"Хай шлях до раю, пекла чи полону - усе пройти і винести зумій" (В.Стус)
================================================================================
Йому чотири роки, його залишили вдома самого. Він сидить посеред кімнати, й спостерігає за грою тіней на стінах. Раптом в кімнаті темніє, тіні оточують його, набувають фантастичних рис, поступово витісняючи світло. Він боїться, боїться того, що починається в Темряві, боїться цієї Тиші, він плаче і кличе маму.
***
Кажуть, якщо на похоронах йде дощ-то плач за людиною
- Не надо было духовой, она угнетает
- Хазяїн він був хороший…
- Вон его сыновья
- На обід не підемо-по корову треба йти
- Сергію, підійди, попрощайся з дядьком
- Я боюся
- Людей багато прийшло
- Копачі не тутешні, з району привезли
- Тебе еще сколько учиться?
- Велике кладовище, бачиш, люди своїх провідати пішли..
Дощ був густий і холодний, краплини падали на обличчя, ніби намагаючись витерти сльози.
Водій автобуса, що мав забрати людей на обід вже вкотре глянув на годинник, зітхнув,
згадавши щось своє і поліз до кабіни.
***
- Чому ти мовчиш?
- Мені іноді здається, що все це існує лише в моїй уяві, все це-лише сон.
- Я теж?
- Не знаю…
- Коли ти приїдеш?
- Не знаю, розумієш, мені не легко це казати, дивна річ, я… мабуть, я просто заплутався, ти, ти хороша дівчина й…
- Я кохаю тебе!
- Що? Ні, пробач, не треба, я, я насправді не такий, я надто звик до самотності, розумієш, а ти, не хочу завдати тобі страждань. Я більше не приїду…
- …
- Не плач, будь ласка, не треба, чуєш? Пробач, забудь мене, пробач, я… я, пробач, якби я міг…прощавай.
Він заскочив у тролейбус, пройшов до вільного місця й раптом відчув, як колись в дитинстві, той, вже майже забутий Страх, затулив очі рукою й тихо заплакав.
Тролейбус м’яко рушив, набираючи швидкість. Скоро одинока постать на порожній зупинці зовсім зникла в темряві. Починався дощ.
***
- Здравствуй, Богдан.
- Привет, Сергей. Брат, я тебя не узнал, столько лет прошло, давай сумку я понесу, как доехал?
- Нормально.
- Сейчас поедем к нам, а завтра утром в село, отец там.
- Почему мне раньше не позвонили?
- Никто ж не думал… если б мы знали, что так оно…
- А я проснулся, день еще такой солнечный, в институт собрался идти, а тут звонок…
Він відчув, як підкосилися ноги, ледь встиг вхопитися за огорожу та все ж впав на коліна. Богдан допоміг йому підвестися й, підтримуючи, довів до крісла.
- Ничего, ничего, немного посидим. Как ты себя чувствуешь? Сейчас возьмем такси. Держись брат, держись…
Щось торкнулося його щоки, він підвів голову й побачив, як у світлі ліхтарів виблискують краплини першого, літнього дощу…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design