Ми листувалися усе життя. Я побачила власновіч і списані гори (кучуруги, замети) кольорових конвертів, і самого адресата: спокійного, усміхненого, із кухликом у руках. Розглядаючи його, пригадувала, як ми разом росли і хотіли відгадати цей ріст лише у ньому: як змінювалось обличчя, яу міцніои крила, як звеличувався лет. І як, врешті, він став таким, яу тепер. Уява частенько піджартовувала наді мною, бо літала під хмарами.
А я!? Тільки вміла цигикати щось на трамвайних коліях... Знов його обличчя. Знов невипрані образи. Знов завеликі для життя (одного, принаймні), бажання.
От чого ми вже точно не могли пригадати – нашого створення. Не могли, бо не просились на світ, не дошкуляли зісередини. Нас тільки щось так сильно штовхнуло – наче у спини – і замкнуло у темну вологу хату. Нема чого і жалітись – хтось постійно підкидав нам поживу через віконце – і там хтось був...
А потім – далеко по тому – раптове падіння і... подерті на колінах панчішки... і страхітливі краплини крові, котрі проступали назовні... і щось обпекло ті коліна, а тобі на голову посипались металеві горошини докору... і ти не знав, як від них боронитись, бо їх було багато водночас. А я не допомогла тобі, бо дмухала на свої коліна. День було зіпсовано.
А одного літа ми часто гралися в парку – через дорогу від нашого дому. Рвонулись бігти, а ти, ангеле, мало не опинився пд колесами маршрутного таксі. Водій ще довго згадуватиме тебе. Як жіль, що він запам’ятав у тобі лише малого цибатого хлопчака. А я!? А що я!? – гризла лікті по той біе тротуару...
А потім у старій безрозмірній школі нам показували досліди з хімії: брали заздалегідь наготований аркушик білого паперу і...вимальовували малиновою ваткою обличчя найяснішого Бога. Нам подобалось, бо це було нове. А що вони наприкінці казали, що Бога нема, то ми не вірили, бо бачили його щойно на власні очі. Та й вони не вірили тоді, що Бога нема. Ніхто не вірив і потай усі молились, щоб уперто і невідворотно заперечити те, що чули не ми одні, ангеле мій.
А пригадуєш той несамовито–веселий, майже ідіотський парад у травні 1986 року? Авжеж, пригадуєш. Ми померзли, мов цуцики. Грілись у якійсь брамі. А вчителі зі своїми ангелами співчутливо дивились на нас, але... це не гріло. Чому кульки, чому паперові квіти, чому плакати із перекраесленими бомбочками і чому ми, англел? Не бачила – навіть того, що можна було побачити без окулярів. (Радіації, ангеле)...
А вистоювання перед вікнами і вичікування привида? А тонни лосьонів та сентоміцинок? А бурі та грози цілорічно? І просторікування, і намагання довести старому порепаному дубові, що він – дуб!%
І життя у платцкартних вагонах зі Львова до Києва і назад!? Зіба усе пригадаєш, ангеле?
Та найдивніше те, що більше нічого не можу пригадати. То виходить, я ще не вмерла!? НЕ пригадую своє смерті. Та й твоєї, англе.е Нічиєї не пригадую, ангеле.
Отже, наше листування триває...
25 серпня 2002 р. Б., Львів
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design