Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50997
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6154, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.146.34.191')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Містична драма

Гра долі (2)

© Олександр Кусков, 02-09-2007
                                                                        6
  
      Ранок. Знову не хочеться вставати. Але цей ранок не такий, який був ще вчора. Неначе за одну ніч відбулася революція в свідомості Ольги. Сьогодні вона прокинулася з відчуттям легкої ейфорії. Тепер школа вже не так важлива. Незрозуміло для себе, десь в підсвідомості Ольга зрозуміла, що зараз є важливіші проблеми, ніж протирання брюк на страшно незручних шкільних стільцях. Вперше за весь рік вона не вивчила вірш по літературі і сьогодні обов'язково отримає пару. Але Ольга готова була послати все до біса, аби вісім вечори наступило швидше.
      Школа. Вперше Ользі це місце здалося не таким веселим. Вона почала помічати дрібниці: потріскану фарбу стін, похмурих, синіх від куріння шестикласників і багато інших речей, які раніше Ольга сприймала як належне. Неначе хтось розплющив їй очі в цю тиху ніч.    
      Удома вона зустріла нерозуміння батьків на рахунок двійки по літературі. Ольга вирішила послатися на головний біль, але її мама потім, посміхнувшись, ледве чутно прошепотить отцеві, що дівчинка, напевно, закохалася. Після того, як всі питання по цій темі були зняті, Ользі нічого не залишалося, як в нетерпінні чекати восьмої вечора.      
                                                                                

       Вісім вечори. «Я пішла до подружки» - збрехала Ольга і пішла до Миколи. Звичайно, їй було важко брехати. І справа зовсім не в тому, що язик заплітався, а справа в пронизливому душу німому болі, який вбивав все, що колись Ольга вважала правдою. Вона прагнула ніколи нікому не брехати, особливо батькам. «Обставини» - намагалася заспокоїти себе Ольга.  
     Микола жив в декількох десятках метрів від будинку Ольги. Йти не довго, але чомусь ноги ставали ватяними, у міру наближення до будинку Миколи. Перед входом в під'їзд, Ольга подивилася на одне з вікон п'ятого поверху. Крізь штори було видне тьмяне світло, неначе там горіла свічка. «Треба поспішати, щось не так» - інтуїтивно відчула Ольга і увірвалася в чорноту брудного під'їзду.
      Напівтемний, розписаний брудними словами ліфт швидко довіз Ольгу на п'ятий поверх. Пройшовши в кінець лабіринту коридору, Ольга                                                                
уперлася в чорні залізні двері. У тьмі вона намацала дзвінок і                                                                
подзвонивши двічі, почала чекати відкриття дверей. Пройшло півхвилини, але до дверей так ніхто і не підійшов. Ольга подзвонила удруге, але до дверей по колишньому ніхто не підходив. «Що ж трапилося?»- захвилювалася Ольга. Вона хотіла йти, але все таки легенький смикнула ручку дверей. Двері виявилися відкритими. Із-за дверей вирвався дивний запах гнили, неначе щур здох. Здавалося, що серце вилетить з тіла, страх скув, але все таки цікавість перемогла. Діставши хусточку з сумочки, Ольга надушила її одеколоном і, закривши  ніс, увійшла до темної трикімнатної квартири Миколи.
      Насамперед вона спробувала знайти вимикач, в квартирі було темно. Рукою вона залізла у в'язку субстанцію, але, не обернувши на неї уваги, Ольга все-таки знайшла вимикач, і світло в коридорі запалилося.
     Яскраве світло засліпило їй очі, але Ольга відразу зрозуміла, що субстанція - це червона кров. Коридор був весь вимазаний багровими вертикальними смугами крові. Ольга, злякавшись, відскочила, їй захотілося втекти, але чи то цікавість, чи то ще щось не давало їй зробити і кроку. Вона огляділася, в коридорі панував хаос. Всі речі розкидані, кров поволі текла із стелі на підлогу, об'єднуючись у величезну калюжу посеред коридору. «Стій, Оля, стій. Не тікай, треба розібратися, що тут відбулося» - намагалася переконати себе Ольга, стоячи в клітці кривавих вертикальних ліній. «Коля, він може бути ще живий!»- подумала Ольга і відкрила праворуч двері. Двері піддалися. Меблі були перевернуті, вікно розбите, а телевізор самотньо лежав в кутку кімнати з розбитим кінескопом. Стіни тут також були вимазані багровими вертикальними смугами. Ось тільки в центрі кімнати був пропалений круг в килимі, в нім горіли акуратно розставлені дев'ять свічок, в середині круга лежав якийсь овальний об'єкт. Лише включивши світло, Ольга побачила, що в калюжі власної крові лежить голова Миколи з лежачим біля  вирваним язиком. Ольга не була готова до цього і страшно злякавшись, втекла в іншу кімнату, єдину чисту, де був порядок. Це була спальня. Ольга впала на ліжко і щільно, замруживши очі, заплакала. Вона ніяк не хотіла розуміти, що це відбувається саме з нею. Чому? Навіщо? Кому прийшла в голову ідея так жорстоко убити Миколу? Ольга лежала на ліжку і плакала, їй здавалося, що вона розплющить очі і все це виявиться сном. Але це був не сон.
       Врешті-решт, вона змогла зібрати свої сили в кулак і звестися на ноги. «Треба забиратися звідси, скоро може з'явитися міліція» - зміркувала Ольга і попрямувала у бік виходу. Незабаром їй здалося, що вхідні двері скрипнули, але, пославшись на нерви, Ольга пішла далі. Несподівано світло в коридорі вимкнулося, і чорний могутній силует поніс Ольгу назад в спальню. Вона відчула на своїй шиї сильну холодну руку. Силует протягнув її назад в спальню і кинув на ліжко. Одна рука тримала Ольгу, інша приставила крижане лезо до горла. «Це кінець»- подумала Ольга і, зажмуривши очі, приготувалася до  смерті. Все життя промайнуло перед очима, але передчасно. Рука силуету ослабла, лезо зникло.                
                                                    


       У кімнаті увімкнулося світло. Кашляючи від задухи, Ольга поступово опам'ятовувалася. Піднявши очі, вона впізнала цю людину. Зі всіх сил Ольга негайно поповзла до вікна. Це була та сама ворожка, яка ще кілька днів тому намагалася убити її чорним кинджалом. Погляд Ольги поволі поповз до руки ворожки. ЇЇ рука стискала той самий кинджал.
- Значить, карти не збрехали мені – тихо сказала вона.
- Що це все означає?
- Не бійся мене, Оля, я не заподію тобі шкоди.
- Киньте це – не могла звести око Ольга з чорного кинджала.
- Це? – ворожка кинула його на підлогу.
- Хто ви? - трохи заспокоїлася Ольга.
- Найближчим часом я буду єдиним твоїм союзником.
- Хто ви?! – все упевненіше себе відчувала Ольга.
- Мене звуть... проте моє ім'я і прізвище нічого тобі не скажуть.
- Але як тебе називати?
- Марія. Якщо тебе це так турбує.
- Що означає союзником? Як ви тут опинилися? Якщо ви викликали міліцію, то знайте, що я ні в чому не винна!
     Марія сперлася об стіну і не голосно засміялася. Це викликало подив у забитої в кутку, біля вікна Ольги.
- Чому ви смієтеся? Що у… тебе викликало такий сміх?
- Не психуй! – сміх змінився на грізний бас.
- Що тут взагалі відбувається? Чому я тут? – схопившись за голову, дійсно почала психувати Ольга.
- Все визначено, дівчинка, долею. Карти ніколи не брешуть.
- Так що ж тут відбувається? – не заспокоювалася Ольга.
- Сідай на ліжко, дівчинка, сідай. Те, що я скажу, можливо, буде для тебе шоком.
      Ольга сіла поряд з ворожкою.
- Три дні тому на волю був випущений один злий дух.
- Дух?!
- Не дивися на мене, як на божевільну. Краще слухай. Так от, три дні тому з оков часу був покликаний злий дух. Він харчується людською жадністю, а коли насититися, цілком їсть тіло. Не їсть він тільки голову і вириває язик, бо вважає їх брудними.
- Не може цього бути! Все це казки, якщо ви з якоїсь секти, то я тут ні при чому і мені пора додому – Ольга встала, але в її руку вчепилася крижана рука Марії.
- Невже, після того, як ти побачила, що зробили з твоїм однокласником, упевнена, що це справа рук людини?
      Декілька секунд Ольга простояла мовчки. Аргумент опинився                                                              
залізним. Їй нічого більше не залишалося, як прийняти цю версію. Іншого пояснення Ольга просто не бачила. Вона знову сіла поряд з Марією.
- При чому тут я? – спокійним тоном запитала Ольга.                                                                
- Ти єдина, хто може знову закувати дух в окови часу. Ти інквізитор.
- Що? Але, чому я?
- Все визначено долею. Карти ніколи не брешуть.
- Скажи, ворожка, Богдан Малишев тут замішаний?
- Він і є тілесне втілення духу.
- Але як?!
- У всьому винен був Микола. Він був втіленням людської жадібності й заздрості. Микола був маріонеткою в лапах братерства.
- Братерства?- все ще не могла повірити у все це Ольга.
- Це люди, що присвятили все своє життя воскресінню духу. Ось вони і знайшли Миколу, який, напевно, заздрив всьому світу, – останню фразу ворожка сказала з особливою злістю.
- Як його убити? – з порожніми, шокованими очима запитала Ольга.
- У тому річ, що вбити його неможливо, він безсмертний. Поки живе злість, жадність, заздрість, він житиме. Його можна тільки зупинити - з ноткою безнадійності відповіла Марія.
       Декілька хвилин Ольга мовчки сиділа біля ворожки. Прийняти, як правду, те, що все відбулося було складно, якщо взагалі можливо.
- Ви постійно говорите дух. У нього є ім'я? – нарешті запитала Ольга.
- Ну, ось нарешті правильне питання. Пішли.
      Крижана рука знову схопила руку Ольги і потягнула за собою. «Я не хочу, я не піду туди більше, не треба!» - благала Ольга, але ворожка не відповідала. Марія притягнула її в кімнату, де було здійснено вбивство. Побачити все це удруге було складно. Впавши на коліна, Ольга закрила очі і заплакала.
- Вставай, дівча! – схопивши за комір, ворожка підняла її
- Що ти від мене хочеш?! - вся в сльозах запитала Ольга.
     Ворожка зробила їй ляпас, щоб привести у відчуття нещасну дівчинку. Це допомогло, Ольга перестала волати.
- А зараз слухай мене, другий раз повторювати не буду – ворожка узяла одну зі свічок, розставлених довкруги в калюжі багрової крові, – дивися на мене.
      Ольга розплющила очі, розтираючи сльози по обличчю. Ворожка тим часом водила свічкою біля стіни. Поступово на шпалерах почав виявлятися невідомий чорний знак.
- Ти бачиш його? Бачиш? – в стані легкої ейфорії питала у здивованої Ольги ворожка.
- Так, щось чорне – вона перестала плакати.
     Нарешті знак виявився повністю.
- Це і є його ім'я – шлях до його ув'язнення – самовдоволено сказала ворожка.                                                                  
- Все ім'я?
- Ні, всього лише одна літера. Тільки повністю прочитавши його ім'я, можна закувати дух в окови часу. Літери з'являються після чергового ритуального вбивства. Побачити їх може тільки інквізитор                                            
і його помічник.
- Скільки всього літер?
- Тридцять дві.
- Тобто треба, щоб відбулося ще тридцять одне ритуальне вбивство?!
- Дух може вбивати людей просто так, розважаючись. Вбивств може бути ще більше.
      Ольга вийшла з кімнати і побрела в спальню. Ворожка пішла услід за нею.
- Зрозумій, Оля, це доля. Тільки ти і я можемо бачити літери. Тільки ми зможемо врятувати цей грішний світ. Якщо ніхто так і не прочитає його ім'я, то він залишиться на землі назавжди, продовжуючи вбивати людей, насищаючись людською злістю.
- Чому я? Чому ти не можеш одна переписувати решту всіх літер?
- Тільки ти можеш передбачати, де відбудеться наступне вбивство. Це приходить уві сні. Ти – інквізитор.
- Ти, здається, сказала передбачати? Тобто я можу запобігти вбивству? – з ноткою надії запитала Ольга.
- Немає. Ти не можеш його вбити. Краща наша політика – очікування. Тільки прочитавши його ім'я, можна позбавити світ від демона.
- Я все це чула. Перемальовуй знак. На наступне вбивство я піду сама.
      Залишивши ворожці, номер свого телефону Ольга пішла додому. Попереду буде сварка з батьками, через те, що вона так пізно прийде додому. А в душі була порожнеча, неначе душі взагалі немає.

                                                                 7
                                              
                                                  Пройшов тиждень.

      Два безжальні вбивства, дві вбитих горем сім'ї, дві літери. Ользі здалося, що вона поволі божеволіє. Вона вже не лякалася  кривавих ліній, самотніх, спотворених голів без язиків. До того ж ще дивні, страшні сни відвідували її майже щоночі. Ользі здалося, що вона перестала боятися смерті. Цієї ночі приснилося чергове вбивство. І місце, де воно відбудеться: одна з численних дев’ятиповерхівок на набережній.
Вечір. Сонце майже зайшло. Ольга знову збрехала про те, що вона йде до                                                              
Вероніці в гості. Те, що вона так багато почала брехати Ольгу вже мало
цікавило. Це була не та відмінниця, яку знала і якій заздрила вся школа.

                                                                ***
      Сонце зайшло, коли Ольга увійшла до під'їзду. Вона по запаху учула потрібні двері. Весь поверх був просочений огидним трупним смородом. Увійшовши до квартири, Ольга закрила ніс і включила тьмяний ліхтарик. «Йому що, складно вбивати вдень? Чому саме увечері?» - цинічно подумала Ольга. Криваві вертикальні смуги на стінах, хаос в будинку. У одній з кімнат лежала голова жінки років шістдесяти в калюжі власної крові. Навколо неї дев'ять засвічених свічок. Ольга узяла свічку і піднесла її до стіни. Поволі почав виявлятися знак. Вона узяла ручку і папір. Зробивши декілька штрихів, Ольга зупинилася і обернулася. Їй здалося, що вхідні двері скрипнули. «Страх» - подумала вона і продовжила перемальовувати. Але пройшло ще декілька секунд і на підлогу щось розлилося. Декілька митей і килим на підлозі спалахнув яскравим жовто-червоним полум'ям. Крізь нього Ольга встигла побачити людську фігуру, вислизаючу за вхідні двері. Вогонь перекинувся на меблі. Диму ставало все більше, дихати було нічим, а вихід з квартири залишився відрізаним стіною вогню. Кашляючи, Ольга все ж таки встигла начеркати літеру, але, наковтавшись диму, впала без свідомості. «Пробач мене, Марія, я не змогла» - прошепотіла вона. У очах вже було темно, а тіло не слухалося. Ось тільки почула Ольга, що в двох кроках від неї розбилося скло у вікні, і міцна рука схопила її. Потім вона полетіла, полетіла в темноту довгого коридору зі світлом в кінці. Але це був не кінець, свіже повітря увірвалося в її легені, і стало спокійно, як ніколи. Ольга заснула.

                                                                

      Сонце розбудило мирно сплячу дівчинку на сирій землі в чагарниках кущів, біля будинку, де вчора відбулася пожежа. Вона дістала з сумки мобілку, було 5:37 ранку, півміста ще спало, решта частини йшла на роботу. Ольга встала і поволі побрела додому.
      Удома вона посварилася з батьками. Ті її звинувачували у втраті невинності, а вона все відкидала, стверджуючи, що ніч провела в квартирі Вероникі.
      У школу вона не пішла, було цікавіше, хто хотів її вбити. Єдиний радник в таких справах – це ворожка Марія. Мабуть, це був один з братерства, а може і хтось інший. У будь-якому випадку треба відправлятися до ворожки.
      Ольга постукала в чорні двері з вивіскою «Провидець Інесса». До дверей ніхто не підходив. Ольга постукала щосили і, нарешті, прозвучав голос із-за дверей: «Інесса не приймає! Рано ще! Приходите після десяти!» Ольга посміхнулася і наказала голосу передати                                                                
Марії, що прийшов інквізитор. Як тільки двері відчинилися, Ольга
увірвалася в кімнату ворожки. Та її вже чекала, сидячи за своїм круглим столом в різноколірному лахмітті. Ольга узяла з вази на підвіконні яблуко і, всівшись на диван, почала жадібно його їсти. Вони мовчки дивилися один одному в очі, неначе змагавшись, хто перший моргне. Нарешті                                                              
з'ївши до хвостика яблуко, тишу перервала Ольга.                                                                
- Ти знаєш, давно не їла турецьких яблук.
- Гаразд. Говори, навіщо ти прийшла – опустивши очі вниз, обірвала мову ворожка.  
- Ніби ти не знаєш? – нахабно атакувала Ольга.
- Що відбулося? – стривожено скрикнула ворожка, піднявши очі.
- Невже твої карти не передбачили, що мене цієї ночі хтось намагався убити?
- Карти… карти не машина часу, вони говорять загадками, неможливо все прочитати.
- У тебе є міркування, хто це міг зробити?
- Малишев. Це він.
- Ні… не міг він, адже він мене… - опустивши очі повторювала Ольга.
- Немає Богдана Малишева. Його тілом оволодів дух. Малишев мертвий, запам'ятай це. Ти б'єшся не з Малишевим, а з духом.
- Навіть якщо це він, ми не можемо більше сидіти на місці і чекати наступні двадцять дев'ять вбивств! Повинен бути інший шлях зупинити злий дух! – злилася Ольга.
-  Немає іншого шляху. Літеру встигла переписати?
- Так. Вона у мене в сумці - Ольга почала ритися в сумці, але, висипавши все на диван, папір з літерою не знайшовся.
- Де вона?! – ворожка схопилася з-за свого столу.
- Її немає, напевно, хтось вкрав вночі – безпорадно почала виправдовуватися Ольга.
- Ти розумієш, що разом з квартирою згоріла і буква! Як ми тепер дізнаємося цю літеру?! – психувала ворожка.
- Я не говорила, що квартира згоріла – Ольга різко змінила тон.
- Ти що це задумала, дівча? Звинувачувати мене? Між іншим, про цю пожежу говорять у всіх новинах з самого ранку! – продовжувала психувати ворожка.
- Гаразд, вибач. Просто за останні дні я стала нервовою. Краще підкажи, що робити далі.
- І ти мене вибач, стару.
      Ворожка знову сіла за стіл, Ольга на диван. Тиша знов воцарила в кімнаті.
- Не знаю, чи допоможе це. Але в селі на заході країни, живе один старий. Йому повинно бути сто двадцять років, але він ще при здоровому і мудрому розумі. Він знає все. Відправляйся до нього.
- Але це далеко, як же решта літер?
- Дзвонитимеш мені, я перепишу решту букв.
- А як же рідні? Що я їм скажу? – турбувалася Ольга.                                                                
- Збреши щось. Зрозумій, це наш єдиний шанс.
      Ольга погодилася, вона не бачила альтернативного виходу.    
  
                                                              
                                                                
      Складна розмова з рідними. Вони, звичайно ж, не погоджувалися пускати Ольгу на край землі, але, врешті-решт, добра мама пустила свою дочку. Адже вона поїде з кращою подругою Веронікою до Львова, подивитися на це прекрасне, старовинне місто. Звичайно, Ольга збрехала, вона їде одна. Ользі було боляче від цього, вона відчувала, що деградує з кожним брехливим словом, але обставини... не можна по-іншому.
      Ольга купила залізничний квиток до Тернополя, а потім треба було добиратися трьома електричками в село Смереки, де і живе таємничий дід. До Тернополя дорога не близька 840 кілометрів. Купе виявилося вільним, можна лягти і відпочити. Поїзд рушив, і дорога заколисала утомлену Ольгу. Нарешті спокійний, здоровий сон.

                                                                         8      

      Скоро Вінниця, за вікном світить сонце, а в купе ставало все жаркішим. Насилу Ользі вдалося відкрити кватирку. Свіже повітря увірвалося в задушливе приміщення. Насолоджуючись прохолодою, Ольга закрила очі і з милою усмішкою на обличчі закрила очі, незабаром провалившись в сон. Але спала вона не довго, її розбудив голос рупора на станції Неміров: «На другу колію прийшов потяг Запоріжжя-Львів, обережно». Важко спати вдень, прокидаєшся, як побитий собака. Але за всі попередні дні Ольга погано спала, якщо їй взагалі вдавалося стулити очі. Будь-який сон був для неї необхідністю. Але зараз вона раптом відчула страх, такий, як тоді, в квартирі Миколи. Серце забилося зі скаженим темпом, а долоні спітніли. Ольга не могла зрозуміти цей страх, поки двері купе не відчинилися. Мимоволі, від здивування, Ольга розкрила рот, вона не могла повірити, що перед нею та сама усмішка і ті самі очі, що проводжали її після школи.
- Богдан… як… - ледве змогла вона з себе видавити.
- До вас можна, Оля?
      Після цих слів Богдан впав. Ольга підірвалася, щоб допомогти, але він опам'ятався і зміг доповзти до лави. Ольга закрила двері, сівши напроти нього. Звичайно, це він, живий. Контури обличчя, сірі очі, усмішка. Ольга не могла звести з нього погляд. Їй хотілося забути минуле, забути, що в нього хтось вселявся і поїхати разом з ним додому. З очей Ольги потекли сльози. У Богдана не було і краплі тієї злості, з якою він прийшов тоді в школу, де трохи не убив Миколу.
«Це все. Він живий, невже це кінець історії? Невже він зміг перемогти всередині себе злий дух?» - думала Ольга,  з очей капали сльози.
- Богдан, ми поїдемо додому і я тебе більше нікуди не відпущу.
- Ні!!! Не треба, убий мене, я... жах – закричав Богдан, перебивши Ольгу.
      Він підняв свої потріскані, але світлі очі на Ольгу і                                                              
втомленим голосом, ледве дихаючи, продовжив.
- Прошу тебе, слухай мене і не перебивай. У мені сидить щось сильне і зле. На початку все було чудово: необмежена сила, потужність, невичерпні знання. я думав, що став суперменом – Богдан спробував зобразити усмішку, але біль усередині не дав йому зробити це – був лише один мінус: часом у мене пропадає пам'ять. Після цього я прокидаюся весь в крові і холодному поту. Я відчував, що ти мені можеш допомогти, і тому вже декілька днів стежу за тобою. Недавно я прокинувся і побачив, як ти входиш в будинок. Через деякий час в одному з вікон будинку повалив дим, я знав, що ти потребуєш допомоги. Коли я тебе вийняв з горівшої квартири, я знову втратив пам'ять, а коли прокинувся, знайшов в кишені ось це, - Богдан протягнув Ользі пом'ятий листок з намальованою літерою. - Сподіваюся, це тобі стане в нагоді. Я втрачаю пам'ять все частіше і частіше. Мені здається, що в мені хтось є. І єдине, про що я хотів тебе попросити: звільни мене, я не можу більше терпіти. Зроби все можливе, чомусь я відчуваю, що ти на це здатна. Я тільки що прокинувся на порозі купе, і відчуваю, що він хотів щось з тобою зробити погане. Стеж за кожним своїм кроком, він стежить за тобою. Мені пора, відчуваю, скоро прийде він.
      Богдан вийшов з купе, розвіявши сумніви Ольги щодо існування злого духу. Тепер вона більше його зненавиділа. Ольга не хотіла і не могла чекати ще двадцять дев'ять вбивств. В що б те не стало, вона хотіла не закувати, а убити його. Тим часом, поїзд рушив і почався дощ. Ольга заплакала, в її душі передчасно наступила осінь.

                                                              

      Поїзд залишився у минулому, як і три електрички. До села Смереки залишилося декілька кілометрів по розбитій дорозі, для Ольги це не було великою відстанню. До розгадки було ще ближче. Десь там, далеко, живе старик, який зможе все пояснити. Сонце стояло високо, незвичайно красива природа Карпат вселяла надію молодій дівчині, яка стала іквізитором по волі долі.  
      Ось і село. Запитавши у місцевих жителів, Ольга дізналася адресу. Старий був єдиним тут, кому було більше ста років.
     Дорога вела вгору. Пройшовши ще кілометр, Ольга побачила українську самотню хатину, із жінкою, що гірко плакала біля хати.
– Що сталося, бабуню – підбігши до будинку, звернулася Ольга.
- Біда, дівчина, біда – ридаючи сказала бабуся.                                                                
- Кажіть, бабуня, бо ображусь.
- Дід то наш, Панас, сьогодні, кілька годин тому помер.
- Як? – розчаровано запитала Ольга.
- Серце, не витримало, старий вже. З сьогоднішнього ранку був стурбований. Не такий, як завжди. Все чекав якогось інквізитора, переказав мені, щоб я віддала йому ліхтарик та віддала ключі від льоху.
- Це я, бабуня, я інквізитор -  знов запалала надія в очах Ольги.
- Так, він казав, що це буде дівчина. Ось тобі ключі, ліхтар. Льох з іншого                                                                
боку хати. Треба лише піднятись по драбині, – після цих слів бабуся перестала плакати і пішла вниз, в село.  
      «Дивна, бабуся» - подумала Ольга, і, зайшовши за хатину,  дійсно побачила сходи, ведучі на горище. Іржавий ключ дивно легко увійшов до старого, ще царських часів замка комори. За дверима було темно, лише, коли Ольга запалила газову лампу, вона побачила, що горище перетворене на бібліотеку із сотнею книг. Посеред горища стояв стіл із стільцем і товстою свічкою на ньому. Коли Ольга підійшла ближче, побачила на столі записку:
       « Я знав, що ти прийдеш, вибач, що не доживу до твого приїзду. Якщо тебе зустрів посланець у хатини, означає ти в безпеці. Він повинен був вручити тобі ключі і ліхтар. Я горджуся тобою, дівчинка, не всі інквізитори намагалися подолати злого духу. У цій справі тобі може допомогти книга з цим написом. Бажаю тобі успіху, сподіваюся, ми не скоро побачимося.
                        
                                                                              З повагою,  дід Панас. »
      
     Назва книги була написана із зворотного боку листа. Це не була жодна з мов, які знала Ольга. Букви були схожі на ті, які переписувала із стін Ольга. Книгу було знайти не просто. Всі назви книг були на цій незрозумілій мові. Але потрібна книга все-таки знайшлася. Товста, трухлява. Невідомо скільки їй років, але навіть не фахівець міг визначити, що більше сотні. На щастя букви можна було розпізнати.
      Вся книга була присвячена різним демонам. Ольгу цікавив лише один, інформація про нього знаходилася на 358-ій сторінці. На сторінці була ілюстрація з нібито людським обличием демона пороку (саме так він був названий в книзі). Це був чоловік років п'ятдесяти з густими чорними вусами, карими очима. Далі описувалася його повна біографія, але Ольгу це мало цікавило. Тільки на восьмій сторінці закінчувалася біографія демона пороку. Після неї починався розділ вигнання демона. Там було написано все про літери і прочитання його імені, про хоробрих інквізиторів і вірних помічників. Хоча Ольга читала нашвидку, її все-таки зацікавила інформація: « …помічники інквізиторів є втіленням добра і безкорисливості, їх очі сяють, як небо, а тіло видає тепло, здатне зігріти кожного…». Дивно, але руки ворожки холодні, як лід. Безкорисливою її також не назвеш                                                              
дивлячись на гроші, які вона виманює у багатих. Крапля сумніву поселилася в душі Ольги на рахунок ворожки, але її цікавив другий спосіб вигнання демона користі. На початку розділу була дуже важлива інформація про те, що за багато років було відмічено, що на четвертому ритуальному вбивстві літера завжди повторюється. Ольга швидко переписала її на серветку, що була у неї в сумці. Але тільки вона почала читати найголовніший розділ про вбивство демона, як раптом будинок затрясся, неначе він ожив і намагався встати. Книги почали падати, а в                                                                
дах і двері почав хтось сильно стукати. Ользі стало страшно і вона, схопивши книгу під руку, побігла до виходу. Стукіт все посилювався, будинок продовжував трястися, із стелі падала штукатурка. Ольга, не знала, чи відкривати їй двері, адже в неї хтось сильно стукав. Вона впала на підлогу, а будинок продовжував трястися, починаючи рушитися. Раптом за її спиною звідкись з'явилася та сама стара, що зустріла її біля будинку, і у все горло заволала: «Біжи!!!». Ще більше злякавшись, Ольга побіжала до виходу. На секунду їй здалося, що будинок був оповитий чорним туманом, але Ольга не оберталася, стискаючи стару книгу. На вулиці панувала ніч. На землю дивився самотній круглий Місяць. Ольга вбігла в село, почала стукатися в дверях хатин, але двері їй так ніхто не відкрив. Попереду чорний ліс. Вона обернулася, за Ольгою в лісі пролунав страшний нелюдський крик, із-за чого в небо злетіла хмара ворон. Задихаючись, Ольга ще більше вчепилася в книгу і побігла у бік залізничної станції. Страх і адреналін додали сил. Ользі здалася вічністю відстань до станції, але все-таки вона встигла вбігти в електричку, що йде до Тернополя. У декількох десятках метрах в лісі хмара ворон продовжувала кружляти над лісом. У вагоні їхало декілька підхмелених чоловіків, але їх жодним чином не хвилювало налякане дівча, що влетіло в електричку. Вони продовжували грати в доміно. Ольга сіла на лаву і почала чекати приїзду до Тернополя, щоб потім відправитися додому.

                                                                        9
  
      Приїхавши до Тернополя, Ольга успішно сіла в поїзд. Всю дорогу вона читала книгу, в ній було описано все, до найдрібніших подробиць як знищити демона. Вночі їй присниться чергове вбивство, хоча вона знала літеру, все-таки вирішила подзвонити ворожці про всяк випадок.

                                                             ***

      Коли Ольга приїхала в місто, насамперед вона поїхала до ворожки, щоб розвіяти всі сумніви її відданості інквізиторові.
      Ольга постукала в двері, цього разу дверь виявилася відкритою. У                                                            
кімнаті ворожка тільки що провела сеанс спіритизму, тому дивний запах індійських свічок не встиг вивітритися. Ворожка лежала в напівтемній кімнаті на дивані, дивлячись в стелю. Побачивши Ольгу, вона схопилася.
- Ти так швидко, щось дізналася? - ворожка сіла за стіл, дивлячись на Ольгу чорними очима.
- Дещо… нічого важливого.
- Ось літера – ворожка протягнула зморщеною рукою листок.
      Очі Ольги округлялися, вона дивилася то на листок, то на ворожку. Всі сумніви були розвінчані. На листку була інша літера.
- Хто ти? – обережно запитала Ольга.                                                                
- Я твоя помічниця, інквізитор – ворожка встала з-за столу.
- Хто ти?
- Я… - обличчя ворожки різко змінилося, воно несподівано почорніле, зіниці стали червоними.
- Все, як і написано в книзі… ти – відступник, помічник інквізитора, що перейшов на сторону зла… чому? – Ольга відійшла подалі, прочитавши книгу, вона знала все, на що здатні підступні відступники.
- Ти все дізналася. Я недооцінила тебе, дівача. Так! Мені набридло потурання вічне хороших інквізиторів. Ти не уявляєш, скільки мені років, а я тільки і роблю, що безкорисливо допомагаючи цим збитковим людиськам. Вони заслуговують  знищення. Він пообіцяв мені владу в новому королівстві. Він пообіцяв мене зробити королевою. Потрібно було тільки зупинити тебе – маленьку дівча! Я намагалася тебе спалити в тій квартирі, але тебе хтось врятував. Я намагалася відправити тебе до проклятої дірки в Смереках, але ти приїхала сюди живою. Тепер ти, напевно, зрозуміла, чому я хотіла тебе убити тоді. Тепер ти звідси живою не вийдеш!  
      Ворожка накинулася з нелюдською силою на Ольгу, вона не встигла відійти і вся маса відступника накрила її. Голі ікла хотіли увірватися в шию Ольги. Вона трималася з останніх сил, ще б трохи часу і ворожку перемогла її. Але в руці Ольги несподівано з'явився той самий кинджал, з яким весь час ходила ворожка. Ольга замахнулася вільною рукою, і всадила по рукоять кинджал в спину ворожки. Холодна кров забила фонтаном, але, не долітаючи до стін, вона скипала і випаровувалася в повітрі. Сама ж ворожка відкатилася з Ольги і узяла її за руку своїй вже не холодною, а гарячою рукою.
- Ти перемогла. Я знала, що ти зможеш це зробити. Кинджал придбав нового господаря. Тільки ти зможеш знищити демона. Прийми мій перший і останній подарунок тобі – прокректала ворожка і доторкнулася другою рукою до лоба Ольги.
      Вперше вона побачила місце наступного ритуального вбивства не уві сні і в найдрібніших подробицях. «Біжи… ти ще встигнеш зупинити його…» - прохрипіла ворожка, після чого померла. Кинджал став сліпуче білосніжного кольору. Потворне різьблення на рукояті змінилося на гладкі, красиві форми, що зображають боротьбу добра зі                                                                
злом. Ольга замотала його в хустку і побігла щосили туди, де повинне відбутися вбивство.

                                                             ***

      Маршрутка їхала незвичайно поволі. Нервуючи, Ольга нестримно тряслася, звертаючи на себе підвищену увагу оточуючих.
      Нарешті той самий будинок. Ольга проігнорувала ліфт, скинувши з кинджала хустку, побігла вгору по сходах. Гнилизною ще не пахло, значить, вона встигла. Вбігши в квартиру, Ольга побачила Богдана, що тримає за шию свою жертву. Він різко повернув голову. Ні, це був не Богдан. Його обличчя почорніле, очі                                                              
були без білка, лише чорна порожнеча. Побачивши Ольгу, демон кинув жертву об протилежну стіну, від чого вона знепритомніла.
- Ти?!! Що ти тут робиш? – в сказі закричав низьким голосом демон.
- Я прийшла за тобою - стискаючи кинджал, сміливо відповіла Ольга.
- Тебе не утримала моя королева. Значить, буде ще веселіше, я ніколи не вбивав інквізиторів – засміявся демон.
      Стиснувши ще сильніше кинджал, Ольга побігла з криком на демона, але йому вистачило змахнути кілька разів рукою, і Ольга полетіла в стіну коридору. Біль був нестерпним, здавалося, що зламані всі кістки. Ольга спробувала встати, але у неї нічого не виходило. Демон підняв з підлоги кинджал і підійшов до Ольги, розгніваною безпорадністю.
- Так, так, так – протягнув він – кинджал оков часу. А ти знаєш, що ця іграшка здатна убити мене? Але цього разу ти не розрахувала мою силу, я уб'ю їм тебе! – сміявся демон над Ольгою.
- Я не сильніша за тебе. Богдан сильніший, він тебе переможе – злобно сказала Ольга, стискаючи зуби від болю.
- Так. Ця людина дійсно сильна. Братерство не розрахувало силу волі цієї маленької людини. Я міг тебе убити вже десять разів, але він мене зупиняв. Я кричав від злості, коли ти була замкнута в проклятому будинку, але навіть там він перешкодив мені знищити тебе! Але людина, усередині мене, боротьбу припинила, я відчуваю це. Він загинув, і загинеш ти! – зло закричав демон, замахнувшись кинджалом над Ольгою.
      «Це все» - подумала Ольга. Знов життя промайнуло перед очима. «Ні!!!» - закричав демон, зупинивши кинджал в декількох сантиметрах від живота Ольги. Вона розплющила очі і побачила, що кинджал тримає  Богдан. Демон був поряд у вигляді чорного згустка який літав у повітрі. Богдан нічого не розумів і міцно тримав кинджал в руках. «Ззаду!!!» - зі всіх сил закричала Ольга. Богдан, не повертаючись, всадив лезо кинджала в згусток. Демон після цього почав літати з одного боку в інший, але незабаром ослабів, розтанувши на очах.
      Богдан випустив кинджал з рук.                                                            

- Його більше немає. - зітхнувши, сказала Ольга.
- Я вільний… - прошепотів Богдан.
      В повітрі запахло озоном, небо затягнулося хмарами, пролунав грім і, нарешті, пішов дощ. Дивним чином біль в спині Ольги зникла, вона змогла встати. Піднявши кинджал, Ольга узяла Богдана за руку, той йшов мовчки. Вони вийшли на вулицю, під дощ. Невідомо як довго йшла ця дивна пара, поки не потрапила на край «Південного», за рідну школу. Перед ними був пустир. З цього місця можна було побачити в ясний день сусідні села. Але сьогодні, тільки стіну доща. Сонце давно сіло. В цей час доби на краю «Південного» мало людей.
      Дивна пара стояла одна, посеред порожньої дороги, під дощем, тримаючись за руки.
- Шкода, ми не побачили захід Сонця – сказала Ольга.
- Мені все одно – відповів він.
- Жалко, що не чутно, як співають птахи! – прокричала крізь стіну                                                                
доща Ольга.
- Мені все одно – прошепотів він.
- Знай, я люблю тебе. Пробач мене - прошепотіла Ольга, швидко встромивши кинджал в тіло Богдана, міцно зажмуривши очі.
      «… вирве душа з тіла гнилого демона, битиметься з ним в нерівній боротьбі. Уб'є одним помахом душі, що б'ються, тіло бездушне. Загинуть обидві душі. Не можна залишати тіло бездушне, уб'є його кинджал оков часу. Залишивши бездушного, вселиться в його тіло дух новий, злий» - згадувала текст книги Ольга. Вона притримувала Богдана руками, з  рани поволі текла тепла кров. З посмішкою на обличчі він сповз з рук, впавши на землю. Розколовся кинджал під ним, як скляний. «Не потрібний кинджал, немає демона» - прошепотіла Ольга і пішла в двір, додому. І не зрозуміти нікому, що відбувалося з Ольгою. Дощ падав на неї, він стікав по обличчю, змішуючись з солоними сльозами.
      Дощ падав на Ольгу, змиваючи з рук кров Богдана. Вона без зупинки говорила собі, що це був не Богдан, а всього лише його бездушне тіло, як і написано в книзі.
     Ольга зупинилася і що було сил, закричала в небо. Раптово її охопила ейфорія, Ользі захотілося бігати, танцювати, сміятися. Нарешті, вона вільна як птах! Ольга, як божевільна, бігла під дощем і стрибала в глибокі калюжі. «Дощ! Будь ласка, змий все це з мене! Я нарешті хочу додому!» - кричала Ольга, неначе їй знову п'ять років і вона тікає під дощ з павільйону дитячого садку. «Немає більше зобов'язань, ніяких ворожок, злих духів, таємного ордена, діда Панаса…  Богдана» - вона зупинилася. Але не хотіла про це більше згадувати, Ольга дуже втомилася, пора йти додому.    
      Світлий під'їзд, ліфт, двері в квартиру. Тремтячою рукою, замерзла і промокла до нитки, Ольга подзвонила в двері. Декілька хвилин очікування, і двері відкрила заспана мати.
- Що трапилося? Чому ти не дзвонила? Я...
- Мама, я… я прийшла додому. Я замерзла, хочу спати – Ольга знову заплакала, вона обійняла матір, але цього разу це були сльози радості. Мати нічого не зрозуміла, але сльози теж потекли з очей.    
      Із спальні вийшов батько. Він був явно не в дусі: «Та-а-ак»- протягнув                                                                
  батько, але мати показала йому кулак і вказала очима на Ольгу, що плаче на її грудях. Фиркнувши щось собі під ніс, він пішов назад в спальню. «Все добре, все буде добре» - казала матір, продовжуючи плакати.
     Ольга багато часу провела у ванній кімнаті. Під душем вона намагалася змити з себе минуле. Те, що дощ не встиг. Їй хотілося все забути і почати нове життя.
      Ольга наділа теплий, товстий халат і пішла до себе в кімнату. Нарешті можна потонути в м'якому ліжку і закутатися ватяною ковдрою. Вона закрила очі і майже провалилася в сон, але заснути їй перешкодило щось мокре і холодне в руці. Очі широко розплющилися. Про сон не могло бути і мови. Схопившись з ліжка, Ольга включила світло. На ліжку лежала промокла хустка ворожки, в яку було щось загорнуто. Страх прокотився по спині. «Ні» - прошепотіла вона і встала з ліжка, розвернувши хустку. З нього випав той самий кинджал, який повинен був лежати розколеним біля тіла Богдана. «Ні»- повторила Ольга. Вона сіла на ліжко і вдивлялася в кинджал. На мить їй здалося, що ангелки і інші герої, витиснені на кинджалі, нахмурили брови, і, подивившись на неї, заволали страшним нелюдським голосом. На вістря кинджала                                                            
виступила кров. Ольга зажмурила очі і закрила руками вуха. Голоси не давали спокою, голоси перетворювалися на крик, Ольга думала, що з'їде глузду, але раптово все замовкло. Їй не хотілося розплющувати очі. Ользі хотілося вірити, що це все сон. Але довго це відбуватися не могло. Вона розплющила очі. Кинджал як і раніше лежав на підлозі. Слідів крові на вістря кинджала не було. Ангелки як раніше дивилися один на одного.
      Опам'ятавшись, вона загорнула кинджал в хустку і поклала під стіл у ліжка. «Це не кінець, він живий» - прошепотіла Ольга. Вона вимкнула світло, лягла в ліжко. Міцно зажмуривши очі, Ольга спробувала заснути. Вона все ще сподівалася, що це сон.                                                                                                                    
                                                                   (далі буде...)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44786691665649 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …