Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 8962, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '52.15.63.145')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Півень Пінь

© Микола Цибенко, 05-04-2008
Поданий нижче текст - уривок із гумористичної казки "Півень Пінь", яку автор надсилав на конкурс "Золотий лелека" і не переміг (конкурс був для дітей молодшого шкільного віку, а в мене казка вийшла, мабуть,  для більш доросліших дітей). Проте зараз мова не про конкурс.
М.Ц.
                                              Півень Пінь (уривок із розділу 12 )
   Гриць тримав зошита, звичайного загального зошита, в якому було біля ста сторінок, і не наважувався його відкрити. Хлопець боявся розчаруватися в цих жартах, адже головним героєм тут мав бути дорогий Пінь, оригінальний друг і побратим. Коли ж Гриць відкрив зошит, то ось що було там написане.
                                               Пінь у дитячому садочку
*   *   *    
   Діток удень поклали спати. Пінь крутиться в ліжку, ніяк не може заснути.
   – Ти чому не спиш? – шепоче йому вихователька так, щоб не розбудити дітей.
   – Хочу пі… пі… – шепоче у відповідь Пінь.
   – Тобі горщечок принести?
   Пінь крутить головою.
   – Тобі пити дати?
   Пінь знову крутить головою і широко розкриває дзьобика.
   – А-а-а   – здогадується вихователька, – ти співати хочеш?
   Пінь киває головою. Вихователька вкриває півника з головою, а зверху ще й подушечку кладе. Чекає-чекає, а Пінь мовчить.
   – Чому ж ти не співаєш? – піднявши ковдру, запитує вихователька.
    – Співати? Без публіки?
*   *   *        
    Пінь вчиться додавати.
   Вихователька:
   – Пінчику! Дай відповідь: було 5 курочок, а до них з базару привезли ще 5 курочок. Скільки стало всіх курочок?
   – Скільки-скільки… Це вже цілий курятник…
   – А все-таки – скільки? – наполягає вихователька.
   Пінь довго думає і відповідає:
   – Одинадцять!
   – Чому одинадцять?
   – Що це за курятник без півня?!
                                                           *   *   *                      
   – Ніно Іванівно! Чому Пінь лягає в ліжко одягнений, а мені не дозволяєте? – питає один з новеньких хлопчиків у дитсадочку.
   Пінь сердито глянув на хлопчика і замість Ніни Іванівни відповів:
   – От коли ти навчишся прокидатися серед ночі і кукурікати, тоді й тобі дозволять спати одягненим.

                                                          *   *   *
   Пінь звик говорити на «стілець» по-курячому – «сідало».
Вихователька намагається відучити його від цього слова:
   – Запам’ятай, Пінчику… с-ті-лець… От на чому я сиджу?
   Пінь здивовано дивиться на виховательку:
   – Хіба ви не знаєте?..Ви сидите на сідалі, а з-під вас виглядає стілець…

                                                           *   *   *
   У дитсадочку обід. Хлопчик, що сидить поруч Піня, просипав пшоняну кашу із ложки на стіл. Пінь дуже швидко поклював кашу так, що вихователька навіть не помітила, бо в цей час виходила з кімнати. Коли вона через хвилинку повернулася , то схопилася за голову – ввесь стіл був завалений кашею, а поміж тарілками хазяйновито походжав Пінь, вправно визбируючи кожну пшонинку.

                                                            *   *   *
   Пінь ніяк не навчиться вимовляти літеру «р».
   Вихователька:
   – Пінчику! Скажи «рак»…
   – Гак…
   – Скажи «рука»…
   – Гука…
   – Добре, – терпеливо продовжує вихователька, – уяви, Пінчику, що ти собака…
   – Уявив…
   – А тепер загарчи на мене…
   Пінь швидко знайшов вихід:
   – Гав-гав!!


                                                           *   *   *
   Пінь приходить із дитячого садочка додому. Пірат запитує:
   – Що цікавого було сьогодні в дитсадку?
   – Мене вчили вимовляти літелу «л»…
   – Мабуть, літеру «р»? – здогадався Пірат.
   – Так-так…
   – Панькалася з тобою вихователька. От якби вона тобі за кожну не вимовлену літеру «р» нам’яла гребінь, то ти швиденько б навчився. Зрозумів?
   – Зрозумів… – раптом сказав Пінь, чітко вимовивши літеру «р».
   – От бачиш! – зрадів і Пірат. – Тепер закріпимо вимову. Скажи мені: «Я поклав зерно»…
   – Я покрав зерно!
   Пірат бере півника за гребінь і легенько мне його.
   – За що? – обурюється Пінь.
   – Здогадайся!
   – Я ж вимовив «р», а ти мнеш мені гребінь…
   – Мну гребінь, бо довгих вух немає. А мну тому, що красти гріх!

                                                           *   *   *
   Пінь навчився читати. До виховательки в дитсадочку:
   – Ніно Іванівно! Якщо я десь зустріну зозулю, то запрошу її до себе в гості… Вона – моя родичка…
   – Чому це родичка?
   – Ось читайте: по-зозулячому ку-ку, ку-ку, а по-півнячому ку-ку-рі-ку… Всього на один склад відрізняється!
   – Ох ти мій розумнику! – дивується вихователька.

                                                         *   *   *
   Пінь читає казку: «Жив собі на світі дід, один як палець…»
   – Ніно Іванівно! – звертається Пінь до виховательки. – А я знаю, як цю казку перекласти на курячу мову!
   – Як же?
   – «Жив собі на світі старий когут, один як кіготь…» Правильно?
   – Вірно, Пінчику… Який же ти ростеш розумненький! Якщо ти придумаєш курячу казку, то пообіцяй, що розкажеш мені першій. Добре?
   – Клянуся пухом і пером… ой, а я ж про Пірата забув…
   – Нічого… Я не ображуся, якщо ти йому першому розповіси.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Понаравилося

На цю рецензію користувачі залишили 9 відгуків
©  , 13-09-2009

Посміхнуло.

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Залєвський Петро, 13-09-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80315494537354 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …