Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 50972, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.117.183.150')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Нотатки

ПРО ПОЕЗІЮ ТА INVENTIVE STEP

© Dj. Djojz, 28-12-2022
Пропоную позанудствувати. Звернімося для цього до сфери інтелектуальної власності, а точніше до тієї її частини, що стосується патентного захисту винаходів. Патент, як відомо, це правоохоронний документ, що засвідчує авторство на винахід та виключне право на використання його протягом певного проміжку часу. Для того, щоб винахід, корисна модель чи промисловий зразок могли бути запатентованими і отримати таким чином правову охорону, вони мають відповідати трьом критеріям.

Перший - це новизна. Другий - придатність до промислового використання. І третій - винахідницький рівень/неочевидність. Англійською це inventive step /non-obviousness.

Із першим критерієм - новизною - все загалом зрозуміло. Винахід не повинен повторювати вже існуючі, він має бути новим. Другий - придатність до промислового використання - теж зрозумілий. Цей критерій абсолютно раціональний і прагматичний. Для чого захищати винахід, вкладаючи у цей захист кошти, якщо з цього не можна буде отримати ніякої користі?
Дещо складніший для розуміння третій критерій - inventive step/non-obviousness. Часом його плутають із першим - новизною. Так от винахід, щоби вважатися власне винаходом, мусить містити рішення не лише нове, а й таке, що не є очевидним навіть для людей, досвідчених у цій галузі. Inventive step - це не просто поєднання вже існуючих відомих елементів. Inventive step - це завжди якісний стрибок, несподіванка. Ключове слово тут «surprisingly» - «неочікувано».

До чого це я веду? Мені здається, що кожен вартісний поетичний твір - це свого роду винахід, і до нього можна застосовувати як мінімум два критерії патентоспроможності (відкинемо, звісно, промислове застосування).

Так от, має бути новизна, а головне - отой магічний inventive step, неочевидність, неочікуваність, нова якість, несподівано породжена поєднанням вже існуючих елементів. Без оцього inventive step немає хорошого поетичного твору.

Далі би можна було порозмірковувати про природу творчості взагалі - як науково-технічної, так і поетичної. Але нехай це вже буде домашнім завданням.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Інра Урум, 28-12-2022

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© , 28-12-2022
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.84948301315308 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …