Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51030
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51682, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.21.244.14')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Повернення 1ч

© Juliia, 13-12-2023
«Це було необхідно? Саме зараз? Навіщо примчала сюди?»
Відповіді нема. Аля відчуває, як відбиваються тривожні думки-питання  в скронях, в ритмі прискореного пульсу.

Ось він — рідний дім. Важлива і болюча частина минулого, що абияк вирізана з життя тупими ножицями долі.
Віконниці закриті, щильно забиті каламутною сірістю та іржавими цвяхами. В саду трава, що дико розрослася, шипить незадоволено, чіпляється до ніг, волочиться брудними клаптями.

У дворі темно і сиро. Навіть вуличне повітря віддає затхлістю.
Яблуня розкрила кістляві руки, розвісила листя промоклими косами — в них заплутався вітер і декілька пожухлих плодів.

Алі холодно, але не страшно. Вона знає кожен сантиметр цього місця — невеличкого осередка німої вулиці.

Дитинство вже давно тут не живе, вивітрилася молодість, зрілість розтеклася по щілинах і зморшках дерев'яних дошок підлоги і мовчазних  дверей. Немає навіть залишків живого минулого. Мох приховує знайому різьблену поверхню, укрив три сходинки  ґанку.

Ліхтарі сліпі. Зірки дрімають в одній частині неба. Над будинком звила павутину волога темрява. Хочеться рвати її руками, обіймати стіни — вони запам'яталися яскраво-білими, а тепер зелено-сірі, розбавлені брудом темряви. От би постукати щосили у броню  дощок, які захищають сліпі вікна. Дозватися  б з темряви уривки спогадів. І наридатися, захлинаючись дощем, що почався бесшумно. А раптом відгукнеться щось? Чи хтось? Скрипом, стогоном стін, що осідають. Криком сполоханого птаха. Може ворухнеться темнооким звірятком густа темрява...

— Хто тут?
Слабкий промінь старого ліхтарика розрізав темряву.
— Це я… Аля… Майстренко. Жила тут колись..
— Алю… Це ж треба… А я баба Ніна.
— Я вас пам’ятаю.
Пам‘ять вимальовує стареньку з рожевими щоками і в хустці  з китицями. Її будинок — поряд. Колись часто заходили в гості, а зараз — умовний охоронець сусідського будинку-примари.


— Чого серед ночі тут?
— Ми тут поряд зупинились в райцентрі… Проїздом… І я вирішила подивитись… на будинок… Он моя автівка. Там, на пагорбку…
— Це ж треба… Зовсім сама…
— Мій син і чоловік сплять в готелі… Та і нема чого їм сюди…
— Пішли до мене… Швиденько. Диви, яка мряка… Якби знаттє, то я б підготувалася… Печеню зробила б… Ходи, ходи… Зараз чай поставлю, смаженю заколочу…
— Та ви не хвилюйтесь. Я не голодна..
— Та як так…

Баба Ніна йде попереду, впевнено мне чунями змоклу траву. Їі ліхтар дрижить, і здається, що якась блідо-жовта істота гасає  по кущах і деревах.
Аля знає, що в будинку сусідки досі затишно і тепло. Там пахне м‘ятою, застояним медом і вареною картоплею.
Все так, як і двадцять років тому, коли і Алін будинок ще був живим…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Замальовка. Ескіз.

© koka cherkaskij, 14-01-2024

[ Без назви ]

© Артур Сіренко, 13-01-2024

[ Без назви ]

© Інра Урум, 14-12-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.97477602958679 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …