-Здоров, Ваську.
-Привєт, Петюню.
-Ну, як діла?
-А, як у Польщі...
-Тобто?
-А той пан у кого больший...
-Так-так-так...
-А твої як справи?
-Та, як в Данії.
-Ну і, що ж там?
-Жінку мають, а чоловік в ожиданії.
-Ага, зрозуміло... Ну, але, ще ж не так, як у Донбасі?
-О, а це ж як?
-Жінку мають, а чоловік у запасі.
-Та, ні. Ще не так гидкесенько. А ти - ну й чудило. Сказано ж: Триндюк.
-Ну, чудило, то не мудило. Коротше, красно дякую тобі, куме, на добрім слові. І додам, що й у тебе теж відповіді не в кармані на аркані.
-Що ж, от і справили тудинь-сюдинь слівце-перекинь...
-Так-так... А погодка ж сьогодні яка...
-То й досі ще зима скалиться , але й весна ж-бо вже скоро не забариться.
-Да... А, вже весна, а вже красна... На степу трава зелена піде, на степу в низинах та навколо озерець квіти виростуть різноманітні... І як запахтять як... Повальний гормон посеред молодняку заграє...
-Та хіба ж тільки у них?
-Та й в нас теж. І куди ж ми з цього ковчегу подінемося? А поглянь-но кумцю, тобі найближче, а чи там в кущах ніяка вирождьонная у нашому селі потвора з довгими вухами та добре змащеним лепетометом у засаді не залягла?
-Начеб-то чисто.
-То, це є добре. Отож, і у нас гормон заграє, але... трішечки... так... тихіше!
-О, то ти вже до такого кавуна викохався, що аж хвостик підів`янув?
-Ну, ще не дуже підів`яв, але тепер не те вже мило, що зовсім і не змилюється. На п`ятеричок за ніч не тягну, але й до однопалчанина ще далеченько. Так би мовити, післяобід, то ще не надвечір`я...
Та, що ми все про мене та про мене. От, наприклад, ти в нас все той же Трахтор К-700, як і у часи юності?
-Та де вже там. Ото, як розплодилася на голові шкура з коліна, тоді й послабшала бойова пружина... Ну, сам знаєш де то.
-Та мені не треба на передні зуби розжовувати, ми ж з тобою ще з часів занять спортивною ходьбою попід столом дружимо... А пам`ятаєш нашу парубоцьку серенаду про народного героя Рябка?
-Та, ще й так виразно та чітко, мов за горбатих часів назву горілчаного магазину у райцентрі.
-А не бре`?
-Анітро. Та, як не віриш, то тепер слухай, але пряди вухами аж уважно…
-Залюбки.
-Отож.
Прийшла зима... В наше село вступили німці... І одразу перевішали всіх котів і собак... Але ми свого Рябка заховали на горищі... Міцно сповили його пащу й решту старезними кальсонами і накрили ваганами однієї з тими пелюшками молодості...
Але за ним полював одразу аж цілий фюрер. Тільки маленький і собачий, а як коротше, то унтерпесфюрер... Він довго і ласо обмацував та обнюхував носопиркою вагани з Рябком у кальсонах під ними... Але обережний та пильний пес надійно всеохоплений білизною натільною, надсилу здержуючи палку зненависть до ворога, сидів тихо, мов той клуночок картоплі у найвідділенішому куточку погреба... І німці поїхали, вивозячі з собою полоненого облизня. І, лижучи його хоч й старанно, але якось дещо подекуди розчаровано...
Та недовго буяла наша палка радість... Навесні підлі фашистські кати знову вступили у село... І підступно, на подовженому повідку, привели із собою хтиву провокаторку - сучку Грету... Яка на службу світовому фашизму підставляла почуття кохання...
Бідолашний Рябко у вищевказаних кальсонах та під вищеназваними ваганами мужньо тримався аж цілих півхвилини... І, зрештою, таки втратив від тієї всепоглинаючої пристрасті капловуху голову. І у пекучій пеком нестямі спочатку продер зубами в кальсонах обоє холош і лигонув пуговку між ними. А потім, з грюкотом перекинув вагани, усіляка молодість яких на ті часи минула. Вже давно й безповоротно... І, таким чином став для вияву світлих почуттів зовсім вільний...
Рябим та подекуди у реп`яхах лебедем на крилах всеспалюючого кохання він стрімко полинув з горища у двір до підступної ворожої звабниці... І тут же втрапив прямісінько у заплямовані невинною кров`ю пазуристі лапи клятого ката унтерпесфюрера та його ницої зграї...
І у тому ж подвір`ї на сухій покрученій груші трагічно обірвалося коротке, але дуже яскраве життя нашого любого Рябка...
І ось на його могилі зібралися найвірніші друзі... Шарко й Бровко, Білочка й Шайбуня, Тузик та ще один Рябко... І заспівали такої сумної пісеньки...
1. Ой, Рябко, Рябко, що ж ти наробив?
На кого ж ти нас покинув?
Ой, Рябко, Рябко, що ж ти наробив?
Нащо ж нагло так загинув?
2. Ой, Рябко, Рябко, що ж ти учинив?
По тобі ж громада плаче...
Ти ж, Рябко, Рябко, серце відчинив,
Мов Ромео, хоч собаче!
-Молодця, куме, пам`ять твоя майже, як в угоївського завмага, що усьому селу на список без списку горілку продає і ще ні разу з боргами тими не помилився.
-Хоч і не угоївський Казьонкович я, але теж на неї не жаліюся…
-Да, а скількох ми на це гав-шоу дівок припарубкували...
-І яких... У самому цвіту...
-Іменно у самому цвіту. Ще не в соку. Соком вони трохи пізніше наливаються...
-Да, здебільшого років, як за двадцять... Знаєш, а ти таке хороше слово тільки-но сказав.
-І яке ж це?
-„Наливаються”.
-Пойняв, не дурень. Був би дурень – не пойняв би. Ну, й налий, якщо таке вже хороше.
-Легко. Пішли у погріб. Там живе врожай року. Що вже вистояв нівроку.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design