Андрухович Софія
Сьомга. Роман. – К.: Нора-Друк, 2007. – 352 с.
Юрій Андрухович – неординарний письменник. Саме він є одним із тих, хто породили на території незалежної України поняття сучасної літератури. Тому й не дивно, що його тексти часто критикують (особливо діаспора). Адже зараз не ті часи, коли оспівували вишневі садки, калинові гаї і козачки освічувалися в коханні цнотливим Марічкам - “Рибонько, серденько, моя ти пташечко – я тебе кохаю!” На зміну їм прийшли обмальовані непристойними виразами дитячі садки, де є кущі, в яких гопи драють Аньку з 16-поверхівки...
Його дочка Софія стала відомою письменницею не тільки завдяки прізвищу. Вона стала відомою передусім завдяки своїй творчості. Останній прояв її таланту – роман „Сьомга”, виданий у київському видавництві „Нора-Друк”.
На обкладинці книги зображено шматок сьомги, відзнятий у еротичному ракурсі, який нагадує жіночий статевий орган – те, на чому світ стоїть. Саме цей шматок риби і є основним мотивом, основною ідеєю твору.
Бувають моменти, коли ти пригадуєш все своє прожите життя. Читаючи „Сьомгу” мимоволі стаєш психоаналітиком і слухаєш сповідь, роздуми, оригінальні думки, дитячі спогади, латентні (приховані) страхи і переживання, сексуальне самоствердження.
На початку роману Софія Андрухович веде розповідь про особливості проживання на першому поверсі, у тісній київській „гостинці”, де за нею слідкує вуаєр-маніяк – сантехнік що живе неподалік і знає все про неї. Спершу його навіть стає трохи шкода. Далі авторка накладає читачу величезний шматок пам’яті і спогадів з дитинства, у якому завдяки оригінальному стилю та неординарним епітетам та порівнянням, трапляються пікантні шматочки сьомги. Читач легко ковтає особливості курортних романів, статеві відкриття у дитячому садку і збочення виховательки, прогулянки по саду психіатричної лікарні, споглядання утоплениці та підслуховування зґвалтування, описи друзів, їх помешкань і батьків, неформальні збіговиська, горілку у кавуні, престижні романтичні відносини з солідними бандюками, „наводку”(Тралалала -лалала), перший сексуальний досвід героїні, американські Паті, спілкування у Інтернеті, на вулиці та у ліжку, блукання закинутим піонерським табором та запущеною колією, стукіт сердець у метрополітені (тудудух-тудудух), дитячу пристрасть до м’яса...
До того ж, все це прикрашають, схожі на дитячі, малюнки авторки.
І ось, коли читач поволі усвідомлює і пізнає внутрішній світ героїні, на поверхню виринає хтось, хто хоче в прямому сенсі пізнати її внутрішній світ – і розрізає її, наче рибу. Причому Софія описує це так, немов спостерігає за цим поруч (бачить все це згори).
Твір шокує своєю відвертістю. Це суміш сповіді і детектива, філософії і психології. Таких мало навіть за кордоном. Рекомендується всім, хто захоплюється психоаналізом, любить слухати життєві історії, або просто шанує якісну сучасну українську літературу.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design