Було це дуже давно, років з тридцять тому...
Батьки на ціле літо привозили Наталку у село до бабусі. Як їй там подобалося! Мріяла, навіть, залишитися у там назавжди, але приходила осінь і мама забирала дівчинку до міста.
Марфа, так звали Наталчину бабцю, була трішечки різкуватою, але дівчинка на неї не ображалася, розуміла, що за деякі вчинки треба ще не так наказувати! Та й життя у неї було тяжким, голод та війну пережила.
У селі влітку роботи багато. А з такою внучечкою нічого не можна зробити до ладу.
- Бабусю, давай я тобі допоможу!
- Допоможи, моя люба, треба моркву прополоти. У тебе пальчики тоненькі, то ж травичку зможеш швидко вирвати.
Допомогла онучечка, вирвала всю моркву, а рядочки із кропом залишила.... Та не тому, що помилилася, просто кропу більше виросло, жалко його було рвати.
- Наталко, де ти, така-сяка та хороша! – гукає старенька, побачивши роботу старанної помічниці. А та прилягла під картопляним кущиком, заховалася.
- - Виходь, негіднице! Ось приїде твоя мати, відправлю тебе у місто, побий мене кішка лапкою. Узяла на свою голову дитинчатко, щоб побавити! Виходь, я тобі кажу, сидиш там, як сучка в пасльоні!
А Наталка сльозами заливається, та не тому, що бабусі налякалася – не хоче вона до міста їхати.
Пожаліла бабця дитятко, обняла, поцілувала, ось і все покарання:
- Радість ти моя, розумниця, щастячко ти моє, - все приказує старенька, та гладить онучечкину голівку своїми зморщеними натрудженими руками, коли та їй приносить на город водички свіженької.
- - Та яка ж я радість, -запитує шкідлива дівчинка, - якщо я зовсім нічого не роблю, а тільки заважаю?
- А ти й не роби, сиди ось так під кущиком, поки я клаптик картопельки досапаю. Це й буде твоєю допомогою.
- Бабусю, а що це за рослинка?
- Це пасльон, рідненька моя, - відповідає бабуся.
- Це той, що під ним сучка сиділа?
- Той, онученько, - каже бабця Марфа, а сама від сміху рядочків картопляних не бачить.
- А чому ти всю травку вирубуєш, а цю залишаєш?
- Пасльон, дитятко моє дорогеньке, був колись найкращим ласунком. Дуже рідко він зараз застрічається, берегти його треба. Ти теж бережи.
- Можна мені попробувати ці ягідки? – запитала дитина. Її зовсім не цікавив пасльн, просто набридло на городі бути, додому йти захотілося, щоб погратися з бабусею, послухати іі загадочки та забавляночки.
- Звичайно, попробуй, сонечко моє.
- А у мене не буде животик боліти?
- Ні, звичайно, не буде! Пасльонові ягідки дуже смачні та поживні.
Наталчині хитрі оченята подивилися на оцю дивну рослинку, вона зірвала одну ягідку і поклала її в ротик....
- Ой, бабусенько! Животик, мій, животик! Ой, болить!
- Та що ж це за кара така! Побий мене кицька лапкою, завтра ж відправлю тебе до міста! Що ти пищиш, як сучка в пасльоні?
Як би не сердилася бабця Марфа, все одно покидала всю роботу та вела онучку до хати:
«Та щоб тебе горе обходило десятою дорогою! Щоб ти тільки від щастя й плакала!» – приказувала старенька, сварячи Наталку.
Поки дійшли до дому, дівчинка вже й забула, чого вередувала. Бабуся взяла її на ручки, поцілувала, поправила заповстані косички:
-Сподобався тобі пасльон?
- А що це таке? – запитала вередуля і подивилася на свою улюблену бабусю очима, повними цікавості.
- Це ж та ягідка, від якої у тебе животик заболів.
Та Наталці вже не до пасльону, адже по телевізору мультики показують.
- Наталко, Наталко, не бачила ти ще смаленого вовка.
- Якого вовка, бабусю?
- Смаленого.
- А він страшний?
- Дуже страшний!
- Це той, що в казці про Червоний Капелюшок?(Боялася вона того вовка)...
Пройшло багато років... Побачивши рідкісний кущик пасльону, Наталка відразу згадує свою бабусю Марфу, її пісеньки, казочки та забавляночки. А ще, плаче, плаче, як сучка в пасльоні... Бачила вона за своє життя вовка смаленого, та й ні чим другим її вже не налякаєш. Нарвала у жменю ягідок, поклала їх на хліб, посипала цукром. Смачно!
- Мамо! Чому у тебе губи сині? – запитує синочок.
Але Наталка його не чує, вона їсть пасльон та насолоджується смаком дитинства...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design