Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6481, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.89.163.120')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Есей

Спомин літа

© Таня Гущина, 30-09-2007
Гуде кулер, пищать температурні датчики занедбаного комп’ютера, вже не грає музика, забута чи загублена десь серед думок. Ховаю клавіатуру в стіл. Беру папір та ручку. Ось вона, незвичність… Вона відчувається геть у всьому, відколи з нами попрощалося усміхнене літо, привітне, грайливе та у прощанні – англійське. Несподівано… Неохайний дрібний почерк почав рясно вкривати сторінку… Потім закреслення, закреслення, знову закреслення… Вони сікли аркуш, як зміїні тіла ставочок в Рибальчому, де ми вечорами рибалили і жертовно підгодовували собою вічно голодних комарів… Саме там з гачка зривалися найбільші карасі, як уночі з неба безперервно зривалися іскри-астероїди… В містах не видно такого неба. В містах нема стількох зірок, лише літаки, там мало слів, а ще менше написаних від руки слів… Доба так званого постмодерну, який хтось колись комусь не пояснив, або ж хтось когось колись недослухав. Всі модерні, постмодерні і прогресивні, найкомпетентніші та зухвалі, авторитетні та поважні. Любіть їх, лестіть їм, і вони неодмінно нададуть вам ваші пташині права, варто зазначити: АБСОЛЮТНО БЕЗКОШТОВНО! Ви горобець, що випадково запурхнув у вікно галасливої їдальні. Ви дихаєте гарячою сирістю, паром з ганчіркового компоту, на вас капає вода з чистої жирної ложки, і ось ви тікаєте з-під двозубої виделки (не дивуйтеся, виделка теж по-міському постмодерна). Врешті ви скльовуєте те, що вам кинули на підлогу, і намагаєтеся знайти вихід… Чи не намагаєтеся… Хтозна.

У містах не пишуть вірші про любов, адже це банально. Власне, у містах віршів взагалі не пишуть… Рима, ритм – це складно, тобто тривіально, нехай буде віршем одна буква, а краще – три букви! Шик! Більше сексу. Тепер він у нас є, а крайнощі – це добре, епатажно.

Всюди панує сублімація. Таке модне іншомовне слово. Це, без сумніву, виллється у чергову геніальну штуку, яку надрукують у якомусь альманасі молодих поетів.

Почерк зупиняє свою агресію. Спогади знов повертають у літо… Нещадне сонце, море… Ремонт вдома, який дратує всіх сусідів… Івано-Франківськ, маленький і насуплений… Київ, у якому не лишилося друзів – всі на вакаціях… Львів, Личаківський цвинтар, де почуваєшся ніяково від тисяч поглядів у час, у душу… Ні, тут знову людно.

Я хочу дивитися на зоряне небо, коли нікого більше не видно… І лише відчуваєш, що хтось поряд, що хтось гріє у своїй руці твою руку, що ти наступаєш час від часу йому на ноги і вибачаєшся… Що тобі є кому наступати на ноги, на очах у мільйонів світил, які дарують затишок широкого простору…

Закінчився аркуш, вимикаю захеканий комп’ютер, йду в ліжко вивчати особливості стелевої поверхні. Плекаю надію, що мені щось насниться, і я одразу це не забуду. Може, небо, а може, ставок… А ще літо, усміхнене літо…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Неув'язочка!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Лисий Микита, 02-10-2007

Нехай тобі насняться рожеві слоненята

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© onore_de_balzam, 01-10-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76634883880615 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …