Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96045

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6456, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.15.141.151')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фрагмент одного життя

Звичайна історія

© Тед Лещак, 29-09-2007
– Нусик мій пухнастий... Ти мій найсолодший сонячний зайчик... Квіточка моя ароматна...
Остання ніч перетворювала його ніжний шепіт на моторошне заклинання, від якого Нусю обдавало морозом по шкірі. Від того ранку, коли Іванко обійняв її за плечі і сказав "Сонце, я повинен піти добровольцем!", жінка остаточно втратила спокій. Вона знала, що переконувати чоловіка після прийнятого рішення було безглуздою справою. Інколи настрій розпогоджувався, але хробак із серця нікуди не втікав. Навпаки – як тільки вона згадувала про наближення дня мобілізації, хробак прокидався і точив, точив, точив... А їй залишалося тільки подумки зітхати, записувати в пам’ять його запах і втішатися хвилинами, що залишились. Останніми хвилинами останньої ночі, що вислизувала з-поміж їхніх тіл у привідчинене вікно.

– Ми обов'язково будемо з тобою разом... назавжди... після війни...
Це вже Нуся бурмотіла, щоб створити бодай примарний привід для оптимізму, але тремтіння голосу знову перекреслило всі спроби і на останніх словах вона вибухнула голосним плачем. Щілина між гардинами зрадливо пропустила в кімнату перші промені злого сонця… Сонця, яке от-от забере від неї так довго очікуване щастя і кине у вогонь стрілянини, вибухів та п’яної лайки...

Через півтори години цілуючи ранковий дощ на склі брудного автобуса Нуся вдивлялася в лице свого Іванка, намагаючись запам'ятати кохані риси якомога надовше. Оце вже десять хвилин, як її позбавили права на дотик, а за мить – вона це знала – відберуть і право на погляд. Майже одночасно двоє молодих людей по обидва боки скляної завіси витиснули з губ щось схоже на усмішку аби не додавати смутку одне одному, але все одно додали. Огрядний чоловік у погонах щось крикнув, автобус заревів, здригнувся і рушив з місця. Нуся нервово наздоганяла його очима, аж поки чорна цятка на запилюженій дорозі не втекла від них немов від сорому. Хотілося з усієї сили вилаятися, хоч вона й не знала якими словами це можна зробити... Хотілося ламати все навколо, кинутися на когось із кулаками, але безпорадність тільки опустила її голову в долоні і відкрила солений кран...

Свою передостанню секунду світловий день провів на порозі квартири Тисовців. Осінь часто застукувала його за цим неприглядним заняттям – ось і тепер сумні кроки підборів віддавали луною в порожньому під’їзді, а світ так і не спромігся замовкнути. Двері скрипнули за спиною Нусі, вбиваючи бурмотіння вуличних звуків, і враз на рівні кімнатної тиші вибухнула відсутність сонечка. Відсутність її теплого сонечка, якого в добровільне рабство забрала самозакохана країна. Ця суперниця виявилася сильнішою за дівчаток у коротких спідничках, до яких так ревнувала Нуся свого Іванка. Розлючена, але безсила свідомість проклинала егоїстичну і гордовиту бабу-державу, яка пожирала своїх захисників. “Добрі люди живими з війни не повертаються!" Ці слова Марії Петрівни – висушеної життям сусідки, що втратила чоловіка і сина ще в першій світовій – постійно крутилися в пам'яті. Іванко ж у мене найдобріший у світі! Ну як же він буде вбивати людей, якщо й комара ніколи вбити не міг, а лиш відганяв його від себе? Чому ця країна така всесильна, а я така безсила? Чому якийсь вигаданий патріотизм сильніший за мою любов? Чому!.. Передостання секунда – надто короткий час для пошуку відповіді. Зараз на голову може впасти цегла, сильний вибух може рознести весь світ на клапті... може навіть озватися телефон із Його голосом... Ні, там телефонів нема, там тільки листи. Сьогодні знов нічого не станеться і цей день спокійно завершить відлік своїх кроків напередосекундні ночі. В останньому з них залишаться заплакані очі і безсоромна тиша у порожній квартирі.

Не мине й року, як на Червоноармійську 15/3 прийде конверт із печаткою замість зворотної адреси, а в ньому друковане повідомлення. Про те, що Іван Тисовець... на підступах до Харкова... як справжній герой... А пошарпані божевіллям губи будуть цілувати його чорнобіле личко і шепотіти... Ти мій найсолодший сонячний зайчик... Квіточка моя ароматна... Ми обов'язково будемо з тобою... разом... назавжди... після війни.... з якої живими не повертаються...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Писати про війну дуже важко

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Тетяна Дігай, 16-01-2008

А чого це я не прорецензував цей твір?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© М.Гоголь, 15-01-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© 555, 11-01-2008

---

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© e.coli, 08-01-2008

вражає

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Танюха, 24-11-2007

НІ - ВІЙНІ !

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 09-10-2007

війна річ погана

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олексій Тимошенко, 30-09-2007

Невимовно дикий жаль від того, що історія звичайна !

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Оксанка Яблонська, http://sevama.uaforums.net, 29-09-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.031388998031616 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати