку 20 століття нас було дуже мало, проте тепер ми складаємо 15% від народжених дітей усього світу. В часи розвитку цивілізації люди-лівші викликали особливий інтерес і деяку настороженість оточуючих, піднімали здивування і допитливість. Для людей, котрим не пощастило народитися шульгою зроблю короткий екскурс по нашій історії. Отже...
     Вельми неприємний той факт, що у добу середньовіччя усіх ліворуких спалювали на вогнищах. І лише тому, що праворуким здавалося, що ті люди є чаклунами і відьмами. Почасти вони були праві. Це уже тепер психологи відкрито заявляють, що шульги мають здатність до яснобачення, екстрасенсорики та сильно загострене шосте чуття. Серед екстрасенсів та ясновидців лише до 2% можна зустріти праворуких, а 98% - шульги. Ліворукі люди можуть бачити минули і майбутнє, бачити людину наскрізь. У радянські часи усіх шульг цькували та силою змушували навчатися писати правою рукою. Учителі на уроках били ліваків лінійкою по руці, а однокласники – засміювали. Це вкрай нехороше ставлення спіткало і мого дідуся. Він також був шульгою, проте його на силу примусили стати праворуким. Моя колишня однокласниця також належала до лівшів. Однак її мати, боячись розправи над дитиною, переучила її писати правою рукою. (На щастя таке не спіткало мене).
     Лівшів відрізняє те, що вони мають задіяну праву півкулю головного мозку. Саме ця півкуля відповідає за творчість, екстрасенсорику, емоційність. Шульги – це люди, котрі постійно роблять вчинки, які не зрозумілі для правшів. Праворукі люди більш раціональні і логічні. Вони мають схильності до точних наук. А лівші постійно роблять не передбачувані вчинки, мають схильності до гуманітарних наук та творчості. Завдяки правій півкулі ми сприймаємо виразність звуків. Величезний світ музики доступний лише цій півкулі. Пісня прослуховування лівшою музики у стилі „рок” і „диско” час запізнення рухальних реакцій знижається, об’єм пам’яті на цифри збільшується, а образний матеріал зменшується. У правій півкулі є вищезгадана образна пам’ять, здатність зберігати довгий час враження від побаченого. Ця півкуля допомагає добре орієнтуватися в просторі, передавати і отримувати інформацію. Дослідження у Ленінградському нейрохірургічному інституті показали, що людей є також температурна асиметрія – ліва рука завше трішки тепліша, ніж права.  
     А тепер малоприємна характеристика. Слова „ліворукий”, „лівша” можна знайти у багатьох інших мовах. Французьке слово „gounche” означає не тільки лівий, а й нечесний. Італійське „manca” (mancino) – зіпсований, брехливий. Сенс німецького слова Link – лівий, а похідного Linkiser – неловкий, неуклюжий. Латинське „sinister” – лівий, пагубний.
     Чоловіки-лівші нерідко проявляють прекрасні здібності в організації прощі і часто стають архітекторами. Лівші також добиваються вельми високих результатів у боксі, бейсболі, тенісі, фехтуванні. Проте, за даними досліджень, серед стрілків, баскетболістів і важковаговиків ліворуких практично не помічали. До речі, більшість шульг – це жінки. Ліворукість здебільшого передається через чоловіків. Шульги частіше за все народжуються у зимову пору року.  
     Відомий музикант Святослав Вакарчук у одному із своїх інтерв’ю зізнався, що його також намагалися відучити писати лівою рукою. Проте, на щастя, його батькам не вдалося цього зробити. Цікавий той факт, що мультимільйонери Білл Гейтс та практично вся родина Рокфейлерів також були лівшами. Серед шульг можна також зазначити левову частку зірок Голівуду (Мерлін Монро, Ніколь Кідман, Міла Йолович, Девід Духовний), учених (Томас Едісон) і політиків (Білл Клінтон, Буш батько і син, Уінстон Черчилль).
     Чи помічали ви за лівшами щось таке дивне на кшталт дзеркального письма? Га? А я помічала, бо сама така. Льоїс Керролл у своєму романі „Сильвія і Бруно” дзеркально написав слово „E-V-I-L” (зло), що є нічим іншим, як „L-I-V-E” (життя). Російський поет С.Г.Фруг у своєму вірші „Дзеркало” використовує такий же прийом. За даними досліджень частота дзеркального письма у шульг складає 85%.
     Ну то що, достатньо розказала? А тепер поговоримо про вічне – про переучування.
     До недавнього часу переучування ліворуких дітей було досить звичайною справою. Здебільшого цим займалися у дитсадках та школах. Не заважали їм і лікарі. Переучувати ліворуку дитину – це значить міняти специфічні якості його психіки, що негативно позначається на його психологічному положенні, емоційність та здоров’я в цілому. В процесі насильного переучування відзначають серйозні зміни в дитині: вона стає запальною, капризною, її мучить безсоння, знижується апетит. Пізніше з’являються ще більш гірші порушення: часті головні болі, розвиваються невротичні реакції, затинання. Згідно із статистикою кожна третя дитина, що затинається – це переучений лівша. Переучені ліворукі діти на писання правою, стаючи дорослими, відчувають більш тонкішу координацію лівої руки, що і використовують у побуті. Вони часто пишуть правою, проте малюють або підкреслюють лівою рукою. Переучені діти втрачають темп письма і тому часто відстають від своїх ровесників-правшів.  
     Завершуючи свою статтю про дивовижних людей лівшів, хочу зробити важливий для всіх висновок про те, що бути шульгою – це нормально. Мене особисто тішить те, що більшість людей усвідомлюють усю неправильність переучування ліворуких. Хочеться, щоб ви прочитавши мою статтю, подивилися на шульг іншими, більш добрими очима. На щастя ми не живемо у добу середньовіччя, де б лише за слово „шульга” могли спалити на вогнищі, і у всьому світі існують організації по захисту лівшів. Знайте, що цілком можливо саме ваш родич-лівша володіє максимальною ступінню до творчості.  Ймовірно саме він стане відомим художником, музикантом, письменником?
     Сприймайте дитину такою, яка вона є і тоді ліворукість не стане проблемою.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© Січеславець, 11-04-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.97655200958252 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …