Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 7706, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.128.200.68')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія для ДЧ

Трохи пітьми

© Богдан Образ, 26-12-2007
Дереш Л. Трохи пітьми, або На краю світу. – Харків: Книжковий Клуб „Клуб Сімейного Дозвілля”, 2007. – 288 с.

Любко Дереш є одним з наймолодших та найталановитіших письменників сучасної української літератури. Кожен з його творів знайшов своїх прихильників різного віку і статі. Неординарний стиль, карколомний стиль, трішки містики та психіатричних трюків – можливо це і є та невід’ємна частина успіхів його книг.
Слід зауважити, що найбільша читацька аудиторія Любка Дереша – це неформальна молодь, тому героями нової книги виступають дивакуваті і налякані неформали, які збираються на долину Шипіт, що у Карпатах, на фестиваль самогубців.
Любко дотримується притаманному йому стилю оповідання від першої особи, немов все це записане на аудіо плівку.
Герої абсолютно різноманітні : Герман – псевдо гінеколог, насправді наляканий своєю бездіяльністю та беззвучним спостереженням за смертю знайомого; Віка (яка потім стане Вірою) – неформальна дівчина, яка кохала (або швидше була прив’язаною до) гнилозубого сатаниста Вітаса, що мучить і переслідує її; Алік – дачник-екстрасенс, який схожий на любителя вокзально-курортних газет на кшталт „Інтєрєсная Газєта” та „Мір Увлєчєній” про магію і вважає себе чаклуном-екзорсистом; Жанна – дівчинка, яка весь час була хворобливою та зацькованою (бо такою була воля її бабусі), врешті-решт відкриває собі всі втіхи та гріхи сучасного світу; Лорна – фарбована відьма-лесбіянка, яка п’є, палить і вживає наркотики, чому навчає і Жанну; Йостек – колишній хлопець Жанни, яка покинула його заради Лорни, типовий мажор, проте добре розбирається у комп’ютерах, психоаналізі та має неабияке відношення до організації фестивалю самогубців на Шипоті.  
Тобто кожен герой – це окрема розповідь, окремі пригоди і страхи, які часом важко вліпити в одне ціле.
Деякі моменти вражають, інші просто викликають огиду, особливо де описуються особливості вживання наркотиків, їхня дія та момент, коли хлопець харчувався власним лишаєм на тілі і заставляв чинити так само свою кохану.
Однак окрім розповідей самогубців, Любко Дереш намагається створити певну цікаву особливість їхнього життя на Шипоті – це і бійки, лайки, прихід духів та вигнання демонів, таємниче зникнення одного з героїв, однак містична сторона замінюється на психоаналітичну, певну спробу розібратися чому все так сталося і чим має все закінчитися.
І коли відчуваєш певну пануючу пітьму – автор в кінці книги просто вмикає світло...
Хоча Любко Дереш цікаво описує життя героїв на фестивалі, забарвлює книгу їхніми розповідями, намагається відкрити душевну травму притаманну кожному, проте помітною є певна незакінченість та відхід від основної лінії сюжету. Також на цей раз дуже багато фраз „падонкофф” та неформалів, неймовірна кількість оригінальних матюків, більше наркотиків та алкоголю ніж у будь-якій іншій його книзі
Книга доволі легко читається, але не завжди залишає позитивні почуття. Виникає швидше відчуття чогось незакінченого та запах чергового комерційного проекту...
    
                                                                                                             Bob                                    


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Псевдо гінеколог!

© Лисий Микита, 27-12-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78193998336792 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …