Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6954, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.17.203.68')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза ХЗ

Vis vitalis

© Д.Войнович, 01-11-2007

І
Чи турбує нас питання: хто ми? Чи часто ми замислюємося над тим, заради чого ми живемо? А навіть якщо й замислюємося, то все одно через мить забуваємо і ринемо у світ безкінечних сірих буднів. І лиш дехто серйозно замислюється над своїм майбутнім. Хто вважає, що майбутнє – це період, що настане через кілька років, і до того в них є багато-багато часу, щоб щось змінити у власному житті, той глибоко помиляється. Чи варто взагалі про це говорити і переконувати когось, що це не так?! Адже кожна свідома людина розуміє, що майбутнє – це завтрашній день, наступна година, це те, що на нас чекає через мить. Читаючи дані рядки, ви зробили крок з вічного минулого в неосяжне майбутнє, і так буде з кожною прочитаною літерою. Тому в нас є досить мало часу, щоб змінити щось, чи змінитись самому. Так, змінити майбутнє просто. Складно схилити шальки терезів на свою користь у боротьбі за краще майбутнє – життя, що відрізняється від теперішнього в кращий бік. При цьому не забуваємо, що на все про все в нас є обмаль часу…

ІІ
Уявіть собі весняний день, наприклад 28 жовтня. Що тут такого, скажете ви, день як день? І взагалі, чому саме 28 жовтня?! Це питання вас напевно навіть не зацікавить, а навпаки – розізлить. Або інший варіант: ви цілий день будете уявляти собі кожен травневий день, не розуміючи, що в тому такого особливого. Коротше кажучи, це питання засяде десь у вашій підсвідомості, час від часу спливаючи на гору: що він мав на увазі? до чого тут 28 жовтня? Але моєю метою не є те, щоб вас розізлити, напружувати ваш інтелект, а навіть навпаки – я хочу, щоб ви розслабилися, і ми з вами подискутуємо.
28 жовтня. Якесь свято? Ні. В цей день N-го року відбулася якась всесвітньо відома подія? Теж, ніби, ні. Що ж тоді? Відповідь буде простою. Безглуздою, банальною, примітивною – називайте її як хочте. 28 жовтня – це день, це доля, це світ. Що, не подобається? А до одного тільки дня можна назвати скільки слів... хай то будуть синоніми, якщо ви згодні. Синоніми? З подивом запитаєте ви. Вже запитали? Тоді кажу: так, саме вони! Хай по всіляким законам і правилам всіх мов світу, синонім – це близьке за значенням слово. А ви скажете, що весна, майбутнє, доля, сонце – то не синоніми? Гм. Цікаво. Хоча знаєте, я трохи з вами згоден, вище сказані слова не є синонімами. Але ж не антоніми, омоніми вони також не можуть бути. Напевно визначення, яке б охарактеризувало всі ті слова, лінгвісти найвидатніших університетів, академій ще не придумали. Не буду вихвалятися, бо це знаю не тільки я, а й кожен з вас... Що? „Обикновєнний день”?! Ха-ха. Добре, для вас, можливо, й все на світі характеризується тим виразом. Можливо, на мою думку, „звичайний день”, як ви сказали, є синонімом до таких слів: нудно, набридло, похмурий; або навіть до виразів типу: „все набридло”, „відчепись, бо зараз як дам”, „іди ти... куди йшов”. Ви це ж мали на думці? Я впевнений, що ні. Тож, всі ви знаєте, а я ще раз невтомно повторю: сонце, весна, майбутнє, доля – життя. Просто і влучно. Ось так, за кілька хвилин, ми втерли носа „обикновєнному” дню. Це зовсім не важко, правда?
Та все ж ви запам’ятали, і обов’язково задасте мені питання: чому саме 28 жовтня? Я скажу: а чому, ні? Але якщо вам так вже хочеться то знати, то скажу я вам, любі друзі, що в травні, саме цього числа народилося нове, народиться нове, а якщо ви читаєте ці рядки восьмого числа, то знайте, що саме зараз народжується нове життя. І так не лише цієї дати. Кожен день, кожна мить, кожна зима чи весна дарує нам щось нове. Ви може ще й скажете, що кожен наступний день нічим не відрізняється від попереднього? Ось тут ви найбільше й помиляєтесь! Не лише день, а й кожна мить відрізняється від іншої так, як різняться, наприклад, між собою люди. В кожної миті є свій характер, настрій, доля. Зробимо так: мить – день – рік – вічність – майбутнє – життя – людина. Помітили зв’язок?
Ось я й вивів нас на фінішну, як то кажуть, пряму. До чого я вів у всій цій розповіді? Напевно до того, що давайте не будемо забувати про те, хто ми. Давайте цінувати кожну мить свого життя, адже мить – одна з найголовніших складових майбутнього. Уявіть, що майбутнє – це тіло, а мить – один маленький атом. І все майбутнє (тіло) складається з багатьох-багатьох митей (атомів). І якщо групувати чи змінювати структуру однієї миті, то буде змінюватися й майбутнє, а з ним все життя. Тож давайте будемо групувати і змінювати наші миті лише у найкращому напрямку, змінюючи кожен день у світі нашого життя тільки в позитив.    

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

А з ким ви, власне, сперечаєтеся?

© М.Гоголь, 01-11-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.92269515991211 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …