...Росіяни, російською – русские… Слово РОССИЯНЕ в російській з’явилося не давно. «Розумні» дяді вклали його в уста відомого політика. Вони ж РОСІЯ/РОССИЯ/РАССИЯ пояснюють як РА-СИЯ – РА-сіяючий. Аналогічно, ПЕР-СИЯ – Перун сіяючий, БОРУС-СИЯ – Бор сіяючий, Швеція – СВЕН-СИЯ – Свентовид-сяючий…
Це пояснення назв – не моє. Я просто до кінця намагаюся слідувати логіці тих, хто це видумав…
Тому у випадку з Ра-сіяючим слово РОССИЯ потрібно було б писати з одним С, як і в українському Росія. А РУССКИЕ – як руские/руські/русичі.
Тепер розберемося з НЕ… НЕ – скорочено МНЕ/мені. Тому РАССИЯНЕ – Ра сіяючий мені. Але у випадку назви народу потрібно було б уникати заперечувальної частки… В українській все логічно – росіяни. НЕ/НІ змінюється на НИ/НЫ. НИ – скорчено МЕНІ. В українській є дай-но – дай мені; візьми-но – візьми й дай мені; йди-но – підійди до мене; дивись-но – дивись мені! А колись, дуже давно, так і говорили: дай ни – дай мені…
Тепер порівняймо УКРАЇНЦІ і РОССИЯНЕ… В якому слові більше життєвої сили? Яка частина слова її підсилює? Українці – України жителі. Ймовірно, слово/склад ЦІ вказувало на те, що об’єкт, для якого придумували назву, наділений (був чи може бути) життєвою силою. ЦІ?... В будь якому випадку, вживання дзвінкого ЦІ наприкінці слова спрямовано на підсилення/виділення якогось значення об’єкта звуком.
Тому порівняння УКРАЇНЦІ і РОССИЯНЕ з заперечувальною часткою НЕ (чи стверджувальне РОСІЯНИ – Ра сіяючий мені) явно не на користь останніх…
Хто в курсі: НЕБО – не бог, заперечення бога; НЕБЕСА/НЕБЕСІ – заперечення бісів. А російські бесстрашный, бессердечный, бесславный і т.п. – навіть називають славленням бісів. Подібні прикрощі можна відшукати і в українській мові. І все у межах правил… сучасного правопису. Піп – попа, попи здували, підрахуймо, сир – сири (я пам’ятаю рекламу місцевої фабрики «Їж ковбаси і сири…»), сер – серу…
УКРАЇНА – це те, що являє нас цьому світові, живить нас – УКРАЇНЦІВ. УКРАЇНА не заперечує нас ні в якій мірі, ким ми б не були…
Україна, у тебе ж бо святая крявь нашє… Але це вже інша пісня…
P.S. А може, щоб занепастити народ, йому видумують якусь неадекватну назву. Слав*яни – не самоназва, а запозичена… І може, важливо не тільки як себе народ називає сам, а і як його називають інші народи. Скільки у світі китайЦІв, індійЦІв, японЦІв… А американЦІ?... І, можливо, все залежить саме від нас – українЦІв, нащадків мудрих Волхвів. Скільки ми зараз віддаємо своєї енергетики іншим?... А закони, які діють в МОВІ, ніхто не в змозі відмінити, як би МОВУ не нищили, обмежуючи надуманими правописами, забороняючи окремі БУКВИ…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design