Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 5638, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.238.62.119')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензiя для ДЧ

«Нам тiльки сакля очi коле…»

© Олег Derim, 18-07-2007
«Нам тiльки сакля очi коле…»

Євген Гуцало. Ментальнiсть орди. – К.: Києво-Могилянська Академiя, 2007. – 206с.

Книга класика української лiтератури Є. Гуцала «Ментальнiсть орди» - гарний подарунок охочим полюбомудрствувати над темою «Ми i вони». Це спроба зрозумiти дух  Московщини-СРСР-РФ через нескiнченну вiйну в Чечнi, загарбання природних багатств народiв Сибiру, моральне зубожiння «елiти».
Одна з характерних рис книги – вiдсутнiсть пафосу: немає анi проклинань на адресу «наших ворiженьок», анi скиглення над долею України. Загалом, твiр – це збiрка критичних статей, або, словами автора: «Цитати i емоцiї. Чужi цитати i мої емоцiї».
Цитати – спогади чужоземних послiв у Московщинi, роздуми росiйських письменникiв (вiд П. Чаадаєва до О. Солженiцина), народнi пiснi. Червоною ниткою проходять скрiзь весь текст рядки досi, на жаль, актуального Т. Шевченка.
Авторськi емоцiї – адекватнi, як у кожного європейця при зустрiчi з дикуном: вiд подиву, спричиненого екзотикою, до вiдрази перед брудом. Отже, логiчним є питання Є. Гуцала: «Чому й ми разом з ним [росiйським народом] приреченi бути «исключением среди народов»?».
Книга написана бiльш десяти рокiв тому, ще за царювання Єльцина, але вже тодi автор розгледiв у начебто «новiй демократичнiй» Росiї зародок фашистського чудовиська, що зростає вже на наших очах, захлинаючись жалем до себе та ненавистю до Iнших.
Розбiй, злодiйство, волоцюзтво, пияцтво, пiдлабузництво та iмперська пиха москвина – все це теми твору. Як казав Заратустра: «Ми маємо пишатися своїми ворогами». Пiсля прочитання «Ментальностi орди» можна остаточно переконатися, що Росiя нам не ворог, адже не гiдна цього.
I в Еспанiї була iнквiзицiя та конкiстадори, i в Нiмеччинi – нацизм, але чому це вже не загрожує їм (i нам)? Бо вони покаялися, розставили всi крапки над «i». Доки ми диви-тимемося на iсторiю очами росiйських iсторикiв i пояснюватимемо всi нашi негаразди мiфiчними татаро-монголами, комунiстами/демократами (кому що до вподоби) абощо, доти i хитатимемося мiж Сходом та Заходом. Проте є надiя, що такi книги, як ця, стануть дзеркалом, через яке Росiя подивиться собi у вiчi.
До виходу другого видання, книгу можна було прочитати хiба що в iнтернетi, але тепер сам факт перевидання показує нам – звичайним читачам – що попит на розумну лiтературу збiльшився, отже й здорового глузду в народу примножилося. «Ментальнiсть орди» Є. Гуцала посяде гiдне мiсце на книжковiй поличцi поруч з «Московством» П. Штепи, «Трубадурами iмперiї» Е. М. Томпсон, «Страной Моксель» В. Белiнського, «Другою чеченською» А. Полiтковської. Щодо недолiкiв видання, то хоча твiр i публiцистичний, бажано, щоб упорядники додали бiльш коментарiв, посилань до джерел, iлюстрацiй та iнформацiї про автора, бо вiн невiдомий саме цiлевiй аудиторiї книги – нашому Сходу та Пiвдню.  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

pro Shevchenko!

На цю рецензію користувачі залишили 93 відгуків
© Антон Санченко Статус: *Експерт*, 19-07-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.72819304466248 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …