Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51810, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.226.177.223')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза РОман. історичний роман, сімейна хроніка

Продовження і сторії 10

© Natalka Myshkevych, 02-02-2024
ІІІ
Поштові марки, улюблену дитячу забаву, юні Корнієнки забули назавжди, як тільки в домі з’явився фотографічний апарат. Іван Семенович виписав його з каталогу для себе, але так і не знайшов часу ознайомитись з його конструкцією. То ж передав устрій Андрію та Антону, і тепер неділями уся родина збиралася навколо маленького столу у темній комірці й слідкувала за дивом проявлення знайомих облич, домашніх тварин, вуличних собак, метеликів та усілякої дрібноти. Процесом керувала Зоя Іванівна, до якої тулилися малюки, що витягали шиї та висолоплювали язички, аби краще бачити дійство.
Інтерес до фотографічного дива не виявила лише Олена, яка увесь вільний від побачень час присвячувала своїй пристрасті – філателії. До величенької зібраної дітьми колекції Іван Семенович підкидав марки, які надходили з листування та приносили йому підлеглі та орендарі. Часто разом з дочкою ходили на пошту або в спеціальний магазин купувати нові екземпляри, а потім довго розглядали їх з лупою й обережно приклеювали тоненькими паперовими смужками до сторінок великих альбомів у грубих шкіряних обкладинках.
Якось у поштовому відділенні Олена побачила, як її рудий сусіда отримав посилку із-за кордону. Він нетерпляче зірвав товстий жовтий папір і став жадібно розглядати великий альбом. Олена заглянула йому через плече і мало не закричала від здивування: хлопець тримав у руках філателістичний каталог Цумштейна. Кілька днів тому батько розповів їй, що у Швейцарії випустили альбом, в якому зібрані усі європейські марки. І ось вона його бачить – в чужих руках.
Довго думала, як звернутися до сусіда, адже вони й досі не були знайомі. Але, зустрівши його по-дитячому радісний погляд, вирішила просто попросити його показати їй каталог.
—Слухай, це в тебе справжній Цумштейн?
—Так! Батько виписав для мене з Берна. Хочеш подивитися? – з готовністю простягнув хлопець бажаний альбом.
—Та чому б і не подивитися заради інтересу – кволо промовила Олена і знехотя взяла каталог до рук. — А що, ти давно марки збираєш? І багато в тебе?
—Не дуже багато, вісім клясерів. Батько збирав колись, та нині мені віддав, бо у нього часу нема, він професор, з роботи пізно повертається, та ще й до лекцій треба готуватися.
—Чого, чого вісім? – й без того опуклі очі Олени зовсім вилізли з орбіт.
—Клясерів. Це такі альбоми із спеціальними кишеньками. Марки не треба до них приклеювати.
—Покажеш?
—Та чому б ні. Заходь до нас. У мене ще грамофонні платівки є! І Крушельницька, і Карузо. І Патті! А ще в мене є автограф Мишуги. Він мені руку потиснув після концерту! Отакий здоровезний дядько! – сяючи від щастя торохкотів хлопець.
Слово по слову, молоді люди зазнайомились і виявили, що їм є про що порозмовляти. Нові приятелі проговорили, перебиваючи одне одного, кілька годин, і домовились, що в неділю Олена завітає до дому Володимира оглянути його колекції. Уперше в плеканої панянки з’явився друг, якого вона могла слухати нескінченно.
Все змінилося в житті Олени Корнієнко. Тепер вона проводила свої вечори так: спочатку, як і повелося, гуляла, тримаючи під руки двох своїх давніх кавалерів. Потім церемонно прощалася з ними, і тоді з тіні дерев виходив Володимир. Вони сідали на лаву на безлюдній алеї, й говорили про все на світі аж до темряви.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.89931797981262 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …