Не подобаються йому, бач, мiтинги! А ти хоча б на одному був, чи тiльки по телебаченню бачив? Ах, тобi заздалегiдь все про них вiдомо. Стадний iнстинкт, кажеш? Нi, солiдарнiсть з громадськiстю. Не подобається маршувати з iншими. А ти пробував? Iндивiдуалiст! Нi, еґоїст! Хочеться вiдрiзнятися – зроби собi iрокез! Ага, з тебе досить не брати участi в цьому. В цьому? Повертаємося до початку: а що ти знаєш про це?
Восьма ранку. Сонне першотравневе мiсто. П’ять хвилин до площi вiд зупинки. Зростає гомiн. Навколо пам’ятнику ряснiє блакитними прапорами. Звiдтам долинає щось на кшталт: «Скажем нет НАТО!» чи «Vive la партия регионов!» Вже зрозумiло, хто очолить колону демонстрантiв.
Вздовж вулицi Ленiна мерехтять рiзнобарвнi прапори. Партiї, точнiше їхнi активи, обачливо перетасованi з трудящими колективами мiста: пiонери (бiдолашнi дiти – жертви iдеологiзованих класних керiвникiв), ветерани, комунiсти похилого вiку, хлiбзаводiвцi, офiцiознi нашеукраїнцi, машина молокозаводу та жменька тимошенкiвцiв, що час вiд часу починає вигукувати: «Ю-ля! Ю-ля!», чим сильно дратує решту партiй.
Потроху пiдтягуються вантажiвки iз сiльськими школярами. Тут їм роздають полiтичнi футболки. Попри це з юних радiсних фiзiономiй видно, що хоча б хтось тут отримує справжнє задоволення – очевидно прогулянка.
З гучномовця ллються совєцькi маршi. Раптом в низцi одноманiтних мелодiй виринає якийсь дисонанс. Щелепа вiдвисає.
…Сильный державный
Царствуй во славу
Во славу нам…
Постмодерн в дiї! Починаю озиратися навколо – жодної реакцiї. Нiхто навiть вгору не дивиться. Слухова галюцинацiя, не iнакше. Та нi, просто до початку ходи залишається десять хвилин, i всi ревно готуються. Але я вже йду до зупинки – все одно нiчого бiльш цiкавого тут не буде. На прикiнцi колони стоїть представниця бiлоруської меншини в нацiональному вбраннi з портретом в руках по-ленiнськи лукаво усмiхненого Бацькi. На зустрiч менi йдуть захеканi спiзнiлi вiтренкiвцi. Ну, ось i весь суповий набiр.
Всю дорогу у вухах лунає нав’язлива мелодiя. Вже вдома я чомусь приспiвую «Die Fahne hoch!» Такий асоцiативний ряд розплутати взмозi хiба що едгарпоський Дюпен.
Що робить з людиною натовп! Проте, як би це гидко не було, варто випробувати хоча б раз себе ним - чортзна якого Мiнотавра можна виудити зi свого пiдсвiдомого.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design