У свої неповні чотири рочки Ія була дуже розумною дівчинкою. Вона давно вже знала, що її не приніс лелека і що ні в якій капусті вона не валялася, чекаючи поки мама нарешті знайде її і забере додому. Вона знала те, чого не знали її однолітки і глибоко в душі дуже цим пишалася. Адже насправді мама виростила Ію у своєму улюбленому горщику з зернятка, яке приніс тато. Щойно у Ії виросли ручки і ножки, як вона не захотіла більше сидіти на місці. Вона почала повзати по кімнаті і голосно репетувати, так що мама була змушена запеленати і заколисати вирощену донечку.
Але Ія до того ж була дуже впертою дитиною, тому коли їй виповнилося чотири, вона твердо вирішила, що хоче братика, або хоча б сестричку. Майже кожного дня дівчинка приносила додому то гарбузове, то соняшникове, то ще якесь інше насіння і простягала батькам на долонці. Тоді тато з мамою загадково посміхалися і в один голос казалали, що це не те зернятко, з якого може вирости дитина. Ія ненадовго засмучувалася і знову бігла на пошуки ТОГО насіння.
Коли в дівчинки траплялася якась неприємність, як то забите коліно чи втрачена іграшка, мама говорила, що це ангел-охоронець задивився на сонце і кліпнув. Саме в цю мить і сталося нехороше. Увесь інший час він пильно оберігав Ію від лиха. Але одного разу ангел зажмурився. Або заснув...
Ія знала, що тато завжди приходив з роботи о восьмій годині і завжди у нього в кишені був для дівчинки гостинець. Тому коли вперше мама вкладала її спати, а батька ще не було, Ія відчула як дрібно тремтять мамині вії, ніби від вітру. А вітер зазвичай наганяє дощові хмари.
Все частіше і частіше помічала донька вологу в мами на щоках, коли та цілувала дівчинку перед сном. Іноді Ія робила вигляд, що спить, а сама тихцем журила свого охоронця, чому мамин янгол дозволяє їй плакати, а татів – затримуватися подовгу на роботі.
Потім були довгі розмови на кухні, важливість яких зависала в темній кімнаті над самим ліжком так, що іноді важко було дихати. Ія ховалася під ковдру і грізно сопіла, як сопить тато після важкої праці. Його розмірений подих заспокоював дівчинку, коли вона прокидалася від страшного сну і переповзала зі свого ліжечка до батьків.
Потім тато поїхав у відрядження. Поїхав далеко – казала мама, а коли Ія приносила в руці зернятка щойно почищеного яблука, мама ховала обличчя у долонях. Донька підсовувала стільчик до вікна і розглядала вулицю, якою мав повернутися тато. Зрідка він телефонував, що у нього все добре, а Ія просила його принести насіння бо вона вже приготувала найгарніший горщик для брата.
Так минув не один тиждень. Телефонні дзвінки були все рідшими, а тиша над ліжком – все густішою. Ія почала задихатися у сні і мама довго носила її на руках, похитуючись разом з донькою і наспівуючи колискову. Ія не знала, що таке діагноз і що таке астма. Вона просто стояла в коридорі районної поліклініки, поки мама скуповувала у аптеці майже усі ліки.
Їй довелося дуже швидко подорослішати. Адже відрядження татове було всього навсього в сусідньому районі. І коли мама повела Ію в перший клас, дівчинка вже знала, що тато виростив братика, у якого тепер інша мама. Коли він підросте і піде до школи, Ія буде оберігати його і обов’язково скаже, що мала для нього найгарніший горщик.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design