Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51510
Рецензій: 95976

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 52449, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.149.23.54')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза когнітивна магія

Навички магії 1 частина

© Vasyl Shyrman, 14-10-2024
Анотація
Навички у магії — це ваш путівник до глибшого розуміння себе та навколишнього світу. Книга розкриває принципи, що дозволяють використовувати силу думки для формування позитивної реальності. Ви навчитеся ставити правильні запитання, уникати самозвинувачування та перетворювати проблеми на можливості для розвитку. Ця книга допоможе вам знайти відповіді на найскладніші питання та відкриє двері до магії, що завжди була всередині вас.

1. Ввідні поняття та визначення
Починаючи роботу над цією книгою, я зрозумів, що необхідно створити чітку послідовність дій, яка допоможе вам краще орієнтуватися у світі магії. Якщо ви часто задаєте собі питання, з чого почати або, як заглибитися в цю тему, то я спробую створити для вас зрозумілі кроки, що спрямовані на систематичне освоєння цього мистецтва.
Мої рекомендації допоможуть вам уникнути хаосу й забезпечать чіткий напрямок у вивченні магії. Якщо вам цікаво розпочати або продовжити свої мандри в магічному світі, цей посібник стане вам у пригоді. Крок за кроком я буду розкривати перед вами систему, яка дозволить орієнтуватися в магії з більшим розумінням і впевненістю.

Біоенергетика у дослідженнях
У своїх практиках я багато уваги приділяю рунології. Це був мій перший крок у магічному світі, але мої інтереси далеко виходять за межі Рун. Я продовжую вивчати нові аспекти і маю чимало матеріалів, які можуть бути корисними для вашого подальшого розвитку.
Зокрема, курс з Рунічної біоенергетики може викликати питання через незвичне поєднання "біоенергетики" та магії. Хочу пояснити, що мій первинний інтерес у магії був пов'язаний саме з біоенергетикою, але не у традиційному розумінні цілительства, а в контексті вивчення впливу магії та її інструментів на енергетику людини. Цей підхід є основою для дослідження окультних дисциплін.

Без містики, як працює
Магія для нас не буде просто містичним шоу або таємними ритуалами. Ми будемо розглядати її як науку й мистецтво з енергетичного погляду, торкаючись також загальних питань магії та її прикладних аспектів. Головна мета цієї книги — пояснити, як це працює. Розуміння процесу є ключовим у магічному акті: коли ви розумієте, що робите, ви можете контролювати результат і сам процес.
Ми не будемо заглиблюватися у містичні теми чи ритуали, що часто прикрашаються у літературі. Якщо вас цікавить такий аспект, зверніться до Гоголя, Кінга або навіть Гаррі Поттера. Тут же ми зосередимося на серйозній науці, акцентуючи на енергетичному стані людини та її взаємодії з навколишньою реальністю.
Наші дослідження включатимуть елементи квантової фізики, з поясненням процесів на рівні атомів і кварків. Глибоке розуміння цих механізмів відкриє перед вами нові можливості.

Зміна ментального компонента
На семінарах з біоенергетики свідомості я спостерігав, як після проходження лише двох модулів у людей змінювався ментальний компонент. Вони починали швидше мислити, прискорювався процес обробки інформації і багато прихованих речей ставали реальністю. Це підтверджує моє дослідження: розуміння механізму роботи запускає сам механізм.
Ми торкнемося всіх аспектів магії: від відьомства до кабалістики, але не в традиційному розумінні. Кабалістичні теми, такі як сіферотична магія, заслуговують на глибоке дослідження, оскільки вони мають численні філософські аспекти. Біоенергетика, як і рунічна магія, також буде в центрі уваги, зокрема метафізичні процеси та їхнє пояснення на прикладах. Руни для мене особливо важливі і з 2007 року я продовжую захоплюватися їхньою глибиною та мудрістю.

Кольорова магія
Щодо поняття білої та чорної магії, варто зазначити, що в магії не існує таких категорій. Ми не будемо ділити магію на чорну й білу, а зосередимося на дослідженні її сукупності та рівноваги. Ми будемо розглядати всі аспекти магії з погляду їхнього впливу, без прив'язки до людських категорій. Тобто, як одні й ті ж знання можуть бути використані як для добра, так і для інших цілей.
Якщо у вас у голові плутанина щодо білої та чорної магії, ці уроки можуть бути не для вас. Якщо ж ви прагнете навести порядок у цьому питанні, то ми не будемо зосереджуватись на кольоровій магії. Людина, яка практикує магію, повинна залишатися нейтральною та знаходитися в рівновазі, використовуючи магію для саморозвитку. Наше завдання — розвиватися в усіх напрямках, а не лише в якихось визначених кольорах. Ми будемо говорити як про темні, так і про світлі аспекти, але з позиції розуміння, а не містичних уявлень. Основне, що ми будемо вивчати — це механізми природи явищ. Іншими словами, як досягти бажаного результату, розуміючи, які процеси працюють у цьому напрямку.

Окультна психологія
Ми торкнемося окультних наук та розглянемо всі можливості та механізми з різних позицій, одна з яких — окультна психологія. Вона відрізняється від традиційної психології, яка займається спостереженням та узагальненням, визначаючи певні психотипи. Окультна психологія також займається спостереженням, але з іншими акцентами. Тут не робляться узагальнення на основі великої кількості людей, адже кожен феномен чи суб'єкт є унікальним. В окультних дисциплінах безглуздо робити оцінки. Натомість висновки робляться на основі індивідуальних характеристик. Окультна психологія має ширший спектр вибірки, ніж традиційна. Ми звертаємо увагу на різні аспекти стану людини: фізичний, психічний, енергетичний та інші. Це дозволяє оцінювати феномени з різних поглядів і робити висновки про їхній вплив.
У традиційній психології існує готовий шаблон, через який оцінюється, наскільки людина підходить під певний психотип. В окультній психології акценти інші. Тут використовуються різні фільтри, які стосуються енергетики, феноменів або психотипів і індивідуальних проявів реальності. Ми ознайомимося з різними аспектами феноменів. Феноменом я називаю і саму людину, і природні явища, і нез'ясовані події або стосунки. Інформація збирається, спостерігається, але важливий момент тут — ми не шукаємо загальних характеристик. Натомість ми шукаємо загальні правила або закони, які пояснюють, як відбуваються ті чи інші речі.
Ми спочатку спостерігаємо закономірності в подіях і поведінці феноменів, а потім виводимо певні теореми. Ці теореми потім перевіряються на практиці. Ми виявляємо закономірності на основі вивчених законів магії. Практики використовують ці закономірності для досягнення конкретних результатів. Наприклад, спостерігаючи за подією, яка привела до певного результату, практик може виявити, що ця подія не була випадковою, навіть якщо здається такою.

Підхід до магії, як до науки
Магія вважається наукою і дослідник магії ставиться до неї як до науки, а не просто, як до результату випадковостей. Щоб досягти своїх цілей, маг повторює те, що вже було. Якщо певний рецепт або механізм працює, то його ефективність підтверджується повторенням результату. Це стає основою для визначення ефективності. Саме це цікаве в дослідженнях магії.
Маг через цей підхід вивчає не лише зовнішні явища, але й самого себе. Якщо ви звертаєтеся до магії з метою створення доброго або злого, або для якихось інших особистих цілей, ви можете бути розчаровані. Магія, як наука, не тільки зосереджується на самовдосконаленні чи досягненні особистих цілей. Іноді людина може бути шокована, коли дізнається, що магія розкриває глибші аспекти особистості. Вивчення магії часто стає дослідженням самого себе. Учні та дослідники магії, приходячи до практики, виявляють, що це в першу чергу розкриває їхню власну сутність.

Орієнтири та опори самопізнання
Цікавість до вивчення самого себе є важливою частиною магічної практики. Через самопізнання можна краще розуміти інших людей, адже інші часто є відображенням нас самих. Для мене особисто вивчення себе і спостереження за відображенням себе в інших є дуже захоплюючим і цікавим процесом. Це допомагає зрозуміти й пізнати інших через призму особистого досвіду. Всім тим, хто практикує магію, цікаво спостерігати різні події, долі та історії, особливо коли вони разом розв'язують певні питання або проводять експерименти. Це досвід, який надихає і мотивує продовжувати працювати в цьому напрямку.
Основна різниця між людиною, яка не займається магією і тією, яка її вивчає, полягає в орієнтирах, які вони використовують для визначення свого життєвого вектора. Практик магії чи дослідник має для себе певні орієнтири, на основі яких будує своє життя та рухається до своїх цілей. Він має систему, що дозволяє йому орієнтуватися в хаосі. З іншого боку, людина, яка не практикує магію, часто шукає опору в матеріальних аспектах таких, як стабільна робота, фінансове забезпечення або соціальний статус. Втрата цих опор може призвести до паніки та дезорієнтації. Це особливо помітно в кризових ситуаціях, коли людина втратила звичні точки опори і відчуває себе розгубленою та безпорадною. Людина, яка займається магією, не залежить від матеріальних орієнтирів для відчуття стабільності. Вона може адаптуватися до змін, оскільки її орієнтири є гнучкими і пов'язані з глибинними розуміннями та внутрішньою впевненістю. Це схоже на людину, яка у невагомості вміє орієнтуватися без прив'язки до конкретних точок. Магічна практика надає їй можливість зберігати своє відчуття напрямку та стабільності, попри зовнішні обставини.
Підсумовуючи, якщо ви хочете зрозуміти, які навички у магії ви маєте отримати, то приєднуйтеся до нашої подорожі у магію, яку ми розпочали сьогодні.
08.09.22

2. Прийняття реальності і себе в ній
Повномасштабна війна, яка триває в Україні, змушує нас замислитися над тим, як приймати себе в тій реальності, в якій ми перебуваємо. І не важливо, де саме на земній кулі ви знаходитесь – вам може бути некомфортно через те, що обставини вже не здаються стабільними або звичними. Звісно, коли ви подорожуєте або свідомо змінюєте своє місцеположення, отримуючи нові враження, життя і навколишня реальність створюють ситуації, які змушують вас адаптуватися, приймати цю реальність і пристосовуватися до неї. Це все моменти зсувів та перекосів. Чому потрібно приймати реальність і себе в ній? Дуже важко адаптуватися до ситуацій, які можуть бути для нас некомфортними. Ви знаєте, як кажуть: дезорієнтація свідомості та сила хаосу в тому, що вона не має рівноваги. Суть полягає у тому, що ми або протистоїмо тому, що є або миримося з цим. Багато хто думає, що перебуваючи в зоні комфорту, забезпечуючи собі комфорт, ми начебто вводимо себе в рівновагу або створюємо ситуацію, в якій нам добре. Але коли в наше життя втручається стрес або щось, що нас дезорієнтує, ми стикаємося з базисною основою. Коли ви сприймаєте себе тут і зараз, у цьому моменті, такими, як ви є, це означає, що ви не шукаєте внутрішні резерви чи порятунок, а знаходите баланс між тим, що є, і тим, що може бути. У цій дезорієнтації важливо усвідомлювати ту реальність, у якій ви перебуваєте.

Здатність прийняття
Що це дає на перших кроках? Найважливіше – це здатність прийняття. Прийняття тієї реальності, в якій ви знаходитесь і ототожнення себе з нею, тобто ви не приписуєте собі приналежність до іншої реальності, а визнаєте, що у вас зараз такі умови. Тут важливо задати собі питання: що я можу змінити наразі, а що не залежить від мене? Дезорієнтація або сила хаосу у свідомості. Вона проявляється насамперед у тому, що ми не приймаємо реальність і не приймаємо себе в цій реальності. Не плутайте прийняття зі смиренням; смирення — це християнський наратив. Ми ж говоримо про прийняття тієї реальності, яка є. Наприклад, вимикають світло, зникає інтернет — це приклади ситуацій, які нас дезорієнтують. Інші ситуації можуть бути такими, що руйнують нашу зону комфорту: недостатньо грошей, якісь інші труднощі, що вибивають з рівноваги. Це прийняття для чого потрібне? Це важливий момент — прийняття необхідне, щоб ви могли знову повернутися до свого орієнтиру або знайти точку опори. Хаос, дезорієнтація та неприйняття реальності не дозволяють вам адекватно мислити і проходити через випробування життя.
Думаю, для вас не буде таємницею, що кожен з нас приходить у цей світ із певним завданням. Тому, якщо ми навчимося приймати ситуації або обставини, в яких ми опинилися, як частину нашого життєвого шляху, це значно полегшить наше сприйняття навколишнього світу і того, що ми тут робимо. Це допоможе позбутися комплексу жертви та запитань на кшталт «Чому це сталося зі мною?» або «За що мені це?».
Перший крок — це видихнути і прийняти те, що є. Є ситуація, яку ти не можеш змінити, вона поза твоїми силами. Твоє обурення, хаос у голові та дезорієнтація тільки руйнують тебе та твою реальність, яка насправді є випробуванням для того, щоб ти зміцнив свою силу. Це уроки магії для подолання певних перешкод у нашому житті. А в магії, як у науці й мистецтві застосування знань, ми повинні бути стійкими та сильними. Тому ми приймаємо, позбуваємося дезорієнтації, знаходимо свій орієнтир, упорядковуємо хаос у своєму житті та заспокоюємося.

“Стеля” потреб
Наступній крок для прийняття реальності та себе в ній — це розібратися в тому, чого ви хочете і що вам насправді потрібно. У кожного є певний “стеля” потреб. Тому важливо навчитися нормалізувати наші бажання і потреби. Наприклад, візьміть аркуш паперу та зробіть просту вправу: у лівій колонці запишіть свої бажання, а в правій — те, що вам дійсно необхідно в цей момент. Будьте чесні з собою. Аналізуючи це, ви побачите, що ліва колонка — це стратегія, а права — тактика. Щоб досягти своїх бажань, вам потрібно задовольнити певні потреби. Якщо бажання і потреби дуже різняться, це означає, що у вас немає чіткого розуміння своїх потреб.
У цьому тезисі надзвичайно важливий момент, який я рекомендую вам засвоїти на шляху в магії, полягає у чіткому розумінні своєї "стелі". Це не має бути обмеженням, “стеля” — це певна межа, яку ми можемо подолати, якщо наші бажання надмірні й викликають хаос, або ж опуститися нижче цієї стелі, зупинившись на рівні базових потреб. За “стелею” знаходяться наші орієнтири і нашу “стелю” ми повинні піднімати до цих орієнтирів. Іншими словами, не варто залишати свої бажання за межами досяжного, щоб уникнути відірваності від реальності і дезорієнтації. Найкраще місце знаходиться безпосередньо на межі “стелі”, де можна прагнути досягти своїх бажань, поступово піднімаючи рівень.
Головне — не сплутати базові потреби з бажаннями. Це аналітична вправа, яку потрібно виконувати постійно, особливо у ті моменти, коли ви починаєте панікувати, відчуваєте хаос або натрапляєте на труднощі й перешкоди. Важливо чітко усвідомити свою "стелю" потреб і зрозуміти, що за межами цієї “стелі” знаходяться наші бажання. Це не про обмеження, але про дотримання балансу — рухаючись під самою “стелею”, ми поступово прагнемо досягти своїх цілей, долаючи труднощі, зокрема через прийняття ситуації, як частини нашого життєвого уроку.

Бути самим собою
Наступний тезис — бути самим собою або смертельне схвалення оточення. Це третій крок, який слідує після того, як ми заспокоїлися, прийняли реальність такою, якою вона є і визначили свою "стелю" потреб. Важливо прийняти себе такими, якими ми є, не зважаючи на оцінки оточення. Тут особливо важливо, щоб ваш внутрішній світ був вашою мірою, а не зовнішня оцінка. Зовнішні міри можуть бути оманливими, оскільки кожна людина сприймає вас крізь призму власного світогляду. Коли ви не вписуєтеся в їхню картину світу, вони можуть почати вас критикувати або схвалювати. Магія не спирається на схвалення оточення, тому пам'ятайте: якщо вам аплодують і кажуть, що ви робите все правильно, це може означати, що ви загубилися. Якщо ж вас критикують, то найімовірніше, ви йдете правильним шляхом. Магія не вписується в загальноприйняту парадигму чи колективне несвідоме. Магія — це індивідуальне свідоме, і саме в цьому полягає її велика сила. Тому дуже важливо не дозволяти зовнішній оцінці впливати на вас. Бути самим собою означає приймати себе з усіма недоліками, звичками та унікальними рисами. Якщо розповіді українською мовою з націоналістичними наративами про перемогу України, то це теж частина вас, яку не варто приховувати чи змінювати заради схвалення інших. І якщо це когось дратує і вони тікають — тікайте, дорогі. Але саме в цьому й полягає урок. Якщо ви це не приймаєте, якщо не усвідомлюєте, Це означає, що ваша парадигма, ваше світобачення обмежує вас. Ви не зможете прийняти саму магію, якщо у вас є ці обмеження. У мене ж немає обмежень. Я не божевільний націоналіст, хоча й маю елементи патріотизму через певні обставини, що склалися і сформували мої світоглядні основи. Але найважливіше — вони змінюються щодня. Чому? Тому що, як я вже казав, ми усуваємо дезорієнтацію, хаос, приймаємо реальність і себе в ній. Ми змінюємо те, що можемо і приймаємо те, що не можемо змінити. Не змиряємося, а приймаємо. Далі визначаємо свою “стелю” потреб і позбавляємося зовнішньої оцінки — “ти поганий” або “ти хороший”. Цю самооцінку не можна придбати на ринку і вона не дається від народження, як їжа. Вона формується поступово. Я є той, хто я є, тут і зараз. Це той самий елемент.

Кайдани нереалізованості
Кайдани нереалізованості — це коли ми вважаємо себе нереалізованими, особливо в певному віці, коли стаємо старшими. Наприклад, до 40 років багато хто хоче реалізуватися через дітей, роботу чи інші речі. Але коли нас наздоганяють хвороби і ми оглядаємося на свій вік або, не допусти Боги, дивимося на паспорт і беремо калькулятор, щоб порахувати роки, нас охоплюють думки про нереалізованість. Це той самий момент дезорієнтації: ми не змогли реалізуватися, не досягли чогось. Але відносно чого? Знову ж таки, це стосується попереднього тезису про зовнішню оцінку. Ми не реалізовані, бо нас не знають, нас не бачать. Але критерій оцінки має виходити зсередини. Кайдани нереалізованості виникають тоді, коли ми орієнтуємося на зовнішню оцінку. А це рабство, адже кожного разу, коли ми бачимо, що не реалізувалися, ми оцінюємо себе через призму думки інших. Ось хтось інший реалізувався, а ми — ні. І так далі.
Хочу підкреслити: це вже є реалізація. І наступний момент, на який ви повинні звернути увагу — навчатися ніколи не пізно, раз. І два — реалізуватися ніколи не пізно. Я наведу приклади з авторів книг, коли люди перестали зважати на смертельні вподобання чи не вподобання оточення і просто робили те, що люблять продовжували писати. Тож кайдани нереалізованості зникають, коли ви знаходите справу, яка вам подобається, яку ви любите. І тоді ви починаєте реалізовуватися. Але не для когось, а для себе. Якщо ви намагаєтеся реалізуватися для когось, нічого не вийде. Нереалізованість зникає тоді, коли ви починаєте реалізовувати самого себе, свої мрії та бажання. Це шлях творчості, шлях реалізації себе. Неважливо, чим ви займатиметеся. Це не має значення. Хочете писати книгу? Не хочете — малюйте, ліпіть, майструйте щось. Збирайте листочки, робіть екібано, займайтеся тим, що приносить вам задоволення. Це, до речі, стосується входу у магію. Ви можете увійти до магії тільки тоді, коли почнете реалізовуватися. Не думайте про те, як ви не реалізовані. І знову ж таки, не зважайте на думку суспільства. Оцінюйте себе зсередини: чого я хочу? Що я хочу реалізувати? Якщо відчуваєте, що чомусь не реалізовані, то не сидіть в цих кайданах нереалізованості, а починай діяти.
Друзі мої, від зовнішності до неприємного характеру чи навіть звичок — зрозумійте одну річ. Якщо ви незадоволені собою, то це перший крок до смерті. Незадоволеність — це внутрішнє вбивство, це смертельні кайдани. Якщо вам щось подобається — продовжуйте, якщо ні — залиште це. Не створюйте собі штучних перешкод. Займайтеся тим, що приносить вам задоволення. Це і є справжня свобода — робити те, що хочеться, відповідно до реальності, в якій ви живете. Отже, коли ми прибрали хаос із нашої свідомості, визначили свої справжні потреби, звільнилися від смертельного бажання отримати схвалення або відхилення від оточуючих і почали бути собою, тоді ми прибрали кайдани нереалізованості та незадоволеності собою. Ми приймаємо себе такими, якими є, зі всіма нашими звичками — добрими чи поганими, з нашим складним характером. Це звільнення. Ви відчуєте велике полегшення.
Без цих етапів, про які я розповідав, вам буде важко рухатися далі. Адже хаос у свідомості, дезорієнтація, невгамовні бажання, що нехтують потребами, прагнення схвалення інших, кайдани нереалізованості й невдоволеність собою забирають багато енергії. А вам потрібна енергія для творення самого себе. Адже як ви хочете створювати свою реальність? Як ви хочете змінювати реальність у магії або допомагати іншим, якщо у вас недостатньо особистої енергії?

Механізми прийняття себе
Поміркуйте над цим. Які ж є механізми прийняття себе? Перший і головний механізм прийняття себе — це знайти час для самотності, побути наодинці з собою. Задайте собі питання, не Богу, не Всесвіту, не дружині, чоловіку чи дітям або собаці, а собі: чому в моєму житті відбуваються ті чи інші події? Навіть якщо у вашому житті все добре, все одно запитайте це: чи мене влаштовує те, що я маю? Наскільки я відчуваю себе приреченим і жертвою? Ці питання також потрібно поставити собі, незалежно від того, що вам кажуть психологи чи оточуючі. Механізм прийняття себе полягає у тому, щоб чесно відповісти на ці питання. Потрібно подумати про себе з погляду теперішнього моменту — хто я є зараз, де я живу і що зі мною відбувається. Запитуйте себе: для чого я народився? Чому я прийшов на цю землю? Чому в моєму житті трапляються ті чи інші ситуації? Що в мені є такого, що мені не подобається, що саме мені не подобається? Не для того, щоб мати вигляд краще в очах інших, а щоб подобатися самому собі. Будьте мудрими в цьому, адже багато людей вдаються до пластичних операцій чи інших змін. Ми всі старіємо, друзі. І рано чи пізно ми всі залишимо це тіло. Як ми робили це багато-багато разів. І знову, прийняття себе є дуже простим, якщо поставити собі правильні запитання. Розумієте, важливо чесно відповісти на ці запитання, а не намагатися знайти відповіді в оточенні. Оточення ніколи не дасть об'єктивної відповіді, бо кожен пропускає інформацію через призму свого світогляду, своєї парадигми, свого бачення. А нам потрібна чесна оцінка себе. Не бійтеся, якщо відчуваєте невпевненість чи сумніви. Можливо, думаєте, що неправильно оцінюєте себе, або ж, навпаки, переоцінюєте. Але найважливіше – не піддаватися впливу ззовні, не відкидати своїх думок і не втікати від них радикально. Все, що потрібно, це просто навчитися чесно відповідати самому собі на запитання: як минуле вплинуло на теперішнє? Що можна було б змінити? Ми ніколи не знаємо, можливо, помилки були необхідні для нашого шляху. Якщо ми вже зробили ці помилки, то вони вже сталися і з них слід винести уроки.
Основний механізм прийняття себе полягає у запитаннях до себе. Ви не зможете уникнути цих запитань. Наприклад, якщо я поставлю вам запитання: "Для чого ви народилися?", і ви захочете дати відповідь, це буде лише формальність. Правдива відповідь потрібна лише вам. Запитайте себе: "Для чого я живу? Яка мета мого життя? Які мої життєві орієнтири? Які мої потреби?" Розпишіть ці потреби: яка сума грошей потрібна, які продукти ви любите, які побутові потреби мають бути задоволені. І що ще важливіше — не намагайтеся відповісти, наче проходите тест чи інтерв'ю. Ці відповіді потрібні лише вам.
Ще один механізм – це регулярність. Задавайте собі ці запитання періодично. І навіть якщо здається, що ви вже знайшли відповіді, повертайтеся до них. З кожною зміною в житті наше розуміння себе змінюється. Парадигма магії також повинна змінюватися, вона не є постійною. Раніше я говорив: "Магія поза політикою". Зараз же я стверджую: "Магія в політиці — і ще як!" Маги не мають національності, але можуть бути патріотами. І тут варто поговорити про патріотизм. Це не про мову, це не про обливання слиною на трибунах, і не про якісь усталені догми. Патріотизм – це в першу чергу людяність. Бути людиною у своїй країні, в якій живеш, стосовно інших людей.
І ось, як це стосується магії? Як це може допомогти? Це — перші кроки до звільнення енергії. Якщо ви продовжуватимете витрачати енергію на непотрібні речі, вам буде важко просуватися в магії.

Знання потребують колосальної кількості енергії
Маг постійно вдосконалює свою свідомість, щоб заощаджувати енергію, яку він витрачає безпосередньо на магічну науку та експерименти в ній. Адже всі експерименти проводяться нашим мозком і нашою свідомістю. Синхронізація свідомості та нашого розуму, нашого "комп'ютера", — це і є магічна дія, магічний акт. Все інше — “кладовища, чорні півні, повний місяць” — це все лише містика, символіка і подібні речі. Усе здійснюється за допомогою енергії, яку ми звільняємо. Тому коли виникає питання: "Де б знайти ще енергії?", ось я вам розповів, як звільнити цю енергію та направити її туди, куди потрібно. В першу чергу, потрібно звільнити енергію — прибрати хаос у свідомості, відкинути безмежні бажання та потреби, позбутися прагнення схвалення або осуду. Не звертайте уваги на все це. Невдоволення, відчуття нереалізованості, думки, що всі навколо вороги, а ти один такий добрий, сидиш в окопі й відстрілюєшся — усе це забирає вашу енергію. Позбавтеся цього і побачите, скільки енергії у вас з’явиться. Це і буде певною мірою звільнення.
Енергія вам знадобиться і механізми її звільнення — це глобальні питання до самого себе, чесні відповіді на них. Без цього ніяк. Ось такі справи. Якщо у вас виникли питання після читання цього розділу — поверніться на початок й перечитайте ще раз.


3. Магія має вас або ви магію
Розглянемо цікаву тема, яка стосується самої суті магії. Зверну вашу увагу на те, що в попередньому розділі, ми торкнулися питання, що важливо для нас – на що ми орієнтуємося, на що спираємося. Далі, коли ми визначили ці орієнтири або хоча б уявили їх собі, ми перейшли до прийняття реальності та себе в ній. Тобто, ми вчилися приймати реальність та розмірковували над цим. Тепер ми маємо визначитися з нашим ставленням до магії: чи володіє магія нами, чи ми володіємо магією? Ви знаєте, що я вважаю, що магія – це наука та мистецтво, яке слід вивчати і майстерно застосовувати. Але перед тим як застосовувати магію, треба навчитися її розуміти. Це дуже важливий момент – поступове входження у світ магії. Ця книга саме призначена для тих, хто трохи дезорієнтований, увійшовши у світ магії.
З чого ж почати? Спочатку нагадаю, що перше, що потрібно зробити – це визначитися, на що ми орієнтуємося, на що спираємося. Друге – прийняти реальність такою, якою вона є і припинити з нею боротися. Тут ми маємо з вами обговорити, що для нас є магія. Адже якщо ми не зможемо чітко визначити, що для нас є магія, або що ми робимо в магії, або, як кажуть, "з чим її їдять", то буде дуже важко. Ми будемо кидатися з боку в бік, не розуміючи, що ж робити далі. Тож магія володіє вами чи ви володієте магією?

Магія володіє
Магія володіє мною чи це просто ярмарковий трюк? Що я взагалі маю на увазі під цим? Насправді я говорю про те, як ви себе позиціонуєте. Перш за все, це роль жертви або переможця в магії. Багато людей приходять до магії через те, що вважають, ніби на них наклали прокляття або використали магію і починають помічати у себе різні нещастя. Багато хто з тих, хто приходить до мене, також каже: "Ой, на нас зробили чорну магію" або "якийсь чаклун нас приворожив". Але ось, що я хочу сказати: можливо, це вас засмутить, але можете вірити чи ні, а практики можуть навіть кидатися камінням або плюватися в екран. Якщо вам це не цікаво, закрийте книжку і йдіть далі. А для тих, кому цікаво, я відкрию "страшну таємницю": лише 5% випадків – це дійсно якесь магічне впливання. Я поясню, що маю на увазі. 95% – це самонавіювання або наші страхи, не більше і не менше. Тому, якщо ви себе позиціонуєте, як жертву чиєїсь магії, то у переважній кількості випадків це просто ваша уява. Ви самі поставили себе в цю роль, вважаючи, що на вас можна вплинути магічним способом. Насправді щоб дійсно впливати на іншого за допомогою магії, потрібна величезна сила, особливо психічна. Якщо людина має сильну енергетику, вона може щось зробити, але чужа людина, яка з вами ніколи не перетиналася, не може нічого вам заподіяти. Наприклад, через вашу фотографію або ще якимось чином – це просто казки.
На вас може вплинути лише та людина, яка мала з вами якийсь контакт або зв’язок. Це можуть бути ваші родичі, ті з ким ви мали інтимні стосунки, або навіть ті, з ким ви обіймалися, цілувалися чи сиділи за одним столом. Чим сильніший був контакт, тим сильніший може бути вплив. Адекватний маг, до якого звертаються для впливу, створює лише програму. Все інше – це діло людини, яка мала з вами контакт. Недаремно говориться, у християнських текстах, що вороги людині домашні його. Домашні або близькі люди можуть зробити вам якусь прикрість і це може сприйматися, як магія. Насправді це просто заздрість, негативна енергія, злість чи гнів. І через те, що ми маємо з цими людьми певний зв'язок, ми їх відчуваємо, хочемо цього чи ні.  Так само як вони відчувають нас. Якщо ж ви займаєте в магії роль жертви, то ви й будете жертвою. Саме слово "жертва" походить від "жертвувати", тобто вами будуть жертвувати, а ви, як приймач, будете брати на себе весь цей негатив.
Усі інші моменти — це лише розповіді, казки, містика. Тому якщо ви позиціонуєте себе, як переможця і впевнені, що на вас жодне магічне впливання не діє, то воно й не подіє. Ви переможець або ви жертва — вибір за вами. Багато хто має викривлене уявлення, ніби в магії є якась битва чи помста, що хтось когось образив і починає війну. Коли я спостерігаю за цим в інтернеті, де якийсь ображений "маг" починає мстити, це просто смішно. Такий "маг" насправді не маг, а просто людина, яка затаїла образу й називає себе магом. Справжній маг прагне рівноваги, балансу. Навіщо витрачати енергію на помсту, битви екстрасенсів, змагання, хто крутіший чи сильніший, якщо людина може сама себе знищити своїми думками? Іноді можна побачити, як людина в гніві плюється в дзеркало, показує йому язика або навіть погрожує. І дзеркало "відповідає" і вона думає, що на неї щось впливає. Найкращий варіант у такій ситуації — зберігати спокій і нейтралітет.

Отримуємо те, чого очікуємо
Усе, що летітиме у ваш бік, просто повернеться назад тому, що людина так влаштована. Щоб щось до вас "прилипло", ви повинні бути готові це прийняти. Якщо ви сидите і чекаєте, що на вас щось "прилетить", то так і станеться. Якщо ви зробили щось неприємне і чекаєте покарання, воно обов'язково знайде вас. Це проста історія: ми отримуємо те, чого очікуємо. Це працює на енергетичному рівні. Я міг би розкласти це на тригодинну лекцію про те, як це діє. Якщо вам цікаво, як це працює, є чудовий семінар з біоенергетики свідомості, де я детально розбираю ці механізми. Перегляньте його і ви зрозумієте, як це все працює.
В інших випадках це все схоже на залякування. Наприклад, можна залякати людину, нав'язати їй якісь установки і все — тепер вона буде жити у страху. Це як в анекдоті: "Тепер ти спи, а він нехай не спить". Якщо людині наговорити всяких страшилок і погроз і вона вразлива та емоційно сприйнятлива, то вона стане жертвою, бо її думки змусять її страждати. Іноді достатньо лише однієї погрози, щоб людина сама себе довела до хвороби чи навіть смерті. Вона буде думати, що на неї щось наслано, що це зроблено з чорною куркою на кладовищі, з могильною землею... Але це все брехня і вигадки.
Все працює на рівні психічної енергії. Людина, яка йде на кладовище, відчуває страх, виділяє енергію. Немає такої людини, яка б приходила на кладовище і почувалася там блаженно. Якщо хтось стверджує, що йому добре на кладовищі, він обманює себе. Ви оточені могилами, думаєте про смерть і виділяєте величезну кількість енергії. Звісно, якщо ви там працюєте щодня або копаєте могили, це стає звичним. Але якщо ви приходите іноді для якихось ритуалів, ви лише збуджуєте свою психічну енергію. І якщо в цей момент ви думаєте про родича, який вас образив, то не курка, не могильна земля і не ритуал діють, а саме ваші думки. Саме вони можуть повернутися до того родича. Мислеформи, пов'язані з кладовищем, працюють так само.

Помста магії
Щодо висновків: помста магії чи боротьба для дурнів? Помста магії — це останнє, до чого варто вдаватися. Якщо ви сприйнятливі, вам прилетить. Якщо ж ви абсолютно нейтральні й кажете: «Це на мене не впливає, я здоровий, щасливий, і мені байдуже, ходиш ти на кладовище чи ні», то вам нічого не буде. Важливо залишатися спокійним і нейтральним. Отже, найголовніше в таких ситуаціях — коли ви відчуваєте, що хтось намагається вам нашкодити, можна застосувати простий захист: "Що ти бажаєш мені, те я бажаю тобі". Це вербальна формула, яка повертає будь-яку магію назад. Якщо ж ви відчуваєте на собі якісь психічні удари або негативну енергію, просто зробіть ритуал очищення. Наприклад, встаньте під душем і скажіть: "Я змиваю з себе все". Або просто скажіть: "Усе, що ти робиш мені, до мене не прилипає, повертається тобі". Це прості вербальні формули, які допомагають вашому мозку індукувати певні енергії або форми захисту.
Усі ці "битви" магічного характеру розраховані на вразливих і наївних людей, які знають про магію з фільмів або середньовічних джерел. Іноді дивуюсь, що ми живемо у XXI столітті, а досі стикаємося з такими речами, які мають коріння в середньовіччі. Ніби хтось начитався інквізиторських книжок і намагається відродити ті ж самі методи. Залишилося тільки розпалити інквізиторські вогнища і почати спалювати людей, щоб повернути середньовічний спосіб мислення про магію, енергії та квантову фізику. Магія в такому вигляді — це примітив. Ми ж вивчаємо сучасні речі, користуємося гаджетами. Наприклад, я зараз друкую цю книгу на компютері у спеціальній програмі — для середньовіччя це було б магією, за таке могли б спалити. Тому приберім цей бар'єр. Якщо ви входите в магію в ролі жертви або з почуттям уразливості, то так воно й буде. Тому я присвятив багато уваги цій темі, яка допомагає вам позбутися жертвенної ментальності та бажання мстити, бо інакше ви не зрозумієте справжньої магії, а лише гратимете у пінг-понг з енергіями.

Випробування Сили
Що стосується негативних впливів або випробувань сили — тут часто виникає плутанина. Ми починаємо говорити про якусь силу, яка мстить, богів, які сплять і так далі. Навіть я раніше думав, що сила, яка стоїть за мною, мстить за мене, бо я, мовляв, великий маг. Але це омана. Якщо існує якась сила, вона завжди нейтральна. Це сила або інформаційна щільність, в якій ви перебуваєте, занурюєтеся. Її головна функція — навчити вас. Тобто, перебуваючи в цій інформаційній оболонці, ви отримуєте інформацію. Якщо ви достатньо чутливі до сприйняття цієї інформації, до розуміння себе, природи, оточення — ви зрозумієте, як усе працює. Якщо ви синхронізуєтеся з цією інформаційною щільністю і осягаєте її мудрість, то наповнюєтесь нею. Чим більше ви знаєте, тим більше розумієте. Чим краще ви розібрались у певних процесах, тим краще усвідомлюєте аспекти життя, природи, стосунків, психології, роботи енергій і навіть кварків та атомів. Чим краще ви розумієте, як відбувається процес, тим краще ви можете ним керувати. Це і є накопичення особистої сили — сила знань. Тому магія — це наука, а не містичні ритуали на кладовищах.

Справжня магія
Чорні балахони, належність до якихось сект, чи погрози типу "я зараз тобі наваляю за порушення кодексу мага" — це все лише зовнішні атрибути, не більше. Мститися за якусь "силу справедливості" — це той же примітив, що й війна в Україні. Один народ живе, розвивається на своїй землі, своєю мовою, а інші намагаються привнести свою містичну ідеологію, руйнувати, знищувати. Це все наслідок людської тупості, незнання, мракобісся. Тож коли хтось поводиться агресивно, погрожує чи намагається заподіяти шкоду, це не про "білу" чи "чорну" магію. Це просто людська природа в її примітивному вигляді. І чим більше я вивчаю магію, тим більше бачу, скільки в ній тупих містифікацій, омани та шахрайства. Справжня магія — це перш за все — пізнання. Тому, коли вам здається, що на вас насилають якісь негативні чари або ви опиняєтеся у складних ситуаціях, це не привід впадати в істерику. Це виклик для того, щоб ви зрозуміли, як це працює. І коли ви усвідомлюєте механізми, все це зникає, немов пісочний будиночок, що розсипався від подиху вітру. Як картковий будиночок, усе це розсипається, коли у вас з’являється ясність — ясне знання, ясне бачення. Ви чітко бачите і чітко знаєте. Отже, ті негаразди, які вам намагаються наслати, не мають жодної сили. Цей розділ про те — хто кого має: магія вас, чи ви маєте магію? Маєте в тому сенсі, що ви володієте магією в собі. А магія — це мудрість, це знання. Ви розумієте, як працюють ці процеси, як їх можна назвати, як ці механізми діють, як їх можна послабити, підсилити, змінити або навіть трансформувати. Ви розумієте це з позиції енергії та психічного сприйняття. І коли ви розбираєтеся з цим, то здобуваєте знання та мудрість, стаєте сильнішими. Іншими словами, випробування сили — це сфера, в яку ви входите. Це певний скупчення енергії, певна щільність знань, інформаційна щільність, з якою ви синхронізуєтесь, розбираючись у ній. Ваша сила зростає разом зі знанням, а не тому, що хтось там вам передав якусь містичну силу чи духа. Ми також поговоримо про це пізніше. Але головне — це мудрість, розуміння того, як працюють ці механізми. Насправді вони не складні, просто їх важко зрозуміти, поки ви не зміните свою парадигму.

Зміна парадигми
Змінюючи парадигму, своє світобачення і розуміння, ви змінюєте і свої стосунки з магією. Тому не магія має вас, а ви маєте знання і мудрість у магії. І тоді сила, яка стоїть за магом, наповнює і вас, роблячи вас сильнішими. Сила знань — запам’ятайте це раз і назавжди. Тому кожного разу, працюючи з магією, позбавляйтесь усієї цієї містики, середньовічних забобонів. Просто розмірковуйте, думайте, досліджуйте, розбирайтесь. У цьому і є накопичення вашої сили.
Що ж таке сила в магії і як її не сплутати з особистою силою? Сила в магії — це знання, але знання бувають різного характеру. Є знання, що можуть руйнувати зовнішнє, є знання, що можуть руйнувати людину зсередини, а є знання, що можуть творити. Тут не йдеться про біле чи чорне. Знання може як руйнувати, так і створювати. При цьому знання може бути спрямоване, як на зовнішнє руйнування, так і на внутрішнє руйнування, і навпаки, на зовнішнє створення та внутрішнє створення. Існує ще третій аспект — це вже проміжні чи похідні ефекти. Сила в магії визначається трьома основними аспектами цілісності людини:
Людина є цілісною тільки тоді, коли вона здійснює свою волю.
Коли вона перебуває в рівновазі.
Коли вона розуміє простий принцип: якщо ти боїшся, ти привертаєш те, чого боїшся; якщо ти не боїшся, ти не привертаєш це. Тобто те, про що ми думаємо, те й проявляється.
Різниця лише у тому, що остання думка має дію, але ми часто забуваємо, що вже запустили певний процес. Нова думка накладається на стару і так процес реалізується. Тому, коли ми мріємо про щось чи прагнемо чогось досягти, а отримуємо не те, чого хотіли, слід відстежувати первинну думку та теперішні думки, оскільки ми часто забуваємо те, що запустили місяць назад.
У магії зазвичай записують свої бажання в щоденники, створюють списки або декларації, щоб не забути і не здивуватися, чому отримали те, чого не хотіли і ще й у спотвореній формі. Сила в магії полягає в тому, що вивчаючи себе, свою природу і зовнішню реальність, ми створюємо мости взаємодії. Це і є магія. Це розуміння того, як працює механізм нашого внутрішнього "я", як працює зовнішня реальність і як встановити необхідні мости. Усі інші розповіді про різних істот, демонів і подібне — це не що інше, як архетипи та персоналізоване сприйняття світу. Наше світогляд є фільтром, через який ми сприймаємо світ. Хтось вірить у Христа і бачить світ через нього; інший вірить у злого демона і сприймає світ через нього; хтось бачить світ в чорних тонах. Світ відповідає йому тим самим, що й він бачить. Якщо хтось, навіть у період війни в Україні, бачить світ як прекрасний і вірить у світлу перемогу та відновлення миру, він це побачить — це лише питання часу.
Знаєте, чому я пишу українською мовою? Чому іноді обговорюю війну? Це не просто так, це частина моєї магії. Я говорю про війну, тому що саме українська мова впливає на неадекватних, зомбованих росіян. Тому що важливо позбавитися від цього зомбування, адаптуватися. Якби я говорив англійською, питання було б у вашій реакції, у ваших мемах, архетипах, шаблонах чи фільтрах сприйняття. Це головне — те, як ви сприймаєте інформацію.

Особиста сила
Особиста сила — це не що інше, як прояв вашої мудрості, вашого ставлення, вашого світогляду, ваших установок. Як ви ставитеся до оточення, до себе, до людей — все це впливає на вашу силу. Якщо ви негативна людина, якщо ви бачите ворогів навколо і сидите в окопі, відстрілюючись від усіх (хоча це може бути і в буквальному сенсі), то звісно вас оточуватимуть лише вороги. Ви будете одиноким і нещасним, а всі навколо — вороги. Але якщо ви дивитеся на людей по-іншому, то до вас будуть притягуватися добрі та чуйні люди. Основний закон притяжіння діє так: якщо ви бачите ворогів, вони і будуть навколо вас. Якщо ви бачите друзів, то друзі будуть з вами. Якщо у моєму вигляді ви бачите ворога, це ваш вибір і Всесвіт відповідає на це. Якщо ви бачите друга — я друг, все у вашій голові, все залежить від вашого світогляду. Це і є основа особистої сили.

Швидке прозріння
Швидке прозріння: позбавтеся ілюзій, адже для того, щоб здобути мудрість у магії, перш за все потрібно позбутися ілюзій. Підсумовуючи цей розділ: як ви позиціонуєте себе згідно з законом притяжіння? Якщо ви позиціонуєте себе як жертву, ви будете жертвою. Якщо ви позиціонуєте себе як переможця, ви будете переможцем. Визначтеся, ким ви є для магії, бо якщо ви будете займати роль жертви, магія буде вам допомагати в цьому.
Магія — це реальність, це частина життя. Вона буде пропонувати вам саме ті ситуації, які потребують жертви або самопожертви. Перший висновок: магія не потребує помсти або битви. Магія не спрямована на це. Якщо ваша мета — помститися або змагатися, хто з вас сильніший чи кращий, то вам краще залишитися у середньовічних іграх, гратися в інквізиторів і подібне. Магія — це, перш за все, пізнання себе і навколишнього світу.
Отже, не намагайтеся вивчати магію для помсти або змагання з кимось. Магія потрібна для того, щоб налаштуватися, реалізувати свою волю і підтримувати рівновагу. Спокій є основою притяжіння того, що необхідно людині у житті. Ось це дійсно важливо. Доводити комусь, хто кращий чи гірший, не має сенсу і це шлях в нікуди. Капості або проблеми, які вам здаються наслідком дій когось, — це частина вашого сприйняття і вашої парадигми. Це уроки, які нам потрібно засвоїти, щоб стати сильнішими. Як тільки ви зрозумієте природу цих "капостей", ви почнете ставитися до них по-іншому. Ставлячи себе в іншу позицію, ви отримуєте особисту силу, розуміння ситуації і вже ніхто не зможе вам зашкодити. Сила в магії не в тому, щоб наростити м’язи, а в мудрості. Мудрість проявляється через розуміння. Коли ви розумієте, ви вже магічно управляєте різними аспектами притяжіння. Якщо ви боїтеся, ви притягуєте страх. Якщо ви чогось жадаєте і це приходить до вас, це закон притяжіння: ви притягуєте те, чим ви вібруєте. Ви повинні слідувати своїй волі, бути у рівновазі і притягувати те, що ви хочете, а не те, чого не хочете. Бо те, чого ви не хочете, ви притягуєте найсильніше. Це і є цілісність. Все інше — лише яскраві ілюзії, фейєрверки і різноманітна містика.
Що може відволікати вас від самого себе, від реального сприйняття, нав’язуючи певну парадигму або світогляд у вигляді страхів та непорозумінь. Я декларую цим розділом: прозрійте нарешті! Будьте вільними, не піддавайтеся цьому рабському ярму чи кайданам, які нібито накладають на вас маги, що намагаються втягнути вас у свої ігри за ваші гроші. Будьте мудрими. А мудрість — це не що інше, як отримана інформація, яку ви можете перевірити на практиці. Подумайте та поміркуйте над цим.


4. Розвиток, знання та розуміння або як не розбити лоба
У попередніх розділах ми говорили про певні кроки входження в магію. На початку ми обговорили, про яку магію йде мова, а також розглянули основні поняття. Ми зробили акцент на тому, де можна знайти опору та орієнтири в магії. Також обговорювали прийняття реальності та себе в ній, тобто визначення свого місця – де ми знаходимося. Ми з'ясували роль магії в нашому житті: чи ми жертви магії, чи переможці. І, що важливо, чи варто мстити, чи краще відпустити ситуацію і зрозуміти її суть.
У цьому розділі ми поговоримо про те, як отримувати інформацію. Бо ж у магії є море інформації і часом голова йде обертом. Де правда, а де помилки? Як не заплутатися в цьому потоці? Я дам кілька порад, щоб ви не втратили орієнтир і не "розбили лоба" через інформацію, більша частина якої, особливо в інтернеті, може бути хибною.
Отже, як відфільтрувати інформацію і знайти те, що буде вам корисним і правдивим?

Чітко визначити сферу дослідів
По-перше, важливо чітко визначити, яку саме сферу знань ви хочете досліджувати. Чіткість у запиті — це вже половина відповіді. Коли ви формулюєте свій запит, намагайтеся конкретизувати його. Наприклад, не просто "все про астрологію" або "все про руни", а уточніть, що саме вас цікавить. Чим точніше ви ставите запитання, тим швидше вам почне приходити інформація. Інформація приходить не лише через пошукові системи. Ви можете несподівано побачити відео, почути розмову, або знайти статтю, яка з’являється в потрібний момент. Як це працює? Коли ви визначаєте свою увагу на конкретному запиті, ваш розум і підсвідомість починають "відшуковувати" відповідні підказки. Це може мати прояв навіть у снах. Але важливо пам'ятати, що миттєвого прозріння не варто очікувати — наберіться терпіння. Не поспішайте хапати першу-ліпшу інформацію. Дайте їй час осісти і проявитися навколо вас. Часом, коли ми шукаємо інформацію, спочатку приходять помилкові або відволікаючі дані. Це говорить про те, що існують не лише загальні інформаційні поля, але й шари, які приховують правду. Це відбувається тому, що наша свідомість ще не готова до сприйняття істинної інформації  і нам потрібен час для адаптації.

Навчитися конкретизувати запити
Отже, щоб не потонути в морі інформації, потрібно в першу чергу навчитися конкретизувати запити. Я пропоную на практиці виписати загальну тему і сформулювати низку питань. Чому важливо їх записати, а не просто думати? Тому що, коли ви формулюєте питання вербально, воно може змінюватися. Записавши його, ви фіксуєте точне формулювання. Записане питання допомагає вашому розуму чітко зрозуміти, що шукати. Розум працює так, що поки ви не дасте йому завдання, він буде блукати. Тому ключовий момент – це конкретизувати питання і тоді починають з’являтися відповіді. Фішки, як я б сказав, другорядні. Найважливіше – це правильно сформулювати питання, а ще краще його записати. Знаєте, як ми колись вчили вірші? Хтось може пригадати: прочитав вірш, поклав під подушку, мовляв, на ранок запам'ятаєш. Але ще ефективніше – це переписати вірш. Коли я його переписував, то краще запам’ятовував. Так само і тут: записавши питання, ми візуально його бачимо, а потім промовляємо вголос. Це також дуже важливо – вербалізувати свої думки, бо промовляючи, ми чуємо себе і приводимо все у певний ритм. Таким чином ми залишаємося на плаву і потрібна інформація починає до нас приходити.

Що робити з інформацією
Наступний крок – зрозуміти, що ти будеш робити з цією інформацією. Тому я пропоную в практиці зробити такий крок: візьміть аркуш, поділіть його навпіл. Ліворуч запишіть питання, а праворуч – для чого вам це потрібно. Бо якщо ви прагнете отримати знання, але не розумієте, як будете його використовувати, чи що будете з ним робити, воно не матиме сенсу. Поясню чому. Річ у тому, що в певному сенсі відбувається синхронізація з вашою прихованою пам’яттю, яка зберігається у ваших енергетичних полях. Інформація, яку ви отримуєте, синхронізується з тим, що вже є всередині вас. Інакше кажучи, людина не може дізнатися нічого абсолютно нового – вона може лише відновити забуте. Коли ви формулюєте запит, ви звертаєтесь не лише до зовнішнього світу, але й до власних внутрішніх ресурсів. Запит поширюється всюди – навіть у простір, в якому ви знаходитесь. І першим кроком буде пошук у глибинах вашого підсвідомого, вашої пам'яті. Інформація, яку ви отримуєте, здаватиметься вам знайомою, наче ви це вже знали раніше. "Еврика!" – лише тоді, коли це синхронізується з тим, що вже є у вас. Якщо ж це не станеться, усі пошуки будуть марними. Інформація влетить в одне вухо і вилетить з іншого, не залишивши жодного сліду. Тож найважливіше – зрозуміти, навіщо вам це знання. Якщо ви цього не розумієте, усі пошуки і накопичення інформації будуть марними.

Знання без системи
Питання потрібно ставити таким чином: ми вже навчилися його формулювати – це дуже важливо. Наступний крок – розуміти, для чого вам це потрібно. Знання без системи – це як клоунада на ярмарку. Якщо ви шукаєте інформацію лише для розваги, то, будь ласка, розважайтеся. Але користі від цього не буде – це просто відволікання для вашого розуму. Якщо ж ви шукаєте знання, які хочете використати для власного розвитку, потрібна система. У морі інформації важливо знайти системність. Чому системність? Тому що без чіткої структури ви не отримаєте резонансу з інформацією. Наприклад, коли ви читаєте розрізнену статтю "ні про що" або дивитеся відео, де "бла-бла", без конкретики, це не дає вам жодного змісту. Така інформація не зможе з вами синхронізуватися, ви не побачите її логічного зв’язку.
Системність інформації дозволяє вам створювати логічну ланцюжок. Вона дає можливість пов’язати нову інформацію з тим, що ви вже знали. Ви почнете розуміти, як це працює, які терміни використовуються, які існують визначення і як це все пов’язано. Інакше кажучи, системність базується на певних законах і ці закони мають бути вам зрозумілими. Хочу підкреслити: система надає вам чіткі теореми, аксіоми, визначення і розуміння. Це створює цілісну картину. Ви отримуєте ясні визначення, чітке розуміння та аксіоми, які допомагають структурувати знання. Така система приносить величезну користь. Ви починаєте бачити свої прогалини в знаннях. У вас з'являється ясне розуміння, де бракує інформації. Без системи це схоже на їжу, після якої через п’ять хвилин знову хочеться їсти. Вона не дає насичення, і ви продовжуєте відчувати, що чогось не вистачає. Інколи буває таке відчуття, що щось вислизає, наче не вистачає чіткої картинки. Системні знання, на відміну від розрізнених, наповнюють нас і дають простір для глибоких роздумів. Вони дають відчуття впевненості. У вас не виникає підвішеного стану, коли ви, наприклад, отримали інформацію, але не знаєте, що з нею робити. Система ж дозволяє бачити, де у вас прогалини і показує, де потрібно попрацювати над доповненням знань.
Системні знання також вказують на чітке розуміння того, що ви вже засвоїли і допомагають визначити, де вам бракує глибини чи деталей. Це дозволяє сконцентрувати увагу на тих аспектах, які потребують більшого вивчення. Крім того, системність дозволяє перевіряти знання. Несистемну інформацію часто важко перевірити. Статті чи відео можуть не містити посилань на джерела або не пропонують конкретних шляхів для поглибленого дослідження. Системні знання завжди можна перевірити, бо вони базуються на дослідженнях інших авторів або на логічній структурі, яку можна перевірити через практику. У магії, як і в будь-якій іншій сфері, це дуже важливо – перевіряти знання. Якщо ви можете перепровірити отриману інформацію, це вже свідчить про певний досвід і практику. Ви починаєте застосовувати ці знання на практиці і саме тоді вони перетворюються на ваш власний досвід. Це надзвичайно важливий момент.

Глибина знань
Наступний крок – не захлинутися у глибині знань, уникаючи поверхневих досліджень, які швидко втомлюють. Часом виникає бажання зануритися глибше, пізнати більше. Проте, ми занурюємось у знання лише тоді, коли у нас є система і коли ми не боїмося. Страх – це своєрідний запобіжник, який не дозволяє заглибитися туди, де немає достатнього розуміння. Тому перед тим, як пірнати глибше, важливо бути підготовленим і мати чіткий план. Іноді виникає страх: "Ой, я боюся цієї інформації". Не потрібно одразу занурюватися. Спочатку дізнайтеся все поверхово, розгляньте всі "за" і "проти". І тільки коли відчуєте справжній потяг до глибшого дослідження, тоді можна занурюватися. Перший момент – це підготовка. Другий момент – занурення завжди має бути пов'язане з практичним досвідом. Якщо занурення відбувається без практики, це марне заняття. Якщо ви не зможете отримати практичний результат із глибокого вивчення, то це лише даремно витрачений час. Будь-яке заглиблення потребує експерименту і знання має перетворитися на ваш власний досвід. Воно повинно синхронізуватися з вашим внутрішнім світом, з глибокою пам'яттю. Інакше все це буде марним – у кращому випадку ви забудете, у гіршому – заплутаєтесь, що призведе до енергетичного виснаження.
Занурення у знання має приносити “драйв”, енергію. Ви повинні відчути перемогу: "У мене вийшло, я досягнув!". Саме це є синхронізацією з тим, що вже є всередині вас. Ви немов згадуєте свій давній досвід, отримуючи усвідомлення. Крім того, глибоке занурення передбачає ще один важливий аспект – медитацію. Глибока медитація дозволяє вам не просто дивуватися новим знанням, але й розкладати їх по поличках, аналізувати, розуміти напрямок. Кожне занурення відкриває нові горизонти. Але не поспішайте пірнати ще глибше. Саме усвідомлення того, що існує ще більша глибина, вже є величезним досягненням. Після занурення потрібно "виплисти на поверхню", щоб набрати нових сил, переварити отримані знання і лише потім занурюватися знову – вже з конкретною метою. Щоб не "потонути", рекомендую занурюватися поступово: занурився, розмірковуєш, аналізуєш і лише потім пірнаєш глибше.
Після занурення варто "виплисти на поверхню", набратися свіжого повітря та енергії, а потім знову зануритися в конкретну структуру чи розуміння. Перерви між зануреннями і глибокими вивченнями дуже важливі. Чому? Тому що існує таке поняття, як "дотягування знань". Глибокі знання часто потребують часу для осмислення – розуміння може прийти через день, два, тиждень або навіть місяць після занурення. Якщо ви будете безперервно занурюватися в знання без перерв, ви ризикуєте втомитися і ваші енергетичні ресурси швидко виснажаться. Крім того, постійна практика і глибокі роздуми вимагатимуть від вас більше енергії, а ви повинні бути готові до цього. Якщо ви будете просто "швидко проскакувати" через інформацію, це призведе до виснаження без реального розвитку. Іноді знання починають виникати не з зовнішніх джерел, таких як YouTube чи статті, а зсередини вас – у вигляді думок, роздумів, схем, які потребують часу для структурування. Без цього часу для осмислення ви ризикуєте "перегоріти".
З часом, з практикою, у вас з'явиться звичка постійного навчання та вдосконалення. Це принесе більше сил та енергії для глибшого дослідження. Як тільки ви "познайомитеся" з глибиною, ви не зможете повернутися до поверхневого споживання інформації – це буде вже як незадовільна їжа для вас. Ви можете перевірити, наскільки ваші враження резонують з вашими внутрішніми переконаннями. Якщо інформація викликає у вас відгук, якщо вона змушує вас розмірковувати і глибше занурюватися – це ваш шлях. Якщо ж ні, можливо, ця інформація не для вас і варто відмовитися від неї. У випадку, якщо синхронізація є, то варто продовжувати розвиток, щоб далі вдосконалюватися і отримувати допомогу. Це і є "цінне знання", яке має свою "калорійність" і справжню цінність.

Насиченість і синхронізація знань
Щоб зрозуміти, чи підходять вам отримані знання, важливо перевірити їх насиченість. Це можна зробити дуже просто: якщо інформація резонує з вашим внутрішнім відчуттям, якщо ви відчуваєте її в серці як щось, що збуджує, а не створює конфлікт чи відторгнення, то продовжуйте вивчати її. Якщо ж ви відчуваєте дискомфорт або відразу, можливо, ця інформація не для вас. У такому випадку, краще відмовитися від її вивчення і шукати джерела, що будуть з вами синхронізуватися. Що важливо? Важливо, щоб подача інформації була з вами в гармонії. Це не питання того, хто вищий або нижчий за рівнем розвитку, а про те, чи є вам комфортно з джерелом інформації. Можливо, ви віддаєте перевагу певному стилю подачі – наприклад, вам може подобатися жіночий голос або певний спосіб подачі матеріалу. Все це важливо, оскільки це допомагає вам краще запам'ятовувати і відновлювати знання, а не просто "споживати" їх.
Практика і досвід
Якщо ви отримуєте знання і не можете його застосувати на практиці, воно стає беззмістовним. Я вже підкреслював це раніше: знання повинно перетворюватися на досвід через практичне застосування. Для подальшого розвитку в магічних науках досвід є критично важливим. Тільки практичні дії можуть перетворити знання на реальний досвід. Це аксіома. Без практики знання не стане вашим досвідом і це є важливим принципом для розуміння і розвитку. Тому якщо знання не веде до практики, воно залишиться на рівні теорії і не принесе вам користі. Запам'ятайте це, як важливе визначення: знання має бути застосоване на практиці, щоб стати вашим досвідом.
Коли ви отримуєте нові знання, важливо розуміти, як ви їх будете використовувати на практиці. Теорія без практичної реалізації може виявитися марною. Знання повинно мати прикладне значення і застосовуватися в реальному житті. Якщо ви не можете використовувати отриману інформацію, вона може стати беззмістовною. Ви можете збирати статті та посилання, але якщо це не стане частиною вашого власного досвіду, вони не принесуть реальної користі.

Процес навчання і самоосвіта
Якщо ви вважаєте, що одне лише навчання в магії зробить вас експертом, це може бути ілюзією. Магія є нескінченним процесом навчання. Як учень магії, ви будете постійно вчитися і удосконалюватися. Це означає, що ви повинні бути готові до постійного навчання, дослідження та саморозвитку. Важливо зрозуміти, що у магії не існує кінцевого обсягу знань. Ви не досягаєте кінцевого рівня майстерності, а постійно розвиваєтеся. Я сам постійно вчуся, не тільки в інших людей, але і через досвід та роботу над собою. Навчання повинно стати частиною вашого життя. Неуспіхи в магії трапляються частіше, ніж успіхи. Якщо ви постаєте перед труднощами або невдачами, це не означає, що ви щось робите неправильно. Це частина процесу навчання. Долання труднощів є одним з найкращих способів навчання, оскільки це допомагає досягати знань і вдосконалення. Ті, хто боїться труднощів, рідко досягають успіху, тому важливо вміти долати перешкоди і продовжувати навчання через них.
Звичка вчитися повинна стати постійною частиною вашого життя. Немає поняття "перерви" в магії. Якщо ви вирішили вступити на шлях магії, ви повинні знати, що навчання триває безперервно, щоденно і навіть кожної миті. Це не просто навчання магії; це постійний процес інтеграції знань у ваше життя. Все, що відбувається у вашому житті, має значення, оскільки магічні сили, які вас ведуть, прагнуть розвивати вашу особисту силу. Люди зазвичай схильні до ліні і тільки через труднощі вони розвивають силу характеру і особисту силу. Це особливо актуально в північних традиціях.
У північних традиціях, таких як рунічна магія, є правило: якщо ви натрапляєте на труднощі, це знак, що ви рухаєтеся правильним шляхом. На відміну від християнських та інших авраамічних релігій, де труднощі можуть трактуватися як перешкоди від Бога, північні традиції вважають, що подолання перешкод робить нас сильнішими і досвідченішими. Навчання магії не обмежується ритуалами чи закляттями. Це спосіб життя і ви повинні жити та вмирати як маг.
Магія вимагає високої самодисципліни і постійного самопізнання. Якщо ви не готові вивчати себе і перекладаєте відповідальність на інших за свої проблеми, магія не для вас. У складних ситуаціях ви повинні знайти вихід і продовжувати вдосконалюватися. Кількість труднощів, з якими ви стикаєтеся, відображає ваш розвиток у магії. Пам'ятайте, що шлях магії – це глибоке осмислення окультних знань, розуміння себе і навколишнього світу, а також знання законів і принципів, які їх керують.
Розмірковуйте, думайте і не зневірюйтеся, адже енергія і натхнення завжди з вами.

Читати  далі 2 частину http://gak.com.ua/creatives/1/52450

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.042261123657227 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати