То був не справжній орел, а чавунний птах з простертими, ніби для польоту, крилами, який дивився на світ, наче мудрець. Хазяї старої садиби встановили його на видному місці посеред газону. Навесні його фарбували білою фарбою, якщо вона звичайно була, а якщо ні, то йому доводилось вдовольнятись звичайним вапном, яким білили сараї та паркани.
Та орел завжди стояв гордовито. І влітку на зеленій траві серед ніжних троянд стояв білосніжний. І восени, коли листя злітало з дерев і де-не-де з нього зникала фарба. І взимку, коли сніг огортав білосніжним покривалом, навіть, коли дощ обливав та вітер безжально бив крила, орел завжди стояв гордовито.
У тіні його крил могла сидіти мала дитина. Вона часто так і робила літніми погожими днями, а душа її упивалась враженнями дитинства. Коли ж дівчинка підросла, вона зрозуміла, що полюбила білого орла. Тому, проходячи через газон, вона ніжно гладила його голову або торкалась могутніх крил.
Батьки вмирають, а діти сваряться через майно, велике або мале. Майно було мале, а сім’я була великою, тож усім дісталось по крихті. Дівчина отримала свою частину та білого орла, якого ніхто інший й брати не хотів. Незабаром вона перевезла свої речі у затишне помешкання, яке здавав її сусід. Орла поставили за будинком під яблунею і деякий час він відлякував птахів. Але потім вони звикли до присутності білого орла та часто сідали на його простерті крила після пустотливих нападів на дерева. Здавалось, з нього і справді не було ніякої користі, крім того, що він охороняв літні мрії маленької дівчинки.
Оточуючі дивувались, з якою наполегливістю молода жінка повсюди перевозила його з собою. Можливо нерозсудливість пояснювала таку дивну поведінку. Вона пояснювала ще багато чого іншого, а найбільше невдачу, через яку вона втратила свою незначну частину і без того невеликого батьківського спадку. Але втрата майна – звичайна річ для людей, тому і згадувати про це не варто. Та й білий орел не був у цьому винним.
З часом у її невеликій кімнаті більше не було вільного місця для птаха, вона й так була захаращена ліжком, кількома стільцями, столом та швейною машинкою, що завжди стояла біля вікна. Іноді, коли вона сиділа за машинкою або просто лежала у ліжку на світанку, їй здавалось, що білий орел спостерігає за нею зі свого темного кутка. Але їй це лише ввижалось через рештки білої фарби у глибоких очицях залізного птаха.
Роки пронеслись, немов коротка, непомітна мить, усе більше віддаляючи від жінки її молодість та красу. Вона так і не знайшла свого кохання. Волосся вкрила сивина, а шкіра на обличчі та руках стала сухою та жовтуватою. Груди зів’яли від безкінечного сидіння за швейною машинкою та браку чистого свіжого повітря. Але білий орел так і стояв у своєму темному кутку. Він допомагав їй пам’ятати, або радше ніколи не дозволяв забувати. Інколи діти, що жили в її будинку, заходили у гості та грались з орлом. Одного разу вони навіть влаштували різдвяний спектакль з його участю: на голову одягли трикутного капелюха, а крила прикрасили клаптями різнобарвного “дощику”.
Коли жінка, уже давно немолода, захворіла й у неї була гарячка, вона кричала уві сні, тому одразу з’явився якийсь тип, охочий зайняти її кімнату. Орел усе дивився та дивився, потім знявся з місця, сів на свою хазяйку та почав клювати її груди. Це було останнє, що вона дізналась про свого білого орла у житті. Вона померла, і приїхав близький співчутливий родич, який убрав її пристойно та поховав належно на старому кладовищі на схилі гори. Могила знаходилась на самому вершечку, з якого було видно безкрайню долину, що сягала горизонту.
Швейна машинка була єдиною річчю, яка становила хоч якусь цінність для родини. Проте ніхто не знав, що робити з білим орлом. Хтось запропонував викинути його на смітник, але той самий близький родич пригадав, як маленька босонога дівчинка сиділа влітку на траві у тіні його простертих крил. Тому орла востаннє перевезли на старе кладовище, де його поставили на могилу як надгробний пам’ятник. Тут він і простояв багато років. Навесні діти прикрашали його вінками з квітів конюшини, але з часом вони висихали, розсипались та розпадались. Влітку круг могили росла висока трава. Могилу ніхто не доглядав, тому вона осіла та почала руйнуватись, а білий орел нахилився вперед, ніби для польоту у небо. Але він так і не злетів. Він усе дивиться на безкрайню долину, наче мудрець.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design