Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6637, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.59.136.170')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Легенда про Марисю, або чудовисько з морських глибин (1 розділ)

© Валентина Величко, 12-10-2007
    Високошановні добродії!     Всі ми пам'ятаємо з дитинства ті легенди, які нам розповідали наші бабусі і дідусі про прекрасну богиню, що створила нашу цивілізацію, нашу матір і вчительку. Але, ставши дорослими, ми забули цю легенду, як і інші казки дитинства.  Адже ні архіви домашніх дерев, ні університетські мозкові центри не зберігали в собі ніякої інформації про богиню Марі-Анну, чи Марі-Інну, чи навіть Марі-Исью (у різних регіонах).
      Але  останні відкриття археологів у приполярних областях змушують нас по-новому подивитися на стару легенду. Ви знаєте, там знайдена безліч примітивних  неорганічних  подоб мозкових центрів, так званих "камп-утерів",   продуктів попередньої, первісної цивілізації нашої планети. Древні письмена, зашифровані в цих примітивних  пристроях, ясно показують нам, що  в історії людства був величезний якісний стрибок. Так звана технічна цивілізація Старої Ери і наша, Ера Біопластики  не  плавно перетекли одна в іншу, а  зовсім навпаки, до Катастрофи - технічна, після Катастрофи - біопластична.    
       Подумати тільки! Впритул до самої Катастрофи для того, щоб з'їсти біфштекс, потрібно було убити(!) цілу корову, а житлові і виробничі приміщення зводили з мертвого каменю!
     Безліч учених  намагаються пояснити цей стрибок  за допомогою природничонаукових причин, але стара легенда про Марисю чудово  пояснює все. Я розумію, зараз мене будуть критикувати і навіть висміювати багато шановних добродіїв учених, але це тільки моя версія, і не більш, а життя покаже, де істина.   Серед текстів у цих  примітивних "камп-утерах" віднайдений один, котрий я пропоную Вашій зацікавленій увазі. Це історія простої дівчини Старої Ери, якій призначено було стати рятівницею і вчителькою людства в згубний період Великої Зими і після неї.  Причому її  ім'я разюче нагадує ім'я  богині з нашого дитинства. Звичайно, безліч древніх термінів не зрозуміти сучасному слухачу, але я зовсім не редагував цей текст, щоб не спотворити зміст переказу.    
                                      З повагою, професор древньої міфології
                                       Бривальского університету континенту Ашія
                                       Стен Кривін
                                           З програми "Світ за тиждень"
                                           рубрика "Це цікаво"
                                           30 червня 804р Нової Ери


                               Розділ 1 .  
                              Аварія.
       Марися прокинулася пізно і солодко потягнулася - ура!  Сесія здана, попереду  канікули - веселі, безтурботні і нескінченно довгі  (як здається на їх початку).  Вона зістрибнула з ліжка і глянула в дзеркало - на неї дивилася симпатична дівчина  років двадцяти. Носик міг би бути і  тонкішим,  обличчя надто вилицювате (тяжка спадщина татаро-монгольського ярма!) і рот завеликий. Зате очі гарні, темно-сірі, а якщо надягти що-небудь синеньке, то й очі  починали відсвічувати глибокою синявою.  Ще в Марисі було густе, злегка кучеряве каштанове волосся, як каже мама, ціле багатство.  
    «А, достатньо гарна!» -  подумала Марися.  Тепер снідати і на пляж! Там, напевно, уже товчеться  весь колишній клас та інші друзі-знайомі. Марина була довга і худа, і бути б їй "каланчею" і "шваброю",  але, слава Богу, мода така вдала для неї пішла, всі схибились на худорбі та дієтах.  Марисині  подружки  їй заздрили - наминає, мама, не горюй, а така худа.  Марися і зараз вирішила, що нічого, окрім сковорідки смаженої картоплі її  не задовольнить.  І вона схопила відро, у якому сиротливо валялися три картоплини, і побігла у підвал, де набрала картоплі і  взяла банку вишневого, свого улюбленого,  варення.   Марися чистила картоплю, наспівувала та поглядала у вікно, де за пишною зеленню абрикосових дерев виднілася мамина установка.
     Вони жили в маленькому, чепурному містечку, що виросло за пару років навколо секретного мікробіологічного комбінату. Обоє Марисиних батьків працювали там, мама в лабораторії, а тато - майстром електриків.  Предки в Марисі були те що треба, вона дуже любила їх, у неї було щасливе, безхмарне дитинство, безтурботна юність і нічого не передвіщало тих жахливих  подій, що повинні були незабаром відбутися.    Марися дочистила картоплю і дістала з холодильника  величезний шматок сала, рясно посипаний сіллю,   поставила його на стіл і тут...
       Пролунав оглушливий вибух,  у Марисю полетіли уламки скла. Падаючи, вона побачила вогонь і  чорні хмари  диму замість маминої установки!!!  Щось впало на неї зверху і жахливий сморід разом із клубами диму ввірвався у вікно,  викликаючи задуху і відключаючи свідомість...
      Марися приходила до тями.  Вона витала десь у невідомості,  де немає верху і низу, немає відчуттів і світла.  «Що з батьками, де я?» -  думала Марися -  «чому темно, адже ж був ранок?».   Вона намагалася відкрити очі, але їх начебто  не було. Марися болісно напружувалася і намагалася  все-таки  знайти їх у собі та  відкрити.  Побачити, потрібно побачити, що навколо!   І от їй, нарешті,  вдалося відкрити очі.  Вона побачила закопчені стіни, завислу на одному цвяху шафку для посуду,  якісь обривки,  жмути лахміття та наліт сажі на всьому.  У вікні продовжував клубочитися дим, але вже тихо і без вогню.
       Мама, мила ненька, адже вона точно була там! Марина хотіла заплакати, але не змогла. А тато, він міг бути десь в іншому місці!  Марися спробувала підвестися, але не змогла рушити ні рукою, ні ногою - вона їх просто не відчувала.  Марися опустила погляд униз. По підлозі кухні валялася картопля упереміж з уламками чашок і тарілок, потім з якоїсь  калюжі, що колихалася, стирчала недобита банка з залишками варення.   А де ж я?  От на цій незрозумілій калюжі  каштанове волосся і з нього видніється вухо.  І, нарешті,  два сірих ока на гнучких стеблинках розміром з олівець, що стирчали прямо з волосся, глянули одне на одне.  Це продовжувалося декілька секунд, поки свідомість Марисі сприймала побачене, а потім очі на стеблинках упали безформними ганчірочками,  і на калюжі Марисиного тіла відкрився величезний, нелюдський, тремтячий рот і пронизливо та жалібно заверещав.  Добре, що Марися цього вже не бачила, вона знову занурилася в рятівне безпам'ятство...
         Марися  знову витала десь у просторі, але внизу під собою вона бачила  себе ту, котрою стала.   Марися розглядала цю жахаючу картину відсторонено, без  страху і без емоцій, начебто  це просто дурне кіно.    Калюжа з її колишнього тіла була напівпрозора, крізь не шкіру, а тонку, немов гумову плівку  були видні  якісь ущільнення,  жилочки, кісточки,  але все це розмите і желеподібне.  Калюжа мала майже правильну форму млинця  з виїмкою там, де  в кутку стояла тумбочка.     Під калюжею і прямо в ній виднілися осколки посуду, картопля, варення й інше сміття. Калюжа легенько тремтіла, і щось там усередині неї відбувалося - якийсь майже осмислений рух.  Начебто  ця калюжа, що була Марисиним тілом, була самостійна і зараз була зайнята тим, що намагалася якось відновити  хоч якісь із своїх  функцій.   Із середини   калюжі  стирчало волосся,  але воно  частково потонуло в калюжі, очей на ніжках не було, а вухо самотньо стирчало як і раніше.   Все,  ні рук, ні ніг, ні обличчя...
- Ну, ні фіга собі - подумала Марися. Дороге тіло, а як з тобою таким можна жити - де руки, ноги, голова?
- Е.. оце… як його - белькотіло тіло у відповідь - так довбонуло мутагеном, що мало не здалося. Тільки  от зараз  я змогло абияк дихання налагодити, а то  ледве ми з тобою, Марися, не померли.  А руки,  ноги - це  дурниці,  це ми запростяка!  Ось, будь ласка!
   І по краях калюжі в двох місцях почало смикатися і пульсувати сильніше, висунулися два  маленькі млинчики, вони випустили по п'ять відростків, схожих на товстих гусениць  з пародією нігтів на кінцях - усе  це безформне, тремтяче і  без кісток.
- Ну, тіло, так не піде,  це ж пародія на руки, мені такі не потрібні! У тебе, що, зовсім уже немає інформації  про те, яка я була до катастрофи?
- Чому немає - відповідало тіло - я все пам'ятаю, у мене все записано є!
- Так зроби мене знову такою, яка я була раніш, і всі проблеми!
- Так, звичайно, це можна - загугнявило тіло -  але потрібно багато, це…як його, їжі, це… енергії, і довго це буде.
- Ну, їжі повно - от тобі відро картоплі, банка варення.
- Мало буде, ще потрібно.
- Так це ж кухня!!! Он у шафках крупи, цукор.  На столі сала ціле кіло в мисці стоїть, воно калорійне.
- Так я  ж дістати не можу!
- А ти вирости собі яке-небудь щупальце і дістанеш.
- А, це можна.
   І тіло почало вирощувати щупальце. Воно звалило миску на себе і почало енергійно смикатися, плюхкатися і чавкати.
- Ну, ти тут займайся поки-що - сказала Марися - а я посплю. І свідомість її заснула...
                      -і-і-і-
    ....Марися отямилася   від відчуття моторошної спраги.  Пити, пити - просила кожна клітинка її тіла.  Вона піднялася з підлоги і відкрила водопровідний кран.  Побіг тонкий струмок води і Марися почала жадібно пити.    Випивши з піввідра води,  Марися,  нарешті, згадала про катастрофу, про загибель батьків і гірко заплакала.  Вона, похитуючись, вийшла з будинку. Був сонячний день, але їх чудесне, зелене містечко перетворилося в смердюче пожарище. Руйнувань було не багато, але зелень  цілком зникла,  і все  було засипано жирною сажею  і якимось  чорним слизом.
      Нікого не було видно. Марися почвалала до комбінату в надії знайти тата.  Біля прохідної стояла швидка допомога, і люди в протигазах вантажили в неї ноші.  Біля них на землі, накриті простирадлами,  лежали люди. «Загиблі!» -  подумала Марина.  Вона підбігла до нош і хотіла відкинути простирадло,  але  до неї підскочили санітари і  відтягли її вбік .  "Там мій тато!!!" - кричала Марися, але її посадили в машину і начепили протигаз. Хтось лаявся по телефону - "Нехлюї   чортові в охороні!!! Так, так,  дівчисько зовсім ціле,  хто пропустив її на об'єкт!!!"  По дорозі в лікарню вона  крізь сльози слухала розмови санітарів:
- Та, тут постраждали тільки від вибухів, а мутаген весь за вітром пішов на селище.
- А там такий жах - люди не покалічені, а якісь безформні,  хтось ще схожий на людину, а хто медуза медузою.
- Деякі взагалі розтеклися калюжею - лопатою від підлоги відскрібали.
- Вони живі, живі!!!  Навіщо лопатою, вони живі!!!  - закричала, забилася в істериці  Марися і знову знепритомніла .
   Опритомніла вона в лікарні,  добре накачана всякими  заспокійливими засобами, без сліз, без емоцій,  без думок і  без спогадів.  Та  так і краще.  Їй повідомили, що батьки її загинули в перші хвилини катастрофи й останки їхні не виявлені.  Записали адресу бабусі і незабаром відвезли її туди, у село Наддніпрянка

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

е67е67е6

На цю рецензію користувачі залишили 16 відгуків
© аапнгпнп, 19-03-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 3.2746908664703 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …