Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51030
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51535, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.222.163.31')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка для дорослих

Чорненький Мішка

© koka cherkaskij, 28-09-2023
... Дідо дивляться вгору, на небо, приклавши долоню "дашком" до чола, щоб більше побачити.

А на небі видно, що зі Сходу суне чорна, як ніч, добре, коли дощова, а то може й грозова хмара.
Та не хмара, а ціла хмарище!


- Еге, онуко, треба збиратися додому. Бач, яка страшна чорна хмара суне!? Певно, гроза буде, а може, й град піде! І то добре, коли лише град. А раптом граблі?

Мала не слухає, не чує дідових слів, чи просто не надає їм значення, продовжує гратися своїми ляльками, сидячи між кількома кучугурами бур"янів, з-поза яких її майже не видно.

- Ге, онуко, чи чуєш, що кажу? Вставай, та ходімо додому, бо гроза ось-ось почнеться! Будуть нам з тобою непереливки!

Перші, поодинокі великі жирні краплі дощу починають падати сям-там. У такі миті ще є надія, що може, Бог дасть, - перейде гроза, обійде тебе стороною, зачепить лише хвостиком.

Краплі частішають.

- Гей, онучко, нам уже не йти - бігти треба! Бо ж змокнемо, як ті хлющі! Твоя мати мене живцем із'їсть!

Онука вистрибує зі своєї схованки, у випростаній назустріч дідові руці у неї міцно затиснена маленька фігурка якоїсь звірини.

- Дідусю, не турбуйся і не бійся! Я попрохала Чорненького Мішку нас врятувати від грози, - і він пообіцяв нас порятувати!

- Що таке? - зривається дідусь на крик.- Який ще чорненький мішка? Бігом додому!

Та наче хтось окреслив коло навколо дідуся з онукою, всередину якого більше не потрапляє жодна крапля дощу.

А дощ уже не накрапає, дощ перетворився на суцільну зливу, але всередині кола сухо, і якщо прискіпливо та уважно поглянути вертикально вгору, то там, крізь вузеньку щілину можна побачити клапоть синього неба, позолоченого тонким промінчиком Сонця.

Нарешті з неба почали падати вже і граблі. Проте жодні з них так само не потрапляли всередину кола, окресленого  Чорненьким Мішкою. Дідусь лише зачудовано стояв, заціпенівши, мов та  камінна баба, а онучка ж, як і до того, тихо-мирно продовжувала гратися своїми ляльками.

Десь за двадцять хвилин чорна хмара посунулась далі на Захід, дощ мало-помалу ущух, останні граблі дзенькнули об купу таких самих грабель, що нападали раніше до того.

Дід зачудовано озирався навколо себе. Він ще ніколи не бачив стільки грабель.
- Ну що, онучко, треба якось ті граблі позбирати та скласти на підводу. Завтра повезу на Бердичівський ринок, та продам, та куплю тобі оті червоні чобітки, як ти хотіла торік.

- Ні, дідусю, - лагідно мовила онучка, - не потрібні мені вже оті червоні чобітки! А купи ти мені останню модель яблофона!

- Ябло... Шо? -Мало тобі вдома своїх яблук?

- Та ні, дідусю, не яблук, а яблофон. То такий телефон.

- Та ти вже маєш один. Нашо ше один?

- То не мені! То йому, - дівчинка кивнула вбік фігурки.

- Кому? Йому?  Отій куклі, шо я на смітнику на тому тижні знайшов?

- Чорненький Мішка каже, що якби у нас був такий ось яблофон, то... Дивергенція ротора була би ще більш відмінна від нуля, ніж оце сьогодні.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Ги-ги-ги!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Володимир Ворона, 30-09-2023

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Natalka Myshkevych, 30-09-2023

Ла-ка-лют

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Мандрівний Е, 29-09-2023

нісенітниця

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© SS, 29-09-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.63398599624634 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …