-Якось ми з кумом, ще за Союзу, працювали в одному СМУ. Ага, і от направили нас на об’єкт – санаторій «слуг народу» у лісі був…
-Спочатку думали звичайна собі простуда, а потім тиждень, другий-а температура ніяк не спаде. Я ж бачу як він ходить усе мучається, тож вговорила якось до лікарні поїхати…
-… А там… ну ти сам знаєш, як вони ще ТОДІ жили-і їсти, і пити ще й комсомолки стайками у халатіках бігають. Живемо, ото неначе у Бога за пазухою, півдня робимо, півдня «козла» забиваємо.
-…Відправили його аж на Сімферополь. Він мені нічого не говорив, тільки раз подзвонив, що все нормально, годують тут добре і персонал хороший, от. Побув там тижнів зо два, потім вернувся, каже, що легше стало, а все ж якийсь не такий, місця собі не знаходить, все мовчить, мовчить…
-… Бачили там і нашого…та ти його сто раз бачив по телевізору! Фамілія з голови вилетіла! Якось на «Ми» чи на «Си». За ним все головний цуциком бігав, хоч і професор, а бач, служить теж треба. «Може вам того…А чи вам не цей…». Паскудно на те дивитись, як ото людина з «товарищами» мучається.
- … Тільки коли в магазин за чимось піде, то морозива чи цукерок набере і дорогою все дітворі пороздає
-…Ага, сидимо ми значить з кумом у затінку, чекаємо поки машина приїде, а тут виходить на балкон тітонька якась, мабуть тільки вчора приїхала, воно одразу видно що не з НИХ, може якась «ударниця» чи Герой Соцпраці бо одежа на ній проста і лице таке народне. А там у дворі фонтанчик мармуром обкладений журчить і павичі між кипарисів гуляють…
-… Коли одного дня підходить, сідає біля мене і каже: «Тетяно, в мене рак»
-… Дивиться вона на те все диво і тільки очами кліпає. Потім перехрестилася нишком, нас бо їй не видно та шепоче тихенько до себе: «Господи, якщо є рай - то він тут…».
- … Довго мучився, боліло воно йому дуже. Все перетерпів. По весні, як вже метастази пішли лежав, не вставав. Я ж постійно біля нього. Якось сиджу, держу його за руку, а вона та ручечка суха-суха. Сиджу і плачу. А він розплющив очі, дивиться на мене і посміхається. Губи ворушаться, ніби щось сказати хоче, а не може. Таким мені й сниться тепер.
Ось дивіться, його фотокарточка з армії. Молодий, гарний тут який. Отут на звороті – підпис, бачите…«Немає загадки життя…», а далі не розібрати вже…вицвіло.
***
У вагоні напівтемно. Він лежить на голій полиці, підібгавши ноги. Йому холодно. Коли він заплющує очі, бачить їх обличчя, чує голоси. Чуже життя. Сповідь чужої людини у проміжку часу від станції відправлення до станції призначення. Врешті-решт, яке йому до цього діло?
Але щось муляє, щось тисне, не дає заснути, забути… Що?
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design