– Закурюйте, – Гришко провів рукою широке півколо. Ситуація була варта того, щоб сховатися у віддаленому кутку парку і гірко закурити. Чоловіки страждають мовчки, а сигарети допомагають їм значуще мовчати і не плакати. Ми "стрельнули" в Гришка по сигареті, які той, в свою чергу, стрельнув у батька. Знайшлася і напівпорожня запальничка, яка на кілька хвилин відволікла нас від тяжких думок. Отже, ми – це Андрій, Гришко, Віталій, Нік і я, Сергій, – тицяючи пальцями в коліщатко запальнички, хто як зумів, розпалили свої сигарети.
…Правду кажучи, курці ми ніякі, і в нашому 7-А тільки Гришко і Саник почали влітку по-справжньому курити. Першого вересня вони принесли в клас разом з квітами нудотно-солодкий сигаретний запах, і вчителі підозріло нюхали біля них повітря. – Це я біля батька зранку постояв, – легко знімав з себе підозру Гришко. Всі знали, що після контрольних візитів його батька до школи можна було визначити по запаху, з якими вчителями він спілкувався. За ними довго літав шлейф тютюнового смороду.
Наш гурт сповідував, взагалі-то, здоровий спосіб життя. Ми завжди були спортивною командою. З першого класу всі займалися у гуртку акробатики і гімнастики, потім ходили на дзюдо. Тепер ось захопилися футболом. Ми знали, що таке взаємна підтримка. І ось образили одного з нас – благородних лицарів, п'ятьох вірних друзів і спортсменів!
Образа була підступна, як напад зі спини. Це була зрада. Звичайно, Люда Соколенко, перша красуня класу, таємно подобалася всім хлопцям. Але тільки Андрій, найуразливіший серед нас, був закоханий в неї шалено і щиро відкривав їй своє серце. Нехай він ще не освідчився в коханні, але всі бачили, як Андрій тупо червонів, коли розмовляв з Людою. Його очі ставали сліпими, а вуха – глухими. "Людмила, Мила, Мила людям" і просто "Люда" він писав усюди, де тільки вдавалося це зробити: від обкладинки зошита до ліктя власної лівої руки. "Мила моя" біліло на стовбурі каштана біля школи, і всі дівчата, крім Люди Соколенко, даремно сприймали цей напис на свою адресу.
Андрій божеволів від кохання, пориваючись здійснювати фантастичні подвиги, але ми делікатно стримували його хворобливі фантазії. Є ж бо цікавіші заняття. Так, ми гуртом прогулювалися біля будинку Люди і вели непомітні спостереження за її вікнами – якщо можна назвати непомітними наші спроби сховатися за деревами чи стовпчиками. Ми їй надсилали з Нікової мобілки симпатичні картинки і емемески. Останнім часом Андрій взявся відкрито писати їй на уроках записки, поглядаючи замріяно-скляними очима на її байдужого хвостика. Записки обох сторін були нейтральними – їх перевіряли всі, через чиї руки вони йшли по класу. Але відповіді Люди, які Андрій носив у потаємній кишені піджака, мали для нього якийсь глибокий сенс. Уявляєте повну пазуху перецілованих зім'ятих папірців з такими шедеврами: "Там А не дорівнює 15, а 27" , "Ти шо, це неправильно", "Моя відповідь – 38", "Відчепися, я ще не вирішила" (себто задачу) і таке інше? Це божевілля тривало вже другий місяць. Дорослим, звичайно, легше живеться. А ми не могли зарадити другові, бо й самі не знали точно, як висловлюють ровесницям почуття і чи варто це робити.
І ось сталася трагедія – сьогодні під час обіду стало відомо, що Людка зустрічається з Пашею з 10-Б. Їх удвох бачили ввечері на дитячій площадці в мікрорайоні. Вони хихотіли на гойдалці, а потім сиділи на лаві і Паша клав свої лапи на Людчині плечі. При цьому вони дружно курили. Приголомшливу новину повідомила надійна людина з паралельного класу, не залишивши аніяких сумнівів. Ми сяк-так дообідали, а наш друг Андрій просидів до кінця перерви, зануривши погляд у непочатий борщ. Потім він тяжко і моторошно сказав:
- "Передайте …Петру… що я пішов у лікарню".
Чи можна було полишити свого друга в такому стані? Швидко порадившись, ми вирішили не турбувати вчителя праці, Петра Єфремовича, – потім розберемося (йому й без нас в майстерні вистачає клопоту) – і рвонули за Андрієм. Невдовзі ми всі мовчки йшли алеєю парку, футболячи в усі боки лискучі каштани.
– Хлопці, ви що? – насилу видавив Андрій. – Це ж масовий прогул!
– Нічого, все нормально, – впевнено сказав Нік, самий дисциплінований з нас.
– Що таке Паша? – почав було Гришко, розмахуючи руками, і сплюнув. – Купа дурних м'язів і плеєр на пузі. А нас – багато!
– Так! – Ми з Віталієм дружно підхопили його думку.
– Про це ще поговоримо, – тихо сказав Нік. Ми якраз осідлали лаву і закурили. Я зопалу так глибоко затягнувся, що ядучий солодкий дим заповнив мене усього, аж до кишок, і обернувся на тисячі колючих голочок. Легені почало розривати, я хапав повітря і з муками хрипів, гарчав, кашляв. Коли напад минув, я побачив, що Веталь теж кахикає і стогне, аж бекає, в кущах. Нік теж потроху рохкав у кулака, мабуть тільки придурився, що затягується. А ось Андрій… Він здригався всім худим тілом, по-дитячому сховавши носа в зігнутого ліктя. Він не кахикав, а схлипував, плакав, і на це неможливо було дивитися. Трохи паморочилося в голові, але я знову набрав повні щоки диму і не став ним дихати – вийшло краще. І навіщо людям такі муки? Але заради свого друга я ладен був знову смалити і знову заходитися кашлем, хоча мій мозок вже сказав у той момент: "Вперше і востаннє". Ми ще трохи мовчки подимили. Андрій виплакався і затих, розминаючи в кулаці жменьку тютюну.
…Він би не заплакав, якби перед його очима не постала худенька мама у ті хвилини, коли вона приходила з роботи змучена і сумна. Мама нервово палила, самотньо зачинившись на балконі, і Андрій виносив їй теплу куртку. – Ма, ну що ти, як дитина, від кого ти криєшся? Вона пригортала сина, намагаючись не дихати на нього отруйним димом, і скупо розповідала про те, як її дістав начальник, як вона мріє влітку поїхати з Андрійком на море. Мама була класна і талановита, а батька він не знав – звичка палити була не єдиною студентською помилкою мами. Думки про неї і сльози чомусь заспокоїли біль, який нуртував всередині. Здавалося, що в тому болі википіли всі почуття до Люди, було її просто жаль.
– Дурепа, – несподівано чітко сказав Андрій, шморгнувши носом і відвернувшись в бік кущів. Невже збожеволів?
– Ду-ре-па, – розбірливо, по складах, повторив він. Голос в нього співчутливо зірвався. – Докуриться з тим Пашкою. Точно, докуриться.
– Так про що ж і мова! – зрадів тверезій думці Гришко, не сміючи назвати "дурепою" ідеал Андрія. – Хочеш, я сам з Пашкою побалакаю? – випнув він груди.
– Ми всі з ним побалакаємо, – додав я. Кулаки в нас вже чесалися.
– Спасибі. Не треба, – хитнув головою Андрій, виказуючи чудеса шляхетності. Ми ще не зрозуміли, що Андрій думав не про Пашу, а назавжди прощався зі своїм першим коханням. Звичайно, він не мав ніякого права на Люду, і вона була вільна у виборі. Але все ж …
Не тільки він втратив щось важливе і гарне в житті. Ми всі втратили – красуне Людочко, як ти нас розчарувала! Ти ще сто разів пожалкуєш! Ми просто не будемо дивитися у твій бік. А наша чоловіча солідарність сильніша за кохання, так і знай.
– Андрію, – раптом сказав Гришко, відкинувши далеко на стежку маленький недопалок. – З сьогоднішнього дня – зав'язую. Чуєш, я кидаю курити? Запам'ятай.
Оце був справжній вчинок заради друга!
Нік розламав свою майже цілу сигарету навпіл. – Я теж, – просто додав він.
– Я думав про це з самого початку, – радо признався я. – Клянуся, що кидаю!
– І я теж. Постараюся…– взяв на себе обіцянку і Віталій. – А ти, Андрію?
– Спасибі, – тихо сказав Андрій і впевнено додав: – Ви свідки, що я не торкатимуся з цього дня сигарет.
Він простягнув руку, і ми по черзі поклали долоню на долоню, як мушкетери, а потім ще постукали одне одному кулаками об кулаки. Так, можна сказати, ми кинули курити ще в сьомому класі.
В школі того дня на нас чекали великі неприємності. Але то вже було несуттєво.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design