Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 592, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.198.147')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Елегія

Дзум

© , 04-01-2006
Кімната тремтить від німого дзижчання.  Повітря щільно насичене дзумом прозорих бджіл. Охоплює скроні та стискає лещатами дужого пресу. Голова дзиготить ізсередини і перетворюється на вулик.

По всій кімнаті недбало розкидано лахи.  З-поміж різноманітного мотлоху й лахміття трапляються випадкові речі: обмальований чорними тризубами глобус Місяця, блискучі кулеметні набої різного калібру, порожній гаманець, зіжмакані жмуком різнокольорові папірці непотрібних вже європейських валют з минулих мандрів і далеких років, пошматовані аркуші листів про кохання й одину, пожовклі закордонні конверти, що їх поштамповано поштами поштивих королівств.

У покутті висить оздоблений кунштовим рушником образок Матері з Немовлям, перед  яким у бронзовому непальскому паникадилі куриться заморський ладан. На стінах  – три кольорові плакати з портретами.

Один з портретів – Його Ясновельможности Гетьмана Всієї України Павла Скоропадського поставно на повний зріст у розшитому срібним гаптунком бешметі з білого піке та білосніжній черкесці з тонкого сукна, облямованій коштовним позументом, з Ґеоргієм побіля серця на срібних з позолотою газирях, і срібним кавказським кинджалом при пасі.

Другий портет – щиро й лагідно усміхненого Його Святійшости XIV Далай-Лами Тяньзина Ґ'яньцо, в жовтому й брунатному вбранні простого тібетського ченця.

І третій –  Пітера Ґарета на тлі багряної гори Угуру серед пекучої центрально-австралійської пустелі, співака з рок-гурту  «Midnight Oil» і головного борця за екологію та права корінного населення Австралії.  

В усіх трьох мужів ретельно поголено голови. Отже так виглядає, буцімто всі троє між собою чимось пов'язані. Либонь, не лишень відсутністю зачіски?

Одну стіну в кімнаті повністю вкриває величезна  шкільна мапа Зеленого Континенту геть-то пообписувана швидкоруч закарлюченими рядками віршів, що  квапцем збігають через широкі австралійські пустелі навскіс через Аліс-Спринґз аж до гори Косцюшко в Новій Південній Валії  на кордоні з Вікторією.  

Ця карта, чи паки мапа, мені дісталася на згадку  про вчительку фізичної географії. Чи то Валю, чи Вікторію. Навіть не вчительку, а радше першокурсницю з Універу. Вона якось заміняла в моєму класі урок географії.  Була старшою за мене усього на пару років, але значно нижчою на зріст. Після заняття вона попрохала мене допомогти їй пересунути високі сувої мап у темній і тісній коморці…

Шубовсь! иржаві ланцюги зриваються зі стелі й з огудним гуркотом  гримають об підлогу. Бджолиний дзум дедалі дужчає.

На письмовому столі лежить кленова сопілка. Поруч -  кілька незавершених писанок, великих страусинових яєць з надзвичайно складними візерунками переплетених мережив з ялин, оленів і зайців, місяців і зірок, хрестів і сонець – знаками всесвіту та вічних перевтілень життя. Тут таки на столі стоїть пуздрата пляшечка з чорною китайською тушшю, лежить тонкий пензлик з рудого білчиного хутра зубіч аркушів цупкого білого паперу. Він залишив мені це все. Це послання. Цю святочну вістку.

Він таки не дочекався. Його покликали в путь невідкладні справи світу. Він потрібен у багатьох місцях водночас у цей бентежний час.

Дихання моє сповільнюється.  Просуватися до столу стає усе тяжче – надзвичайно щільне повітря дедалі густішає, обгортає зусибіч ковдрою електрично напруженої тиші, потужним і дедалі зростаючим дзумом мовчання. Плин часу завмирає, наче високогірний стрімкий струмок, що невідворотньо схоплюється січневою кригою. Простягую руку, аби торкнутися аркуша на столі. Але рука затримується, спиняється, застигає і врешті-решт намертво вклякає у затверділому повітрі…

«Радій усьому, що трапляється на твоєму шляху»

Пугу-пугу! - лунає знадвору, з морозу з очима. Здається, у темряві майнула тінь – казковий верхівень-козак одвукінь май-май промайнув стрімголов з Коша до Ковша.  Морозний вітер за вікном люто стугонить у замерзлі шибки. Козацький мороз взявся, аж скрипить. Місяць і зорі блищать на холоді, аж искри з очей від морозу. Аж скалки скачуть, аж зашпари зайшли. Біле обличчя повеня Місяця сяє у нічному небі відстороненням і сумирністю Будди.  

На тремких білизняних линвах клепа-клепа ляскає вишивана сорочка, тріпотиться розхристаним лляним птахом, ледве-ледве б'є білими крилами, від морозу жужмом скарлючена. У оберегах візерунків облямованих на комірі й на окрайках рукавів повишивано ялини та олені. Він у далеку давнину промовляв спершу до оленів. Він приготував цю вишиванку для мене. Як відзнаку сумління. Як ознаку таїни.

Тепер я знаю!  Брате-Місяцю мій, Сестри-Зорі мої, не бійтеся кривди. Відтепер і надалі ніхто й ніщо не зможе заподіяти вам  лиха.  Любов надасть порятунок. Вітер висушить сльози. «Він кожну сльозу з очей ваших зітре, і не буде вже смерти, ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде.»*

Варто було тільки відчинити вікно й бджоли нараз угамувалися. Умить порозліталися геть-геть попід небесами, злилися зі сяйвом зірок, звідусіль замерехтіли серпанками сузір'їв.

Дзум змовк. Нова тиша, дзвінка й джерельно чиста, запанувала на теренах всесвіту. Кришталеві прапори рвучко здійнялися у піднебісся й понесли безмежними обширами та неосяжними привіллями це послання, цю святочну вістку:

«Радій усьому, що трапляється на твоєму шляху»

___________________
* Об'явлення 21:4


Зі збірки "Жовтенебо"

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Напишу шосту рецензію...

© Олег МАРИЦАБО Серый, 24-02-2006

Дзумові щелипи

© Юлія Петрусенко - Левківська, 06-02-2006

Дзум або голос Тиші

© Той самий Андрій, 25-01-2006

Якщо серйозно

© М.Гоголь, 24-01-2006

ДЗЕН

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Камаєв Юрій, 13-01-2006

Густо. Дуже густо.

© Д.Э., 12-01-2006
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.049697875976562 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати