Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51697, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.219.14.63')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Щурі та ін.

© Меланія, 18-12-2023
* текст - завдання письменницького марафону в одній із соцмереж.


" У минулому в мене було велике майбутнє" ( автора не знаю)

Спочатку я розкажу вам про щура.
А до чого тут щур?

Тваринок я любила завжди. Щуриків у моєму житті було кілька - усі зі своїми характерами (так-так!) та історіями.
Ось одна з історій.
Жив собі Щур. Жив у клітці, їв збалансований корм для гризунів, тарахкотів, як і належить щурам, дверцятками клітки, вчасно чистив шубку... І хоч гігієнічні процедури свідомий щур проводив регулярно, я таки вирішила його скупати.
Водички було набрано по-колінця щуру. Температура води була як у Середземному морі, під нога... пробачте, лапками був золотий пісочо... Брешу) - було емальоване дно ванної. В повітрі пахло кокосовим милом. Ну просто  пляж Аль-Суфух, Дубай. Але Щур був не у захваті. Він завмер посеред усієї цієї розкоші. Мить, коли він акумулював усі свої сили для стрибка, тривала кілька секунд. Але я встигла роздивитися і просто фізично відчути як напружились маленькі м'язи. Усе щуряче тільце, увесь його потенціал - від кінчиків вус до кінчика хвоста, закумулювався у маленькому, волохатому і настовбурченому м'ячику. І м'ячик-Щур стрибнув. З ванної він вискочив просто на моє плече.
Якби я краще вчила математику, я б змогла вирахувати траекторію польоту, швидкість руху, силу опору повітря та силу, з якою відштовхнувся волохатий снаряд від дна... А так, я можу сказати лише, що зріст мій 1,68 м. І Щур здолав цю відстань на межі своїх фізичних властивостей, виборюючи собі життя і законне щуряче право бути непомитим і  трошки смердючим.

А тепер зробимо різкий поворот і зазирнемо у той день, коли мені вперше довелося робити важливий вибір: вступати після дев'ятого класу кудись (художнє училище, наприклад) чи продовжувати бити байдики  у школі. У ненависній школі.
Чому бити байдики? Навчання давалося мені без особливих труднощів. Чому у "ненависній"?
У 15-річному віці я повторила долю гидкого каченяти з точністю до навпаки: з гарнюсенького каченятка перетворилась на злюче, поприщене і закомплексоване лебедище. З повним набором підліткових трагікомедій.
До училища вступати - відваги не вистачило. Повертатись до школи? Хай мене покрасять, нізащо!!!

Бог - добрий чоловік, зглянувся над бентежною і вирішив усе за мене.
Того року в нашому місті оголосили про набір учнів до  експериментального ліцею для обдарованих. І я вирішила спробувати. Документи подали за день до першого іспиту. Готуватись часу не було.
В день "Ікс" до ліцею потягнулися усі поціловані Богом у потилицю, п'яточку, дупку тощо дев'ятикласники з міста та області. В хвості черги крокувала я.
Іспит - твір з української мови. Тема - заяложена до пекучих сліз "Зоре моя вечірняя".
А тепер пригадайте щура у ванній.
В той день щуром була я.
Розуміючи, що твір - це мій єдиний шанс не повертатися до школи, я зібрала усі свої можливі і неможливі ресурси і - вистрибнула з ванної! Тобто - написала текст.
Що далі?
Вдома я до вечора спала, відновлюючись.
А тоді почалось...
Моїм батькам зателефонували і попросили прийти з  доцьою.
Конфіденціальна бесіда з головою прийомної комісії мала приблизно такий зміст:
- Твір вашої дитини  змусив зридатися всю прийомну комісію!
Це талант! Вона ПОВИННА вчитися у нас! А як у вас з історією України та з англійською (наступні два іспити)?

Не буду вдаватись в подробиці. Скажу коротко і зрозуміло: наступні два іспити я здавала перед приймальною комісією, маючи туз в рукаві - готові відповіді на усі запитання, вручені мені тією ж приймальною комісією...)

А тепер про письменство.
Мабуть, саме тоді я зрозуміла вперше, що СЛОВО - це універсальний інструмент.
І той, хто володіє словом - той  в більшості випадків таки тримає Бога за бороду.
Слова - то мої улюблені іграшки. Мої друзі і мої вороги.Мої ліки і мої наркотики. Моя зброя і моє безслів'я інколи...
Сьогодні здатність писати дає мені те, чого  мені завжди бракувало - впевненість у собі.

п.с щура я таки скупала.
п.п.с.вступний твір був про мою бабусю.






Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

У вас була бабуся???

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© koka cherkaskij, 25-12-2023

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Інра Урум, 21-12-2023

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Артур Сіренко, 19-12-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0044808387756 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …