Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51512
Рецензій: 95976

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 52361, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.142.250.247')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Партизани.

© Саша Кметт, 10-09-2024

    Коли Микола що працював двірником побачив на своїй ділянці слід від танка, він розлютився.
    - Вештаються тут усякі, - промовив він з гнівом, збираючись затерти жахливий візерунок. Але після першої спроби, зрозумів, що зробити це складно. Танковий слід вгризався в асфальт потворним шрамом і тягнувся вулицею як чорні зморшки на обличчі війни. Двірник пройшов по сліду до межі ділянки, де його зустрів розчавлений знак «Проїзд заборонено».
    - Ось і до нас добралась ця  сволота, - заголосила Варвара Петрівна. Майстриня сусідських сварок і велика шанувальниця горобців. Деякі сусіди підозрювали, що вона відьма.

    Наступного ранку Микола знову побачив знайомий слід. Він тягнувся в інший бік, переїхавши дорогою хлібну крамничку та молодий каштан.  Поруч, незважаючи на ранню годину, вже чаклувала відьма Варвара. Вона плюнула тричі на слід, повернулася навкруги, присіла і плюнула ще тричі. Її слина шипіла на асфальті, як морозиво на розпеченій сковорідці.

   А того ж вечора, двірник зачаївся в кущах бузку. Чекаючи в засідці залізну потвору, він нервово притискав до грудей пляшку з пальним  і перевіряв кожні півгодини запальничку на працездатність. Над містом тим часом згущувалися хмари. Все навкруги захоплювала темрява. Микола спостерігав як зникають зірки та йому здавалося, що це Петрівна верхи на мітлі прибирає зоряні крихти.  
    Нарешті, з'явився танк. Громіздкий, ворожий, чужий. У темряві він був схожий на кровожерливу носату черепаху. Величезну, бурого кольору. Потвора голосно скрипіла іржею, втягувала через дуло чисте повітря і видихала з гарчанням нудотний сморід. Так пахнуть підсмажені надії на мирне життя. Їдкий запах війни вигнав Миколу із засідки. Двірник вистрибнув із кущів з горючою пляшкою і чиркнув запальничкою. Запальничка зрадницьки не спрацювала.

    Уже наступного дня всі дізналися, що танк спалили на сусідній ділянці. Два слюсаря на пенсії та один водопровідник. Микола задоволено посміхнувся і згадав як колись вони разом куштували пиво з горілкою. Як раз за тиждень до початку війни. Розмовляли про онуків з дітьми та обговорювали можливість партизанського руху в товаристві шанувальників зручних диванів.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Артур Сіренко, 21-09-2024
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.034864902496338 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати