Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6147, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.142.54.136')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Містична драма

Гра долі (1)

© Олександр Кусков, 01-09-2007
                                                              Частина перша
                                                          "Дві долі, одна війна"

                                                                          1

     Ця історія відбулася в одному індустріальному місті України. Проживає в цьому місті близько мільйона чоловік. Простих людей, обтяжених роботою, де як завжди, мало платять, скаженими дітьми, малими і дорослими. Не дивлячись на розмір міста, проблеми у нього ті ж, що у крупних світових столиць - жахлива екологія, постійні пробки на дорогах, нервозність людей  на вулиці, поспішаючих хто куди. Лише діставшись до околиці міста, можна, нарешті, заспокоїтися. Попереду будинок, щаслива дружина, що приготувала вечерю, діти відмінники, що приносятьть в будинок тільки хороші новини зі школи і твій кращий друг – телевізор, який покаже всі світові новини і на закуску футбольний матч Ліги Чемпіонів. Ти підходиш до під'їзду звичайного дев'ятиповерхового будинку, де з тобою обов'язково поздоровкаются ввічливі старенькі, завсідники пострадянських дворів. Доїжджаючи на ліфті додому тобі більше нічого не треба, життя вдалося. Мрії. Напевно, кожен з нас коли-небудь замислювався про таке життя. Але мрії збуваються не завжди, і коли їдемо додому, то думаємо не про смачну вечерю, а про стервозну дружину і дурнях дітях, які піддавшись зову весни, вважають за краще бігати на вулиці, а не сидіти в школі.
     Нарешті, доїхавши на розбитій маршрутці по розбитих дорогах, тебе в слід обговорять з ніг до голови, старі, що вижили з розуму, обговорюючі політичні події в країні та згадуючи як було добре при комунізмі. Доїхавши в брудному ліфті, додому, ти дізнаєшся, що батьків викликають в школу, і до того ж ще зламався телевізор. Можливо, в цьому випадку, життя не таке солодке, але як же добре, коли ти прокидаєшся і розумієш, що це був всього лише страшний сон і все  життя попереду. Всього 17 років, ти закінчуєш навчання в школі.
     Прокинувшись, Богдан Малишев, подивився на стіл. Електронний чорний годинник показував 05: 37.“ Навіщо я так рано прокинувся? Ще можна спати і спати ” – подумав Богдан, протираючи лівою рукою сонні очі.
     Коли віка зволили піднятися, Богдан побачив над собою білий
потовк. “Треба всеж-таки поклеїти темні шпалери або взагалі пофарбувати стелю в чорний колір, може, я тоді спатиму довше? ” – запитав сам у себе Богдан, переживаючи почуття гордості за свою любов до цього похмурого кольору.  Йому подобалося дивувати людей, мабуть, навіть, шокувати, врешті-решт, хоч якось відрізнятися від сірої маси.                                                    
      Він перевів погляд на стіни. На одній з них красувалися плакати його улюбленої групи "Metallica ” . На іншій застигли Тіль Ліндеман і гурт "Rammstein".                                                    
      Щось магічне було в піснях німецької metal-industrial групи,  хоча Богдан розумів по-німецьки всього декілька слів. Малишева завжди підсвідомо тягнуло до німецької мови, але він сам вивчав все життя англійську.
     У кутку його кімнати стояв комп'ютер. Апарату було близько трьох років. Богдан не щадив грошей для свого улюбленця. У системному блоці старого вже нічого не залишилося, ось тільки затерту клавіатуру треба було б поміняти, але Богдан не поспішав, сам не розуміючи чому. Ностальгія? Поряд з комп'ютером стояв величезний сабвуфер, по кутах розставлено дві потужні колонки, а понад стелею були розвішені ще три колонки, що створюють ефект присутності при перегляді фільму. Але Богдан рідко дивився кіно, більше слухав музику. Вмикаючи свою п'ятиканальну систему, Малишев забував про все і неначе відлітав в інший світ по хвилях важкого року. Стіни тремтіли, стекла тремтіли, і труби батарей розривалися від стукоту сусідів знизу по ним, але Богдану в ті хвилини було все одно, його не було в цьому буденному світі шансону і попси.
     Над ліжком Богдана висіла книжкова полиця, на якій були
різні книги, в основному з шкільної програми, але були також
книжки-біографії Сталіна, Гітлера, Жукова, інших генералів
відомої війни. Малишев любив історію: ” Єдиний шкіль-
ний предмет, який можна вивчати в школі”-  як вважав Богдан.
     Малишев жив один в двокімнатній квартирі на околиці міста
у районі під теплою, романтичною назвою « Південний », хоча
місцеві мешканці прозвали район не так красиво: «піски». І справді, район не мав розкішних парків, лише декілька чахлих
дерев. Від жари влітку рятував грібний канал, розташований в
гущі  ялинок і тополів, недалеко від великої річки Дніпро. Коли влітку
стовпчик термометра перевищував 35 градусів, несподіваний вітерець
з Дніпра міг полегшити життя жителів району, але зараз весна і
літня жара далеко попереду.
     Батьків Богдана не стало, коли він був зовсім маленький.
Авіакатастрофа і життя маленького Богдана почала залежати від його тітки, яка проживає в Парижі. Малишева виростили няні, яких тітка прислала з Франції. Коли Богдан навчився сам розпоряджатися грошима, няні відлетіли, він почав жити самостійним життям на гроші гаряче улюбленої тітки з Парижа.
     Годинник на чорному столі біля ліжка, показував 06:30. “ Пора
вставати. Як я ненавиджу школу ” – з такими думками Богдан піднімався з ліжка майже кожен ранок, гарний настрій у нього          
був лише по вихідним.
     Поволі вставши, ще не відірвавшись від оков сну, Богдан побрів до комп'ютера. Щоб прокинутися він включив пісню групи “ Metallica ”:  
“ Battery ”. Спокійний гітарний перебір переріс у важкий рок і лише тоді Богдан зміг прокинутися, рівно так само, як і сусіди знизу. Заряджаючись енергією від пісні, він вмивався в невеликій ванні і, надівши чорні джинси, чорну легку куртку і чорні кросовки, поволі побрів в школу, трохи не забувши свій улюбений чорний пакет, в якому лежала ручка і один товстий зошит на всі предмети. Щоденник Богдан не заводив з початку року. А навіщо?
     Школа знаходиться в двох кварталах від квартири Малишева. Шлях
проходив через велику пустелю «Південного» мкрн. Піску там дуже
багато, а коли піднімається сильний вітер, без верблюда не обійтися.
В тиху погоду в школу можна дійти за чверть години,
Богдан вмудрявся дійти туди за сорок п'ять хвилин. Він дійсно
не любив школу. Ненавидіти цю учбову установу  він почав з
п'ятого класу, коли з'явилися зловісні науки - Алгебра і Геометрія.
З тих пір на нім з'явилося клеймо серед вчителів математиків
хіміків і фізиків: двієчник, бовдур і повний гуманітарій.
Богдан з п'ятого класу не міг зрозуміти, навіщо йому ці науки. Якщо на
протязі всього року він і намагався щось зрозуміти, то в шостому класі
Богдан закинув алгебру, геометрію, фізику, хімію повністю.
Рятувала доброї душі класна керівниця і дівчата, які дозволяли списати.

     Богдан пройшов половину шляху і посеред пустелі зупинився. Він
подивився на синє небо і вдихнув повітря як міг. У очах з'явилися
білі плями, але Малишев стояв, поволі випускаючи повітря з легенів.
Весна. Нарешті. Щось приємне і незбагненно славне є в
цьому до болю знайомому весняному повітрі. Щось нове з'являється в атмосфері навесні щороку. Усмішка слизнула по обличчю Богдана, але швидко зникла. Він подивився на годинник. До дзвінка залишалося десять хвилин. “Встигну” – подумав Малишев і все так само поволі побрів на  «улюблену» алгебру.
     Друзів у Богдана багато ніколи не було. Мабуть із-за його складного характеру або низької комунікабельності, але ті, кого він
вважав друзями, ніколи б його не зрадили і змогли б прикрити. Взагалі, Богдану завжди щастило з друзями і навколишніми людьми. Але в будь-якій компанії завжди знайдеться один або декілька
людей, яким не подобався Богдан і вони будь-якими засобами                                                                
намагалися принизити або образити його при великому скупченні людей.
І завжди, як на зло, ці люди міцніше і фізично могутніше Малишева.                                                                
Рівноцінно відповісти Богдан не міг. Ненависть до цих людей росла.
     Тим часом, Богдан піднявся на четвертий поверх 110-ої школи.
Звернувши зі сходів наліво, Малишев потрапив в шкільний блок, стіни
якого повністю пофарбовані в зелений колір, освітлювала їх одна
тьмяна лампа. У блоці як завжди панувала напівтемрява. Урок почався приблизно п'ять хвилин тому, і поки Малишев йшов, він марно, в черговий раз намагався вигадати відмовку, чому запізнився.
     Стукіт в двері. Ледве чутне: «Увійдіть». Малишев зайшов в світлий
клас. З тридцяти учнів присутні двадцять. Не тільки
Малишев не любив точні науки.
     Богдан стояв на порозі кабінету, він не наважувався увійти без запрошення вчительки. В цей же час пухка викладачка свердлила його своїм поглядом і, напевно якщо б не її товсті лінзи окулярів, то Богдан впав би на підлогу мертвим пропалений наскрізь.
- Ну і що цього разу запропонує Малишев? – єхидним голосом
запитала Регина Петрівна, знаючи, що Богдан все одно правди їй не
скаже.
- Я? Так це. Регина Петрівна.
- Сідай, Малишев, я сьогодні добра, двійку за запізнення не поставлю.
      Богдан посміхнувся і трохи не розсміявся. «Одній більше, одній менше, яка різниця?» - подумав він і попрямував на передостанню
парту, де сидів один з його нечисленних друзів Олексій.
- Сьогодні контрольна. Що-небудь знаєш? Може, вивчав щось? – сподіваючись на диво, запитав Олексій.
- А ти як гадаєш? – як завжди в таких випадках відповів Богдан. –
Ольга прийшла?
- Так, як завжди, на першій парті, біля Регини, як ти її міг не
відмітити?
     Богдан підвівся зі свого стільця і подивився на першу
парту, яка стоїть прямо навпроти Регини Петрівни. Малишев в цей
день був безумовно розсіяний. Не помітити зеленооку блондинку
було неможливо.
     Контрольна почалася і вона старанно трудилася
над легким завданням, яке Богдану здавалося архіскладним. Красивим
почерком літала ручка по паперу, зображаючи різні грецькі і
латинські букви, математичні символи. «Ні у кого більше не
вийде написати такий красиво математичну нісенітницю, як це
виходить у Ольги» - завжди проговорював Богдан, переписуючи з її зошита контрольну роботу.
- Ти чого? – обсмикнув Богдана Олексій, помітивши, що його погляд остекленіл і дивиться кудись далеко уперед.
- Що? А, я замріявся. Так, ти вже передав їй записку? – прийшов в
нормальний стан Богдан.
- Так, звичайно, але її робота до нас дійде не скоро. З ранку тут справжня                                                                
черга утворилася, ми в середині.                                                                
- Погано, товариш, погано – гаркавлячи, спробував спародіювати Леніна
Богдан. Взагалі, комуністів Богдан не любив, але в болото політики лізти не збирався. – сидітимемо і чекатимемо.
- Хороший план, товариш Жуків – зобразив Сталіна Олексій.
     Чим можна займатися на уроці алгебри? Звичайно ж, всім чим завгодно, аби не алгеброю.
     Весь урок Богдан і Олексій говорили про різні речі і заспокоїлися
тільки тоді, коли до них потрапила копія зошита Ольги. Дуже швидким
нервовим, але по-своєму своєрідним почерком Богдан списав роботу
та із спокійною душею передав роботу далі по черзі.
     Богдан завжди пишався своїм почерком. Він мав унікальний нахил,  букви виходили у нього великі. Малишеву подобався почерк
напевно, ще через те, що прочитати його записи могло лише декілька
людин. Один з вчителів постійно йому скаржилася, що той винен
давати їй молоко, за шкідливість, коли вона намагається розібрати його «карлючки».  
     Дзвінок. Довгожданий дзвінок. Здавши зошит, Богдан пішов на наступний урок.
      У перерві між уроками, весь одинадцятий клас збирався у
підвіконня. Час проводили по-різному: грали в «козла», хтось
дописував (списував) домашню незроблену роботу, інші маялися
базіканням.
- Вчора купив собі новий альбом «Rammstein», – хвалився Олексій перед Богданом.
- «Rosenrot»? Сподіваюся, він краще «Reise, Reise»?
- …
     До Олексія і Богдана підійшов Микола – один з тих, якому, м'яко кажучи, не подобався Малишев. Він вище за Богдана на декілька
сантиметрів, але нахабства у Миколи більше, ніж у Богдана на три метри.
Його невеликі очі дивилися з-під високого лоба на Малишева, не
виражаючи ніяких емоцій. З такими пропорціями черепа він повинен був
стати математиком, але, на жаль, природа помилилася.
- Ти написав контрольну?- незвичайним для такої людини, дзвінким
голосом запитав Микола.
- Так, – коротко відповів Малишев.
- Чому ти не дав мені списати? – атакував Микола.
- Ти ж чудово знаєш, що я нічого не розумію в алгебрі, – парирував Богдан.
- Але ти ж тільки що мені сказав, що написав. Значить, ти мені брешеш?
- Стій. Я мав на увазі, що…
     Богдан не встиг договорити. Один нескладний, але спритний прийом
вуличного бою з боку Миколи і Малишев сам не зрозумів, як опинився
на підлозі.
- Ще раз мене обдуриш, дурень, і митимеш підлогу власним
язиком. Ти мене зрозумів?                                                                
     Богдан безпорадно кивнув. Коли Микола ослабив хватку рук
Малишев встав і, обтрусивши одяг від пилу, помітив, що ніхто на
нього не дивиться, окрім тієї, перед якою він ніколи в житті не хотів
опинитися в такій ситуації. Зелені очі дивилися на нього не те із злістю, не то із-за жалості. Нестерпно складно читати емоції
тій, яка ніколи в житті не повинна була дізнатися про твою безпорадність. «Не дивися, благаю тебе, відвернися, відведи погляд, Оля, не дивися на мене такого»- марно намагався передавати
телепатичні сигнали Богдан, збиваючи з одягу пил, але вона
безсоромно дивилася, в черговий раз дивилася на потерпілого поразку в битві не з Миколою, а з самим собою Богдан.
     Прозвучав дзвінок, довгожданий дзвінок.
                                      

     Останній дзвінок і на сьогодні досі. Всі уроки закінчилися
пора йти додому. Розштовхавши малоліток у гардероба, Богдан надів
чорну куртку і вийшов на прогріте весняне повітря. Синє небо
і легкий прохолодний вітерець піднімали настрій. Богдан
пройшов половину стадіону. До заповітної дірки в огорожі
залишалося якихось п'ятдесят метрів, але несподівано для себе він зупинився. Малишев відчув тяжкість, приємну тяжкість, неначе хтось пильно дивився на нього не відриваючи очей. Інстинктивно він обернувся. На тлі похмурої чотириповерхової школи і бездоганно чистого синього неба до Богдана, гордо піднявши голову, легкою ходою летіла зеленоока блондинка, спрямувавши свій кристально чистий погляд в сірі очі Богдана.
- Нам по дорозі?- запитав Богдан.
- А ти додому?
- Так, куди ж ще?
- Ну, тоді пішли. Одній йти нудно.
     Пропустивши Ольгу вперед, Богдан прискорив хід.
- Ти вільний завтра увечері, близько шостої?- відстежуючи реакцію Богдана, Ольга подивилася в здивовані очі однокласника.
- Ну... я подивлюся, здається, вільний, - незрозуміло навіщо Богдан робив
з себе архизанятого людини, але все таки погодився.
- У моєї подруги, Каті, буде день народження. На святі будуть всі.
Майже весь наш клас і декілька осіб, яких ти не знаєш, але там
буде весело, - Ольга знову подивилася на Богдана, але цього разу він не
дивився на неї.
- Добре, я там буду, але… гаразд. Може, підкажеш що подарувати?-
на обличчі Богдан з'явився легка, майже не помітна усмішка.
- А це на твій розсуд, мені в інший бік, - Ольга звернула і
пішла через дорогу в будинок, що стояв навпроти.
     Богдан зупинився і подивився у бік Ольги. Вона пройшла декілька метрів і озирнулася. Їх погляди неначе                                                        
доторкнулися один до одного, але дуже обережно. Вона красиво посміхнулася і пішла далі, а він продовжував стояти, спостерігаючи за нею до тих пір, поки вона не зайшла за кут будинку. Богдана було все одно хто така Катя і чому він повинен йти на день народження не відомої йому людини. Головне, що там буде Ольга і цього досить.
      Весь вечір Богдан сидітиме за комп'ютером і лише ближче до ночі
прилипне до телевізора. Малишев довго не спатиме, програючи
сцени завтрашнього дня народження, на якому він, мабуть, ближче
познайомиться з прекрасною Ольгою. Ці думки зігріють його душу, Богдан нарешті засне у трепетному чеканні завтрашнього дня.

                                                            2    

     Помаранчеве сонце тільки почало викочуватися із-за горизонту, а
у квартирі Богдана вже грала «Metallica» і пісня «Am I Evil». Він не
міг більше спати. Нібито все йшло як завжди, але Малишев
відчував дивне для себе раніше відчуття натхнення. Вперше за тиждень Богдан не запізнився в школу. Пройде декілька нудних уроків
і до нього, на великій зміні, підійде Ольга з легкою усмішкою на обличчі і блискучими очима.
- Ти ще не передумав йти?
- Ні, звичайно, - ніяк не міг відмовитися Богдан, утопаючи в бездонному океані її очей.
-Відмінно, вже придумав що подарувати?- не розраховуючи на позитивну відповідь, Ольга продовжила – можу лише підказати тобі
що Катя натура романтична, тому чекаю від тебе якого-небудь особливого подарунка.
- Добре, ось тільки ти мені не назвала адресу.
- Зустрінемося на «Фестивальній» у фонтану, підемо разом. У дворах ти
можеш заблукати.
- Шість вечори?
- Так.
     Вони зовсім недовго простояли на місці, вдивляючись один одному в
очі, неначе поряд і не було нікого, неначе зустріч тет-а-тет.
Але це продовжувалося недовго, Ольга відвернулася і завела безневинну бесіду з балакучими подружками. Богдан продовжив критикувати
останній альбом «Metallica»: «St.Anger».

     Третій, четвертий урок. Вони вже не мали ніякого значення для
Богдана. У його голові думки намагалися об'єднатися в одне логічне
рішення, але все було марно. Малишев ніяк не міг вигадати що
подарувати таємничій незнайомці Каті, яка мабуть, стане
мостом між ним і Ольгою. Десятки ідей промайнули в його уяві: від банального букета квітів, шампанська і цукерок до
екзотичних дрібничок фен-шуй і тому подібного, поки не пригадав
що колись писав тіточці до Парижа вірші власного твору.
Мабуть щось з цього зможе вийти.

                                                                
     Після дзвінка Богдан проігнорував урок фізкультури і побіг
додому. Так, побіг. Він не міг більше залишатися в школі, в місці, де
негативні емоції, якими просочена кожна стіна, могли
перешкодити йому в написанні декількох рядків про незнайомку Катерину.
     Натхнення. Він вже давно не переживав цього солодкого почуття.
Йому здавалося, що він давно поховав це відчуття під товщею ігор
і іншого непотребу, що завантажується в мертві жорсткі диски машини.
Але ні, це відчуття приходить в найнесподіваніший момент, коли
здається, що світ під твоїми ногами обрушився і єдине, що
залишається: летіти каменем вниз в безбарвне щось. Але тут приходить
натхнення – єдина нитка, за яку ти встигаєш схопитися
і підтягшись, відчуваєш знов під собою землю і чудовий світ,
який ти ніколи не бачив або не хотів бачити. Востаннє
озирнувшись, ти розумієш, що той світ був настільки нікчемний, що
ні на мить його не шкода. Тільки тепер ти осягаєш, що натхнення найкраще відчуття, яке може відчути людина.

     Увійшовши до квартири, Богдан закинув свій чорний пакет подалі і
сів в м'яке крісло, біля комп'ютера. Малишев вже забув, коли
востаннє відкривав програму Microsoft Word 2003. Там в архівах
він знайшов свої вірші. Це було давно. Прочитавши, Богдан засміявся.
У цих рядках стільки дитячої наївності. неможливо було
повірити в те, що це колись написав Богдан. Але усмішка швидко
зникла, коли Малишев зрозумів, що тоді він мріяв стати письменником
і творити вірші, він прагнув стати кимось в цьому житті, а зараз?
Тепер Богдан навіть не знає, куди він поступатиме після школи.
І найстрашніше: у нього немає мрії. На хвилину Богдан подумав про подальшу своєму життю: «А що далі? Ким я буду? Хто з мене вийде? Невже так і доведеться прожити на своєму ілюзорному світі, будувати нездійсненні плани і в кінці шляху здохнути під огорожею, як нікому не потрібна шавка? Так в чому ж тоді сенс життя?! Просто
прожити не залишивши за собою сліду?» Мабуть тільки що зійшовше до нього звідкись зверху натхнення допоможе Богдану
розібратися в самому собі.
      Просидівши якийсь час в повній бездіяльності з скляними очима, Малишев усвідомив, що цим він нічого не доб'ється і треба
нарешті діяти. Прогнавши всі сумні думки з голови, він
написав один рядок, потім інший і методом проб і помилок
Богдан написав невеликий вірш, звичайно, не ідеальний, але складений з душею.

                                             Я ніколи не бачив Вас
                                             Але казали Ви алмаз.
                                             Йду я з нетерпінням до Вас на бал!
                                             Йду на день народження до Вас!                                                                
                                             І не повірите: Ви снилися мені
                                             У тому сні утопав я в вині!
                                             Там побачив я Ваші зелені очі
                                             Серед шпильок одна лише Ви троянда.  
                                             Не міг далі я спати.
                                             І що ж мені робити?
                                             Не можу я залишитися уві сні.
                                             У цій мертвій, але красивій країні.
                                             З тих пір я шукаю красу
                                             З тих пір я шукаю мою троянду.
                                             На день народження до Вас йду
                                             Нарешті я мрію свою знайду!

     Богдан не раз себе ловив на тому, що насправді пише вірш
він не примарному силуету Катерини, а дівчаті, яке давно і
надовго поселилася в його серці. «Але це лише тренування, хай
сьогодні я подарую це іншій, а завтра напишу справжню поему
Ользі »- думав Богдан, дописуючи останній рядок.  
       Йшла година, інша, Богдан все не міг зрозуміти, що йому робити
далі. Парадокс, але жоден з його друзів ніколи не запрошував
його на день народження. Та і сам Богдан, як би це не звучало сумно
відзначав свій день народження сам. Сидячи за комп'ютером, він їв символічний шматочок торта і думав про свою нікому не потрібною
життя, навіть в своє головне свято. Але час йде; відкинувши думки
про пошук сенсу життя Богдан сів в маршрут 81 номер, і поїхав
у центр міста, де його повинна чекати прекрасна Ольга.
                        
      « Mercedes- Sprinter » домчав в центр міста за півгодини. Думки про
свято ніяк не могли покинути Богдана. Всеж-таки він ніколи не
бачив Катерину, і з якого щастя він написав в своєму опусі про зелені очі? Мабуть у Катерини вони чорні або … яка тепер
різниця? Пізно щось міняти. Маршрутка зупинилася, і Малишев вийшов на розжарену від пекучого Сонця тротуарну плитку.
Лише розбитий підземний перехід відокремлював Богдана від місця зустрічі з прекрасною Ольгою. Декілька митей і Малишев стояв у
фонтану, але її не було. Богдан не вміє чекати і не любить цього.
Простоявши якийсь час, він всеж-таки зміркував, що йти з однією
листівкою не красиво. На щастя в декількох кроках знаходився
супермаркет, де Богдан придбав коробку дуже дорогих цукерок
уклавши їх в красивий пакет. Далі він зайшов в розташований поряд квітковий магазин і купив п'ять яскраво-червоних троянд. Коли Богдан підійшов до фонтану, Ольги ще не було. Тепер Малишев заспокоївся: він у всеозброєнні.
     Богдан не чув, що до нього наближаються і навіть трохи
злякався, коли до його плеча злегка доторкнулася рука. Обернувшись, він
схопився, перед ним все та ж Ольга, тільки не в                                                            
буденній робі, а в білій і легкій, як хмара блузі і чорних джинсах, що підкреслюють її тонку талію.
- Вибач, що запізнилася, транспорт, - абсолютно дарма намагалася
вибачитися Ольга перед тим, хто, почувши оксамитовий і ніжний
голос міг пробачити їй будь-яку помилку.
- Нічого, нічого - ледве зміг видавити з себе Богдан.
- Тоді підемо, свято ось-ось почнеться.
- Так, звичайно.
     Пекуче Сонце поступово слабшало, але Богдану все ж таки було неймовірно жарко. Надівши свою єдину білу сорочку, Малишеву постійно здавалося, що у нього мокра від поту спина. Намагаючись приховати це, він прагнув не йти попереду своєї супутниці. Унаслідок  чого часто спотикався і в ці моменти виглядав безглуздо, викликаючи  усмішки Ольги. Але, нарешті, старі хрущовки і довгождана стіна прохолоди. Крони високих дерев рятували літом місцевих жителів від пекучого Сонця, на відміну від жителів «Південного» мікрорайону, де рідкісні дерева не могли нікого врятувати під своєю ледве помітною тінню.
     Пройшовши лабіринт дворів, Ольга зупинилася у одного з будинків і різко обернулася до Малишева.
- Що ти подаруєш Каті? – Ольга подивилася на Богдана так, що у нього  мурашки пробігли по тілу від холодного погляду.
- Я? Подивися сама, якщо хочеш – розгубився Малишев, розкривши яскраво червоний пакет, з намальованими з обох боків букетами троянд.
     Без краплі сумніву Ольга підійшла до Богдана. У пакеті вона знайшла
коробку цукерок і листівку. Прочитавши вірш на листівці, Ольга посміхнулася і коротко оцінила: ”Мило”.
- Тобі сподобалося?
- Непогано, – відрізала Ольга.
      Богдан хотів ще раз перепитати: « І все?! », але не зважився.
Всеж-таки не чекав він такої реакції. Навіть хотів образитися, адже цей
вірш він писав не для Каті, а для Ольги, невже не можна було здогадатися?
      Серце билося як востаннє, вириваючись з тісних грудей. Богдан стискав в руці квіти. Невідомо чому, але він сильно нервував.
      Нарешті третій поверх, 67- ма квартира. Перед дверима було чутно, як в квартирі грала голосно попса, чиїсь голоси, загалом, свято було у розпалі. Вперше дзвінка в квартиру ніхто не почув, але на щастя музика скоро утихла і з третього дзвінка двері відкрила та сама Катя. Висока, темноволоса, з тонною макіяжа на обличчі. Довгий ніс і високий лоб не додавали краси іменинниці, але очі у неї були сині з краплею блиску уранішньої роси.
- А хто це до нас прийшов? Олечка і її хлопець! – слова злетіли так швидко, що Богдан ледве зміг розібрати, що сказала Катя.      
- Ні, ти не правильно все зрозуміла, це мій друг, однокласник Богдан Малишев – поспішила пояснити Ольга.
     «Ну, навіщо? Навіщо? Могла б промовчати або придумати щось оригінальне. А так однокласник, друг, ще б сказала що товариш і член 17-го з'їзду КПРС » - злився Богдан, хоча чудово розумів, що нічого іншого Ольга не могла сказати.
      Після дружніх цілувань з Ольгою, Катя запросила нових гостей в квартиру.
      Багаті батьки Катерини не жаліли грошей на квартиру. Білі шпалери з позолоченими смугами, в залі висіла дорога, теж позолочена люстра і якщо ще подивитися на шию Каті, де висіло декілька кілограм золотих ланцюжків, то можна було б подумати, що ця сім'я схиблена на золоті. Навіть неозброєним поглядом можна зрозуміти, що меблі в квартирі дуже дорогі. Але меблі в квартирі особливо не хвилювали Богдана, він ніяк не міг зрозуміти навіщо Ольга запросила його на день народження до невідомої Малишеву Каті,  її друзям. Богдану все більше хотілося піти додому.  
       У найбільшій кімнаті за столом сиділи вісім чоловік. Як і чекав Богдан, він нікого не знав з цієї компанії. Всівся він на диван біля незнайомої файної дівчини. Ольга влаштувалася в компанію подружок з протилежного боку столу. До здивування Малишева він не став ізгоєм. З ним відразу ж захотіли познайомитися. Він, навіть, завів безневинну бесіду з симпатичною дівчиною біля нього. Але все-таки його турбував порожній стілець за столом. Прийти міг хто завгодно.
- Ну що почнемо? – вимкнувши музику, потираючи руки, запропонувала іменинниця.
- Ні, ще не прийшов Колька – пригадала Ольга, киваючи на порожній стілець.
- А ось і він – зраділа Катя.
     «Колька?! Який ще Колька?! Сподіваюся це не мій … гаряче улюблений однокласник?» - подумав Богдан.
- А ось і я! Напевно, ви мене вже не чекали – дзвінкий голос того самого Кольки прорізав вуха Богдану. Мерзенна усмішка, високий лоб, дрібні очі, що дивляться якось неприродньо. Це був той самий Колька, який не давав спокійно жити Богдану.
    Сівши за стіл, Костянтин не забув про Богдана.
- О! А як ти тут опинився? – запитав Костянтин.
- Мене Оля запросила.
- Невже? Так у вас з нею шури-мури?- із знущанням запитав Костянтин, викликавши сміх у декількох, що вже прийняли помірну дозу алкоголю гостей.
- Припиняй, бо отримаєш – погрозила Миколі Ольга.
- Добре, добре – голосно сміючись, відповів Микола.
      Дзвін келихів, постріли шампанського, динаміки стереосистеми, що розриваються, нескінченні тости, танці. Сонце вже давно сіло за горизонт. Хтось абсолютно п'яний валявся під                                                              
столом, хтось з кимось пішли в спальню, сама іменинниця заснула в обнімку з тим хлопцем, який валявся під столом. Коротше, свято вдалося. Єдині хто нічого не пив або зовсім символічно, опинилися Микола і Богдан.
- Як бачиш, ми залишилися одні, здатні триматися на ногах – звернувся до Богдана Микола.
- Так … - протягнув Богдан.
- Пора і честь знати.  
- Пішли – погодився Богдан.
      Самотній повний Місяць, що виглядає з-під крон дерев, зустрів двох самотніх недругів, які вийшли з темного під'їзду п'ятиповерхівки.
- Як тобі свято, Богдан? – абсолютно нормально, без краплі сарказму запитав Микола, трохи здивувавши Малишева.
- Нормально, тільки спати хочеться.
- Мені теж, а що сказала Оля, коли тебе запрошувала?
- Просто сказала, що у Катерини день народження і все, а чому це тебе так хвилює?- щось запідозривши, запитав Богдан.
- Та так, цікаво.
     Богдан міг заспокоїтися, коли б не кроки ззаду. Обережно повернувши голову назад, він помітив дві темні фігури.
- За нами хтось йде і у мене погане передчуття – нервував Богдан.
- Не турбуйся, це мої друзі.
- Друзі?! Звідки вони узялися? Я їх раніше не бачив! І … - не встиг закінчити пропозицію Богдан, як відчув тупий біль в голові і впав без свідомості.
- Чому ви так довго? Я вже не знав чим його відволікати?! – обурився Микола.
- Заткнися, інакше тебе використовуємо -  сказав чоловік в чорному балахоні.
- Максим з книгою вже на місці, нам треба поквапитися, у нас залишилася тільки один година – сказав другий чоловік в чорному балахоні.
      Один з них узяв Богдана за руки, другий за ноги, відносячи його в підвал найближчого будинку.
       На якийсь час Богдан опам'ятався, але нічого зрозуміти не зміг і впав в глибокий сон, в якому йому присниться вогонь, дим, морок і своє дзеркальне відображення, що сміється над ним, потопаючим у вогненному болоті в'язкої чорної рідини.




                                                             3

  Жар, вогонь, Богдану здавалося, що його шкіра ось-ось розплавиться, ще                                                          
декілька секунд і Малишева вивернуло б навиворіт, але на щастя він зміг розплющити очі і зрозуміти, що це був лише сон. Біль поступово стих, тільки голова як і раніше тріщала, а на потилиці була величезна гематома. «Де я? Що трапилося зі мною увечері?» - намагався пригадати Богдан, озираючись навколо. Малишев опинився в лісі, недалеко від Дніпра. Як він туди потрапив, не міг пригадати. Його одяг був порваний, а руки і ноги в синцях і подряпинах.  «Пити, хочу пити» - простогнав Малишев і шалено утомлений поповз до води. На щастя тут не було обриву, і підійти до води можна було без особливих проблем. Побачивши воду, Малишев втратив контроль над собою і як загнана тварина почав пити річкову воду. Смак води його не хвилював, не турбувало також, що поряд грілася на сонці змія. Угамувавши спрагу, Малишев, нарешті, хоч трохи розібрався у власному місцеположенні. По іншу сторону берега видно місто, а значить він на острові Хортиця. Якщо так, то поряд повинна бути дорога в місто.
        Зібравши сили, що залишилися, Богдан встав і побрів. Ледве пересуваючи ноги і страждаючи від страшного головного болю, Малишев не витримав і впав, незабаром він зрозумів, що чинити опір втомі марно. Богдан впав в глибокий сон.
        Цього разу Богдану нічого не снилося, а коли прокинувся, відчув, що втома зникла, подряпини майже зажили, ось тільки голова все ще не давала спокою. «Сонце піднялося високо, а значить пройшло зовсім трохи часу, як я заснув або. Що ж це зі мною відбувається?! Мабуть вже пройшли дні, тижні, після того вечора, а я тут лежу посеред лісу! Хоча яка різниця скільки я тут провів часу. Головне як я сюди потрапив? Останнє, що я пам'ятаю це вечір, я йду з цим ідіотом, потім його друзі, біль в голові і, нарешті, Хортиця. Як це все могло відбутися? Голова, голова!!! Як вона у мене болить!!!»- як тільки Малишев не намагався пригадати минуле, у нього відразу ж починалися головний біль і страшна нудота. Врешті-решт, Богдан прийшов до висновку, що у всьому винен Микола, саме його треба розпитати про те, що відбулося. Але в першу чергу треба знайти  дорогу.
       Неначе знаючи куди йти, Богдан швидко знайшов дорогу і по покажчиках попрямував в місто. Недавно придбана свіжість поступово випаровувалася, він знову відчув втому. Зміркувавши, що так він додому не дійде, пригадав, що десь там, в далекій Європі є люди, які безкоштовно подорожують автостопом. Богдан підняв великий палець вгору.  Спершись ліктем об дерево, Малишев почав чекати того, хто довезе його додому або хоч би в місто.
        Багато машин проїхали, але жодна не зупинилася. Богдан вже зібрався йти далі але, нарешті, зупинилася руда копійка з пухким водієм за кермом.
- Куди підвести, хлопець? – басом запитав водій середніх років, в колгоспній сорочці.
- Мені в місто, бажано на «Південний» - трохи запинаючись, відповів
Богдан.                                                                
- До «Південного» не довезу, але до вокзалу підвезу.
       Все одно було Богдану, він не запитав до якого вокзалу, головне, що в місто.
- Ти як тут опинився? Тут місце взагалі-то безлюдне.
- Мене бандити вкрали – вигадав Богдан.
- Бандити? Так може тебе в лікарню відвезти або в міліцію? – затурбувався водій.
- Ні, не треба...  у вас немає аспірину або чогось від голови? – напад головного болю знову про себе заговорив.
- Ні, хлопець, ти себе добре відчуваєш?
- Так, так! Ти можеш їхати швидше?! – злість охопила розум Богдана.
- Звичайно, звичайно, не злися, я вичавлю повний газ – усмішливий водій перетворився на ягняти, що побачило вовка. Щось нез'ясовно страшне він побачив в очах Богдана, перетворившись на слухняну слугу. Старенька машинка видавала 120 і продовжувала збільшувати швидкість. Обганяючи попереду машини, водій часто виїжджав на зустрічну смугу, кілька разів, трохи не зіткнувся з величезними вантажівками. На повороті машина трохи не перекинулася, очі водія помутніли і він тиснув на газ все сильніше. Всю дорогу Богдан сміявся, як божевільний і лише коли машина заїхала в двір один з будинків в центрі міста, водій зупинив машину. Богдан почав опам'ятовуватися і згадувати, що у нього викликало такий дикий, нез'ясовний сміх і страх в очах водія. В той же час водій сам почав опам'ятовуватися.
- Що це було? Я ніколи так не водив машину, куди я заїхав? – дивувався водій, озираючись по сторонах.
- Я сам не знаю.      
      Богдан провалився в тишу, знепритомнівши.

      Вечір. Сонце майже зайшло. Весь в холодному поту Богдан прокинувся в своїй квартирі на дивані. « Що це було? Невже це був лише сон?» - подумав Богдан і з полегшенням провів рукою по обличчю.  «Але що таке? Чому рука як                                        

ніби прослизнула по обличчю? Що це за в'язка рідина на руці? Кров?!!» - з жахом в очах Богдан схопився з ліжка, вона була вся в крові, як і він сам. Забившись в кут кімнати, він почав судорожно стирати зі своєї шкіри кров, але рани він так і не знайшов. «Але чия ж це кров? Не моя кров, значить. того водія. Але де він сам, тобто, як я зміг убити його? Як я взагалі міг когось убити? Я нічого не пам'ятаю!!!» - закричав Богдан. Через деякий час він побіг у ванну кімнату змивати з себе кров. Потім він взявся за прибирання в квартирі, на підлозі були криваві сліди його взуття.  «Я якось йшов, але не пам'ятаю, як, а якщо сліди є тут, то вони повинні бути і в під'їзді. треба терміново вимити мої сліди за дверима. Сусіди, напевно, вже викликали міліцію» - в сказі роздумував Богдан. Схопивши ганчірку, він відкрив двері, але до його здивування підлога була чиста.  «Якщо підлога чиста, то я там не йшов, а якщо не йшов. летів?!» - страх пробіг мурашками по тілу Богдана. Він закрив двері і всівся в кріслі перед телевізором. Рука потягнулася до пульта, телевізор слухняно включився. Йшли місцеві новини, говорив молодий репортер: « Страшне, звіряче, вбивство відбулося сьогодні майже в центрі міста. Свідок жінка потрапила до лікарні, коли побачила, що зробив вбивця зі своєю жертвою. По моральних причинах ми не можемо показати те, що залишилося від тіла. Відомо лише, що жертвою виявився житель довколишнього села. Він їхав на помаранчевій «копійці», в якій і знайшли його тіло…». Богдан вимкнув телевізор. Просидівши декілька хвилин в тиші, він поставив саме собі питання: « Хто я? ». Не дочекавшись відповіді у тиші, він заснув і довго не прокидався.






                                                             4

                                                  Три дні тому.          

       Промені Сонця прогнали морок, освітивши сонне місто. В цей час так хочеться спати, але будильник показує 6:30 і пора вставати.
       «Оля, пора вставати!» - закричала мати дочці. Але Ольга прокинулася ще п'ять хвилин тому і, підглядаючи одним оком, чекала 6:30. Будильник розривається від тріску, а значить, пора розплющувати друге око і полежати ще дві хвилини, бо через деякий час закричить мама з кухні, що сніданок готовий і тоді вже дійсно пора вставати.
      Стянув одну ногу з ліжка, потім другу і, нарешті, піднявшись, Ольга наділа халат і розкривши штору виглянула у вікно. З вчорашнього вечора нічого не змінилося, можна жити далі.
      Ольга жила в двокімнатній квартирі в центрі «Південного». Вона

                                                                
єдина дитина в сім'ї і тому з самого дитинства батьки її балували. Кожне бажання сприймалося як наказ, благо батьки  Ольги завжди були багатими і при СРСР і в незалежній Україні. Не дивлячись на все це, вона росла тямущою дівчинкою. У садку її називали вундеркіндом, в школі гордістю. Лінь виникала у Ольги тільки вранці, коли треба було вставати.
       Вона любила весну. Її повітря, теплий, ніжний вітер і особливий запах, властивий тільки цій порі року. Пройшовши декілька метрів, в сумці Ольги задзижчав мобільний телефон.
- Аллі.
- Це я – задзвенів бадьорий голос.
- Катька? – тільки одна персона могла подзвонити так рано.
- Так. У мене післязавтра день народження і я тебе запрошую, якщо хочеш, можеш привести свого хлопця.
- У мене зараз немає хлопця.
- Так заведи, що велика проблема? – для самої Коти, не дивлячись на її зовнішність, це дійсно не було великою проблемою. Всіх своїх залицяльників вона водила по ресторанах, кафе, нічних клубах і кінотеатрах виключно за свої кишенькові гроші – Маючи твої зовнішні дані, я б крутила за ніс все місто.
- Подивимося – сонно відповіла Ольга.
- Так, ми з дівчам збираємося сьогодні увечері до ворожки, підеш?
- До ворожки? Вони ж всі шахраї, шукають таких дурнів, тобто багатих людей як ти і тягнуть з них  гроші - чинила опір Ольга.
- Не турбуйся Інесса наша людина, вона ворожить всій наший сім'ї за великі гроші, а тобі я пропоную безкоштовно! Погоджуйся, а то ображуся! – ледве зрозуміло протараторила Катя.
- Добре, добре, не ображайся, я приїду, тільки скажи куди.
- Не треба нікуди їхати, мій Вадік тебе забере в шість годин вечора.
        Також несподівано, як подзвонила, Катерина кинула трубку на півслові. «Дивна ця Катя» - подумала Ольга, заховавши мобілку в сумку.
        Школа. Для одних це місце, де можна чомусь навчитися, для інших місце, де можна зустріти багато друзів, для третіх болото.
Що стосується Ольги, то вона завжди відносилася до школи, як до місця, куди треба обов'язково ходити, навіть якщо тобі здається, що жоден предмет, що викладається в школі, жодного разу не стане в нагоді в житті.
        17:59, дзвінок в двері.
- До тебе пришли, Оля! – через всю квартиру закричала мама Ольги.
- Хто?
- Вадік.
- Йду!
      Пройшло зовсім трохи часу, Ольга вийшла з кімнати в своєму звичному, вечірньому наряді: біла блуза, чорні брюки і туфлі на шпильці.
      Звичайне «Коли будеш? – Не знаю» мамі,  і чорний Мерседес Вадіка відвіз  Ольгу до воржки Інесси.                                                          
              

      Вадік – це особистий водій Катерини. Ще недавно вона спробувала з ним щось закрутити, але він виявився хлопцем із смаком і безкоштовні ресторани його не привернули.
       Рівно за годину Катя зі своїми подружками і Ольга зустрілися біля під'їзду однієї із сталинок в центрі міста.
      Подружки зайшли в під'їзд. Ворожка жила на другому поверсі. Вхід в офіс був закритий глухими металевими дверима із золотою вивіскою з написом «Інесса» в чорній рамочці, в стилі ритуальних послуг. Двері відкрила немолода єврейка, що косила під циганку.  «Інесса вас зараз прийме» - сказала вона і віддалилася за ширму, що закриває вхід в палати самої Інесси.
      Передпокій був прикрашений безліччю висульок в стилі фен-шуй, коричневими похмурими шпалерами з позолоченими вставками. У передпокої панувала напівтемрява для залякування клієнтів.
      «Всемогутня Інесса прийме вас поодинці, зліва направо, як свідчить священна книга» - похмурим голосом прошепотіла чи то єврейка, чи то циганка. У цей момент Ользі сильно захотілося розсміятися, весь влаштований театр переходив в абсурд. Але, побачивши серйозні обличчя подружок, Ольга вирішила стриматися.
     Всі входили поодинці, як і написано в якійсь священній книзі, виходили дуже щасливими. Всім було обіцяно багате життя, багаті женихи, діти – вундеркінди і світле майбутнє. Нарешті, настала черга Ольги. Вона намагалася відмовитися, але добрі подружки буквально запихнули її за ширму. Завіса приховувала за собою всю ту ж обстановку, що і в передпокою, тільки трішки страшніше. Посеред кімнати за столом перед свічкою сиділа ворожка Інесса. Одяг на ній був звичайним, циганським, але циганкою вона не була. Довгий ніс, вузькі, мерзенні губи і чорні очі, що відображають танець вогню свічки дійсно вселяли страх.
- Сідай, Оля, всю правду розповім про майбутнє – таємничим голосом почала говорити Інесса, як тільки Ольга сіла за стіл.
      Діставши звідкись з-під столу карти, вона швидко, із швидкістю шулера, почала розкладати їх на столі. Тридцять дві карти швидко лягли на стіл. Ось тільки Інесса на них довго дивилася. Із словами: «не може цього бути», вона тремтячими руками зібрала карти в купу і спробувала їх знову розкласти. Цього разу карти у неї вилітали з рук на всі боки. У Ольги з'явилося відчуття, що ворожка бачить карти вперше, так незграбно вона їх розкладала на столі. Тільки з третьої спроби Інесса розклала карти на столі. Декілька хвилин вона водила по картах пальцем, говорив щось невиразне і, нарешті подивилиася страшним поглядом                                                              
на Ольгу. Вогонь свічки в її очах танцював вже інший танець.
- У тебе туманне майбутнє, я вперше за двадцять років стикаюся з такою долею – нарешті перервала тишу Інесса – Я бачу молоду людину… дві, вони управлятимуть тобою, поки ти не…  - ворожка урвалася, зупинивши палець на одній з карт – я бачу кров, багато крові. І, врешті-решт. - ворожка замовкла, піднявши свій погляд на перелякану Ольгу.
- Що це все означає? – Ольга абсолютно нічого не могла прочитати в збожеволілому погляді ворожки – Якщо це театр, то він затягнувся.
- Це не театр дівчинка. це життя – Інесса поволі потягнула руку під стіл.
      У мороці неможливо було визначити, що дістала ворожка, але, діставши, вона встала і замахнулася. Рефлекторно Ольга спробувала встати, але, зачепивши ногу об ніжку стільця, впала на підлогу, що і врятувало Ользі життя. Всього у декількох міліметрах від її носа пролетіла рука ворожки, що вчепилася в чорний, викривлений кинджал. Ольга встала з підлоги і побігла до виходу. «Забирайся геть!!! Щоб я тебе тут не бачила!!!» - задихаючись, кричала услід тікаючій Ользі ворожка.
      Ользі повезло, але що змусило спокійну ворожку спробувати убити її? Чому зі всіма все було нормально? Невже ворожка не могла і їй щось набрехати про світле майбутнє? Ольга нікому не розповіла, що відбулося. Подружкам вона сказала, що невдало пожартувала. Щось дивне було з картами, ворожка не могла просто так вийти з себе, щось її підштовхнуло.
       Не дивлячись на те, що все відбулося, Ольга вирішила все забути.
                                                                  

      На годиннику у ліжка Ольги було 22:30. Вона майже заснула, але телефонний дзвінок вирвав її з царства Морфея. Не розплющуючи око, Ольга зняла трубку.
- Так.
- Це Колян зі школи – бадьоро представився дзвінкий голос з трубки.
- Ти на годинник дивився?!
- Нічого страшного, зараз тільки пів одинадцятого.
- Говори, навіщо дзвониш.
- Так. Мені треба, щоб ти запросила Богдана на день народження до Каті - не так бадьоро сказав дзвінкий голос в трубці.
- Малишева? Навіщо він там потрібний, тільки все свято зіпсує своєю кислою міною.
- Мені це… мені класна сказала, що Малишева треба привернути до життя класу, а то так і здичавіти можна – невпевнено сказав Микола.
- Темниш ти щось.
- Ні, що ти? Ніколи - все так само невпевнено виправдовувався Микола.
- Ну гаразд, постараюся. З тебе булочка.                                                                
     Ольга зрозуміла, що Микола збрехав, він ніколи не умів брехати. Якби на годиннику не було 22:30, вона дізналася б правду, але так хочеться спати.

                                                              

      Знову новий день, ранок, і як же не хочеться так рано прокидатися. Хочеться відпочити, повалятися в ніжному болоті ліжка, але не можна. У школі першим уроком алгебра, ще і контрольна. Клас не пробачить Ользі, якщо вона не прийде. Напевно, Ольга була єдина в класі, хто умів вирішувати приклади, завдання по страшно нудній алгебрі.
      Дзвінок. Почався урок. «Знову спізнюється Малишев, якщо він не прийде в найближчі п'ять хвилин, ставлю йому пару»- звичайна фраза Регини Петрівни. Почалася контрольна робота. Не помітивши, як прийшов Малишев, Ольга занурилася в заковики математики, вже через десять хвилин робота була виконана і її зошит пішов по всьому класу. Регина Петрівна прагнула йти з класу на час контрольної. Через це весь клас її любив, напевно, окрім Богдана.
- А хочеш дещо дізнатися? – дописавши, тобто, списавши контрольну роботу, звернулася до Ольги вічно весела подруга Вероніка.  
- Що? – непідроблено зацікавилася Ольга.
- Я знаю, хто в тебе таємно закоханий.
- Ну і хто ж? – легенький посміхнувшись, вирішила дізнатися Ольга.
- Малишев.
- Ой, не сміши, він мені взагалі не потрібний – як завжди в таких випадках щоки зрадницьки почервоніли.
- Тобі то немає, але ти йому так, він коли сів, з тебе погляду не міг звести.
- Може, він на тебе дивився.
-  Ні, Олечка, я знаю цей погляд .
       На щастя для Ольги Вероніка почала згадувати всіх своїх залицяльників, що дивляться на неї саме так, і тема поволі перетекла в інше русло. Але з цієї миті Ольга трохи по-іншому почала відноситися до Богдана.
     Дзвінок з останнього уроку і Ольга вільна. Залишилося тільки поговорити з Богданом.
     Проводячи поглядом Малишева, Ольга зробила вивід, що бідний хлопчик дійсно в неї закоханий. Жалко, звичайно, хлопця, але нічого не поробиш, Богдан не в її смаку.

                                  
                                                             5        

     Сьогодні день народження у кращої подруги Ольги Каті, а значить можна дозволити цього дня собі все. Купивши в подарунок дорогу дрібничку з магазина фен-шуй, Ольга поїхала на свято. По шляху, підібравши Богдана, вона в передчутті свята відправилася в квартиру Катерини, де її вже давно всі чекали. Посміявшись по дорозі над                                                          
незграбним Малишевим, вона у хорошому настрої прийшла «на бал», як написав в своєму опусі Богдан.
     До великого здивування Богдан, завжди кислий в школі, перетворився на нормальну, товариську людину. Це здивувало Ольгу, але не на стільки, щоб він міг їй сподобатися.
     Дзвін келихів, постріли шампанська, динаміки стереосистемы, що розривається, нескінченні тости, танці. Сонце вже давно сіло за горизонт, наступила глибока ніч. Хтось абсолютно п'яний валявся під столом, хтось з кимось пішли в спальню, сама іменинниця заснула в обнімку з тим хлопцем, який валявся під столом. Коротше, свято вдалося. Єдині хто нічого не пив або зовсім символічно опинилися Микола і Богдан, але і вони кудись пішли ближче до ночі. Сама Ольга в цей час мирно спала, вивітрюючи з тіла п'яний дух. Їй зараз добре, але прийде злий ранок з нудотою і дятлом в голові і тоді буде погано.
     Ранок, як завжди після бурхливої веселості, прийшов несподівано. «Голова, як у мене болить голова. я, напевно, вчора перепила» - бубоніла собі під ніс Ольга, заглядаючи під ліжко в пошуку другої туфлі.
- Ти кудись зібралася? – тримаючись за голову, запитала у Ольги Катерина.
- Так. У школу – хрипким голосом відповіла Ольга, продовжуючи пошук.
- Як спалося?
- Нормально. Де ж туфель?
- Я, представляєш, всю ніч провела з Денисом в обнімку, на підлозі. Тепер він повинен на мені одружитися – Катерина засміялася.
- Ти не бачила мою туфлю?
- А… зараз. - обхвативши голову руками, Катя спробувала пригадати, що було вчора, але від цього голова боліла тільки сильніше. Але, нарешті, пам'ять увімкнулася і піднявши вказівний палець вгору вона принесла туфель з сусідньої кімнати, - Тільки ти його не надягай.
- Чому?
- Денис з Андрієм посперечалися, коли ти спала, хто більше вип'є з жіночої туфлі вина і шампанська.
- І хто ж переміг?
- Та ніхто, вони обидва впали як мертві, після n-го кухля, тобто туфлі – Катерина голосно засміялася.
- А ти потім приєдналася до Дениса на підлогу?
- Напевно, так. Не пам'ятаю, ну це не має ніякого значення, було весело.
- Скільки зараз часу?
- Половина першого.
- Що?! Боже, що ж я скажу рідним? Я не пішла сьогодні в школу, вперше за весь рік.
      Почувши це, Катерина поперхнулася водою, яку жадібно ковтала, і тепер уже в істеричному сміху, крізь сльози прокричала щось подібне на «Мені б твої проблеми» і пішла на кухню.

                                                                
     Ольга не пішла цього дня в школу, вона пішла додому, де цілий день пила воду і ковтала аспірин.

     Ранок. Мама кличе снідати. І як же не хочеться вставати. Де жа вю? На хвилину Ользі здалося, що час обернувся назад. Але ні. Всього лише життя перетворилося на рутину.
     На перший урок Біології прийшли всі, окрім Малишева. «Богдана немає другий день підряд, хто-небудь знає, що з ним трапилося?»- турбувалася Марія Сергіївна, викликавши хвилю сміху у класу. Звичайно ж, всі знали, де він був позавчора. « Напевно, не може відійти » - хтось викрикнув. Не обернувши особливої уваги на сміх, Марія Сергіївна почала урок. П'ять хвилин пройшло, десять, нудно, як на кладовищі. Але стукіт в двері трохи розвеселив клас, адже поки вчителька відвернеться, можна кинути ручку і поговорити з сусідом. Але не на цей раз.
- Марія Сергіївна, вибачите за запізнення, можна увійти?
- Входь, Богдан.
     Марія Сергіївна навіть не обернула голови і тому трохи не зрозуміла, чому по класу пішла хвиля шепоту. Тільки відірвавшись від крейди і дошки, вона побачила Богдана. Одяг Малишева був звичайним, ось тільки обличчя у Богдана стало якесь мертве, сірого кольору. Синяво-чорні синяки під очима, очі  порізані червоними тріщинами, що упиваються в абсолютно чорну зіницю. Блідо-голубі губи розповзлися в мерзенну усмішку.
- Щось не так? – незвичайним для себе шиплячим, тихим голосом вимовив Богдан.
- З тобою все добре? – злякалася виду Богдана вчителька.
- Все гаразд, Марія Сергіївна, продовжуйте урок – Марія Сергіївна терпіти не могла такого відношення до себе, але на цей раз вона обернулася до дошки і тремтячою рукою продовжила малювати таблицю.
      Весь урок Малишев нічого не писав, він взагалі прийшов без пакету. Богдан тихо сидів на останній парті і дивився на Миколу. Микола у свою чергу намагався писати лекцію в зошит, але постійно збивався. У реченнях з'являлися навіть найочевидніші помилки, але він їх не помічав і продовжував писати. Його очі бігали, як тарган, спійманий в скляну банку.
      Ольга перестала писати. Із здивуванням вона спостерігала за поведінкою обидвох. Ольга відразу зрозуміла, що позавчора на святі щось відбулося з Богданом, щось дивне. Вона була упевнена на всі сто процентів, що в цьому був замішаний Микола. Ольга відчула тяжкість провини на душі, адже це вона потягнула Богдана за собою.
     У будь-якому випадку вона ухвалила рішення розпитати після уроку класного керівника, адже це вона, за словами Миколи, була ініціатором запрошення Богдана на свято. Якщо класна керівник не підтвердить слова Миколи, треба, потім розпитати і його самого.

                                                                
        Урок закінчився. Кинувши зошити в сумку, Ольга вийшла з класу першою, їй хотілося щонайшвидше з'ясувати, що відбулося з Богданом позавчора. Їй хотілося, щоб Нінель Георгіївна підтвердила слова Миколи і, нарешті, зняти з себе кандали провини. Пробігши, щонайшвидше, два поверхи вниз Ольга постукала в 225 кабінет.
       За столом біля вікна сиділа Нінель Георгіївна і неспішно їла булочку з маком, запиваючи міцним чаєм.
- Можна увійти? – боязко запитала Ольга.
- Звичайно, для тебе можна все – з ледве помітним грузинським акцентом відповіла класний керівник.
- Говорити загадками я не умію і тому, я запитаю безпосередньо можна? – соромлячись і запинаючись запитала Ольга.
- Так, звичайно, Олечка, не соромся - трохи здивувалася Нінель Георгіївна.
- Три дні тому ви просили Миколу про що-небудь, тобто про одну людину?
- Не зрозуміла.
- Ви просили Колю залучити до життя класу Малишева? – видавила з себе Ольга.
- Так, Богдана не завадило б змусити більше спілкуватися з класом, але щоб попросити про це Миколу? Ніколи. Цьому, я б нічого не довірила. Можеш бути спокійна.
       Після цих слів Ольга ніяк не могла бути спокійною. Її обличчя побіліло. Камінь з душі не спав, навпаки, було відчуття, неначе хтось прив'язав ще один камінь. «Означає я опинилася права. У всьому винен Коля, але що ж він міг створити з нещасним Богданом? У всьому винна я. треба негайно розпитати про все Колю. Цього разу він від мене не відкрутиться» - роздумувала Ольга, піднімаючись на четвертий поверх, де зараз повинен був зібратися біля вікна весь клас.
Десь між третім і четвертим поверхом, на сходах, Ольгу перехопила схвильована Вероніка.
- Ти не уявляєш, що зараз трапилося.
- Що? – абсолютно спокійно запитала Ольга, чекаючи почути останні новини моди або чогось подібного.
- Малишев з'їхав глузду!
- Що?!  
- Малишев трохи не убив Колю!
      Почувши це, Ольга побігла на четвертий поверх. Прямо перед входом на четвертий поверх, біля вікна стояли купками однокласники і бурхливо обговорювали те, що відбулося. Стіна біля вікна і батареї під вікном обмазані смугами багрової крові, само вікно було розбите. Ольга стояла в шоці. Вона підозрювала, що між Миколою і Богданом щось могло відбутися під час зміни, але щоб завжди спокійний і фізично слабо розвинений Богдан спробував убити Миколу? Ніколи.                                                                
      Вероніка вже встигла підбігти і без угаву тараторити на вухо Ольги всяку нісенітницю.
- А зараз поволі і розбірливо розкажи, що тут відбулося – трохи заспокоївши себе, Ольга звернулася до Вероніки.
- Спочатку все було нормально, ми вийшли з кабінету і попрямували до вікна. Коля теж підійшов і сперся ліктем об підвіконня, як раптом до нього підійшов Богдан, похмурий такий, він погладив Колю по голові рукою, посміхнувшись. Малишев розвернувся і пішов в найближчий кабінет за рогом. Ми з дівчам усміхнулися, посміялися і забули. І тут дивимося, виходить Малишев з партою, і з тією ж огидливою усмішкою кидає її у вікно, в нас! Ми розбіглися, а Коля чомусь залишився і вставши на коліна почав просити Малишева про пощаду, представляєш? Скло за його спиною розлетілося, декілька осколків застрягли в одязі, а один уламок він, здається, висмикнув з верхівки голови. Потім Малишев узяв його за грудоньки і як кине об стіну. Коля впав, але не знепритомнів. Богдан щось крикнув на нього і провіз Колю об батарею. Потім він сказав: «Ти наступний» і пішов. Все.
- Він щось ще говорив?
- Так. Щось типа : « Ти зрадив мене, ти навів на мене інквізитора». І після цього почав його возити по батареях»  
- Де Коля?
- Його віднесли в медпункт.        
     Ольга спустилася на перший поверх і коли досягла медблока, то трохи сторопіла, злякавшись виду Миколи. Він сидів на лавці у кабінету лікаря. Лоб перев'язаний бинтами, посеред лоба величезна червона пляма. Ніс він притримував серветкою. Обличчя було вимазане кров'ю, що сочилася з-під серветки та капала на одяг.
- Як ти себе відчуваєш? – поставила дурне питання Ольга, розглядаючи Миколу.
- Кошмарно – прочинивши ліве око, прошепотів Микола.    
- Я.
- Я мертвяк, він уб'є мене, потім тебе. У всьому винна ти. Я залишився б живий, коли б не ти, інквізитор. Приходь до мене завтра у вісім вечори, я все поясню – з останніх сил сказав Микола і повалився на лавку.
      Через хвилину під'їхала швидка і забрала Миколу з собою. Ольга залишилася стояти в медпункті. Вона думала, що після зустрічі з Миколою вона все зрозуміє, але виявилось, що вона ще більше заплуталася. Дзвінок на урок продзвенів давно. Але Ользі було не до уроків. Вся надія на завтрашній день, вісім вечори. Аби Микола вижив.    
                                                                          (далі буде)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.036027908325195 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати