Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6160, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.189.194.44')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Іграшковий Янгол (закінчення)

© Anastacia, 03-09-2007
Любов
    
     "Навіщо мені крила, як не вмію літати?" - гадаю, поки маленькі м'які рученята  підіймають мене, підносять до обличчя.
     - Хто ти? - запитує Зая. Вона питається словами, рожевими хмаринками якогось нового, от тільки що народженого почуття.
     "Янгол, - відповідаю. - Загиблий Янгол."
     - В тебе потилиця розтрощилася, - каже Зая.
     "Справді?" - дивуюся. Мабуть, янголи не відчувають болі. Чи то загиблі не відчувають?
     Я спостерігаю, як дівчинка щось шукає у кишені дитячої сумки, а потім наклеює мені на потилицю - обережно, ніби я можу заплакати.
     - Це пластир, - каже вона. - Я його з собою завше ношу, бо дряпаюся часто. А ти справді янгол?
     "Так..."
     - А я вважала, що ти - іграшка. Але ж іграшки не розмовляють. Чому ти тут?
     "А де мені бути?"
     - На небі, біля свого Отця.
     "Мій Отець - не на небі, він у сусідній кімнаті, з твоєю тіткою."
     Зая вражена.
     - Він не може бути твоїм отцем, - каже вона. - Він - просто чоловік.
     "Але Він створив мене. І Він створив увесь цей світ - кімнати, шафу, молочне око, що світиться уночі.. Він був першим, що я побачив.."
     Та чи першим Він був? Мені здавалося, що я бачив зорі, і місяць, і безмежжя, а може, то була чорна кава з блискучою ложкою усередині? Колись здавалося.
    
     Того дня я вивчив три нових слова. Три різних, але близьких одне до одного, ніби сусіди, ніби моя права долоня до лівої, слова: Сварка, Любов, Таємниця.
     Сварилися мій Отець з тіткою Тамарою. Вони кричали, і слова вилітали з їх перекошених ротів гострі та гіркі, немов отруєні стріли. Сварилися вони на Заю.
     - Хто дозволив тобі псувати чужі речі?! - кричала тітка Тамара, б'ючи Заю по рукам.
     - Ти майже зламала мого янгола! - волав Отець.
     "Вона не винна! Я сам, я впав сам! Вона врятувала мене!"
     Але хто мене чув? Першого разу Отець не почув мене. Не тому, що не хотів почути, а тому, що не міг почути.
     Він посадив мене на найвищу полицю, розгорнувши лицем до стіни. Він сказав, що звідти я не впаду. Але я знав також, що звідти я не зможу дивитися на когось іншого, окрім Отця. Він любив мене і хотів володіти тою любов'ю, так само, як володів мною.
     "Але я теж хочу любити", - казав я йому.
     - Ні, ти не можеш. Ти обманюєш себе.
     "Чому? Я ж люблю Заю."
     - Ти не можеш любити, бо я не дав тобі серця.
     Отець помилявся. В мене було серце, і тепер воно боліло. Хтось інший подарував його мені, невидиме і палке. Бо я любив Заю, і Димку, і свого Творця. Та для Нього це лишалося таємницею.
    
     З того дня я більше не бачив Заю. Тітка Тамара приходила сама, а мій Тато майже не спілкувався зі мною. Я почав забувати, як розмовляють янголи. Мабуть, я дедалі ставав трішечки більш загиблим.
     Але якось... Якось я почув Заїн голос. Він лунав тихенько і нізвідкілля, у моєму серці.
     - Як ти, янголе?
     "Як завжди. Де ти?"
     - Під вікном.
     "Ти можеш дотягнутися до мене и повернути лицем до кімнати?"
     - Ні, я наззовні.
     "Як це?"
     - Я на вулиці.
     "Що таке вулиця?"
     - Вулиця це... вулиця. Те місце, де ти опиняешся, коли виходиш з дому.
     "Отець казав, що крім дому нічого не має. Як можна з нього вийти?"
     - Значить, твій отець поганий - він говорить неправду. Янголе.. чого ти мовчиш?
    
     Я так і не сказав тоді. Я не знав, що казати. Але я спам'ятав, як народився. Спам'ятав легкі дотики вітерця, що колисав мене, поки сушилося моє тіло. Спам'ятав пронизливе, яскраве світло, так не схоже на світло від молочного ока на стелі. І небо, безкрає небо, таке ж синє, як мої очі.
     "Я теж хочу туди, Зая!" - вигукнув я.
     Але Заї вже не було. Вона не дочекалася відповіді.
    
     Життя
    
     Життя. У мене його нема, бо я вже загиблий. Я народився загиблим.
     У людини воно одне. Всього одне, таке, яке не можна стерти і почати знову, або повернути до себе іншим кінцем і прожити іще раз. Так казав мій Отець.
     У кішки цілих дев'ять життів. Димка каже, що кицькам дають їх, бо не на всіх вистачає янголів-охоронців, і тоді вони, кицьки, виконують їхню роботу.
     - Ми шукаємо сім'ї, де нема янгола-охоронця, і залишаємося там жити. І от, коли має статися нещастя, ми жертвуємо одним своїм життям на користь родини, у якій оселилися.
     "А якщо ваші життя закінчуються?" - питаюся я.
     - Ми помираємо. Або помирає хтось із родини.
     І Димка відводить від мене очі, і більше не хоче говорити.
    
     Дні тягнуться сумно. Тітка Тамара іноді ще навідується до мого Отця, але Заї з нею нема. І вона нічого не розповідає про Заю.
     Вона каже, що моєму Татові треба відпочити, а ще йому треба з'їздити в місто, до якогось лікаря.
     Вона каже, що йому треба піти на кладовище у гості. У гості до дружини, яка померла рік тому.
     Вона багато чого каже Татові, і з кожним її словом Він все більше і більше віддаляється від мене.
    
     Димка сидить навпроти - для неї нема поняття найвищої полиці, так само, як і нема поняття робити щось, чого вона не хоче робити. Зараз вона хоче розмовляти зі мною, і це добре.
     - Що з тобою? Ти не схожий на янгола, навіть загиблого.
     "Я сумую. Я хочу навчитися літати і знайти Заю."
     - Вона хворіє, і тому не виходить на вулицю.
     "У неї є янгол-охоронець?"
     - Ні.
     "А ти.. ти можеш піти жити до неї? Я можу охороняти Отця, тому тобі зовсім не обов'язково..."
     - В мене залишилося тільки одне життя, - відповідає Димка і зіскакує на підлогу.
    
    
    
     Смерть
    
     Тиша і Темрява. Вони зі мною разом вже цілих три дні. Вони розповіли мені про себе, про кожний момент свого народження, і про кожний момент своєї смерті.
     Тиша - найсамотніше створіння на світі. Тому, коли вона знаходить когось, вона все одно зостається одиначкою, поділяючи самотність навпіл між собою і тою істотою, з якою зустрілася.
     Тиша і Темрява розповіли мені, що не буває нічого абсолютного. Не буває абсолютної Тиші, поки є хоч одне живе насіння, що може прорости, з тихим шурхітом розпорошуючи землю, і не буває абсолютної Темряви, поки на небі світиться хоч одна зірка.
     Вони кажуть, що мають безліч життів у різних куточках світу, і безліч смертей одночасно.
     Вони так не схожі на мене, що мені складно їх розуміти.
    
     І знов Димка прийшла. Вона зіскакує з незачиненої кватирки – така дика, і така граційна. Вона каже, що Отець мій далеко.. Але не треба перейматися. Вона каже, що я щасливий, раз усе своє життя бачив Отця. Бо іншого Отця, Небесного, Отця Живих – ніхто не бачив з самого створіння.
     Так, я щасливий! Але щось зіщулилося у серці, бо якщо в мене інший Отець, не небесний, бо не вміє літати - я знаю напевно, то і не Отець Живих... Отець Іграшкових Янголів.
    
     Наприкінці третього дня темрява вмерла, впускаючи до кімнати Янгола. Він був справжнім, не іграшковим. Його величезні крила, сплетені з присмерку, і з місячного сяйва, просяглися через усю кімнату. У нього були величезні срібні очі, живі очі, так не схожі на мої намальовані. У цих очах я побачив абсолютне світло і абсолютну смерть.
     "Так ось ви які. Недосяжні," - прошепотів я.
     - Хто ти? - запитав Янгол.
     "Янгол.. іграшковий загиблий янгол.." - мені було ніяково.
     - Ні, ти живий. Своїм життям ти не дозволяєш мені забрати інше.
     "Що ти маєш на увазі?"
     - Я - Янгол Смерті. Я спустився сьогодні на землю за маленькою дівчинкою, але не можу її забрати, бо інше життя заважає мені. Я пішов по сліду того життя, і знайшов тебе.
     "Зая? Ти маєш на увазі її?"
     Янгол не відповів, та мені не потрібно було відповідей. Серце, нещодавно мною знайдене, стислося з подивом і радістю.
     "Дозволь мені бути її янголом-охоронцем!"
     - Тоді я повинен буду забрати твоє життя. Ти хочеш сього?
     "Так."
     Бо яке може бути життя у іграшки?
    
     Нічого не сталося. Янгол Смерті розтанув. Може, злетів на верхівку тополі, а може, сховався за світло блискучої зірки.
     З-за рогу знов виринув смуток.
     "Я більше не витримаю, не хочу.. Я іграшка, а іграшки не повинні жити. Іграшкові серця ніколи не буде гріти любов, вона буде їх тільки краяти.."
     Аж тут хтось розбив скло, і я побачив, як тяжкі зелені завіси уперше за моє життя розсуваються, впускаючи у кімнату місячне сяйво і дві грубі чоловічі постаті.
     Місячна доріжка простяглася до мене і залоскотала свіжим повітрям. Якби я вмів посміхатися! Якби я вмів літати! Я б полетів до лікарні і нашіптував би Заї самі чудові казки, які мені Димка розповідала інколи. Я б зігрів її своїми крилами, перш ніж майнути у неосяжну височінь і розгойдуватися на розі новонародженого місяця до самого світанку...
     Чоловіки щось шукали. Вони витягали ящики зі столу, скидували речі з полиць. Вони пішли до іншої кімнати, а потім повернулися зі скарбничкою і новим програвачем мого Отця.
     Один подивився на мої крила. Я вже знав, що буде далі, і почував себе майже щасливим. От тільки.. от тільки більше ніколи не побачу Заю і Тата.
     "Я справжній Янгол. Я Живий Янгол, і якщо і стану Загиблим, то це буде тільки мій вибір. Я знаю, я подарую вам нове життя, і тобі, Зая, і  тобі, мій Отець. Я - ваш Охоронець..."
    
     Небуття
    
     ...Зая сиділа на подвір'ї і перекладала пір'їнки, що залишилися від її Янгола. Після хвороби тато забрав Заю додому - подалі від тітки Тамари.
     Не дивлячись на пограбування, він почувався набагато краще, аніж місяць тому. Лікар навіть сказав, що тато здається, повністю переборов депресію і тепер може сам виховувати дитину.
     Але все одно, Заї було трохи сумно. Вона спам'ятала, як відшукала на смітнику розтрощене тіло іграшки, яку так ненавиділа тітка Тамара і так сильно любив татусь.
     Заї подобалося уявляти, що вона розмовляє зі справжнім янголом, коли дорослі вирішували якісь свої справи і залишали її саму у кімнаті. Одного разу вона навіть хотіла розплутати ланцюжок, що стягував янголові крила, але не втримала іграшку і вронила її на підлогу. Тепер же крила янгола хоч і були зламані, але їх не стримував тяжкий золотий ланцюг.
     Дівчинка підняла руки догори і випустила пір'їнки.
     - Лети, - прошепотіла вона. - Тобі ж так хотілося навчитись літати.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Красиво

© Тарас, 04-09-2007

цікаво

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© elfiyka, 03-09-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.036997079849243 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати